"Az üzemidő az iPhone 13-ak legnagyobb dobása"

Címkék

Az Apple idén képtelen volt meglepni az iPhone-rajongókat, a tájékozottabb közönség ugyanis semmilyen váratlannal nem szembesülhetett a keddi bemutatón. Az iPhone 13 szériája a tavalyi modellek ráncfelvarrása, hisz az új készülékek leginkább inkrementális fejlesztéseket hoztak. Nem csoda, hogy az Apple friss termékeit szokatlanul könnyű összegezni: kisebb notch, fejlettebb processzor, kijelző, illetve kamerarendszer, az akkus üzemidő pedig szintet lépett.

Részletek itt.

Hozzászólások

Évekkel ezelőtt még élőben néztem az élő bejelentéseket. Aztán érdektelenség miatt rászoktam, hogy másnap megnéztem felvételről. Most már ott tartok, hogy a videóösszefoglalók sem érdekelnek és az írottból is max. csak a headline-t olvasom el.

Teljes mértékben érdektelenné vált számomra, hogy hol tart ma az okostelefon tudomány.

Ki hogy van ezzel?

trey @ gépház

Detto. És igaz ez a PC-kra, laptopokra is. Megkapom a céges laptopot, amikor 2 évente telefoncsere van, veszek egy ár érték arányban megfelelőt. Kb ez az egyetlen időszak amikor telefonokról olvasok.

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Megkapom a céges laptopot

Azért itt elég sokat lendít a totális érdektelenség irányába, h. kb. 0 beleszólasa van a céges droidoknak abba, hogy milyen jellegű/képességű/típusú gépet szeretnének v. lenne alkalmas az ő feladataiknak az ellátására. Valami fő-basszájba odafent eldöntötte nyújorkban vagy londonban, h. az emberi erőforrás ezt kapja, oszt kussdisznó nincskorpa. Illetve nem kapsz rá admin jogot, a kibaszott applocker miatt semmi nem indul el rajta ami nincs a fehérlistán (társadalmi szabadságharcos trigger, mert nem allow listát írtam). Még drájvert vagy bioszt se tudsz apdételni, ha valami szarul megy rajta, az IT meg nem ilyen gépet használ tehat nála nem jön elő a gond, ergó ülnek a köv. drájver release SCCM approve-ján 6-8 hónapig. Innentől csoda, ha az ember az amúgy 6-700 ezer ft-os céges laptopra úgy néz, mint a szarra?

Ritkán költünk 100 ezernél többet laptopra, de ha kiadjuk, az mindent tud, amire a munkához szükség lehet és amit a Linux Mint tud és rendszergazdai joga is van hozzá a parasztnak, ha esetleg Wolfenstein-t akarna rakni rá - de nem akar a hülyéje, mert nem tudja, hogy mi az a sudo és csak dolgozni akar rajta - van olyan gépünk, amin 7 éve dolgozik a droid anélkül, hogy hozzá kellett volna nyúlni. Többnyire mindenki kurvára érdektelen az iPhone iránt, de ha érdeklődne, akkor se kap, vegyen magának, ha az a zsánere. Viszont a mobilokat 3 évente cseréljük, olyanra, amilyet akar, 60k-ig a cégé a beszerzés költsége. 

Ritkán költünk 100 ezernél többet laptopra

Kb. milyen laptopot szoktatok venni ilyen áron?

Nem vagyok naprakész a magyarországi laptop árakból, de arra emlékszem, hogy kb. 15 évvel ezelőtt amikor új céges laptopot néztünk nekem, akkor a kb. 600 ezerért kínált modellt drágállotta a főnök és valamivel, de nem sokkal olcsóbb lett az, amit kaptam, meg arra emlékszem, hogy édesanyámnak vettünk valami nagyon gyenge, nagyon műanyag, legalapabb nagyon olcsó Asus laptopot és az volt 110 ezer (szintén 10+ évvel ezelőtt)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Persze hogy nem IT a fő profil, az IT kiszolgál, azaz olyan környezetet ad a home-officehoz, amin a dolgozó otthon ugyanazt a munkakörnyezetet kapja, mint amit benn az irodában. Ehhez mondjuk benn az irodában sem kell neki PC, otthon a laptopja tkp. vékonykliensként működik neki, plusz még amit a Linux Mint kínál. Az irodában csak vékonykliense van, azon nem tud Doom-ot telepíteni és a Spotify sem szól.

