( egmont | 2020. 08. 28., p – 10:24 )

Azabaaaj, hogy a case insensitivity függ a nyelvtől, írástól. Például a törökben az ı párja az I, míg az i párja az İ. Ezt csak olyan réteg tudhatja helyesen kezelni, amelyik ismeri az aktuális (per-process) nyelv fogalmát. És a kernel nem ez a réteg, ez libc-ben, a kernel fölött van implementálva.

Hogyan lehetne ezt megoldani?

- Azt mondjuk, hogy leszarjuk, nem törődünk az ilyen különc nyelvekkel. Miközben a libc törődik és jól megoldja már, tehát ez egyértelműen visszalépés.

- Fájlrendszer szintjén, vagy globálisan (kernel szinten) lehessen beállítani a nyelvet. És akkor jön a csomó fejlesztő, aki létrehozza a pistike.txt-t, majd kiolvassa a PISTIKE.TXT-t és a török userek pampognak hogy nem működik. Újabb hibalehetőség, ami senkinek nem hiányzik, fejlesztők rémálma, tesztelhetetlen.

- App szintjén lehessen beállítani a nyelvet. És persze akkor valahogy közölni kell a kernellel, új API kell, lássuk hány fejlesztő fogja beizzítani. Vagy legalább a glibc-be kell belehegeszteni hogy a setlocale() szól a kernelnek is. Na meg akkor a newlocale(), szálankénti cuccok, *_l() függvényhívások mit is csináljanak pontosan. Szintén nem egy leányálom.

Baromságnak tartom az egészet, a problémát sokkal rugalmasabban, jobban lehet kezelni libc-ben illetve user kódban. A megoldás oda való.