( dotnetlinux | 2020. 12. 14., h – 10:44 )

  • dinamikus város lámpairányító rendszer (sebességmérés, dugók, tömegközlekedés)
  • kressz betartatás, gyorshajtók figyelmeztetése, blokkolása, büntetése Live:) 
  • menet figyelő, korrigáló, ütközés gátló, kisállat/vadállat figyelő és tároló előjelző rendszer

 

Nagyon köszönöm a tartalmas hozzászólást, egész kocsiút alatt ezen gondolkoztam. Elsőre az ember azt gondolná, hogy "betáplálom" a mindent, és megadja a választ mindenre is (=42). De konkretizálva a dolgokat, egy olyan felügyelt tanulásom elmélkedtem, amely:

- Output vektorában azt tartalmazza, hogy volt-e baleset. Továbbfejlesztve 0.1=integetés, 0.2=kiabálás...0.5=nagy fékezés, 0.6=dudálás, 0.8=kis baleset, 1=nagy baleset, azaz a "zavar"-nak a szintje.

- Input vektor pedig lehetne ez: életkor, vezetett km, aznapi távolság, kocsi típusa, benne ülők száma, sebesség, időpont, évszak, forgalom telítettsége %-ban, eső, black-friday-ig hátralévő napok száma...

- Közte 3 hidden layer, mert az input 3 tényezője együttesen már jelent valamit.

Ezek alapján nekiállnék tanítani, majd a teszteken már előre lehetne látni, hogy: mennyit számít az életkor, hogy bmw-ben ül-e az illető és hogy megéri-e terhelni a BF-ig hátralévő napok számával a rendszert, azaz ez menyire számít.

Ezzel a fenti modellel már csak az a baj (azon túl hogy annyira izgat, hogy csak ezen jár az agyam):

- Egy betáplált algoritmus azonnal használatba vehető, ML esetén először össze kell gyűjteni az adatokat és 1napig-3hónapig tanítani, néha újratanítani. Cserébe ha szerintem fontos az aznap vezetett távolság, akkor ezt nem írja felül az ML.

- Nem biztos, hogy ezek az adatok állnak rendelkezésre, jó előre meg kell mondani, hogy most ezeket gyűjtsük egy évig (ha kellően sűrűn van baleset), majd megpróbáljuk. Ha nem jött be, akkor majd kérek újabb adatokat. Ez egy hosszabb folyamat.

Szóval gondoltatban megint szintet léptem, valahol ott tudom elképzelni, ahol vannak már adatok, amelyeket erősen deformáltak a beépített human algoritmusok, de ML-lel "tudással" vértezhetőek fel a dolgok.