( st3v3 | 2020. 06. 05., p – 12:14 )

"nem tudom miért kell maszatolni. Az átlag magyar rasszista, az átlag cigány is rasszista."

Képbe kéne kerülnöd a fogalmakkal.

Pl nem utálom a homokosokat, mégse feküdnék össze egy másik férfival. Akkor ebből következően a te logikád alapján máris gyűlölöm őket? Nem. Szó sincs róla. A kifejezés amit keresel az az előítélet.

Az USA-ban egyes államok egyes régióiban az utcán sétálva benne van a pakliban hogy lelőnek mert adott színő a bőröd. ez más jellegű kérdés, mint hogy előítéletek vannak más kultúrájú emberekkel szemben, mivel önkéntelenül a meglevő élményekből általánosít és vetít a kicsi, de személyes esetleg érzelemmel dúsított élményből az épp aktuálisan elé kerülő helyzetre.

Pl meséli a nagymamád, hogy betörtek hozzá, egy család megfenyegette a helyi rendőröket amikor rajtakapták a legkisebb gyereket amint épp kipakolta a szomszédokat (voltak többen is, csak a kisrác dolgozott benntről, őt érték ott) és ebből általános véleményt von le legalább a környéken élő összes adott származású családra. Magyarázhatod neki, hogy nem mindenki olyan, de a személyes megélést nem írja felül semmi.

Nekem is van személyes élményem: óvodában történetesen egy cigány srác volt a legjobb haverom :). Vele lehetett a legjobban építkezni, bunkit tákolni és úgy egyáltalán játszani ... Voltak akik azzal múlatták az időt, hogy szétbarmolták amit más összerak...