[KV] Miért nem veszi meg a WHO?

Fórumok

Van ez a cikk, aminek a kapcsán felmerült bennem, hogy tulajdonképpen miért nem veszi meg a WHO valamelyik (vagy akár több) vakcina know-how-ját? Nyilván irdatlan mennyiségű pénzbe kerülne, de ha ez nem történik meg, akkor majd a fejlődő országok segélyezése sem lesz olcsó, és ugye a legfejlettebb országok is "nyernének" az üzleten, hiszen még azokban sincs elég oltóanyag. Ha a know-how megvételre kerülne, akkor több helyen fel lehetne futtatni a gyártást. Persze az átadása azt is jelentené, hogy a fejlesztő cég nem csak konkrétan a COVID-19 elleni vakcina forgalmazásából remélt bevételtől esne el, mert e tudás valószínűleg a jövőben esetleg fellépő más kórokozók ellen is felhasználható lehet. De biztos vagyok benne, hogy  van az a pénz, amiért a fejlesztő átadná az ismereteit, és szerintem ezt a WHO össze is tudná 'kalapozni". És azután természetesen "open source" licencet kellene rá alkalmazni.

Szerintem mindenki jól járna.

Hozzászólások

Szerintem pont amiatt, amit mondasz, a jövőbeni profit miatt, amitől elesnének. A világon semmi más nem számít, sajnos..

Miért nem veszi meg a WHO? Azert mert a kinaiak mar megvettek. A WHO-t. Es van vakcinajuk is. Szoval minek?

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Ez annyira irdatlanul sok penz lenne, hogy egyszeruen kozgazdasagi agyrem.

V1. 0 utan ha kijonne az uj, akkor meddig kapna a who frissítést? Nem erne meg folytatni.

EU miert nem veszi meg az Office-t, 250m embernek biztosan megerne, gondolom 10$/fo lenne kb. De akkor ki fejleszti? Es mi van nem elado, mert a Microsoft szereti csinalni.

Szoval fals a megkozelites. 

Nem meg-, hanem erővel el- kellett volna már rég venni tőlük és közkinccsé tenni! Utána kaphatnak egy méltányos összeget kártalanítás címén. Ez morálisan teljesen rendben lenne! Minden ország gyárthatná magának a vakcinákat, újabb fejlesztések a mutációkkal szemben közösen összehangoltan vagy az eredeti céget érdekeltté téve általa [is] folytatódhatna. Lényeg, h cég kezéből vegyék ki know-how -t és gyártást, logisztikát előbbit adják közre, utóbbiakat pedig nemzetközi összefogás keretében intézzék! Botrány h nem ez történik! 

Széttépték testük; vér folyt a kőre; díszvacsorákon ettek belőle  //Kormorán

Az lenne az utolso vakcina. Nem a covid ellen, hanem ugy egyaltalan. A gyogyszercegek is leallnanak, nem lenne tobb fejlesztes, mert nem erne meg.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Szó sincs róla! Ez a vélemény csak túlzott reakció a részedről, aminek nincs realitása!  A javaslatom nem általános jellegű gyakorlat, hanem a krízishelyzetre reflektál. Ebbe a cég nem rokkanna bele egyébként sem, másrészt kapna méltányos összeget is kártérítésként. Amennyiben elfogadjuk, h a vakcina a megoldása a krízishelyzetnek, akkor a megoldást jelentő know-how -t  semmilyen cég nem tarthatja saját hatáskörben! Ha így tesz, akkor minden eszköz megengedett. h azt elvegyék tőle az emberek/államok. Nincs olyan érvényes morál ami ennek ellent mondana!  A cégnek érdeke, h tovább működjön, mitöbb együttműködjön a továbbfejlesztés során is.  Pusztán annyi történne h az elvégzett munkájáért/kutatásáért cserébe nem extraprofitra tenne szert, csak sima profitra. Egy gyógyszerkutató cég csak az államokkal és azok hatóságaival együttműködve, szimbiózisban tud létezni. Nem éri meg neki megsértődni!

