( ggallo | 2020. 02. 18., k - 20:19 )

Én találtam egy elég jól összeszedett és (olvasmányaim alapján) szerintem teljesen jogos listát arról, az Ender 3-on mit kell fejleszteni azonnal, hogy általánosan jó legyen: silent motherboard (40 EUR), automatic bed levelig (50 EUR), jó mnőságű PTFE bowden cső (20 EUR), filament detector (20 EUR), üveg munkalap (20 EUR). Ezeket mondják, ami előbb vagy (ettől nem sokkal később) utóbb mindenkinek kelleni szokott. Ez plusz 150 EUR (kb. a gép ára), és van velük 4-6 óra nettó munka, mire életre is kelnek. Valóban elgondolkodtató egy drágább, de gyárilag összeszedettebb gép megvásárlása, ha plug-and-play a vágy tárgya (jó minőség igénye mellett), nem lego helyett vesz valaki ilyen készüléket.

Ezen felül aki Creality-t venne (bármelyiket), akkor mondom, hogy az AliExpress-en van saját boltjuk, és cseh raktárból szállítanak mindent EU-n belülre 4-7 napos határidővel, ingyen postával, és az itthoni kereskedők árainál jelentősen olcsóbban. Én támogatnám a magyar kereskedőket prioritással, nem akarok senkinek betenni, de 10-20-30 ezer árkülönbség egy 60-70 ezres gépnél több, mint jelentős.

Ezen felül még hozzátenném, hogy a legtöbben azt mondják az Ender 3-ról, hogy alapjában véve nagyon jó kis nyomtató belépő szintre, de 1) a fenti fejlesztések szükségesek, 3) nem igazán éri meg a Pro verzió a plusz pénzt, nem nyújt annyival többet (inább a tuningra kell költeni az alapmodellnél).