( T_chris | 2020. 01. 18., szo - 22:25 )

"- Gázóra mellett nem lehet villanyóra. (Dehogynem, a szabvány pontosan leírja mit lehet tenni.)

- Kötelező a villanyórát a lakáson kívül elhelyezni. (nem) Ráadásul vannak olyan lakások, ahol nincs hova.

- A 10+ lakásos társasházaknál központi mérőszekrény/-helység kell az óráknak. (nem) Ezt csak irreálisan magas költséggel lehetne kivitelezni."

 

Hehe.... Ez is mókás dolog a maga módján.

 

Gázóra mellett nem lehet villanyóra.-> Ez kb így van, kell védőtávolság, vagy gáztömör fal a kettő közé emlékeim szerint.

Kötelező a villanyórát a lakáson kívül elhelyezni.-> A szolgáltató elkezdte védeni a befektetését, azaz ha nem fizetsz, akkor ki kell tudnia zárni a szolgáltatásból, magánterületre lépés nélkül. Ez addig fajult, hogy azon a szolgáltatási területen, ahol mérőhelyeket alakítunk ki, ott kertes háznál a telekhatárra kell olyan szekrényt rakni, ahonnan ki tudnak zárni az energiavételezésből. És igen, a légvezeték ma már a szükséges rossz kategória. Tizenplusz éve ki lett jelentve, hogy a légvezetékes hálózat el fog tűnni. Ha lassan is, de látszik, és működik. Új épületnél egyre ritkább a légvezeték, még akkor is amikor a józan ész mást mondana....

"Ráaadásul vannak olyan lakások, ahol nincs hova." -> Gang, folyosó, lépcsőforduló, nem érdekes. A kialakítás költsége a megrendelőt terheli. Ha 20m méretlen, és 40m mért fővezeték kell, akkor is van mód kint elhelyezni úgy a mérőt, hogy ne csökkentsük le a tűzoltóság szerint előírt minimális közlekedési útvonalakat.

" A 10+ lakásos társasházaknál központi mérőszekrény/-helység kell az óráknak. (nem) Ezt csak irreálisan magas költséggel lehetne kivitelezni."

Új építésnél preferálni kell a csoportos mérőhelyet. Új méretlen fővezetéknél szintén preferálni kell a csoportos mérőhelyet, de ha az épület sajátosságai olyanok, akkor lehet erről egyeztetni.