A dolog fejben dől el, a terminálszerveren, nem a laptopon.

en nezem eloben. egyreszt izgi varni mi lesz, meg mi a one more thing...

masreszt az osszefoglalok, cikkek szinte mindig csak a nyers technikai parameterekkel vannak elfoglalva, az "erzest" nem adjak at.

mondjuk most tenyleg nem volt semmi ujdonsag, csak egy "S" verzio a tavalyibol, de pont ezt vartam. tavaly kihagytam a 12 minit, mert pont azon sporoltak (akku, tarhely) amin nem kene. de ahogy lehet mar rendelem is a 13 minit, ez kell nekem.

mondjuk most tenyleg nem volt semmi ujdonsag, csak egy "S" verzio a tavalyibol, de pont ezt vartam

+1
Alapvetően ritkán szoktam meglepődni iPhone bejelentésen. X évente cserélem, mindig jobb lesz, de nincs olyan érzésem, hogy most azonnal le kéne cserélni mondjuk egy egyéves telefont. És szerintem ez így pont jó. 

Én mindig is headline olvasó voltam max. Nem látom miért kéne néznem élőben, fél óra múlva úgyse tudom megvenni még ha érdekel is, és úgy látom az elmúlt 10 évben nem idegen civilizációt fedeztek fel vagy lakható bolygót amiért érdemes lenne fennmaradni. Elolvasom az összefoglalót, és "követve van" a "fejlődés". Mivel macbook vásárlás előtt állok még annyi a dilemmám, hogy fél misiért a 13-as gép, vagy van e infó, hogy idén év végén még lesz 16os újdonság is a karácsonyi szezonra. Ha van kérdés az ügyben nekem ez. De ezt elolvashatom a neten is ha felkeltem :)

Lehet engem is befertőz a "mek fíling" és fanatikusa leszek aki majd nézi ezerrel, de nem szoktam ilyen lenni :D 

Az iphone széria meg mindig is totál hidegen hagyott, nekem "nem telefon" egy iphone. Most erre a bejelentésre is csak azt tudom mondani, hogy lehet szelfizéshez és családi videóra oké a kamera rendszere (elég régóta teljesen jók más gyártóktól is erre a célra) egy telefon meg kb. sosem lesz egy nikon amin csak az optika nem véletlen kerül annyiba mint egy fullos iphone. A proca sem kell gyorsra mert nem nukleáris szimulációt csinálsz rajta hanem 95%-ban az ikonokat kell mozgatni rajta, meg pár appot működtetnie. Az akku meg.... innovatívan képes arra amit egy ótvar androidos teló is tudott 10 éve is :D Húha. Nem, én szerintem ez semmiről nem szólt, az m1 proca bejelentés ért valamit mint innováció, és onnantól csak show az egész. 

-42-

Sose néztem videón bejelentést, se élőben se felvételről. Elolvastam másnap az újságokban, hogy bejelentették ezt meg azt a terméket, az új akárminek ez meg ez a nagy dobása.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nézni nézem, de kb az összes ilyen nagyobb tech céges bemutatót végig szoktam nézni.

Más kérdés hogy a vásárlási inger meg a musthave érzés már kipusztult belőlem teljesen. Ha van egy eszközöm ami mindent tud amire szükségem van akkor egyáltalán nem érzem a vásárlási kényszert, ellenben jó tudni hogy ha megpurcan akkor képbe vagyok hogy mi a helyzet és nem akkor kell kapkodva utánanézni.

Ahogy lentebb írták ugyanez igaz az új proci/vga/laptop/akármi fejlesztésekre is. Ami van bőven fedi az összes igényemet, akkor fogom lecserélni ha elkezdem érezni hogy limitál abban amit csinálok, addig az ami jól működik ahhoz nem nyúlunk elv van érvényben.

A lőtéri kutyát sem érdekli. 6S és 8-at használok, ha elfáradna valamelyik, a kényszeresen frissítő ismerősöktől veszek 1 éves patika állapotú készüléket jó árban, az említett 2db is így került hozzám. Nevetségesek az új árak, viszont a minőség az fasza.

sudo mount -o ro /hup.hu

Hasonlóképpen. Az okostelefontól azt várom el hogy az alkalmazásaim (messenger, waze, banki, társai) normálisan fussanak. A többi csak hab.

Erre egy 6 éves meg egy mai telefon is pont ugyanannyira alkalmas. Az hogy milyen fotókat csinál, pont nem érdekel. Sem a többi divatos ficsőr.

