( Gyuszk | 2021. 01. 21., cs – 09:07 )

Szerintem ez az elmúlt 10 év legnagyobb guritása, de lehet hogy több is. Egyelőre nem látják sokan a következményeit, de ha egy kicsit belegondolunk, az egyetlen olyan szereplő meglépte az x86 végső kiszoritására tett lépést, aki erre képes volt.

Egy csomó másik szereplő van a piacon, de ők mindegyik csak a saját kis kertjét igazgatja: vagy szoftvert fejleszt, vagy komponensekből gépeket rak össze, vagy operációs rendszert fejleszt, vagy processzort fejleszt és gyárt. Ebben az esetben az Apple mind itt felsorolt szerepkörben nyomult és meglépte a dolgot, mert neki senkit sem kellett győzködnie, egyszerűen armositott mindent és lerakta a terméket az asztalra.

Arról nem is beszélve, hogy az x86-os platform kvázi csősze, az Intel, az elmúlt években sajnos lábon lőtte magát, és évekkel el van maradva mondjuk az AMD-hez képest (gyártástechnológia), tehát egy gyengélkedő korszakban rúgtak bele mégegyet.

Szóval szerintem még nem kell olyan sok év, és el fog szaporodni az arm a hétköznapi laptopok és asztali gépen piacán is, elsősorban azért mert brutálisan alacsonyabb a fogyasztása. Szoftverben is szerintem fel van rá készülve a világ, Linux és opensource cuccokból minden van armra, még Windows is, alkalmazások meg majd lesznek.

(ismerősöm mesélgeti hogy akksiról végigdolgozza az armos macről a napot, megnéz rajta egy két órás filmet és még mindig van szufla benne)