Széttépték testük; vér folyt a kőre; díszvacsorákon ettek belőle  //Kormorán

"Szó sincs róla! Ez a vélemény csak túlzott reakció a részedről, aminek nincs realitása!  A javaslatom nem általános jellegű gyakorlat, hanem a krízishelyzetre reflektál. Ebbe a cég nem rokkanna bele egyébként sem, másrészt kapna méltányos összeget is kártérítésként."

Ezt tavaly tavasszal kellett volna meglépni:

Kedves gyártók, méltányos összegért kifejlesztenétek a vakcinát?

Mert a tulajdon "szentsége" a létezés célja, ugye? A kapitalizmus ezen pillére akkor sem sérülhet, ha mindannyian beledöglünk - ez volna az az "érvényes" morál, ami alapján sztálini logikázol

Elméletileg: A gyógyszeres cég a járvány fennmaradásában és elhúzódásában érdekelt anyagilag. Ezzel szemben a világ többi része abban érdekelt, h a lehető leggyorsabban legyártsák a vakcinákat és mindenkihez eljutassák azokat, és ezzel megszüntessék a járványt (mert az okosok azt mondják, h így fog megszűnni). 

Gyakorlatilag: Egymás után jönnek a hírek, h a gyógyszeres cégek nem tudják tartani a vállalt kötelezettségeiket és nem szállítják le a megrendelt oltásokat. 

Gondoltam annyi esze talán az olvasni tudóknak van, h felmérjék melyik érdekcsoportba tartoznak! A gyógyszeres cégek vagy az oltásra várók érdekcsoportjába? Úgy tűnik ebben tévedtem! 

Várom annak a kifejtését, h mi az az érvényes morál ami megakadályozza, h elvegyük és közkinccsé tegyük vakcinagyártáshoz szükséges know-how -t!

Széttépték testük; vér folyt a kőre; díszvacsorákon ettek belőle  //Kormorán

Hát ez jól kifejtetted - akkor ennyit Sztálinról, meg az érvényes morálról!

Magam részéről nem lepődnék meg egyáltalán, ha kiderülne h a járvány kirobbanásában és az újabb veszélyesebb mutációk megjelenésében is a gyógyszergyártók nyakig benne lennének! Isten mentsen minket attól, h tőkelogikán alapuló vállalkozások a pénzesládikájuk őrizgetése helyett társadalomszervezőként jelenjenek meg!  Bár nyilvánvalóan ezen mesterkedik a globális elit - úgy látszik megunták a bábozást a kormányzatokkal, most már direkt akarnák ők strukturálni és irányítani a társadalmakat. Államok helyett cégek - ez az a disztópia , amit a mondataid mögé érzek. 

Széttépték testük; vér folyt a kőre; díszvacsorákon ettek belőle  //Kormorán

A sztalini logika az, ha maganszemelytol akarjak elvenni a vagyonat.

A magancegeknel igenis feladata egy allamnak kozbelepni, ha embereket veszelyeztet a profitehseguk. (Vagy megsem? Az a Milton Friedman logikaja)

De en szemely szerint nem latom ennyire valsagosnak a vakcina-elosztas es gyartas ugyet. Annyira meg plane nem, hogy "belealljon eroszakkal elvenni egy nemzetkozi szervezet" - leven maguk a nemzetkozi szinten mukodo jotekonysagi intezmenyek es szervezet onmagukban is penzmoso halozatok reszei.

Akik kozbelephetnenek, azok itt meg jo esellyel rosszabbak, mint a "know-how-t titkolni mereszelo" es "higher biddert favorizalni mereszelo" gyogyszercegek.

Inkabb az a kerdes miert akarjak elvenni?