Az új Androidok bejelentésének összefoglalóját meg szoktam nézni, mert 1-2 évvel később az lesz a telefonomon is, amit ott bejelentenek. A többiről legfeljebb az összefoglalókat olvasom el, hogy tudjam, hogy áll a piac. De 2 órás bejelentés konferenciákra már nincs időm / érdeklődésem, hogy azt végig nézzem.

Nagy Péter

Ja, ezek a nagy hisztérikus meg ünnepélyes Apple-médabejelentések engem sem fogtak meg soha, mindig is nevetségesnek tartottam őket. Mondjuk most annyiban megértem őket, hogy nem nagyon lehet már okostelefonban előre lépéni, mindegyik egy kocka eszköz, csatlakozók le vannak már hagyva teljesen, méret már nem növelhető, mert a használhatóság, kézzel foghatóság rovására menne, kijelző felbontása sem emelhető már hova, procik magszáma, sok giga RAM sem, Oled is régi dobás már, két kamera is sztenderd, nincs hová fejldőni, max. akkuidőben, meg mesterségesen-szoftveresen lehet elavultatni készülékeket. Persze, még lehet vergődni, hogy minden 2. évben lekerekítik a sarkokat, majd visszaszögletesítik, meg a kamerán reszelnek egy kicsit, ami rétegigény, mivel profi fotózásra és videózásra dedikált céleszköz lesz mindig is optimális, de már nem nagyon tudnak mit kitalálni, próbálkoztak hajlíthatósággal, de az sem járható, így nem nagyon tudnak min variálni már, csak akkuidő, meg egy kis optimalizáció, szoftverátdizájnolás itt-ott, ujjlenyomatolvasó a kijelző alatt, notchozás, és kifújt. Vékonyítani sem lehet már hova. Ez van, kifulladtak a lehetőségek, magában a koncepcióban nincs már több. Hacsak nem lépünk előre miniatürizációban még jobban, hogy egy gyufásdobozba vagy testbe ültetett chipbe is bele fog férni az egész, meg behozzák tényleg a transzparens okoszemüveges, használható VR-os, holografikus témákat, de addig már nem lehet érdemi újdonsággal dobbantani. Viszont épp ezért értelmetlen is már évente ráncfelvarrni a készülékflottát és újra kiadni.

Már OS-eknél is látni, hogy nem tudnak mit kínjukban kitalálni, már csak a dokk átdizájnolása, menük, tálca átszervezése, átcsempésítése, sarkok lekerekítése, ikonméret növelése megy, de egyhelyben futják a köröket. Nincs már mit kitalálni, minden OS min. 1,5 évtizede tudja a multitaskingot, 64 bitet, virtuális asztalokat, dokkozást, hálózati funkciókat, virtualizációt, így max. a dizájnolás, bloatosítás, mindent virtualizációba és konténerekbe zárás megy maximum. 128 bit még nagyon sokára lesz szükséges, mást meg nem lehet kitalálni.

Laptopoknál dettó, sőt, már lassan asztali gépeknél is ugyanez lesz. 8 mag, 16-32 giga RAM fölé már értelmetlen menni a legtöbb felhasználási területen, elérjük lassan a szilikonos gyártástechnológia végét is, és megy az egyhelyben toporgás 5-7 nm-en, Intelnél 10-14++++++ és 14+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ nm-en, nem tudnak már újat mutatni. Most jön be ez a nagy cache koncepciója, de ez sem lesz sokáig szűk keresztmetszet, illetve az SSD-k és memóriák méretének növekedése, olcsósítása. Így csak a mesterséges igénynövelés megy, felbontás egekbe emelése (4-8K), 100 monitoros setup, stb., de igazából az van, hogy az átlag user évtizedekig ellesz a mostani átlag 4 magos Core i / Ryzen, 8-16 giga RAM-os, FullHD-s gépével, és nincs értelme lecserélni, mikor 10 éves gépek is használhatók még. A MS is csak mesterségesen tudja ezeket elavultatni most a Win11-gyel, mert máshogy nem lehet rávenni az embereket, hogy újat vegyenek.

