Bemutatkozik a Linux Mint Devuan Edition

Címkék

Nem hivatalos és egyelőre kísérleti státuszú Linux Mint variáns, ami az systemd-mentes Devuan disztribúcióra épít. Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 02. 26., p – 08:34

Valaki két mondatban összefoglalná, hogy mi ez a systemd hisztéria? :) Csak félig-meddig vagyok a témában, ezért nem gond, ha egyszerűsítesz. 

Köszönöm!

Szemely szerint azert nem szeretem (de hasznalom, mivel az emberkozelibb disztrok jo reszeben sajnos mara nem maradt mas, desktopon pedig nem eri meg fenntartanom egy Arch-ot vagy Gentoot az egyszeru systemd-mentessegert) mert teljesseggel szembe megy a KISS filozofiaval es olyan dolgokat kivan megoldani ami nem feladata.

Tegyuk fel, hogy ebbol a meglatasombol engedek: Akkor it ott van Poettering szemelye aki a bugreportokra adott altalanos stilusaval nem csak sajat magat, de a projektjet, a Fedora es RH kozosseget, magat az RH-t, illetve a teljes Linux es FOSS communityt lejaratja (vagy legalabbis tesz rola, hogy az emberekben tovabb eljenek a sztereotipiak).

Ne köszönd. Ez nem azt jelenti, hogy neked van igazad, hanem hogy ő nem foglalta össze jól. Ha olvasod alább a másik hozzászólásom, az sem foglalja össze, de rávilágít a legjelentősebb problémára. Egyébként számos probléma van vele, erőforráséhség, végrehajt olyan feladatokat, amiket nem lenne feladata, szembemegy a Unix-filozfiával (értem, ez sokaknak nem fontos), ezeket a kolléga is írta kábére, jól, teszem hozzá, de a legfőbb az, amit írtam alább, hogy nem lehet kivakarni a Linux világából. És ez a baj egyben a Pulseaudioval is, bár azt azért nem szoktam annyira ekézni, mint a systemd-t, mert az viszont el tud látni olyan hasznos feladatokat, amikkel egyelőre más hangrendszer nem tud rendesen megbírkózni, így bár utáljuk, de van annyi előnye, hogy elfogadható szükséges rossznak.

A systemd-nek egyébként voltak előnyös oldalai is, de ez is szubjektív. Pl. eventek lekezelése, de ezt a kernel is tudná, udev alapokon, és nem mindenkinek van rá szüksége. Ami a legfőbb előnye volt a systemd-nek az a párhuzamos service-indítás, függőségkezelés, ami hozzájárult a gyorsabb bootoláshoz, de ezeket viszont idővel a többi initrendszer is implementálta, így ez az előnye ki is esett.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Lol, és én még komolyan azt hittem - mindenféle utánajárás nélkül, mert a kit érdekel kategória volt - hogy itt valami konstrukciós probléma van és amiatt nem jó a systemd. Vagy visszafogja a teljesítményt vagy a kód lesz tőle rossz vagy egyéb alkalmazásokat hátráltat vagy bármi ilyesmi.

De nem... ez kb. azzal egyenrangú picsogás, ami a KDE-t/GNOME-ot/Wayland-et stb. övezi. ...hogy picsogjunk már valamiért, mert valami kell a reggeli kávé helyett. Mivel egy ekkora közösség nem tett semmit - vagy semmi eredményeset - annak érdekében, hogy a systemd csak egy init rendszer maradjon, gondolom megvan neki az oka. Akkor valszeg nem csak egy személy járatja le magát, hanem az egész közösség. Gondolom most meg már iszonyatos munka lenne lecserélni a cuccot, ahogy ez a Devuanon is látszik, mert sokminden építkezik rá.

Legalább tudom, hogy van még egy téma, amihez tartozó kommenteket szintén zsigerből kerülni fogom. :)

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Köszönöm, ez volt a legértelmesebb magyarázat, amit olvastam eddig a témáról! Így már teljesen máshogy hangzik a történet.

Ellenben pontosan azok a kérdések merültek fel bennem a cikk olvasása közben, amiket a végén a cikkíró is feltett... hogy hagyhatták ezt az egészet így elburjánzani? Miért nem hőbörögtek úgy, ahogy a pl. steam tette, amikor a canonical el akarta kaszálni a 32bit csomagokat?

A Pulseaudio-ról sem hallok sok jót, mégis (majdnem) mindenki azt alkalmazza a disztribúciókban. Én komolyan mondom felnézek ezekre az emberekre, mint a Lennart Poettering és hasonlók. Annak ellenére, hogy a leírás alapján egy végtelenül nagy arcú személy van előttem, akinek megvan a véleménye, minden ellenvélemény hülyeség. Személyesen is ismerek ilyen embereket sajnos.