Egy maganszemelytol max robbanoanyagokat koboznak ma mar el, vagy egy ransomware-t futtato szervergepet hatosagilag (a maga modjan raadasul az is uzleti tevekenyseg)

Cegeknel sokkal surubben talalni indokot, ami masok veszelyeztetesebol szerzett profit kategoria, es sokkal kevesbe sztalini gondolat ilyen esetben a ceg vagyontargyat elkobozni.

A már fentebb említett még egy: melyiket vegyék meg és miért pont azt? Hogy súlyoznád mondjuk az előállíthatóság könnyűségét, az előállítás árát, a logisztikához szükséges dolgokat, a hatásosságot, biztonságosságot stb.?

Egy Dél-Afrikai ország valószínűleg az előállíthatóság könnyűségét értékelné (mert mondjuk nincs nem hogy megfelelő laborjuk rá, de elég, know-howval rendelkező ember sem, akikkel nagy mennyiségben gyárthatnának); egy magas népsűrűségű ország a hatásosságot tartana a legfontosabbnak (minél magasabb a népsűrűség, annál kevésbé mindegy, hogy 70 vagy 90...); egy délafrikai ország pár nagyságrenddel nehezebben oldaná meg a -80 fokos tárolást (jó, már feljebb vitték, talán már -25-ön is tárolható...), mint valamelyik skandináv ország; egy rossz gazdasági helyzetben levő ország az árat akarná levinni; egy banánköztársaságban nem gond, ha "Some of you may die but that is a sacrificate I'm willing to make". (aztán persze vagyunk mimagyarok, akik háromszoros áron a kevésbé hatásosat és ismeretlen biztonságú cuccot részesítjük előnyben - sok sikert olyan modell kitalálásához, ami ennek is megfelel :D)

Ha a WHO pénzfeldobással választ egyet (vagy akármilyen súlyozás szerint, igazából), sok ország nem járna jól vele, és akkor még csak a kiválasztott cuccot néztük. Az (akár csak rövid távú) gazdasági hatásait (egy gyártónak nem kell már a termékfejlesztés költségét visszahoznia a vakcinákkal, a többinek még igen, vagyis a többinek is árat kéne csökkentenie, de a monopol-helyzettel, amit kialakítottál valószínűleg annyira le kéne vinniük az áraikat, hogy versenyképesek legyenek, hogy már soha nem térülne meg a befektetésük - emiatt a vásárlás kihirdetésének a napján kb. mélyrepülne az összes nem kiválasztott cég a tőzsdén; hosszabb távon meg, ahogy fentebb írták, hasonlóra eljárásra számítva kb. soha többet nem fejlesztenének gyógyszert, mert valós veszélyként megjelenne, hogy a WHO egy tollvonással az összes befektetésüket elértékteleníti)

Más lenne a sztori, ha azt mondod, hogy mindegyik vakcinát licenszelné a WHO, de az a visszaélés melegágya lenne és csődbe vinné a WHO-t, mert minden hülye menne (egyrészt újra felmerül a kérdés, hogy mi alapján szelektáljunk, mi legyen pl. a hatásossági küszöb, hogy én ne állíthassak oda, hogy "itt a vakcinám, 1% hatásosságú és igen, úgy néz ki és olyan szaga van, mint a sima infúziós sóoldatnak, de nem az, van benne secret sauce is, erre a számlára kérném a pénzt...", de ne lehessen politikai játszmát csinálni ["nem akarom open source-á tenni, inkább meghamisítom az eredményt és kicsit rosszabbnak mutatom be", "persze, azért lett X százalék, hogy a mienk pont kimaradjon" stb.]).

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

A válaszaitok alapján továbbgondolva a témát, úgy gondolom, hogy igenis járható lenne az általam javasolt út. Néhány érv:

- A bérgyártók új gyártósorainak létrehozása vagy a régiek módosítása természetesen időbe telik, amihez még hozzáadódik az a jelentős mennyiségű idő, is ami a fejlesztő cég és a gyártó közötti szerződéses huzavonából származik. Ez utóbbi valószínűleg az ár és a titoktartási kötelezettségek alapos "megrágásának" következménye. És ezt minden egyes gyártó esetében el kell végezni; és vajon a fejlesztő cégnek hány embere van ehhez a procedúrához, hány szerződéses tárgyalást képesek egyidejűleg levezényelni? Az általam javasolt megoldás ezt kiküszöbölné.