Még olyan jelentős előrelépések se ragadtak meg, mint a 3D kijelző, szférikus audióhangzás, mozgásérzékeléses irányítás, stb.. Egyszerűen elfáradt az ipar, kifutottak a lehetőségekből. A jövőben már csak olcsósítás várható, ahogy érnek be a pár dolláros, filléres ARM és x86 SBC-k, pár W-os fogyasztásból hozva egy alsó kategóriás, de használható laptop telsítményét és ezek lesznek a FullHD monitor mögé ragasztva, vagy tabletbe, telefonba rejtve, és az átlag user akkor ezeket nem fogja 5-10 évig lecserélni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hasonlóan hidegen hagy. iPhone SE van (nem SE2), mert ez még elfér a nem túl méretes tenyeremben.
Másodlagos telefonnak meg épp most vadászok régi sok éves jó tapasztalat alapján Nokia 6303i -t illetve csatlakoztam a retro nokia csoportba pár hónapja. Meglepően sokan használnak még retro telefonokat részben érzelem miatt, részben hosszú akku idő miatt. A 6303i 25-30 napos készenléti időt produkált.

iPhone SE-t úgy használom, hogy amikor nem kell, lekapcsolom a WIFI-t, 4G-t, BT-t. Applikációkat mindig lelövöm. Nem nyerek azért sok napot ezzel. Így 1.5-2 nap. Ha minden programot levakarnék és totál buta teló lenne, talán nyerek egy kicsit, de emlékeim szerint 3-4 napot bírt új korában, mikor nem volt rajta szinte semmi.

"Applikációkat mindig lelövöm. "

A modern mobilos oprendszereken ez kontraproduktiv. Jobb akku időt kapsz, ha békén hagyod őket és majd az OS elmanageli, hogy melyik mikor fusson.

Kezdődik ott a történet hogy ez nem olyan mint egy windows-os exe ami fut, és X-re leáll. A háttérben is el tud indulni, és el is indul. A mobilos appok életciklusa sokkal bonyolultabb ennél.

Hagyd az ios -t, hogy tegye a dolgát. Majd lelövi amit le kell.

Még régen ennek volt jelentősége, de ma már nemhogy semmi, egyenesen rosszabbul jársz a kilövöldözéssel.

Igen-igen, értelek. Sajnos én is ugyanezt tapasztalatom, még is desktopos megszokás, hogy lelövöm a programot a screenről. Nem a kényszerített leállítással, csak dupla home az iPhone-on és felhűzom. Gyanítom nem sokat ér, de ha lapozni kell a programok között, nem kell kerülgetni a nem használt progikat. Pl. e-mailből böngészőbe, sms-be másolok adatot, akkor e két alkalmazást látok és ezek között váltok.

Ez kenyszeritett leallas :D Marmint, a leirt muveletnel szepen kill signalt kuld az OS az adott appnak. Ha nem nyulsz hozza, akkor csak azok az appok maradhatnak hatterben, akik erre jogosultak. A tobbieket rovid hataridovel maga az OS allitja meg. Ha nem lovod ki, akkor a megallitott app a memoriaban marad egeszen addig, amig nincs szukseg a memoriara. Ilyenkor eloszor a hibernalt appok repulnek, majd ha meg mindig nem eleg, akkor a meg futo appok kapnak egy MemoryWarning uzenetet, majd ha ez sem eleg, akkor ezeket is terminalja az OS. Ha ezutan sincs eleg szabad memoria es meg mindig szukseg volna memoriara, akkor lelovi az eloterben futo alkalmazast is. Ha nem akarsz hattermuveleteket az appoktol, akkor kapcsold ki a "Background App Refresh" funkciot.

Fene bele, hogy always-on-display még mindig nincs :/

En az elmult honapokban kezdtem olvasni a focimeket (= pletykakat) a Pixel 6-al kapcsolatban.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

"Az üzemidő az iPhone 13-ak legnagyobb dobása"

 

iPhone 12 Pro battery capacity: 2815 mAh.

iPhone 13 Pro battery capacity: 4352 mAh.

 

iPhone 13 Pro — 20 hours
iPhone 12 Pro — 11 hours

 

Ez most komoly? Az a legnagyobb dobás, hogy ha nagyobb akkut teszünk valamibe, az tovább működik, de azért arányaiban mégsem? :D

(Vagy rossz adatokat találtam?)

