( bucko | 2020. 01. 18., szo - 21:15 )

Naná, azért vagyunk magyarok, hogy találékonyak legyünk! ;)

Persze a szolgáltatóért sem vérzik a szívem. Villanyos fórumon is szakemberek (?) vittatták a digitális fogyasztásmérőt. Azon van egy illegális mágnesezést jelző led, amit a központból szoftveresen lehet felkapcsolni. Ugyanez a modell külföldön nem rendelkezik ezzel a fícsörrel. No comment.

Itt meg tételezzük fel, hogy a topicnyitó nem szakember (ez mindegy) és a reg szerelő/tervező kvázi működésképtelen konfigurációt készített, hiszen nem lehet üzembehelyezni. Ez hibás teljesítés, és aszerint kellene eljárni. A szolgátató a saját szabványával és kekeckedésével megfelel az APEH (és összes névrokona) gyakorlatának, amikor törvényt (szabványt) értelmeznek, amit csak a bíróság tehetne meg. Ekkor pl. a reg szerelő másik szolgáltatási területen nem is tud megfelelően dolgozni.

Ugyanakkor tételezzük fel, hogy a topicnyitó jóhiszemű és nem "okosba" akar játszani, csak egy szolgáltatást szeretne igénybe venni. Az a vétkes, aki ebben megakadályozza. Egyes (más) szolgáltatóknál az ÁSZF az ilyen magatartást szankcionálja és határidőhöz köti. Csak még él az átkos öröksége: A szolgáltató==hatóság. (Na jó, egy kicsit az is. ;))

Én egy 30 lakásos, 140 éves társasházban szembesülök ezekkel a dolgokkal.

- Gázóra mellett nem lehet villanyóra. (Dehogynem, a szabvány pontosan leírja mit lehet tenni.)

- Kötelező a villanyórát a lakáson kívül elhelyezni. (nem) Ráadásul vannak olyan lakások, ahol nincs hova.

- A 10+ lakásos társasházaknál központi mérőszekrény/-helység kell az óráknak. (nem) Ezt csak irreálisan magas költséggel lehetne kivitelezni.

Aztán a reg szerelő, aki a hálózatcserét kivitelezte, kicsit bosszús volt, mert a lakóközösség nem szavazta meg az órák kihelyezését, de az újrakötését sem.

Már csak a mérő cseréjét várom! A mienk először egy nem létező címen volt, mert az ELMŰ nem hajtotta végre a Fővárosi Közgyűlés 2001.10.19-i határozatát. Majd pár éve SAP bevezetése miatt (biztosan beraktak egy naprakész utcatörzset) a szomszéd utcába került az óra. Megjegyzem, ezt megelőzően írattuk át helyes címre szóló lakcímkártyával és tulajdoni lappal. Ezt a kettőt biztosítja az ingatlan tulajdonosa, de az óra adatait a szolgáltató kezeli. Tehát a cserét végző szakembernek megtekintem a munkalapját, és csak akkor léphet be a lakásba, ha megfelelő címre szól. :-D