( tygryss | 2020. 12. 14., h – 11:55 )

Pár megjegyzés, a probléma ott van, ami nem biztos, hogy átjött az online tanfolyamon. Amit most mesterséges intelligenciának hívunk, az nem mesterséges intelligencia. A gépi tanulás sokkal közelebb áll a valósághoz. Amit te próbálgatsz az a része ennek a témakörnek, amit Deep Learning-nek neveznek. Pl az ajánló egy nearest neigh. algoritmus, ami metrikák alapján számol hasnlóságot és sorrendbe állítja, ez egy teljesen másik kávézáz. A Deep Learning amit feszegetsz, meg Kolmogorov tétele alapján megy, ami arról szól, hogyan kell egy MIMO problémából sok SISO-t csinálni. Ennek azekben van sok paraméter amit ki lehet számolni. Az ötlet itt annyi, hogy ezt a számolást kiváltjuk valami paraméter hangolással. Az iparban arra használják, hogy sok különlegesen képzett embert váltanak ki valamivel kevesebb másképpen jól képzett szakemberrel, mert csak a matekot kell tudni és a megvalósítani kívánt probléma szakembereiből jóval kevesebb kell. Az is igaz, hogy a poén és a profit ott van, amikor olyat csinál az ember ami a tudományos cikkekben benne van, de a lib-ekben még nincs.

A nehézségi szint itt nem a matekban van, azokat viszonylag gyorsan meg lehet tanúlni. A nehéz része a megfelelő tanítási adatok előállításában van. Ez nem csak nehéz feladat, hogy ne "tanítsd" túl a rendszert, ami azt jelenti, hogy a tesztadatokon jól működik a rendszered, de a valóságban hamar elhasal. 

Van az a vicc, hogy az a technológia amiben nincs AI és blockchain, abban a technológiában már nem is hiszünk. 

Igazából azon projekteknél kell ezt elővenni, ahol MIMO a probléma (informatikában ilyen rengeteg van), valamint nagyon bonyolúlt a logika mögötte (ilyen is sok van), valamint nem baj, ha téved (nah ilyenből kevés van), ezt csak akkor szokták megengedni, ha más módon sokkal drágább, vagy megvalósíthatatlan a feladat. A legtöbb cég ezt nem szokta szeretni. Tipikus eset lehet, ha van nagy mennyiségű adatod, és azokon kellene valami nehezen meghatározható szabályrendszer alapján működni. Az igazság az, hogy ezen problémák még így is nagyon számításigényes dolog, és időigényes. Ez nem lesz egy csodaszer, ami tegnapra megoldja a problémákat.