( Adamyno | 2020. 10. 27., k – 16:46 )

TÜK... az egyik legnygyobb vicc amit valaha láttam.
Na az tényleg csak azért titkos, mert nem tudják a külsősök, hogy hogyan működik :D

A bürokrácia fényes útvesztőjében elveszik a lényeges információ mire hozzáférnél. Ha egy rendes biztonsági cég vagy szaki felérné a jelenleg alkalmazott rendszerek biztonságát nem sírva, hanem röhögve futna el onnan.

Egyik volt cégem rendelt egy tesztet. Volt social engineering, adathordozó szórás a parkolóban, fishing, stb... ha jól emlékszem valami 82% volt a success rate. Na most a jelenlegi helyen erősen konvergálna a 100-hoz :D
Nem részletezném még véletlenül sem, de az 1234 jelszót mindenhol is használó, minden linkre kattintó és a jelszavaimat haveri alapon bárkinek megadó személy már egy erősen biztonságtudatos személy bizonyos helyeken dolgozókhoz képest.

Persze vannak erre oktatási anyagok. Nem olvassa el senki. Vannak oktatások... nem megy senki, vagy ha mégis, akkor nem figyel senki. Néha vannak tesztek. Nem kötelező. Vagy ha mégis, akkor akárhányszor megcsinálhatod. Vagy ha nem, akkor nincs semmilyen utólagos vonzata. Lehetne ezt fokozni a végletekig. Többen-kevesebben ennek tudják a miértjét is. Egy szó, mint száz: ez gáz. És ami a legrosszabb az egészben, hogy lehetne rajta változtatni. Szimplán csak akarni kellene. Csak akkor lehet, hogy a mariska épp nem it biztonsági felelős lenne, hanem takarító. És az nem jó. Hát micsoda presztízs veszteség. Arra meg már nem is gondol senki, hogy be is lehetne iskolázni valódi oktatásra.