( Hevi | 2020. 10. 26., h – 14:32 )

De akár úgy is szervezhetnénk a társadalmat, hogy nem akarnánk mindenkit belegyömöszkölni egy darab kategóriába.
 

Ez a fajta, mindenki egy időben, ekkor, ezt és ezt csinálja, leginkább az iparosodással terjedt el. Ekkoriban kezdtek az emberre is "egyen gépként" gondolni, nem pedig személyre, akinek megvannak a saját preferenciái, és az ipar érdekeinek (költség, hatékonyság) alárendelni az embert.

Régebben sokkal emberibb volt az alvás is. Sajnos az ipari forradalom óta az embert is elkezdték "standardizálni", úgy hogy az a termelésnek és ne az embernek legyen jó. 2-400+ éve még máshogy aludtak az emberek, sokkal diverzebb, személyesebb volt, mint a mai "egyen robot" alvás.

Ld.:

https://en.wikipedia.org/wiki/Biphasic_and_polyphasic_sleep#As_historic…

vagy

We analyzed 3787 subjects with average stay-at-home of 65 ± 9 days. The most significant changes in sleep occurred during the first ten days when the difference between weekdays and weekends disappeared and changes occurred in napping habits. The majority of the participants (66.8%) shifted toward eveningness when the self-selected sleep was possible and 1869 volunteers appeared to be owls (49.4%), 823 (21.7%) exercised “typical” sleep, 478 (12.6%) were larks, and 617 (16.3%) participants were completely desynchronized to the end of stay-at-home. 
 

Conclusion

In self-selected sleep conditions, the timing of sleep and sleep habits significantly differ from those of socially and economically fixed daily routine conditions.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7490238/

Lehet érdemes lenne újragondolnod, hogy ki is az "átlag", és ki és miért szabja a "normákat". Csak nehogy véletlenül az derüljön ki, hogy az "átlagos normális" van kisebbségben...