( uid_21365 | 2020. 08. 01., szo – 01:23 )

Hát a fene tudja. A programnyelvemet eredetileg C++ nyelven kezdtem el írni, illetve meg is írtam több változatát abban, de a végén mégis áttértem sima C nyelvre, habár sajnáltam feláldozni a C++ némely valóban kényelmes szolgáltatását. Mégis, így több dolgot tudtam saját magam optimalizálni és ennek igazán jelentős sebességnövekedés lett az eredménye (úgy két és félszeres nagy átlagban, ami semennyire se mondható elhanyagolhatónak).

De még a C nyelv esetén is akadtak esetek amikor rohadtul sajnáltam hogy épp C nyelven programozom és nem valami assemblyben, mert mély meggyőzőfésem hogy úgy még sokkal hatékonyabb kódot írhattam volna. Persze mazochizmus lett volna az egészet assemblyben megírni, ilyen értelemben igazad van. De bizonyos „szűk keresztmetszetek” esetén... Még komolyan gondoltam is rá hogy na ide meg oda esetleg betegyek valami inline assembly blokkot vagy valami más módon azt assemblyben írom meg... Végül kizárólag amiatt vetettem el ezt az ötletet mert a hordozhatóság rovására ment volna. De azóta is néha azon rágódom, jó döntést hoztam-e...

Szóval, igenis a mai csilivili szuperszolgálatkész magasszintű nyelvek nem okvetlenül jók mindenre (mármint, jók, csak messze nem ideálisak...), és igaz hogy abba az irányba megy a „fejlődés” hogy mindent ezeken oldanak meg, de ez a szakma elkurvulása a szememben, s a programozók elkényelmesedése.

Cseppet se helyeslem...

Az lehet hogy én egy fura fickó vagyok a szemetekben, sokszor olyan ötletekkel amik nevetségesek, az is igaz hogy itt-ott lehetnek lyukak a szakmai ismereteimen, de azért határozottan VANNAK ilyen ismereteim, nem is akármilyenek, és ne vegyetek ám mérget arra hogy itt-ott nem tudok sokkal többet mint valami manapság az iskolából kikerülő ifjú titán! Az az egy azonban teljesen biztos, hogy én a magam módján nagyon is TISZTELEM a szakma olyan „nagy öregeit”, akik még tényleg „kis” gépeken kezdték a pályafutásukat. Mert én is ott kezdtem, s emiatt mélyen hiszek abban, aki azokon KELLETT hogy megoldjon egy fogós feladatot, az mesze jobban ismeri a szakmát mint a mai nemzedék akiknek már akármikor van bőven elég memória meg műveletvégző sebesség a munkájukhoz... LEGALÁBBIS AZT HISZIK... (A tesztgépeiken van. Produktív környezetben már nem okvetlenül...)