Sorry, videó streaming:

"Az Apple a következő becsléseket is megadja az akkumulátor élettartamáról videó streaming közben"

 

(Bár jobban belegondolva a 15% üzemidő növekedés annyira nem is rossz, de az a 20/11 nyilván parasztvakítás. :D )

az a 20/11 nyilván parasztvakítás. :D

Nem biztos. Egyik kérdéses modellel sincs hosszú távú tapasztalatom, de simán lehet ekkora eltérés – nyilván nem pusztán az akku kapacitás miatt. Macbook vonalon az M1-féle energiatakarékos magok borzasztó nagy ugrást hoztak ilyesmi felhasználás mellett.

Szerintem a fenti adatokból minimum 3 féleképpen kiszámolható, hogy 15% a megtakarítás, (ha igazak a kerekített órás(?) up to adatok). A legviccesebbnek azt tartom, hogy az Apple oldalán a telefonok specifikációjában még az alkalmazások ikonjai is ott vannak, meg minden aprólékosan részletezve, de az egyetlen dolog ami hiányzik, az az akku kapacitása. :D

Amúgy picit meglepett, hogy az Apple egyik ma is csúcsmodellnek számító mobiljában 2815 mAh-ás akku van, mikor az én gagyi 4 éves tizedannyiba sem kerülő vackomba 3080-ast tettek.

Mondjuk nekem nem lenne bajom az Apple hardvereivel bár néha vicces dolgok történnek velük, csak a bullshit marketingjükön szoktam néha sírva röhögni. Amiért szóba sem jöhet nálam, az a zárt szoftverük, ami számomra elképzelhetetlen. Nyilván ez az én dolgom, akinek jó az, az meg örül neki. Persze simán röhögök a többi cég marhaságain is, ha az jön szembe. :)

Ez igaz, de ugyanakkora kapacitású akksiról is teljesen más ideig tud működni két különböző eszköz. Az üzemidő azonos felhasználás mellett nagyon a hardvertől és a szoftvertől függő dolog.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Friss iOS, iPhone SE,1624 mAh: 3 óra screentime és 9 óra background a mai adat tavaly cserélt aksival.

Ebben van egy kis youtube, google news, mail, egy óra bluejeans telkó, 2 óra discord voice kikapcsolt képernyővel, egy kis podcast hallgatás meg egy kevés spotify irányítás úgy hogy wifis hangszórón szólt a zene, a telefon csak távirányító volt. Illetve kb fél óra telefonálás, 2-3 alkalom gyorsan átpörgettem a fb falamat meg egy nyúlfaroknyi safari két darab keresés erejéig.

Most van 18%-on úgy hogy reggel 8 körül húztam le a madzagról és elalvásig amíg újra madzagra kerül kényelmesen kijövök.

Szerintem ez egészen korrekt teljesítmény ennyi elektronból.

Nekem kb. ezért teljesen mindegy, hogy mennyi az adatlapon megadott óra vagy hogy mennyi mAh az akku teljesítménye. Számomra az a fontos, hogy ahogy használom, ha reggel lehúzom a drótról, akkor éjjel még haza tudja érni úgy, hogy van a telefonban legalább annyi erő, hogy a buszon tudok vele fizetni NFC-vel és a bejárati ajtómnak tudok üzenetet küldeni bluetooth-on, hogy nyíljék ki.

A mostani telefonom ezt elég jól tudja, az előző telefon általában tudta, de ha későn jöttem haza és intenzív volt a nap, akkor simán előfordult, hogy valamikor már energiatakarékos módba  kellett kapcsoljak. Azt is tudom, hogy ha mondjuk egész nap játszom, mert mittudomén utazok vagy várnom kell sokat, akkor le fog merülni a mostani telefon is. Ja, és azt is tudom, hogy ha nem használom intenzíven a telefont, pl. a fent említett előző telefon a mostani telefon megvásárlása után, akkor napokig bírja egy töltéssel.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Egyrészt engem érdekelt, hogy a "nagy dobás" számszerűsítve mit jelent, másrészt pont a gyártó oldalán nem sikerült megtalálnom a szükséges adatot, ergó szerintem a VPS része az adathiány.

Harmadrészt stilszerűen: hol mondtam én, hogy engem érdekel, hogy téged mi érdekel? A szál szempontjából teljesen irrelevánsak a te specifikációs igényeid szerintem. De hogy most megtudtuk azt is, nyugodtan lapozhatunk!

Üzemideje mi közben? Amikor naponta egyszer nézel rá hogy jött-e SMS, vagy akkor amikor folyamatosan webezel vele, vagy amikor könyvet olvasol, vagy amikor videót nézel rajta, vagy amikor AAA kategóriás 3D-s játékot játszol, vagy amikor MP3-mat hallgatsz rajta egész nap, vagy amikor egész nap navigálsz? Mert ezek azért elég durva különbséget tudnak okozni ugyanolyan hardver / akksi mellett is.

