( carlcolt | 2020. 02. 23., v - 11:34 )

Biztos, hogy a populizmus a nagyobbik rossz? Foleg ha a masik "nagy rossz"-hoz hasonlitjuk: ami a valasztok velemenyenek a megvaltoztatasa mediamanipulacion keresztul?

A szememben:

- a populizmus az, amikor azzal kampanyolnak, ami eleve az emberek velemenye volt, akkor is, ha az mai nezetek szerint vallalhatatlan

- a populizmussal szemben a legnagyobb erot olyan ideologiak kepzik, amik ervenyesulesehez elobb meg kell valtoztatni emberek gondolkodasat. Ez valakiknek a penzebe kerul. Azok a valakik meg kerni fognak valamit a penzert cserebe

A klasszikus populista ero statisztikusokat fizet, es az altaluk kideritett velemennyel kampanyol. A klasszikus "progressziv" ero mediumokat es szaklapokat fizet, eltolt golvonalu kutatasokkal igazolja ideologiaja helyesseget a kampanyra szanhato penzbol.

A magyar kormanypart egyik kulonlegessege es sikerenek egyik titka, hogy nem riadt vissza attol, hogy ezt a kettot egyszerre muvelje.

De nekem ha a fenti kettobol kell valasztani, a populizmust tartom a kisebbik rossznak. Csak nem ennyire egyszeru, mert populista partok nem feltek csokkenteni a szavazok atlagintelligenciajanak metrikajat a szavazatszam novelese erdekeben, mikozben progresszivebb erok - reszben elotte, reszben mar erre valaszul - ertelmisegi kornyezeteket fertoztek ideologiaikkal (egyetem, azok kozul is leginkabb a tulkinalatos szakok, ahonnan az amugyis olcso/intern/volunteer munkavallalo nem valtana konnyen, de sokszor a science-re is kezd kihatni tevekenyseguk, foleg USA-ban)