( pink | 2020. 03. 30., h - 23:01 )

Pedig igaz. De nem a térerősségből csinálják, az kb. hasznavehetetlen az általad leírtak miatt. Hanem a TA-ból. Aktív és neighboring cellákra kiszámolják és városi környezetben pontosabb, mint a GPS, valamint épületen belül is működik.

GPS-nél bár beleszól az ionoszférikus és troposzférikus refrakció, az igazi gondot mégsem ezek okozzák. (Kétfrekvenciás vevők az ionoszférikus refrakciót ki tudják ejteni, de ezek ritkák. Geodéziai GPS-ekben van csak ilyen chipset, meg újabban egy-két kínai telefonban.) Beépített környezetben az épületek leárnyékolják a műholdakat, illetve visszaverődik a falukról a jel és hosszabb utat tesz meg a vevőig. És akkor ott van még a többutas terjedés.

A ruszkik rendszere (GLONASS) meg holdanként eltérő frekvencián működik, és ha szarul van megcsinálva az antenna és a tápvonal a chipset-ig, akkor a diszperzió haza is vágja az egészet.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy szép dolog a terjedési idő mérésén alapuló helymeghatározás és egy csodálatra méltó mérnöki megoldás, de nagyon sokminden kell hozzá, hogy ez így működjön. Ebbe sokszor bele se gondolunk. Ott van pl. az óraszinkron vagy ott vannak pl. a holdpályák perturbációi amiket folyamatosan mérni kell és propagálni a korrekciós értékeket. És akkor még a vevőt is el lehet cseszni. Míg a másik esetben sok-sok földi antennával határozod meg a vevő pozícióját az időzítések alapján.