( Ritter | 2020. 05. 29., p – 12:38 )

Már éppen írni akartam, hogy miért is megy a linuxosok picsogása azon, hogy nincs MS Office Linuxra ezért máig nem lehet valódi desktop alternatíva a Linux?

Hiszen ott a Wine meg a Libre Office, meg a nyílt forrás világában ugyan miért nem írnak akkor egy teljes értékű MS Office alternatívát. Csak meg kell írni, make majd make install és készen van! 

De utána láttam, hogy fent te is leírod, üzletileg jelenleg nem tartható fent egy Facebook vagy Twitter alternatíva. Ez már önmagában is baj. A piaci versenyben hívő Amerikában különösen probléma, hogy Coca-Cola és Pesi örök rivalizálása utána most egy szál monopol Facebook dagonyázik a piacon. Vagy mellette a Twitter a rövid üzengetések monopol piacán. 

Szóval úgy van itt alternatíva, hogy valójában nincs is. 

És sajnos az ilyen történeket tanulsága Kína számára megint az lesz, hogy nagyon jól csinálták ők azt a kínai nagy tűzfalat ahova nem jut be a Facebook és van helyette saját kínai alternatíva, ami csak a nagy tűzfal árnyékában van biztonságban. Ráadásul amcsi belpolitikai csatározás igazolja, hogy a Facebook és társai még az anyaföldön is a befolyásolás és manipuláció platformjai. Milyen jó is, hogy Kína nem engedte be a rivális hatalom közösségi-fegyverét.