( dzsolt | 2020. 10. 23., p - 13:37 )

Valószínűleg nem ismered a gentoo-t, de megbízhatóbb az összes többinél! Igaz, ez némi időbe kerül, de azért 10-15 évente elnézem neki, ha ilyet produkál (valószínűleg nem önszántából). Ha valaha valamelyik rendszer csak fele ennyi támpontot/hibaüzenetet nyújtott volna, soha nem váltok róluk, így a kérdésedre válaszolva, nem, nem teszi meg hibaüzenet nélkül! Sőt, nem is vagánykodom félbehagyott kernel telepítéssel, de ezt az első posztomból is ki lehet olvasni, a genkernel lefutott! A gentooban ez ennyi, lefutott az azt jelenti, hogy elkészült a kernel, nem többet és nem kevesebbet! Ha visszakeresel itt a nevemre, akkor látni fogod, hogy mióta gentoo-zom és mennyi problémám volt vele eddig, (kb. semmi). A hibaüzeneteket mindig figyelembe veszem, mindig reagálok is rá (mint ebben az esetben is történt, töröltem a distfiles mappa tartalmát reboot előtt és folytathattam volna a többi program moduljainak fordítását, de rebootoltam. Ez már így van és nem mentettem a korábbi állapotot (asszem itt az ideje a btrfs-nek)).

A témához:

genkernel --makeopts=-j9 --kernel-config=/root/config all

lefutott gond nélkül, mint eddig mindig! Néha kell egy kicsit a konfigba belenyúlni kézzel, ha nem működik valami, de ez itt most nem kernel probléma lesz szerintem mivel semelyikkel nem megy semmire és ha eddig valami nem stimmelt, akkor a bootoló (vagy éppen nem) kernelből azért lehetett tudni, hogy mi a baj.

A genkernel után a emerge -1 @module-rebuild hasalt el hely hiányában, de ez ugye nem a kernel hanem a kernelhez csatlakozó modulok felépítésért lett volna felelős (nvidia, virtualbox és qemu modulokat akart fordítani). Így nincsen félbehagyott kernel és csak a rock&roll életérzés maradt :D Azóta chroot alatt lefordítottam a kernelt újra más konfiggal is. Nem kernel probléma (nem is gondoltam kernel problémára, mivel az initrd-t még látom elindulni illetve látom, hogy próbálja betölteni és itt vált sötétre a kép minden kernelnél. Ez az amit nem értek, hogy minden kernelnél! (esetleg fájlrendszerhiba lenne a /boot-on...? Na ezt is megnézem!)

Ezt a gyökérbe másolást kipróbálom, bár a /boot is külön partíció és nem tudom, hogy a grub keres-e a gyökérben ebben az esetben. Nem produktív a gép, illetve semmi komoly dolga nincs. Itt már csak arról szól, hogy megtudjam a hiba okát, hátha valaha még felbukkan.