( asch | 2020. 11. 30., h – 09:30 )

Én nem sokat foglalkozok az apró dolgokkal, de elvben szerintem van értelme. Hogy miért? Azért, mert sok kicsi sokra megy!

Nézzük meg például, hogy a legtöbb embert csupasz seggel indítják el a világban. Ehhez képest egy pármilliós indítás már Ég és Föld különbséget jelentene az illető lehetőségeiben (feltéve, hogy nem kokainozza el egyetemi évei alatt :-). Ez pedig pont annyi pénz, amennyit egy átlagember meg tud fogni egy gyerek felnevelésének időablakában, feltéve, hogy megfogja a költségeit. Ha sokat keresel, vagy nincs gyereked, akkor persze ez sem sokat számít. Én szeretnék még több gyereket is, annyinak már nem is lesz könnyű tisztességes kezdőlökést/örökséget adni, úgyhogy nekem talán számítana is.

Vagy nézhetjük a pénzt időegyenértékben is: az igényszintemen X pénzből mennyi ideig tudnék kellemesen élni? Ha így nézem, akkor a hülyeségekre kidobált pénzek nyugdíj előtt éveket jelenthetnek: annyival előbb mehetnék nyugdíjba, ha nem dobálnám a hülyeségek feneketlen kútjába az aprót.

Persze mindez rám nem vonatkozik, mert egyrészt szeretem a munkámat, úgysem akarok nyugdíjba menni, inkább lejjebb veszem majd csak a lángot terveim szerint. Másrészt épp eleget keresek. Harmadrészt pedig idegesít, ha lényegtelen dolgokra kell koncentrálnom, ezért nekem semmiképp sem éri meg, hogy ilyesmivel törődjek. De ettől még szerintem igaza van annak aki csinálja. :-)