( csortu | 2020. 06. 21., v – 14:37 )

Egy elektronikus szavazási rendszernek viszonylag kevés - tíz alatti - kontrollpontja van, oda kell nagyon alapos ellenőrzéseket betenni, bizottság, miegyéb.

...

Egy papíralapú választási rendszerben rengeteg olyan pont van, ahol az eredményeket meg lehet hamisítani, gyakorlatilag az összes szavazókör, úgy nagyjából tízezer.

A több kontrollpont azt is jelenti, hogy adott választókerület kompromittálódása csak az ott született eredményeket invalidálja, míg az elektronikus rendszerben elég egyetlen belső pontot kompromittálni ahhoz, hogy az összes eredmény invalid legyen. Elfogadva a tízezer és tíz kontrollpont példákat, az elektronikus esetben ugyanakkora költséggel ezerszer hatékonyabban lehet invalidálni az elektronikus rendszert. Pl ha a támadónak x hagyományos körzet kompromittálására van forrása, akkor azzal az eredmények x/10000 részét kontrollálja, ha mindezt az erőforrást az elektronikus rendszerben egyetlen pontra összpontosítja, azzal kontrollálja az összeset. Ergo egy támadónak az a rendszer a preferáltja, amiben kevesebb kontroll pont van, azaz az elektronikus rendszered.