( igiboy | 2021. 01. 24., v – 12:12 )

Nem egy űrtechnika a megfelelő kábelezés, mégis sok helyen tapasztalunk olyat, hogy nem megfelelően lett kivitelezve és javítani kell azt, főleg villanyszerelők után. 

Az alábbi hibákat kellett már javítani:
- szerszám néküli fejek késeinek szétfeszítése
- csavarhúzóval / tapétavágóval kábel bepréselése
- erek csupaszítottak
- erek széttekerve 10-20cm-es szakaszon
- túllógó erek
- forrasztás
- WAGO-s kötés
- árnyékolás hosszan eltüntetése
- árnyékolás bekötetlenül
- nem megfelelő csatlakozó használata Cat5e-Cat6-Cat7... 
- tehermentesítés hiánya
- random rendezett patch panelek
- nem megfelelő patch panelek (UTP/FTP)
- EPH nincs bekötve
- húzáskor görcs szaladt rá, eröltetés
- fali kábel + patch dugó (tehermentestés néküli, csak az erek tartanak) + egyszerű RJ45-s !!! telefonos !!! toldó
- megengedett kábelhossz túllépés (villanyszerelő szerint azért Cat7, mert itt 150m-es hossz kellett és erősebb kábel kell)
- össze vissza behúzott maradék kábelek
- szerelhetetlenre visszavágott kábelhossz.
- feliratok hiánya
- wiremap hiánya
- kábel bemérés hiánya

Kábelezésből sok esetben teljesen jó a Cat5e, ami 1000Mbit-re is teljesen jó. Ha extrább igények és pénz is van rá, akkor lehet fentebb menni. Nem csak a kábel ára lesz drágább, hanem a telepítése is. Mert magasabb kategóriáju kábelt:
- Nehezebb húzni
- Vastagabb csatorna, nagyobb kábelkeresztmeszet, nagyobb kábelútvonal kell neki (pl falban lyuk, gégecső, tálcában hely, stb...)
- Tovább tart kötni egy Cat6 UFTP-t mint egy Cat5e UTP-t
- Egyre komolyabb műszer kell a beméréséhet és átadásához

Ha egy kábelt nem minősítesz akkor az semmit sem ér. Ha Cat6-ot akarsz elérni akkor minden elemnének (legalább) Cat6-nak kell lennie, ezenkívűl le is kell mérned olyan műszerrel ami nem csak wiremap (kivillogtatja), hanem minősíti is azt. Ha nincs minősítve akkor nem lehet rámondani csak azért, hogy Cat6, mert Cat6 a kábel és a keystone aljzat rajta.
Talán egy Cat5e bekötése nem nagy dolog, de ahogy fentebb írtam, az is sok "kábelbarátnak" gondot okoz. 
Nem lehet úgy építeni hálózatot, hogy majd ha nem megy az egyik kábel, akkor majd újrakötjük, stb... Nyomunk rá újra csatit, biztos nem elég erősen nyomta rá Béla... Kicsit megsérült, tekerjünk rá szigszalagot... Sanyi!!... Te tudsz ugye forrasztani????  

Gyártókra amiket már próbáltam és ami jó lehet:
- R&M (szép jó, viszont van egyedi méretü cuccok, ami nem keystone, van keystone méret is, ha találkozok valamerre ilyennel, tuti nem a keystone méret és elmondok egy imát...)
- NIKOMAX (szerszám nékül szerelhető is van, ár / érték arány jó, nem csak más a szöveg a Cat6-on, máshogy is néz ki, már az RJ45 oldaláról is, van kábel is, van távolról villogtatható patch panel, van "minden is")
- Digitus (mint a NIKOMAX kb.)
- FIBRAIN (még nem próbáltam, de tetszik a kazettás patch panel, hogy lehet keverni akár optikai alzattal a rezes megoldást, jól jöhet ha kevés a végpont és kicsi a RACK)
- Kínai betűzős akár 180° akár 90° (lehet olcsóbb mint egy másik, viszont amíg bajlódsz a betűzéssel az idő, sok csatlakozó kötésekor szétmegy a kezed, esetleg spec. szerszám kell, általában nincs tehermentesítés)

Nem tudom pontosan milyen irány kell neked, de látatlaban NIKOMAX gyos szerszám nélkül szerelhető aljzatot mondanék és Cat5e hálózatot.
https://nikomax-global.com/catalog/product/NMC-KJUD2-NT-WT/?section=com…
https://nikomax-global.com/catalog/product/NKL%204100A-zz/?section=comp…
A csatlakozó és kábel is árnyékolatlan. Alap esetben ez elég szokott lenni, kb. mindenféle otthoni és irodai használatra, persze vannak nem alap esetek is. A kábel tartalmaz selyem, vagy valami hasonló szálat, így ha Béla 100kg-al húzza, lehet még azt is túléli (mondjuk ezt már nem fogja túlélni). (A kábelhúzásnak megvannak a szabályai, akár erőt is nézve, erre a kábelre max 80N-t ír)

A szerszám nélküliek is igényelnek szerszámot. :) El kell vágni a kábelt, kábelkötegelőt. Külső szigetelést is el kell valamivel távolítani. Esetleg össze is kell nyomni a modult. Lecsipkedni a kiálló kábeldarabokat. Viszont nem kell betűző szerszám a megfelelő késsel, és nem nyomkododo csatlakozónként 8x azzal az erővel a kezed.

Mérés nélkül csak tippelni lehet, de lényegében semmit nem ér a kábelezés. Műszert lehet bérelni is olyan helyekről, ahol ilyen alkatrészeket is kaphatsz.

Sokan a Cat5-6-7 számozásban gondolkoznak, pedig fontos vagy még fontosabb egy árnyékolás megléte bizonyos esetekben, esetleg érpárankénti árnyékolás. Példaképp kihúzhatod a Cat6 UTP kábelt, ha olyan a környezet van, hogy minősíteni a kábel zajossága miatt nem lehet majd Cat5e-re sem.