( Adamyno | 2020. 08. 17., h – 13:40 )

Alapvetően semmi, ha valóban így van ez.

Konteó szerint viszont elszívja a munkaerőt a többi opensource projekt felől + ha már beszállnak sok-sok pénzzel bizonyos projektekbe, akkor annak irányát is meghatározhatják. Aztán pedig majdhogynem végtelen pénz és fejlesztési kapacitás van mögöttük és ennek a dolognak bizony két éle van. Egyelőre nekem a Microsoftról a korrupció jut eszembe, na meg amihez eddig hozzányúltak abból túl jó nem sült ki. Annó MSN... kuka. Helyette megvették a Skype-ot de lényegében nem történt érdemi fejlesztés. Talán annyi, hogy a mobilis verzió már képes az üzeneteket realtime szinkronizálni. Microsoft telefonok (de talán most, hogy nekiláttak Androidra fejleszteni, talán lesz eredménye), az utóbbi évek windowsai... egyrészt a nevetséges hibák, nem beszélve a jelentősen növekvő erőforrásigényekről na és az adat NEM védelmi eljárásuk. Egyszer csak less rá egy windowsos gépre wiresharkkal mit csinál egy nap alatt míg nem használod és nézz rá mondjuk egy Linux Mint-re. Office kompatibilitás szintén kuka nemcsak más, nyílt platformok felé hanem cégen belül visszafelé sem - persze ez is üzlet, értem én...
De hogy mondja valamit amivel nincs bajom: az Xbox. De lehet csak azért mert nem használom :)
Bing a még mindig nevetséges találataival, fordító az értelmezhetetlen fordításaival, Cortana amiről kijelentették, hogy nem tud és nem is fog soha tudni magyarul - ezzel szemben a Sirihez magyarul beszélhetsz, a Google Asszisztens pedig félig-meddig szintén tud magyarul alap dolgokat, hogy időjárás, moziműsor, stb... Alexát nem ismerem.

Szó mi szó, a legnagyobb problémám évek óta az, hogy a drága pénzbe kerülő szoftvereiket ingyen odatolják a diákok elé, hogy ez van, tanuld meg. Később a diák képtelen lesz rendszerben gondolkodni, csak azt az egy programot ismeri többé-kevésbé és onnantól kezdve függ tőlük. Kénytelen lesz megvenni vagy hamisítani. Ez nagyon gáz. Én már általános iskola óta tudatosan használtam a Knoppixtól kezdve más rendszereket is. Amikor egyik vizsgámon a fájrendszerekről beszéltem és elkezdtem sorolni, példákat a FAT16, FAT32 meg NTFS mellett, akkor a vizsgáztatónak kikerekedtek a szemei, hogy miről beszélek. Pedig a világ már akkor sem ennyi volt csak, azóta meg aztán bőven túlléptük az MBR alapú rendszereket is, jött az LVM is és mindenféle finomság. Kíváncsi lennék a mai iskolások egyáltalán hallanak-e erről. Bár nem fájlrendszer, de ha rajtam múlna a konténerizálás is kötelező tananyag lenne mert nagyon fontos techológia manapság a virtualizáció mellett(helyett?) és tudomásom szerint erre nem igazán van lehetőség gazdaságosan kivitelezni microsoft környezetben. Persze lehet, hogy ebben (is) tévedek.

Na meg az is, hogy az iskolákban a szövegszerkesztés = Word. Sőt, ha lehetne, az operációs rendszer is az lenne :D De ebbe itt most nem akarok mélyebben belemenni mert volt már róla szó 100x

Szóval nem gondolnám, hogy ebbe az irányba is a nagylelkűség viszi őket. Üzlet van mögötte és kétséges, hogy milyen áron lesz belőle profit.