( carlcolt | 2020. 06. 19., p – 20:47 )

Na akkor osszuk ket reszre:

Elismerted, hogy benezted, oke, bocsi

De a masik fele:

Tobbszor leirtam, hogy senki sehogy nem tudja garantalni, hogy a privatkulcsod tenyleg csak neked lesz meg. Amiket te allitottal, azokat erre nem tudtam ellenpeldakent felfogni. Nem lehet bizonyitani, hogy nem lesz olyan ember, aki tudja mindenkinek a privat kulcsat. Olyan, mintha azt kene bizonyitani, hogy jovore egy pedofil se fog Magyarorszag teruleten gyereket eroszakolni. Jol hangzik, de nem lehet bebizonyitani. Nem feltetelezheted, hogy mindenki be fogja tartani a szabalyokat, es ha nem fogjak, akkor a papiralapu valasztason nehezebb csalni, az elektronikushoz viszonyitva a nehezsegi szint kozel lehetetlen.

A papiralapu szavazosnal is elmagyaraztuk, hogy ha elore tudod az ulesrendet es csak 20-an vannak meg lehet csinalni azt az "altalam elbagatelizalt" csalast. De ha osszevissza szallingoznak be a szavazok, az elegge problemas. Az 500 szavazos korzetes peldad szimplan nevetseges, nem talalsz embert, aki olyan precizen tud pecsetelni, es embereket pecsetelt laphoz kapcsolni, plane nem elsore olyat, aki hajlando neked elcsalni egy ilyet.

Es ami engem a leginkabb aggaszt: egy 500 fos szavazokorzetben 5 tagu bizottsagos paper ballotos rendszerben 5 embert is be kell avatni a csalasba, de minimum 3-at, akibol ha az egyiknek van gerince, borit. Egy elektonrikus vagy egy postai leveles szavazasban egy ember eleg a csalashoz. Egyetlen egy.