"Többet kínálnak az informatikusoknak, mint amennyit keresnének"

Egy napot szerel vízhűtést, tesztpadot és miegymást az ember és ilyen cikkek jönnek szembe. Aztán meg jön a csodálkozás a cégnél, hogy minden pályakezdő fejlesztőmérnök elmegy a cégtől...

Hogy némi szakma is legyen. Hoztunk át négy tesztberendezést egy másik gyáregységből. A cuccok február óta 20% körüli kihasználtsággal mentek. Új helyen új infrastruktúra, úgyhogy át kell állítani a hálózati beállításokat. Minden gépben két hálókártya van, az egyik lokális háló a műszereknek, a másik a céges hálózatra megy. Monitor, billentyűzet nincs. Berendezés szétborít, belső háló megbont, laptop lokális hálózatra felkonfigurálva feldug, RDP a gépre. Két gépen pillanatok alatt meg is volt a dolog. Másik kettő nem akar csatlakozni. Ok, biztosan elszálltak a beállítások, vagy "közös lovas" téma, mert ha az úr lokális admin jogot ád, akkor mért ne állítgassanak mindent össze-vissza a mérnök urak. Másnap monitor, billentyű kombóval lokálisan belépve átütöm a beállításokat előbb az egyik, majd a másik renitens gépen. Az elsőnél minden rendben, megy az RDP, és amint kitalál  céges netre, elkezdi telepíteni frissítéseket. A másodiknál, dettó ugyanez, de gépnévvel próbálkozva nem megy az RDP. IPvel viszont megy. Már kezdek gyanakodni, hogy NetBIOS vagy valami más elreszelés van, mikor az "ITs ösztön" jelezni kezd. Megnézem a beállításokban a gép nevét, és igen, aki nyomtatta címkét a gépre csak két karaktert ütött el a gép nevében...

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 05. 14., p – 21:57

Felmondtam február végével, június elején kezdek 10% fizuemeléssel máshol; és közben pihentem 3 hónapot.

Elég nehéz volt dönteni a megpályázott 3 ajánlat közül, akik mind szerettek volna a köreikben; sok álmatlan éjszakát okozott, hogy melyiket is válasszam.

Ja, igen, felajánlották (azaz megkérdezték) az előző helyen, mivel hogy elkezdték a szerződéseket egy szintre hozni, benne lennék-e abban, hogy 1 hónap helyett 3 legyen a felmondási idő.

Nem voltam benne.

Illetve felhívtam rá a figyelmüket, hogy a szerződésemben eszközöltettem egy változtatást, miszerint amit munkaidőben csinálok, céges eszközökön, az nyilván a cégé, ami saját időmben, a saját eszközömön, az saját, és szeretném ezt nem elveszteni.

Mindenesetre a 3 hónap pihi kellett (febr. végén tettem le a lantot); szanaszét hajtottam magam az utóbbi pár évben melóval + melón kívül az iOS/macOS fejlesztés tanulásával (meg a HUP-os trollkodással), szóval kellett a relax. Ugyan szívesen folytatnám a saját projectek farigcsálását főműsoridőben, de sajnos nem nyertem még meg a lottót (el kéne kezdeni szelvényeket venni), szóval muszáj volt leszerződnöm valakivel :)

Én elsőre nem is tudnám számszerűsíteni.. habár az idő előrehaladtával vagyok mindinkább bohém. Ha valahol jó, én azt hátradőlve élvezem és leszarom máshol mennyivel lenne több. Mondjuk ennek megfelelően nincs is Maseratim, de ahogy az előbb írtam csupán a számokat vígan kiröhögöm.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az egy dolog, hogy ha valaki 10%-ert dobbant. Par nagy ceg meg azt varja el, hogy nemhogy tobb, hanem kevesebbert menj oda.

