( grin | 2020. 11. 05., cs – 11:03 )

A költő például arra gondolhatott, amiről dalolt.

A PosrtreSQL fejlesztők (és cégeik) adatbázisai nyilvánosak? Nem? Pedig a psql nyílt forráskódú! Sőt, a hűtőjük tartalma sem nyilvános, vagy az éjszakai programjaik részletes menetreyndje.

Konkrétan igen: minden program forrása (kivétel azok a részek, aminek a biztonsági szintje nem teszi lehetővé) lehet nyilvános: NAV, KAÜ, MoHu, akármi. De meg fogsz döbbenni: a KAÜ teljes protokollja nyilvános! Wow. A kód ezt fogja implementálni: nincs benne sokkal több titok mint hogy for vagy while ciklussal megy végig a cuccon. Gyakorlatilag minden SZEÜSZ protokoll nyilvánosan elérhető. (Ami tök jó, jegyzem meg bajusz alatt.)

Azt sem értem mi lenne a titok az önkori iktató rendszerének kódjában. 50 karakteres a dokumentum azonosító? Vagy hogy nincs indexelve az ügyintéző neve? Esetleg hogy lehet keresni dátum ÉS ügyfél alapján egyszerre?

A másik szál amit írsz teljesen jogos és pont alátámasztja, hogy miért kellene nyilvánosnak lennie: „Ha az kimenne nyílt forrásba, valakit ott helyben agyonlőnének”, „tökéletes lenne hibák feltárására”.  Hát pont ezért. Hogy olyan legyen a kód amitől nem hányja el magát senki és ne maradjon benne hiba vagy obfuscation „encryption”. Amúgyis ezeket a kódokat jó pénzért auditálják (már ha…), dolgozzanak felelősséggel. És persze azért, hogy ne lehessen egy óvodás szintű kódért 666 milkát kiszámlázni.

A nyílt kódnak (és a nyílt szabványoknak) nem (csak) az a lényege hogy lásd, hanem hogy fel tudd használni. Akár az egészet mint rendszert, akár részeit, mint garantáltan kompatibilis modulokat. Tudsz rá építeni.

Persze alapvetően mindez pontatlan mert általában nem az egyetlen célra készült, ultraspeciális rendszereknél merül fel a probléma, hanem pl. amikor minden egyes hivatal kifizet 700 milliót ugyanazon rendszer kifejlesztésére, mert nem kapják meg, vagy amikor külső aktorok tudnák használni a már közpénzből kifejlesztett rendszer részeit. De ennek működését több országban már meg tudod tekinteni, és az EU projektek egy részénél is már így megy.