Pontosan erről van szó. A felhasználói szokások számítanak. Az, hogyha megadnak egy olyan adatot, miszerint a videó streamelés 20 óra, az semmit nem mond, mert ki a lófasz streamel 20 órán át videót? (jó, lehet, hogy a felhasználók 0,003%-a.) Ergó ez is csak egy homályos viszonyításra jó. Vagy 65 órát hallgathat zenét. Nyilván ha bármi mást is csinál közben, akkor visszazuhan az üzemidő.

Persze nyersen hasonló a dolog a kapacitással is, mert viszonylagos adat az is. Nyilván ha egy telefonban kicseréljük nagyobbra az akksit, akkor arányosan megnő a videóstreamelés ideje, de ugye ha egy újabb modellel hasonlítjuk a régit, akkor max. a technológiai különbségekről kaphatunk valamilyen képet, ami meg jórészt VPS, mert valószínűleg teljesen eltérő a platform.

Az átlag felhasználás során meg jelentéktelen üzemidő növekedés várható, mert eddig az volt, hogy ha duplájára nőtt az akku kapacitás az idők folyamán, akkor ehhez képest duplájára nőtt a kijelzőméret, 2G helyett lett 4G, a szoftverek meg megőrültek. (Egy 4-es Droid a ZTE Blade 512MB-os ROM-jában elfért az adatokkal együtt, a párom Xperia 1-én meg a 128GB-ból 18GB!-ot foglal el a rendszer, az én egyslotos rendszerem meg 5-6GB-ot.)

Szóval a lényeg az, hogy egyelőre még mindig 1-2 nap egy mai átlag mobilhasználónál az üzemidő, de gondolom, mivel a méretek stagnálása jön, a tech. fejlődése miatt mostmár akár nőhetne is lassan.

Azon ritka esetekben, amikor a felhasználás olyan mint az enyém, pár hívás, némi használat, egy stock rendszernél minimális az üzemidő növekedés, még akkor is, ha a stock rendszerben maximális optimalizációt csinálunk. Nekem 4-5 nap volt a használati idő a stock MIUI-nál, fullba tiltás mellett is.

Amit meg senki nem hisz el, hogy a vanilla AOSP-nél meg ~30 nap lett. :D

Pedig itt 3 hónapos folyamatos használati screenshootok vannak. :)

És az orig 4 éves akkunál most is 25-28 nap simán. (Jelen pillanatban 23 napot saccol, de ebben volt egy túra, ahol az Osmand megnyomta picit, szóval az akkustat lassú korrigálása után szerintem 25 lesz kb., ha nem jön közbe valami.)

Amúgy szerintem viszonylag sok user lenne (főleg a közép-idősebb korosztály), aki a GAPPS nélkül használhatná a telefonját, és 1-2 nap helyett mehetne nekik 1-2 hétig is. Persze a jelenlegi stock ROM-oknál ez esélytelen, a Google (és társai) meg szeretik a sok használati adatot.

Nyilván ezek a dolgok nem annyira érdeklik a telefont másképp használókat, csak arra próbáltam rámutatni, hogy a pár napos használati korlát nem feltétlenül igaz, a mítosz, hogy az okostelefont naponta kell tölteni, az a gyártók sara, a sok esetben totál felesleges lényegtelen adatdömpinges faszságok miatt.

Tudom, hogy ez sokakat nem érdekel, mert ők másképp használják a telefont, meg másra, az egészet csak érdekességképpen makogtam ide, sorry! :D

Az meg csak tulelheto, h tobbet kell tolteni, azt athidalod egy toltovel vagy powerbankkal.

Viszont egy fele akkora akksiba ketszer annyi ciklust fogsz beletenni identikus felhasznalasi mod mellett es sokkal gyakrabban fordul elo, hogy az optimalis ~20-80% kozti toltottsegi szinten kivul lesz, ettol aztan az elettartama rohamosan csokken. :/

Nézd meg nem kap-e véletlenül napi ~150 értesitést képernyővillogtatással, rezgéssel együtt, mint az én feleségem :)

Nekem volt 1600 mah -os iphone se -m, és vitte két napig az akku, pedig használtam. Csak nálam alig van értesitő, és nem nézek rajta 3-4 órányi videót naponta :)

Az lesz a baj. Csodát tesz az üzemidővel, ha a rezgést és/vagy a képernyőfelvillantást kikapcsoljátok az értesitésekhez. Nejemnek ugyanez volt a para, mindegy hogy milyen telefonnal, már kétféle almával és korábban androiddal is.