~1 eve megkeresett random ember facebooktol vezeto poziciora, atkuldott anyagokat, hogy ezeket nezzem mar at interjura. Kapasbol elkuldtem  ~5 evvel ezelotti keresetem es mondtam, hogy utoljara ennyiert mozditottam meg a kislabujjam igy szeretnem tudni, hogy pontosan mennyit ajanl azert, hogy alkalmazott legyek. A fizetesi "plafon" az akkori fizetesem 25%-a es o komolyan ugy gondolta, hogy en ezert instagram meg facebookhoz fogok nyulni es indiai angolt beszelo zsiroshaju szorosnyaku fazonokkal fogok dolgozni.

en nem tudom mennyit keresel, meg mennyire vezeto ez a beosztas, de a FAANG alkalmazotti fizuban azert a teteje - ha az 5 evvel ezelotti kereseted is alkalmazottkent szerezted, akkor erdekelne melyik az a ceg, aki 4x annyit fizet mint az FB ;-)

ha meg nem alkalmazottkent, akkor mindegy az osszehasonlitas.

Alkalmazott. Csomoszor elmegyek 1-2 evre dolgozni, mert unom magam. De nem is az a lenyeg, hanem az, hogy miutan atkuldtem papirokat meg utana komolyan gondolta, hogy vegigulom a tobboras interjukat.

Amugy sem mennek oda, mert FB meg insta hallatan is undor fog el. Dolgozni sem szeretnek rajta. Csak nagyon jo fizetesert 1-2 evet max, hogy megismerjem belulrol ottani dolgokat is.

Igen. Ismeros. Most keresett meg egymas utan ket holgyemeny. Megbeszelgettuk a dolgot.

Azzalzartam, hogy a karakterek stimmelnek, de a parse elromlott, mert 2021 es nem 2012 van.

Ennek megfeleloen, ha korrigaljak a szamaikat, akkor keressenek meg ujra.. :D

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2021. 05. 14., p – 23:31

Az is igaz, hogy az IT-seknek nagy tapasztalattal kell rendelkezniük egy-egy állás betöltéséhez, és mindenhol másféle programnyelv ismeretét kérik.
 

Mert ugye az "IT-s" szokásosan csak fejlesztő lehet..ismét egy semmirekellő cikk, sajnos.

Meglepődnél mennyire nem így van, és nem értem mire fel kell ilyen degradálóan fogalmazni. Linux-üzemeltetőként nem feladat a kódolás, nekem sem kellett soha egy sor kódot leírnom bash-scripteken túl, mégis, láss csodát, a fizetésem bőven több, mint a cikkben megfogalmazott.

'94 óta csinálom, és ennek a huszonsok évnek a tapasztalata alapján mondom, hogy aki csak bash-only, az nem tudja és/vagy nem akarja megtalálni a szerszámosládában a megfelelő eszközt az adott feladatra - ezzel meg a szögelődroid kategória vagy picit fölötte lehet, de nagyobb, összetettebb rendszerekhez nem tud, vagy inkább úgy mondom, ne akarjon érdemben hozzányúlni. Sajnos nem egy és nem két ilyen "nagy tapasztalattal rendelkező" bash-only "rencergizda" után kellett már takarítani, vagy épp megoldani azt, ait ő a nagy tudásával nem tudott megcsinálni, mert pl. az egyszerű find nem volt képes adott paraméterekkel belátható időn belül lefutni egy pármillió fájlt tartalmazó könyvtáron, vagy mert az awk számára már felfoghatatlanul bonyolult eszköz volt.

Akkor itt valami súlyos félreértés van, pl. az awk-ot bőven a "bash-only" kategóriába sorolom, ahogy te fogalmaztál. Számomra ez annyit jelent, hogy a bash-ből (illetve nyilván ez a többi shell-re is igaz) elérhető tool-okat használja az ember, és nem attól eltérő, abban nem elérhető eszközöket, mint az egyéb programozási nyelvek. 

Akkor máshogy fogalmazok: A parancssori eszközök ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy rendszergazdai feladatokat jól el tudd látni. A "bash-only"-ba én tényleg nem értettem bele az awk-t, mert ha annak a nyelvét ismertnek tekinted, akkor például a Perl-t, a Python-t vagy épp a php-t miért nem? Ezek is parancssorból elérhető eszközök, ugyanúgy, mint az awk.
 

A parancssori eszközök ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy rendszergazdai feladatokat jól el tudd látni.

Akkor állapodjunk meg, hogy nem értünk egyet. 15 éve üzemeltetek így vagy úgy, soha nem volt szükségem programozásra, és tudom, hogy a jelenlegi kollégáimnak sem, az üzemeltetésben alapvetően nagyon nem kap helyet a kódolás. Akkor az én tapasztalatom ellentmond a tiédnek, itt akkor meg is állhatunk.