Ha ennyire nem ért a döntéseivel egyet sok nagy nevű szoftverfejlesztő és velük együtt egész fejlesztőcsoportok, akkor hogy csinálták? Pár dolog megfogalmazódott bennem:

  1. Valószínűleg hígul a szakma itt is, ahogy minden területen tapasztalom az IT-n belül, amiben részt vettem. Egyre több az egyszerű ember, akinek minden mindegy. Nem feltétlen Poetteringre gondolok, hanem az egész közösségre, ahol döntéseket hoznak, mi kerül egy distro-ba is mi nem.
  2. A systemd-n belül vannak alkalmazások, amikre nincs jó alternatíva a linux berkein belül és/vagy így sokkal olcsóbb. (lsd. miért döntött a canonical, ahogy döntött) Ezért inkább behúzzák a distrokba és nyelnek egyet.
  3. Poetteringnek indulnia kellene az USA elnökválasztáson, ha ennyi ember munkáját tudja befolyásolni. :D
  4. +1 (kérdőjeles) szar vagy nem szar a systemd, azért mégiscsak működik. Több a haszna, mint ami bosszúság van vele.

A hiszti ettől még idegesítő és felesleges. Megszoksz vagy megszöksz, ez a véleményem.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Miért nem hőbörögtek úgy

Azért vedd hozzá, hogy ritka az olyan mértékű vita és felháborodás, mint ami a systemd-t övezte (és valamennyire talán még ma is övezi). A Debiannál pl. néhány ember le is mondott a debianos tisztségéről, merthogy akkora támadásnak voltak kitéve a systemd-t övező vitákban. (Anno amikor a Debian a Gnome helyett az XFCE-t tette alapértelmezett asztali környezetté, majd utána az XFCE helyett a Gnome-ot, ott töredék ekkora felhajtás volt, pedig ott is volt némi vita meg értetlenkedés.) Igenis volt (van) kritika, hőbörgés, "ami kell". A kérdés az, hogy egyesek miért mondják, hogy nincs.

Az osszes init system kozul nekem a legszimpatikusabb az openrc.

Csak sajnos az is kb. egyszermelyes projekt. Pedig koveti az unix hagyomanyokat, es megoldja azt amit a systemd megoldott (mikozben nem rugja fel az osszes iratlan szabalyt).

Innen latszik, hogyha egy ceg penzt tol valamibe (RH a systemd-be), akkor az fog elterjedni. Egyebkent meg hianyzik a manpower (azaz a money).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Pont ez a bajuk, hogy szerintük a linux az egy kernel amit szeretnek, a systemd az egyik init rendszer, amit nem szeretnek, és van még ezer más komponens amitől OS lesz az OS (szóval ettől még nem kellene BSD-zni) .
Ez az egész trutyi a (vallás) választás lehetőségéről szól(t): KDE/GNOME/XFCE/..., emacs/vim/vscode/..., XFS/EXT/ZFS/..., bash/zsh/fish/...
A szomorú az, hogy míg az előbb felsoroltaknál tudsz úgy telepíteni, hogy a másik trutyi ne kerüljön oda, a systemd-nél nem. Van szabadidejük, erre fordítják.

A legröhejesebb az egészben, hogy mindig azok hőbörögnek, hogy "minek ez", meg "miért töltik ezzel az idejüket", akiket "nem érdekel". Nekik is van szabadidejük, ők meg hőbörgésre fordítják.

Ha a kettő időtöltés hasznosságát (tanulás, alkotás, etc) összehasonlítjuk...

Pont ez a bajuk, hogy szerintük a linux az egy kernel amit szeretnek, a systemd az egyik init rendszer, amit nem szeretnek, és van még ezer más komponens amitől OS lesz az OS

 

Jaja, ez teljesen világos. Ugyanakkor valamiért a vezető linux disztrókba bekerült és nem úgy néz ki, hogy egyhamar ki is fog kerülni. Ráadásul nem látszanak a gyújtogató tömegek, akiknél a systemd volt az utolsó csepp a pohárban.

Én a hőbörgést abban látom - párhuzamban azzal, amit te vallásnak hívtál -, hogy az ellenzők ha lehet mindenhol elmondják, hogy systemd fujj! A többiek meg csak használják.

A "systemd" tömény szopás. A saját (, egyébként borzasztóan nagy és kaotikus) dokumentációjának is ellent mond. Tele van mindenféle rejtett hibával és mindig a legrosszabbkor szopat be (amikor az ügyfél mögötted áll, vagy amikor 5000 ember nem tud levelezni és mind hív egyszerre, stb.).

A teljes rendszert át akarja venni anélkül, hogy ismerné az adott rész szabványait, gyakorlatát, szokásait. Nem kompatibilis semmivel.
Pont olyan, mintha egy kis microsoftot telepítenél a szerverre. Nincs kiút, ha egyszer átállsz rá....

Amikor először telepítettem fel a Devuant, elsőre működött minden - és működik azóta is.

A mintesek remélem lefejlesztenek mindent, ami a desktophoz verzióhoz kell kell.

Egyébként jelzés értékű, hogy a mintes srácok próbálkoznak a systemd-t kerülni, olyan messze, ahogy csak tudják. :)

http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

A mintesek remélem lefejlesztenek mindent

Én meg remélem, hogy nem :) Én inkább azt szeretném, ha fejlesztetnék a kiadásaikat, nem pedig le :)

 

Egyébként jelzés értékű, hogy a mintes srácok próbálkoznak a systemd-t kerülni, olyan messze, ahogy csak tudják. :)

Abból, hogy - talán - lesz Devuanon alapuló kiadásuk, még nem következik, hogy olyan messzire elkerülik, ahogy csak tudják.