(itt jön be hogy elférne egy zéró fogyasztású pici értesitő led, de a mindenható iphone dezájnerek szerint az faszság, úgyhogy nincs).

Tegyük hozzá, hogy már az androidos telókban sincs led. Pedig egy rgb led sokkal jobb volt, mint az AOD, mert akár 3 méterről is látszott, hogy a komódra lerakott telefonon pislog a led, a színéből meg azt is lehetett tudni, hogy mondjuk melyik app vagy melyik kedvenc kontakt zaklat éppen. Egy időben ez teljesen testreszabható volt (szín, villogás/pulzálás sebessége, villogás minta, per app vagy per kontakt alapon egyedi beállítások, stb). 

Nekem a Doogee telefonomon nem volt, akkor használtam egy appot, ami x percenként hanggal figyelmeztetett a nem fogadott hívásra, SMS-re.

Annyira bejött, hogy azóta a ledes telefonomnál is így használom. (Meg mert rossz tokot vettem rá, és nem látszik a led. :D)

Na, ez 10 méterről is hallatszik.

Azóta se értem, hogy miért nincs ilyen beállítási lehetőség az alap Androidban. Illetve valószínűleg azért, mert az átlag telefonhasználók pár percenként ránéznek, vagy le sem teszik.

Egyébként pl. a Sonykban sem spórolták ki a színes ledet, legalábis az Xperia 1-ig.

"Tegyük hozzá, hogy már az androidos telókban sincs led."

Whatever. Az enyémen van (Redmi Note 8. Oké nem tegnap jelentették be, de nem is ősöreg. 2020 végén vettem újonnan).

De ez egy nagyon pici ledecske, egyáltalán nem világitja be a környezetét sötét szobában sem, csak akkor látod ha pont ránézel. És ez jó is igy, utálom ha éjszaka csillognak villognak a dolgok.

Nos az itt megjelent egészen fura "adatok" alapján sz egész szál értelmét veszti, mert állítólag csak 3125 mAh-ás akku lesz a Pro-ban, tehát kisebb, mint a sima 13-asban (60Hz/3240 mAh). Mivel a fogyasztási adatok hang-, videó-, videóstream lejátszás az Apple oldalán változatlanok maradtak, úgy tűnik, hogy minél jobban terhelnek egy 11 %-kal nagyobb akkut 120 Hz-es képernyő mellett, annál inkább energiatakarékos. Most ez tényleg vagy nagy dobás, vagy nagy marketing, én már nem merek állástfoglalni inkább, bocs.

Számomra fura picit, hogy a képernyő nélküli hanglejátszás a 12 Pro-hoz képest 65 óráról csak 75-re nőtt (13% üzemidő növekedés), a videólejátszás már 17-ről 22-re (23 % üzemidő növekedés), míg a wifistreames videólejátszás 11-ről 20-ra (45 %(!) üzemidő növekedés).

Én ezeket letesztelni se a 12 Pro-nál, se a 13 Pro-nál nem tudom, és mivel elvileg és gyakorlatilag akár megmagyarázható is lehet, nem kommentálom külön.

Szóval elnézést, de mivel összevissza találgatások vannak az akkukapacitások adatairól szerte a neten (kösz Apple!), majd kiderül, hogy mi az igaz (vagy nem), bocs ha emiatt valaki félrevezetettnek érzi/érezte magát, nem volt szándékos! :)

az egyébként megvan hogy a kijelző nem fixen 120hz? lehet 10-120hz lehet. ha nem mozog semmi a kijelzőn akkor az eddigi 60 helyett, csak 10el frissül. ha 24 vagy 30 fps tartalmat nézel akkor a kijelző is ennek megfelelően 24 vagy 30hzen üzemel az eddigi fix 60 helyett.

Soha nem erdekelt, nem vagyok Apple fan. Hwsw-n kommentelek valami pikirtet rola, van, hogy elotte el is olvasom a rola szolo cikket. Igazabol ahogy a Winsowsrol, errol is mindig ugyanazt lehet elmondani, nincs uj a nap alatt.