Vegyük át mégegyszer... Ha az awk-t, ami szintén egy speciális programozási nyelvet használ beleérted a bash-only (parancssori eszközök ismerete) körbe, akkor a Perl-t, a Python-t vagy épp a php-t miért nem?
Persze ahol egy 100M soros log feldolgozásához a programozókat veszik igénybe, vagy ahol xml-ben nem kell turkászni, vagy nem kell komolyabb automatizálást megvalósítani úgy, hogy az hatékony is legyen, nos, ott talán elég lehet abash meg némi awk.

"az üzemeltetésben alapvetően nagyon nem kap helyet a kódolás" - Azért ez így elég erős kijelentés - devops, SDI és hasonló dolgok ha szembe jönnek, akkor bizony szükség lesz rá.
De akár egy IPA, vagy AD-integráció, LDAP, DB-be rakott paraméterek/adatok, netán bármi olyan, ahol xml-t kell maszírozni hozhat olyan feladatokat, amiknél bizony vagy programot írsz, vagy szögelsz/fát vágsz a parancssorral.

Mert tán ugyanolyan, mint én. Nem vagyok programozó, sosem érdekelt, sosem csináltam, soha nem is fogom csinálni, soha nem is kellett. Elöbb megyek el virágkötőnek.

Ez olyan, mint az autószerelő. Nem fogja ugyanaz az ember síkolni a hengerfejet, cserélni mondjuk a futóműben a lengőkart, vagy mondjuk felújítani a dízel motor injektorát, vagy elektromosan szerelni a kocsit. Pedig autószerelő mind. IT pont ugyanilyen. Ha valahol programozni kell, akkor keressenek programozót.

Az a gond, hogy a DevOps irányvonal erősödésével, meg az SDI-vel a programozni tudás az az üzemeltetői szegmensben is elvárás lesz - legalábbis egy szint fölött. Ahol napi szinten kell tekerni az infrastruktúrát az igények alapján, ott a "bootolok egy iso-t, és felpattintom a vm-et" nagyon nem elég, sőt sokszor a template-ből klónozok kézzel, és utána install/konfig ami kell sem minden esetben fogadható el. Egy playbook-ot sem úszol meg valamilyen programozási tudás nélkül, de ha más automatizálási eszközöd van, ott sem elég a bash/parancssori eszközök ismerete. És még a felhős dolgokhoz értést nem is kezdtem piszkálni.

Van olyan részhalmaza a UID=0 jogosultsággal bíró munkáknak, amikhez elég a parancssori eszközök ismerete, de hosszabb távon, vagy ha előre akar valaki lépni, már nem.

Neked. Én viszont így működöm. Engem nem mozgat az, h a szomszédnak vegyek nagyobb autót, drága telefont, sat. Agglomerációban van egy szép házunk, szép nagy kerttel, 3 autó (2011 insignia, 2009 yaris, 2019 swift), nincs felelősségem, ellenben napi 7-8 óra fix munkaidő. Ebből a fogyassz, majd dobd el, vedd meg az újat, ha nem teszed, egy fos vagy, és semmire sem vitted felfogásból már 30 éves korom körül kiléptem. A gyerek felnőtt, egyetemet elvégezte, én kész vagyok, keresek nettó 450e körül, részemről egy centit nem vagyok hajlandó tovább erölködni. Kevesebb melóval ugyanennyi pénz inkább érdekelne.

Nem mondom azt, h tudom, mi az élet értelme, azt viszont tudom, h nem az, h kidolgozzam felesleges kacatokért a belem.

Igazából ezzel a hozzáállással szerintem csak annyi a baj, hogy akkor is olyan eszközzel fogod megoldani a problémát, amikor rég valami mással kellene csinálni.

Kicsit emlékeztet arra, mikor egyszer fater múltkor egyszer beszabadult a műhelybe, valamit szét akart szedni. Először nekiállt a gyalupad kocsiján kalapálni. Aztán meg egy frissen, famunkához megélezett vésővel akart egy szög alá nyúlni. Mondom ott a harapófogó a falon, nemá'. Erre nyúl a kombináltfogóé. Naná, hogy a drótvágó részével próbálkozott először...

