( xclusiv | 2020. 04. 06., h - 13:27 )

Pl. itthon is az óriásplakáton, ahol ezt a kijárási akármicsodát is 2 hétre tolták ki. Külföldi hírek között is olvasom, hogy újabb 2 héttel meghosszabbították az eredetileg 2 hétre kihirdetett kijárási tilalmat, nem is egy országból.

A linkelt és a következő hsz-re egyben válaszolnék itt: szóval nem tudom, hogy ki a veszélyeztetett, nem vagyok szakember. De azért nagyon jól meg lehet becsülni, hogy minél több/súlyosabb krónikus betegsége van valakinek (plusz a kor), annál inkább veszélyes rá a korona. A szakemberek dolga eldönteni.

A linkelt hsz-edben 10%-os intenzív ellátással számolsz, így futna át 2 év alatt rajtunk ez a szar. Csak ugye a 10% az _összes_ _diagnosztizált_ esetre vonatkozik. Vegyük az elejét, az összes esetet. Ha mondjuk március 13.-án orbán nem az iskolákat zárja be, vagy legalábbis nem csak, hanem a - szakemberek által megállapított - veszélyeztetett csoportokat szigorúan hazazavarja (és ezt be is tartatja), akkor közülük már tutira nem lennének új fertőzöttek, akik pedig korábban megfertőzödtek, azokat az eü. el tudta látni. Az olaszokról olvastam, hogy a kórházba kerültek átlagéletkora 60 év, a halottak átlagéletkora pedig 80. Pedig ott már régóta sorolnak, szóval ha választani kell a fiatal/egészséges és az öreg/beteg között, akkor az utóbbi nem kap kórházi ágyat és lélegeztetőgépet. Szóval a nem veszélyeztetett csoportban valójában sokkal kisebb arányban van szükség intenzív ellátásra. Számoljuk csak fele akkora számmal, akkor máris nem 100, hanem "csak" 50 hét, 1 év.

És ott a másik, hogy valójában nagyon sok fertőzöttet (és fertőzőt) nem tesztelnek, mert teljesen tünetmentesek, vagy épp annyira enyhék a tüneteik, hogy el se mennek orvoshoz (pláne ugye ilyenkor). Valami kínai matekolást olvastam, hogy a kutatóknak sehogy se jött ki a matek, szerintük a fertőzöttek 86%-át nem tesztelték. Az is beszédes, hogy az ismert emberek között baromi sok a fertőzött, 1-2 nagyságrenddel nagyobb, mint a teljes populációban. Szóval vagy az van, hogy ez a vírus a celebeket kifejezetetten szereti fertőzni, vagy pedig az, hogy őket sokkal nagyobb eséllyel tesztelik, legyenek a tüneteik bármilyen enyhék, vagy akár teljesen tünetmentesek. Ha azt mondom, hogy a fertőzöttek 80%-a felderítetlen marad, akkor 10 hét lenne az 50-ből. De (túl) sokan tolják ezt a görbeellapítós-otthon maradós témát, szóval...

Ja, és nem lesz 4x akkora a lélegeztetőgép-kapacitás, pláne hogy a komplett kórházi személyzetet végigfertőztük az elmúlt hetekben, és őket nehezebb lesz pótolni, mint a gépeket.