( Adamyno | 2020. 10. 31., szo – 22:40 )

Lehet, hogy nem is volt annyira szar az az olcsó cucc.

Emlékeim szerint valahol talán ez a ZTE Blade-el kezdődött. Az volt az első néptelefonnak nevezhető, "különleges" (tehát jó soc, kijelző, vékony kialakítás) de viszonylag ismeretlen márka, amire aztán nagyon sokan lecsaptak. A vetélytársakhoz képest vagy többet tudott valamiben vagy jóval olcsóbb volt. Amikor elkezdték a ZTE megoldásait tolni a core hálózatba, valahol akkortájt léptek a piacra a mobil szegmensben is. Valószínűleg volt valami egyezség is erről. Utána a Skate még egész jó készülék volt, a többi már nekem annyira nem maradt meg. Voltak átlagos készülékek átlagos(tól talán kissé olcsóbb) áron és ott viszont nagyon igaz volt, hogy az olcsó az szar is. Mai napig szívunk vele mert a cégnél persze van az a kategória is, hogy okos legyen de a legolcsóbb. Hát persze, hogy valami telenoros ZTE, ami egyébként sehol máshol nem létezik mert kizárólag ide készült. Nem tudom a pontos típusát hirtelen, de állítólag volt valami china only vagy global változat más néven de arról sem találtam semmi infót. Utána jöttek a jobbnál jobb Huawei készülékek hasonló történettel a hátuk mögött, csak ott már 4G-ról volt szó.  A Huawei annyira durván berobbant a mobil szegmensben, hogy megértek embert toborozni a munkahelyekre. A Xiaomi szerintem sokkal lassabban szivárgott be a köztudatba, sokáig nem is volt hivatalos store, de szerintem ami most van, az is csak valami szerződéses dolog. Nekem róluk nem feltétlenül a telefonok jutnak eszembe. A porszívóik (pl. a vezeték nélküli vagy a lidaros robotporszívó) mocsokosul használhatók és okosak, nagyon sok kört vernek a versenytársakra. Több is van a közeli ismerősöknél és itthon is, abszolút nincs panasz egyikre sem. Az okosotthon rendszerük és úgy maga az ökoszisztéma egész átgondolt, használható, könnyen integrálható akár HomeAssistant-be. Mondjuk EU szinten vannak kellemetlenségek, mert van néhány termék ami hivatalosan itt nem kapható vagy/és nincs pl. EU socket vagy itteni verzió csak wifis, a kínai meg zigbee, stb... viszont olcsósága és hozzáférhetősége miatt megéri vele foglalkozni, mert igazából szabvány MQTT protokollt használ.
Telefon szempontjából az első merész próbálkozásom egy redmi 3s volt, ami a mai napig teszi a dolgát. Igaz a MIUI-t már lecseréltem LOS-re, Android 10-el. 11 is van már rá nem hivatalosan, de arra még nem találtam normális gapps-ot. Azóta elég sok xiaomi készüléket nyúztunk a köreimben és jobban bejött mint bármi más. Főleg a MIUI miatt. Nagyon sokat számít a normális szoftver. Voltak sokáig Samu Note-jaim. Amikor megjelent a hülye kikapcsolhatatlan Bixby gomb meg a mocskos sok bloatware, az életképtelen fagyogató szoftverekkel... akármilyen csúcskészülék de valami lassulás, fagyás azért mindig tudott lenni. Utoljára egy S8+-om volt. Na azt cseréltem le egy merész döntés utána egy Mi Mix2s-re. Elméletileg ez volt az első komolyabb káva nélküli készülék, de nem emiatt vettem. Nagyon nem bántam meg. Valószínűleg soha nem adnám el, de rendeltem egy f(x)tech-et. Remélem nem(nagyon) bánom meg, mert bizonyos szempontból az visszalépés lesz.

Emellett voltak ilyen mellékvágányaim, hogy Motorola Droid2, Droid4 (ami nagyon jó volt, főleg a külön hdmi port tetszett, ami mellett lehetett tölteni vagy/és rákötni otg-vel mindent is. Kár, hogy nem lett folytatás), összes Androidos blackberry... utóbbiak egy határ kaksi volt de nagyon durván. Majd 2x annyiba került mint a Mi Mix2s-em és tetű lassú volt. 1-2 nap után el is passzoltam. Ennyit ér a nagy márkanév.

Ezek után nehéz llesz készüléket választani majd, mert az ember megszokja a kényelmet. A speciális funkciókat: oda-vissza töltő usb port, vezeték nélküli töltés, nfc, infra, konfigurálható gyorsgombok, nagyon jó felhős szinkronizáció, saját launcher amiben szinte minden megvan ami kell, stabil szoftveres környezet, jó ökoszisztéma pl. okosórákkal, okosotthonnal, stb.. erős hardver, jó kamera, jó megjelenés, minden jellemzően jó áron. Persze olyan készülék nem hiszem, hogy van, amiben mindez egyszerre megtalálható, de azért igyekeznek. A LineageOS egy nagyon csupasz környezet pl. a MIUI-hoz képest és vannak olyan funkciók, amiket elég nehéz pótolni. Pl. a gyári qr kód olvasó, ami egyben dokumentum szkenner. Úgy működik, hogy a ferde fotó vagy a lencse miatti torzulást is tudja kezelni + fekete-fehér, grayscale vagy színes opció, több oldalas dokumentum, stb.. mindenz ingyen, beépítve reklám nélkül. A másik jó gyári megoldásuk a wifin keresztüli fájlküldés volt, ami kezd elterjedni más gyártóknál is, de ha jól emlékszem az Android 11-ben gyárilag benne lesz. Jobb későn mint soha :) A szinkronizált jegyzet, ami a launcherből egyetlen mozdulattal mindig elérhető volt... Sorolhatnám. Ezek tényleg hiányozni szoktak. Szerintem nem véletlen, hogy kezdenek feljönni. Néhány hete is betolták a köztudatba a 120W-os gyorstöltést valamint az 50W-os vezeték nélküli töltést. De azért egy Mi 10 Ultrát is valószínűleg elfogadnék.