( ggallo | 2020. 02. 16., v - 10:17 )

Én is mostanában nézegetem a lehetőségeket, mivel kellene elindulni. Én is arra jutottam, hogy a még épp hobbira megfizethető, de igazán minőségi kategória az Original Prusa i3 MK3S lesz, de elsőre nem ilyent tervezek venni, mert kb. 260e Ft, hanem a régi i3 MK2 másolatok közül választok valamit 50e magasságában. Aztán ezer leírást találni, hogy ezeket milyen módon lehet gyakorlatilag majdnem ingyen (persze beleölt munkával és idővel) felhozni az eredeti MK2 minőségi szintjáre. Ezekkel a feljavított készülékekkel már nagyon szép eredményeket lehet elérni. Több ilyen eredeti állapotú vagy feljavított olcsó Prusa másolat gép van a környezetemben ismerősöknél, és mindenki nagyon meg van velük elégedve. Indulásnak szerintem nem kell ennél komolyabb.

Néztem a Creality gépeket is, de azok azért kicsit drágábbak. Viszont sokkal komolyabb a mechanikájuk gyárilag, mint az i3 MK2 másolatoknak (egyáltalán nem a Prusa open source tervei alapján kélszült, mint a legtöbb olcsó modell). Emiatt lehet erre mozdulok, mert lehet megéri azt a plusz 25 ezret, hogy kapásból minden jó elsőre is. Szóval az Ender 3-at sem zártam ki, itthon olyan 75e magasságában hazavihető.

SLA-t nem gondolok egyenlőre/elsőre, mert a belépő szint is 3x pénz, és kb. fele a nyomtatható térfogatuk, mint az olcsóbb FDM nyomtatóknak. De ígéretes technológia, viszont szerintem nem vagy-vagy, hanem egymást kiegészítve van amire az FDM jobb, van amire az SLA.

Bármelyik is lesz, tervezek egy IKEA LACK alapú szekrényt készíteni, hogy "szagos" és/vagy meleg környezetet igénylő anyagokat (pl. ABS) is tudjak normálisan nyomtatni. Ilyen leírás a Prusa blog-ban is van, pár ezer Ft költségből megépíthető.

Nekem speciel már tizes nagyságrendű terv van a fejemben hasznos, funkcionális tárgyakról. Nem Yoda meg manó figurákat, vagy egyéb jópofa, de teljesen haszontalan dísz cuccot szeretnék vele készíteni.