Arch linux telepítő média mostantól installerrel

Címkék

Az Arch telepítése a "mainstream" disztrókhoz képest kissé pilótavizsgás sokak számára. Ezen könnyíthet, hogy nemrégiben felkerült a hivatalos Arch telepítő médiumra az archinstall, ami a leírás szerint egy guided/automated installer. Segítségével jóval egyszerűbben lehet alaprendszert feltelepíteni, valamint egy sor lehetőséget ad még a meglévő rendszer scriptelésével is, pl:

This installer will perform the following:

  • Prompt the user to select a disk and disk-password
  • Proceed to wipe the selected disk with a GPT partition table.
  • Sets up a default 100% used disk with encryption.
  • Installs a basic instance of Arch Linux (base base-devel linux linux-firmware btrfs-progs efibootmgr)
  • Installs and configures a bootloader to partition 0.
  • Install additional packages (nano, wget, git)
  • Installs a network-profile called awesome (more on network profiles in the documentation)

A stuff jelenleg csak EFI boottal működik!

Bővebb info a projekt oldalán.

Hozzászólások

"btrfs-progs"

Hát az meg minek.

Valamikor meg jo regen (meg joval a systemds idok elott) volt az arch linuxnak valami next-next-finish jellegu intallerje, aztan azt kikukaztak, most meg lett megint egy neki. Ezt mikor fogjak kikukazni?

I hate myself, because I'm not open-source.

szvsz aki nem ugorja meg a manuális install-t, annak nem való ilyen disztribúció.

Kár, hogy minden disztró arra törekszik, hogy a leghülyébb user is használni tudja...

 

 

szerintem.

Mondjuk baromi nagy kihívás egyébként az install guide alapján copy/paste-el végigtolni egy konzolos installt. Szerintem ha ezt valaki így végigcsinálja, attól még bőven belekerülhet a "hülye user" kategóriába. Másrészről meg, lehet egy profi is örül annak, ha nem felesleges szarakodással kell adott esetben az idejét töltenie.

+1

 

Nem attol lesz sztm "meno" egy ilyen install, hogy mindent be kell irogatni, hanem hogy teljesen te valasztod meg, mibol mit es foleg, hogyan akarod... Legyen az CLI, TUI, vagy GUI. Ha van egy GUI, ahol ezer+1 opcio van egy rendszer telepitesere, az nem lesz egyszerubb, mint egy ket soros CLI install....

ez nem a menőségről szól, csupán arról hogy feleslegesen beleölnek rengeted fejlesztő időt, aztán a végeremény egy korlátozott képességű, sokáig bugos - de legalább csillogó grafikus varázsló.

 

De persze mindenki azzal tölti az idejét, amivel akarja...

Ez egyébkánt mindenre igaz ("feleslegesen beleölnek rengeted fejlesztő időt, aztán a végeredmény egy korlátozott képességű, sokáig bugos") , magára az op. rendszerre is, meg az összes alkalmazásra. Szóval egyel több vagy kevesebb fejlesztés, szerintem teljesen mindegy.

A kezdőket (érdeklődőket) hogyan lehet bevonzani egy ilyen disztróhoz?

Pl. jól használható, és egyszerűen kezelhető telepítővel. (Ami szvsz nem feltétlenül grafikus felületű...)

Mielőtt még a mókusok elé vetnétek, próbáljatok mondjuk NetBSD-t, OpenBSD-t, vagy FreeBSD-t telepíteni. Olvassátok el a manuálokat, s utána használjátok a karakteres felületű telepítőt.

"Share what you know. Learn what you don't."

Miért kellene a kezdőket bevonzani? Ez a rendszer többek között erősen arra épít, hogy ismered már a linux "lelkét", a lehetőségeit, és ezeket ki is akarod használni. Egyébként ha egy kezdő elég elszánt (mondjuk úgy, komoly érdeklődő ;) ), akkor meg tudja ugrani a telepítést a doksi alapján - nem nehezebb mint egy *BSD-t feltenni. De vagy kellenek alapok, vagy kell az elszántság, hogy ezeket az alapokat ezen keresztül szedje össze :) Laikusoknak rengeteg kényelmesen telepíthető disztró áll a rendelkezésére, még arch alapon is, ha valakinek az arch-ot körüllengő "bleeding edge feeling" kell, az belekóstolhat. Az alap arch nem nekik lett kitalálva, és ez így van jól.

Ez kizárólag a lelkesedésen múlik.

Egy kezdőnek Ubuntu-t javasolnék, hogy lásson egyből működő végeredményt.

utána ha valóban érdekli virtuális gépekben próbálgathat minden félét.

