( bbking | 2020. 12. 14., h – 12:43 )

itt találsz még egy rakat példát, kedvencem a bicikli kölcsönzés elörejelzése: https://gallery.azure.ai/browse?s=bike%20rental

Az Azure ML Studio példákban az a jó, hogy van hozzá már teszt adat és megnézheted, hogyan oldották meg (nem kell a kalapácsot is kifejlesztened, hogy elérj az eredményhez).
Amiben a nagy pénz van benne, és ezért gyüjt mindenki eszeveszett adatot, hogy ha sok különféle adatot tudsz kombinálni egymással, akkor sokkal, sokkal jobb lesz egy regressziód (elörejelzés). Ha vesszük a bringa kölcsönzöt, az idöjárás elörejelzés mellett jól jöhet, hogy munkanapról vagy hétvégéröl van szó, milyen rendezvények lesznek aznap a közelben (Facebook mint forrás?), mi az átalgos keresete az embereknek akik kölcsönöznek, hány gyerekük van, stb (anyagi háttér!). Ez alapján nem csak a várható kölcsönzési számot lehet elöre jelezni, de hogy milyen áron lehet bérbe adni a bringákat.

Na és akkor a bringakölcsönzöt helyettesítsd be valami sokkal nagyobb céggel/termékkel....a profilod meg már úgy is megvan valamiylen adatbankban a netes szokásaid alapján, ha neten regisztrálsz a szolgáltatásra valamilyen ismert email címröl vagy gépröl ahol sok az elmentett süti, akkor pedig pontosan be tudják löni az árat és hogy igénybe veszed-e a szolgáltatást... :)

Na erre (is) jó az ML... :)