( hrgy84 | 2020. 02. 24., h - 16:52 )

Szerkesztve: 2020. 02. 24., h - 16:53

Huhh, nagy baj van itt a fejekben.

Kezdjuk azzal, hogy a levelezes mint olyan, nem mukodik HTTP/HTTPS felett. Az, ha valamit kiraksz a 80-as portra, attol meg nem lesz HTTP. A HTTP/IMAP/POP3/SMTP szavak ugynevezett protokollokat takarnak, ez olyasmi, mint az emberi nyelvek. Attol, mert valaki magara festi a magyar zaszlot, de kozben mondjuk brazilul hablatyol, meg nem tekintjuk tosgyokeres magyarnak. 

Olyat lehet csinalni, hogy letoltesz peldaul egy webmail klienst (peldaul a Roundcube-ot), a levelezo szerverre teszel egy (esetunkben PHP kepes) webszervert, peldaul Apache-ot, majd beallitod, hogy szolgalja ki a roundcube-ot. Ekkor a paraszt aki levelezni akar, be tud lepni egy bongeszobol a enmailszerverem.mitudomen.com -ra az emailfiokja felhasznalonevevel (email cimevel) es jelszavaval, es tud kuldeni/fogadni levelet. De ez nem HTTP feletti levelkuldes/fogadas, ezt egy weboldal csinalja, ami localhoston (tehat gyakorlatilag kozvetlenul) kommunikal a levelezoszerverrel. Nem irom le reszletesen, mert a "imap server roundcube howto" keresoszavakra negytonna tutorial fog a nyakadba zudulni, es lehet ezt meg cifrazni.

A Gmail appot azert nem szerencses idekeverni, mert webes API-kat hivogat a levelek kuldesehez es fogadasahoz. 

Szerintem, ha ennyire nem ertesz hozza, keress egy publikus mail szolgaltatot - javaslom az Office 365-ot - es intezd ott a levelezest. Nem egyszeru jora osszeloni egy levelezoszervert, meg nehezebb megoldani, hogy ne kerulhessen spamlistara a szerver, amirol az ugyfeled levelet kuld. A spamek fogadasarol, szureserol nem is beszelve. Hidd el, jot akarok neked azzal, amikor azt mondom, ne akarj hozzaertes nelkul levelezoszervert uzemeltetni. Alaphangon is nagy szopas, de kezdokent... ne rontsd el az eleted.