( asch | 2020. 05. 31., v - 13:31 )

> Azért az egy kicsit disznóság, hogy két MCU-val akartál egy PIC-et „legyőzni”.

Az eredeti rendszerben a két sínt két külön PIC számlálta, viszont ugyanazon csippen ment a számláló kijelzés is. Szóval ha disznóság, akkor az az, hogy a kijelzést külön csipre tettem a számlálótól. Azt, hogy a két kijelzés 1 csipre kerül viszont az indokolja, hogy az új követelmények miatt a két csipnek kommunikálni kellene, annál meg már egyszerűbb 1 csipre tenni a teljes logikát, és a számlálást delegálni külön csipre.

Ilyen fix periodikus megoldás mellé odatenni a kijelzést igencsak kellemetlen feladat volna, viszont ha már megvan agyonoptimalizálva, akkor már nem térnék vissza az interruptos megoldásra, ami mellé simán oda lehet tenni bármi más logikát is. Úgyhogy a teljesen összehasonlítható változatot nem szeretném megvalósítani.

A PIC vs AVR "verseny" nyilván csak vicc, igazi verseny akkor lenne, ha egy PIC szakértő ugyanezt a fix periódusú logikát megvalósítaná. Ha gondolod benevezhetsz a versenybe egy PIC ASM listával :-)

> Ki a fenének van kedve újabb 300 - 1500 oldalt elolvasni egy MCU-ról, amikor van olyan, amelynek a szokásait, nyűgjét-baját fejből tudom már?

Pontosan ezért mondom, hogy AVR-es vagyok. Ettől függetlenül még nekem is úgy tűnik, hogy ilyen időkritikus kérdésekben talán jobb is a PIC. De mint a példa is mutatja, kellő kitartással nagyon sokat ki lehet hozni ezekből a kis kütyükből is, ritka, hogy az ember a fizikai korlátokat eléri.

Érdekes egyébként, hogy először PIC-jeim voltak, csak valamiért nem tudtam összerakni, hogy Linux alól programozzam, AVR-rel viszont ez azonnal OOB ment, így lettem végül AVR-es.

> A sebességre volt követelményed, vagy sportból optimalizáltad?

Pontos követelményt nem kaptam, de azt gondoltam magamban, hogy legalább legyek olyan gyors, mint az eredeti. Aztán elkapott a gépszíj, és sportból mentem el "majdnem" a falig. Az utolsó bekezdésben leírtam, hogy talán 11-ig, vagy esetleg 10-ig még elképzelhetőnek tartom, hogy el lehetne menni, de azért itt inkább leálltam. Nem ezzel a problémával akarom eltölteni az egész életemet :-)