Vagy egy RPI-vel hardver szintű dolgokat is könnyedék kipróbálgathat(na)

Manapság ez már mind adott, nincs valós kihívás. Én a mai 'kezdőkben' semmiféle érdeklődést nem látok az operációs rendszer rétege iránt, ők csak használni akarják a zinternetet...

 

Én annó pl a Gentoo stage1-es telepítéssel ugrottam óriási szintet a linux működésének  megértésében . Persze, nem egy óra volt, hanem egy-két-három? hét, mire  minden összeált... de köszönhetően a remek dokumentációnak, és a kitartásomnak tulajdonképpen forráskódból hoztam létre egy működő grafikus rendszert.

 

De hogy visszatérjünk az Arc-hoz.

Miért használja valaki ezt (vagy hasonlót)

Mert forrásból akar fordítani?

Mert a legeslegfrisseb appokat akarja használni?

Mert végletekig kontrollálni és átlátni szeretné, hogy mi kerül a gépére?

Mert nem ért egyet a nagy disztrók irányával?

 

Akit ilyenek érdekelnek, azt biztosan hidegen hagyja egy bármilyen telepítő varázsló.

 

szerintem.

Jó kérdés az, ki a kezdő, illetve az is, hogy ki miért használ bármilyen eszközt - teljesen általánosítva. Van aki érti a linux kernel működését, van aki éli a hétköznapjait, és eszköznek tekinti a számítógépet, telefont, mindent.

Lehet valaki nem ír bash scriptet, de Libreoffice-ban profi, vagy pont fordítva. A profizmus nagyon tág fogalom, és önmagában nem jelent semmit.

Szerintem az, hogy ki hogyan telepít egy linux-ot, teljesen érdektelen. Az már inkább, hogy mire és hogyan használja fel az eszközt. Ha meg tudja vele oldani a felmerült problémáit, az már jó, végülis ezért vannak a gépeink, hogy segítsenek.

Aki meg ért assembly-ül, de nem tud egy normális önéletrajzot sem megírni önállóan... csak a példa kedvéért. Szóval lehet itt variálni azzal, hogy ki a kezdő meg ki a profi, igazából nem számít.

Aki másban profi annak ott a maradék 6x10^23 disztró amit next-next-finish módon össze lehet kattintgatni és 10 perc után használható lesz arra amire szeretné.

Az arch pont azért jó mert ha össze tudod rakni akkor nagyjából megérted a linux lelki világát, felépítését ha érdekel és ezt szeretnéd megtanulni. Plusz ugye az ezzel járó "mellékhatás" hogy bleeding edge-en lehetsz ennek minden előnyével és hátrányával karöltve.

Egyetertettem veled, amig be nem leptunk a kriptografikai hibak koraba. 

A "manual install" addig volt hatekony eloszuro, amig nem kellett kulonbseget tenni ilyen sok kulcstipus kozt. De most bekerul egy hulye leirasba egy gyenge titkositasi algoritmus, es elfelejtik update-elni, az szopas.

Amiben segit (GPT disk titkositas + mukodo EFI + pacman signature-ok) - az tenyleg "pilotavizsgas" resz.

Hasznaltad te azt az installer-t? 

En igen, nem sokban kulonbozott attol, hogy parancsot irtam be, vagy ott valasztottam egy opciot.. Ha valami kesobb kellett egy az egyben megtalaltam google-n annak idejen, mivel nem rejtett el az semmit, csak maga adta ki a parancsot..

Nem egy next-next-finish installer volt, es igen is hasznos volt, foleg, hogy ha jol emlekszem lehetett automatizalni relativ egyszeruen.

Szerkesztve: 2021. 04. 07., sze – 20:07

kár, hogy ez is kb a hülyéket célozza. voltaképp Calamares CLI edition(mármint az install folyamat bonyolultsága)... arra jó, ha gyorsan akarsz egy VM-et felhúzni, akkor kb klikk->klikk->finish oszt megvan a pure arch install.. de azért manuálisan sokkal finomabban lehet hangolni a dolgokat install közben. viszont ez meg befogja a picsogók száját, hogy nehéz az install folyamat. na ezzel nem nehéz. hurrá, öröm bódottá!!!

miért lenne "pilótavizsgás" az arch telepítése? szerintem pont az arch-nak van a legjobb wiki-je, szépen, szájbarágva le van írva minden...

az install wiki-t nézve, még csak nem is hosszú... https://wiki.archlinux.org/index.php/installation_guide

az már elhangzott: akinek kell a wizardos telepítő, az úgy is gyepre fog fejni, ha neaddisten kell downgradelni egy package-et egy update után... netalán tán nem bootol be a rendszer...

persze, nem mintha pl. ubuntu-val nem lehetne szépeket szívni... pl. amikor az apt autoremove leszedi a kernelt... wtf?