Persze összefoglalom:

Kettő véglet van:

Aki ismeri mélyebben a linuxot és szeret mindent maga csinálni az systemd nélkül akar élni/dolgozni.

Aki nem ismeri annyira a linuxot és elfogadja az “automatizációt” az systemdvel fog élni/dolgozni  mert nem érdekli mi vezérli az initet “csak működjön” elven van.

A systemd-vel kapcsolatban is ellenérzésem volt, mint sok mással kapcsolatban is. Azonban a systemdt idővel megszoktam (ellentétben másokkal, pl. selinux vagy centos modulok), sőt mondhatni mostmár szeretem... Azért fényévekkel modernebben lehet vele kezelni serviceket, azok indulását, függőségét, recoveryt, mint init scriptekkel. Amivel viszont nem értek egyet és továbbra sem tetszik, mint már írták is, hogy már a systemd csinálja a névfeloldást, meg az ntp szinkront, meg ő az RPC daemon... meg még a franc tudja. Szóval csináljunk egy mindegyben servicet.... Sem kód karbantartás, sem biztonság szempontjából nem optimális, szembe megy a unix-filozófiával.

"Sose a gép a hülye."

Azok akik nemcsak hírek hanem forráskód szinten is követik a Linux alapú rendszereket arra szoktak panaszkodni, hogy átláthatatlan a sysetmd kódja. Továbbá egy init rendszerhez képest feleslegesen bloat. Többen lehetségesnek tartják, hogy a CIA backdoorokat tehet systemd által a korábban "tisztának és szűznek" számító Linux rendszerekbe. 

Eredeti fejlesztőjének, Lennart Poetteringnek a tenyérbemászó stílusa is vastagon benne van a systemd iránti ellenszenvben. Jól mutatja az open-source közösséggel való konfliktusos kapcsolatát, hogy évekkel ezelőtt Poettering G+ oldalán kifakadt azért mert néhány mókamester arról chatelt, hogy pénzt kellene gyűjteni bitcoinban bérgyilkosra.

Az eredeti forrás: "cut his hands, so he will not be able to write any new line of code"

A róla szóló wikipedia szócikk alapján többről van szó mint néhány ember személyes ellenszenvéről, valóban problémás Poettering személyisége (különben sikeresen megvívta volna az ilyenkor szokásos wiki-war-t :)

Nem, nem foglalnám össze, mert csak én egymagam, csak erre az oldalra komplett regényes litániákat írtam, hogy mi a baj vele, meg egy csomó flametopik is szól róla minden fórumon. Házi feladat utánaolvasni, ha valóban érdekel, és tisztában vagy vele, hogy mit csinál egy initrendszer (mi lenne feladata, mi nem), és miről szól a Linux szabadsága és a unix filozófia. De elöljáróban annyit, hogy a legfőbb baj a systemd-vel nem az, hogy létezik, meg hogy milyen (featuresetje mi, erőforrása mekkora, megfelelő-e a feladatra, stb., ezek mind szubjektív dolgok), hanem hogy mindenkire kötelező jelleggel rá van tukmálva, egy csomó szoftver feleslegesen dependel rá, és emiatt egy rákdaganat lett a Linux világában, amit nem tudsz eltávolítani, mert a hiánya eltör dolgokat. Mert ugyan initrendszert tudsz másikat használni, de a sok systemd-re dependelő szutyok szoftver miatt a háttérben továbbra is systemd részkomponenseket kell futtatni, pl. elogind. Ezért ráng a sytemd-től az emberek szeme, mert ha kell, ha nem, nem lehet tőle szabadulni, levakarhatatlan, kiirthatatlan, tolva van az arcodba, mert az az orrodat is tisztíccsalya. De a részletekért olvass utána, termérdek sok oldal, fórum, stackexchange vita, YouTube videó szól a témáról.

Ami a hírt illeti, tetszik, hogy a Mint ilyennel is próbálkozik, támogatom. Devuan egy bajom van csak, hogy oltári régiek benne a csomagok.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

No, ezzel egy újabb piaci rés be lett töltve ;)

Multkor akartam !systemd dns szervert futtatni, hogy a laptop legyen a dhcp szerver es mas firmware-t toltson le a cucc, mint amit szeretne:)

 

Hideg zuhanykent ert (ugy egy ora pocsoles utan), hogy masik dns szervernek a 127.0.0.57-es ip cimen kell figyelnie, mert kb semmi se fog mukodni (host command, firefox bongeszo, etc).

 

Mi a turoert nem jo a 127.0.0.1-es ip cim, az felfoghatatlan szamomra. De majd valaki biztos belemagyaraz...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Már épp gondolkodtam, hogy a meglévő mintetemet is cserélni kell. De akkor még várok egy kicsit.

Csak akkor szólok hozzá egy témához, ha értelmét látom.