Ez megint olyan cikk mint anno, hogy minden magyar párnája alatt van 6 (már nem emlékszem a pontos számra) millió forint megtakarítás! :D

Az ilyen Bootcamp-es cégek szoktak úgy pozícionálni, hogy beúsztatja a reklámban egy szenior adatbázis developer bérét, meg hasonló reklámokkal veszik körül. Könnyű túlgondolnia a jelentkezőnek, hogy utána tejjel-mézzel folyó kánaán fog a nyakába ömleni junior fejlesztőként.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Micsoda szórakoztató topic. Én nem azt mondanám, hogy a rendszergazda nem informatikus, sokkal inkább azt, hogy aki nem tud pár sor kódot megírni annak maximum a call centerben van a helye, nem rendszergazdaként.

Aki nem képes a saját munkájának a jelentős részét automatizálni, az egyszerűen nem való erre a pályára.

Volt valahol egy ilyen reklám, ahol php fejlesztőt kerestek a pornhubhoz talán?lehet máshova.. Aztán az ember azt mondta, hogy nem tudja, hogy a felesége elől hogy tudná eltitkolni... a válasz pedig az volt, hogy ne aggódjon nem mondjuk el, hogy php-ban fejleszt.

Nem mondanám, hogy az automatizálás képességének hiánya nem egy nagy probléma, de rövidke pályafutásom alatt volt szerencsém megtanulni a tapasztalat értékét, ezért azt kell mondanom amit itt összehordtál az hülyeség.

Meg van a helye azon embereknek is az IT-ben akiknek az összegyűlt tapasztalat útján megfelelő háttértudással rendszereket terveznek, illetve létrejött krízishelyzeteket oldanak meg. Sőt elég nagy igény van rá, mivel sokszor a "mindent is" lekódolunk megoldunk stílus haszontalan és erőforrás pazarló. Kontrasztként had említsem meg: olyan emberrel viszont még nem találkoztam aki a fentiben jó volt, de nem lett volna meg a programozási logikája, de ennek ellenére egyszerűen nem kódol.

what.. ?

Egyetlen ember kell aki egyszer megtervezi a rendszert normálisan, utána meg egy csapat arra, hogy a usereket supportálja. A rendszergazda nem nagyon tervez rendszereket, inkább csak megérti azt, amit tervezett valaki aki kitalálta, hogy az adott helyen mi, hogy működjön. Persze kitalálnia sem nagyon kell, mert vannak erre megfelelő standerdek.

Én évekig csináltam, hogy rendszergazdai munkát automatizáltam ügyfélnél. pl. budapesten informatikai főtanácsosokat (rakni egy rakás semmirekellő ember volt 90%ban) ki lehetett rakni, aki valakinek a valakije volt, mert halál felesleges munkát végeztek. A végén maradt 4 rendszergazda és 2 db it supportos.

Mondok egy egyszerű példát: van 1000 embered, és 4000 nyomtatód. (valós scenario). A nagy tapasztalt rendszergazdák az összes létező IT-st csapatokba szerverzték, és az volt a terv, hogy a hivatal irodáig végigjárják... leveszik a nem megfelelő nyomtatókat és az új print szerverről a megfelelő nyomtatót hozzáadják a userhez.

A megoldás pedig ez lett: írtam egy logon scriptet ami lefutott mindenkinél login után, ami levette a nyomtatókat és felrakta azt amit kellett. Komoly 1 napot vett el az életemből, abszolút nem volt erőforrás pazarló és elég sokat spóroltunk vele, hogy nem kellett 1 hétig 20 embernek járnia az irodákat és Arankára várnia, amíg befejezi amit épp csinál.

Ennek ellenére nem vagyok rendszergazda a munkám 90%ban de 10%ban igen, és azért csak 10%ban mert ott a munka szinte teljes mértékben algoritmizálható ... a maradék meg általában user error. 

Van baj... olvasd át mit írtam, értelmezd. Köszi. (hint. a fenti példában rendszergazdának hívott szereplő valójában nem értette hogy működik az általa nyújtott szolgáltatás.)

Jó tanács, minden malícia nélkül: értékeld újra a rendszergazda kifejezést, hasznos lehet a jövőre nézvést.