Raspberry Pi 4 + Commodore 64 = Synth6581

Címkék

Egy érdekes cikk és videó elektronikus zene témában. Elolvasható itt.

Hozzászólások

A nosztalgia sok mindenre ráveszi az embert.
Készített egy szintetizátort a C64 SID chipjéből Raspberry Pi 4 B-vel. De kell hozzá egy lehetőleg jó minőségű, tehát nem olcsó MIDI billentyűzet is.
A nem lebecsülendő "Én csináltam!" örömén túl, kapott végeredményként egy olyan "hangszert" amihez hasonlót, de inkább sokkal jobbat meg lehet szerezni abból az árból amit ráköltött.
Igaz a C64 hangzást ez adja vissza a legjobban! :D

Ok. Nemrégen én is vettem egy Raspberry Pi 4 B-t 8 GB RAM-mal, nehogy ez legyen a szűk keresztmetszet és egészen jó Raspberry Pi OS PC vagy Ubuntu PC-nek.
Igen szeretnék vele kísérletezgetni is, csak legyen rá időm! :)

 

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Az Rpi4 jó kis kísérletezős platform desktoppótléknak is. Főleg annak, aki el akar szakadni az x86-os világtól. Ami engem visszatart tőle, hogy hiába fejlődik viharütemben, a teljesítménye még mindig eléggé le van maradva a PC-ktől, még szutyok mobilprociktól, celeronoktól is. A másik a teljesítményéhez mért ára: a 8 gigás RPi4B közel van a 100 dollárhoz globálisan, mire veszel hozzá még microSD-t, töltőt, hűtőt, házat, jóval 100 dollár felett lesz, annyiért meg sokkal erősebb használt laptopot vagy desktop, szerver gépet tudsz venni. Laptopnál lesz benne ingyen töltő, ingyen kijelző, ingyen billentyűzet, talán még ingyen HDD vagy SSD is. Ennyiből szerintem nem éri meg, vagy a teljesítményének kell tovább nőnie, vagy az árának még jelentősen esnie.

Ettől persze mikroszervernek, mikrovezérlőnek még jobb, de ezekhez meg a 8 giga RAM-os változat megint túl drága, és overkill.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

RPi szerintem még mindig nem első sorban desktop pótléknak való.
Abban igazad van, hogy aki csak próbálgatni szeretne egy debiant annak egy opció lehet. De abban is igazad van, hogy erre a célra jobb egy használt laptop.

Microserver-nek viszont egyértelműen Pi-t használok. Kisebb, rugalmasabb, számomra egyszerűbb.
8 Gigásat vettem, egyrészt mert így jut memória minden hobbi szaromnak, másrészt mert az a tapasztalatom, hogy egy ilyen board ,,elavulási" ideje első sorban a rendelkezésre álló memória mennyiségétől függ (legalábbis az én használati szokásaim mellett). Az 1B is üzemben van még, igaz csak kisebb feladatokra. A 4B8GB-tal nyilván nem összemérhető.

Ötletes, de elég pazarló megvalósítás. Eleve a 6 SID chip elég drága, egyre többen keresik, egyre kevesebb van belőle, egyre több megy tönkre. Jobban járt volna valami szoftveres SID emulációval, minden futhatna azon az egy szem RPi-on, és nem lenne csak 6 polifóniára korlátozva. Ja, persze, die hard C64 fanoknak nem tetszene, mert az emuláció ×4r, meg nem autentikusssss, holott ilyen szintetizátorprojekthez teljesen megfelelő az emuláció, kisebb lett volna a zajszint is, ergo jobb a hangminőség, olcsóbb, egyszerűbb dizájn, kevesebb helyet foglal, kisebb a fogyasztása. Ráadásul némelyik SID emuláció már nagyon közel van, 95-99%-os pontosságú, gyakran kisebb a valódi SID és emuláció között a hangzásbeli különbség, mint az egyes SID verziók között.

Ami engem a videóról meglepett, hogy egyetlen kis SBC hogy meghajtotta azt a batár nagy billentyűzetet. Durva.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ezek az új SID helyettesítők mennyire jók vajon a valóságban? Sajnos tényleg egyre nehezebb beszerezni eredetit. Van egy C=64 amiből hiányzik, kellene bele utánpótlás. Egy barátomtól "vettem" egy halom Commodore-t, a 128D-ben kinyírt egy 6581AR-t, annak a helyére került a 64-ből. A 64-nek van más gondja is, így a 128-as örökölte a SID-et.

Igen azt tudtam, hogy az egyes revíziók közt is nagy különbség van. Mondjuk így oszcilloszkóp képen még meghökkentőbb, nem vagyok vájtfülű. Lehet teszek egy próbát valamelyik helyettesítő termékkel abban a 64-essel. Hagy éljen tovább az a gép is teljes életet! :-) Van egy másik gépem is, azt hittem abban is rossz a SID, de szerencsére csak a táp volt rossz, és nem kapta meg 9V-ot.

Erről az alábbi tervben lévő hobbi projektem jutott eszembe:

 

Ez eredeti projekt (ezt tervezem megépíteni és is):

http://www.midibox.org/dokuwiki/doku.php?id=midibox_tia

 

A kit hozzá:

https://modularaddict.com/tia-atari-2600-synth-cartridge-partial-kit

 

Ahogy szólni fog:

https://www.youtube.com/watch?v=X_zqexm03XY

 

UI.: Lehet pár apró trükkel lehet javítani a hangzásán. No nem a karakterére gondolok, az teljesen jó, hanem hogy ne legyen ennyire gerjedős. Más (hasonló) esetben pl.: egy lineáris táp csodát tett. 

A  minap épp egy ilyen jött velem szembe az ebay-en..

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség