( hrgy84 | 2020. 07. 17., p – 09:10 )

>  Az allapot kerdese meg le van tolva a db-be, oszt amig a db birja szabadon lehet skalazni. nincsenek szalak, memoria-kezeles, allapotok, stb.

Ugye nem mostanaban kodoltal PHP-ben? Erdemes lenne utananezni, a shared resource-ok problemajat az APCu megoldja (nem annyira nativ, mint egy SHM, de az ORM-es szornyetegektol, amit emlitettel, fenyevekre van), vannak benne szalak (az persze mas kerdes, hogy webes kornyezetben mennyi ertelme van hasznalni). A memoria kezeles kb az egyetlen, amivel nehezebb vitatkozni, minosithetetlen fos sajnos az a resze a runtime-nak. 

Nem mondom, hogy a PHP hibatlan, de nem teljesen ertunk egyet a hibak listajaban. 

> amig a db birja szabadon lehet skalazni

Ez kb minden nyelven irt alkalmazasrol elmondhato, es en ezt nem latom feltetlenul rossznak. Nagyon sok esetben pont az a problmea, hogy az alkalmazasfejlesztok nem kepesek felkeszulni a horizontalis skalazasra, feltve orizgetnek mindent a memoriaban, aztan ha a load balancer miatt a user sessionje hirtelen masik gepre kerul (barmiert), akkor csodalkoznak, hogy nem allapot, hanem konkretan lofasz sincs rola, de jott egy ervenyes session. Az a legjobb, ha minden DB-ben van, abbol kevesebb baj szarmazik, amit raadasul nem a fejleszto dolga kezelni.