( cherockee | 2020. 02. 05., sze - 10:52 )

Kiegészítések:

- Keycode kiolvasáshoz ubuntu-n "xev" parancsot ajánlom, az "xbindkeys" telepítése nélkül is elérhető, emlékeim szerint alap telepítés része. Nem kizárt, hogy ugyan az egyébként, csak más néven.

- Ha nem akarsz rendszerfájlokat módosítani (ahogy fentebb írták páran, a meglévő layout fájlokra mutatva), van az alábbi parancs, amivel egy fájlból beolvashatod a teljes saját layout-odat. Bejelentkezéskor futtatni kell, és ha váltasz másik layout-ra, akkor felülírja ezt a beállítást (pl. mindenféle control panel-ben kijelölöd a layout-ok listájáról az újat, és tádám, mintha sose futtattad volna a parancsot).

    xkbcomp mylayout.xkb $DISPLAY

- A rengeteg tényleg zavaros, stackoverflow-s vergődés, és évekkel ezelőtt félbehagyott dokumentálást olvasva oda jutottam, hogy kinyertem az aktuális billentyű kiosztást (asszem "xkbcomp"-al) egy fájlba, és elkezdtem módosítani, először kidobálni mindent, majd megvalósítani ami kell. Problémáim nekem is az ismertek voltak, ráadásul volt egy rakás szimbólum, amire nincs szükségem, helyére mást raktam, stb. Saját kiosztásom linkelve alább.

- Sikerült 8 rétegű billentyűzetet is megvalósítanom, módosítóim shift-alt-ctrl mellett capslock-super(windows key)-altgr(teljesértékű)-contextmenu. A csatolt kód tartalmazza a "SYKTH_TYPE" néven ezt a típust, minden gombnak lehet így altgr+shift-es kombinációja is.

- Eredetileg én a cursor billentyűk áthelyezését tűztem ki célul, jkli billentyűkre raktam át, majd kísérleteztem az léáp billentyűkre átrakással is (előbbi caps, utóbbi altgr lenyomásával érhető el, szintén a fájlban van).

- Jelenleg az android-os billentyűzetemben (saját fejlesztés, majd egyszer publikálom, csak nem írtam fel honnan másoltam a kód alapját) az a-e-i-o-u billentyűkre van rakva az á-é-í-ó-ú, módosított állapotként, elég sok helyet lehet vele spórolni, a kisujj problémát megoldja, csak az ö-ü (és rajta az ő-ű) páros kell foglaljon billentyűt.

- Saját kódomnak is vannak hibái, nem javaslom éles használatra, pl. vannak appok, ahol a kurzor billentyűim működnek, de az alt+shift+kurzor kombináció nem megy át, később még tervezem ezt javítani.

- Egyelőre a kód lehetne tisztább, és több default elnevezés is van benne amit lehet más kódokban nagyon máshogy használnak, ez jelenleg egy próbálkozás (ami éles üzemben van kb. 2,5 éve). Use with caution.

- Tervezem a jövőben saját hardware-re váltani, ergonómiai okokból, valószínűleg mélyebb leírás akkor lesz erről publikálva.

- xbindkeys-t még nem használok, csak a xubuntu saját gui-ján keresztül megadott kombinációimat (asszem az is a háttérben xbindkeys-t használ), tapasztalatom szerint az XF86Launch1-től felfelé vannak olyan billentyűkódok (első részben kell megadni), amik legjobban használhatók bármi zavar okozása nélkül parancs indításra.

(Az egész xkb sok-sok dokumentálatlan részlettel rendelkezik, és sok olyan tapasztalatom volt, hogy megírtam a kódot úgy ahogy kellett, futott, majd módosítottam kb. "a"-t "b"-re, és nem futott le a betöltés. Elég buggy, lehet a betöltő, lehet sok a módosíthatatlan részlet, amire kód azért van, csak nem fog megtörténni.)

Fájl:
http://sykth.com/xkb