( martonmiklos | 2020. 01. 22., sze – 22:15 )

Már majdnem írni akartam, hogy "hagyd csak ez csak ilyen hajbi féle fogalmatlan-bölcsész-vagyok-büfögök-ide-valami-jó-kis-FUD-ot", de áh mondom csak megtúrom a noti kapcsrajz gyűjteményemet.

És bazzeg igen Lenovoék rászoktak arra, hogy a töltő jeltű vonalát bekötötték direktben, soros ellenállás/bármi nélkül, egyetlen TVS-el védve (aminek az elvillanását öröm lesz nézni egy ilyen esetben) a superio-ba. Végignéztem vagy egy tucat újabb (<7 éves rajzot) Thinkpad rajzot és mindnél ez a megoldás van. Bezzeg régebben (T61, X200, W520) idejében még futotta 270 Ohmos soros ellenállásra. Valószínűleg ODM-et váltottak időközben (Wistron -> LCSC) és ott más volt a céges kultúra vagy a tököm tudja :D.

Na de mondom ha már itt vagyok megnézem a Dell Compal mit alkotott. Ott ugye 1Wire megy a jeltűn ezért felhúzzák tápra, van védődióda a táp és a föld felé is, illetve van egy soros 0 Ohmos 0402-es ami szerintem a védődiódának köszönhetően el kell villanjon egy ilyen esetnél (E6420 2010/11-es design). Újabb (Ivy bridges XPS 12 pld.) rajzokon soros ferrite bead, soros 33 Ohm, TVS, mellett még jelkondícionálás is van.

Szóval vigyázzatok az elvásódó jeltűs Lenovo töltőkábellel, ha megrágja a kutya a kisfeszes kábelt íveljétek azonnal töltőt!

De hát azért csak jó, hogy 2020-ra elértünk ide, hogy a proprietary töltőmegoldások egységesednek TypeC-re.