- A WHO által a fejlesztő cégnek kifizetett összeg "biztos" pénz. Ha jól tudom kétféle vakcina van, az mRNS-alapú és a teljes, de elölt vírust tartalmazó; és több cég is kifejlesztette vagy az egyiket vagy a másikat. A működési mechanizmusok mindenki által ismertek, a szabadalom és a titoktartás valószínűleg a gyártás technológiájára vonatkozik, ami vakcinánként jelentős mértékben különbözhet a (termelési) hatékonyság és a költség tekintetében. De mindez azt is jelenti, hogy aki most nyerő helyzetben van, azt fél év múlva leelőzhetik, hiszen egyre több kutató cég áll elő újabb vakcinával. Tehát a "biztos" pénz, ha elég nagy, és talán nem is kell olyan óriásinak lennie, nem rossz üzlet. (Ha Rt.-ről van szó, akkor a részvényesek bizonyára örülnének a búsás osztaléknak, és megszavaznák az üzletet.)

- Nyilván valamilyen szabályrendszert fel kell állítani arra vonatkozóan, hogy a WHO mely vakcinákat vagy egyéb gyógyászati termékeket "válthatna meg", de ez nem lehet probléma, hiszen a kereskedelmi tevékenység nemzetközi szabályozására vannak példák (lásd WTO).

- A "nyílt forrás" (nem csak a szoftverre gondolok), a tudás megosztásának gyakorlata már bizonyított, előreviszi a fejlődést, építkezni lehet rá, gyorsabban lehet előrehaladni. (Ez utóbbi indokoltsága nem kérdéses, mert a KV-n kívül még nagyon sok súlyos gyógyítandó betegség van; na meg, ott van még a szibériai permafrostból lassan, de biztosan felszabaduló egyéb sok szörnyűség is.)

- A fejlesztő cég, amelynek a termékét kivásárolták, új kutatási irányokba indulhat el (vagy be is fejezheti működését, ha eleve csak a kivásárlást célozta meg).

(Egy megjegyzés: Amikor évekkel ezelőtt nem a KV volt a "téma", hanem még az AIDS, ami ugye még továbbra is súlyos problémát jelent, akkor olvastam, hogy India a szabadalmakkal nem törődve, a legfertőzöttebb Afrikának az "eredeti" ár töredékéért terítette a gyógyszert. Valahogy nem tudom elítélni, bár nyilván ez is csak üzlet volt, és nem emberbaráti cselekedet. )

Egyébként mi változna (azon kívül hogy elköltenél egy raklap pénzt?)

Most is egy csomó vakcina van kiadva bérgyártásra. (minőségbiztosítást hagyjuk is, szerinted a WHO képes lenne rá?)

Covid: Brazil approves and rolls out AstraZeneca and Sinovac vaccines

About six million doses of the Sinovac-developed CoronaVac have already been produced in Brazil, while the government is waiting for shipments of the AstraZeneca vaccine from a laboratory in India.

Sinovac: Brazil results show Chinese vaccine 50.4% effective

Szóval masszírozhatják még azokat az adatokat. (Lehet, hogy hazi gyártás?)

( Ha jól emlékszem, én a bejegyzésemet a "Közösségi kerekasztal" címkével láttam el, de most "Flame" besorolással rendelkezik, aminek a meghatározása a HUP-szerint: "A fórum címe magáért beszél - kéretik a jóízlés keretein belül flamelni, a nagyon durva, trágár dolgok moderálásra kerülnek!"

Ha én címkéztem rosszul, akkor bocs, ha nem, akkor viszont az átcímkézést igen rosszallom.)