benzin-kapor szagú gáz jön a lefolyóból - környezetmérnök HF

Itt ülök két gyerekkel, a szomszéd hárommal. Mint kiderült a lefolyóból jön fel ez a fura szag, ami miatt a legfelső szintről most költöztek el, mert nem bírtak megmaradni a lakásban. A harmadikon óránként szellőztetnek, hogy elviselhető legyen. Itt nálunk az a zavaró, hogy az előszobaajtón keresztül jön be valamennyi. Beszéltem a 112-vel és az FCSM-el, megerősítették, hogy dolgoznak a semlegesítésén, de nem voltak hajlandóak elárulni, hogy milyen gáz jön a lefolyóból. Egyik sem adott ki közleményt, de kérdésre azt mondták nem tudnak róla, hogy egészségre veszélyes lenne...

"3,6 röntgen, nem csodás, de nem is vészes" kinek ez ugrott be?

A lakosságot ugyan nem tájékoztatják, bár most már látszik, hogy a Déli pályaudvar, Logodi utca, Attila út, Krisztina körút az érintett környék, az egyik munkahelyre kiküldött tájékoztatót az FCSM, hogy "az előzetes vizsgálatok alapján az egészségre nem veszélyes, ismeretlen anyag került a lefolyórendszerbe"

Namost ha ismeretlen anyag akkor hogy tetszenek semlegesíteni, hmmm?

Update1

Közben a szomszéd mondja, hogy tele van tűzoltóval meg mindenféle egyenruhással a Déli pályaudvar környéke.

Update2

Végül az önkormányzatból sikerült kipréselni egy nyilvános közleményt, a többiek még mindig hallgatási fogadalmat tettek.

Update3

Telefonon a katasztrófavédelem azt mondta egy betelefonálónak, hogy nagy mennyiségű hypot öntött valaki a csatornába. (Nem lehet, hogy az FCSM próbált takarítani, mint itt is, csak elmérték az adagot, ezért ez a nagy csönd? vagy másik lehetőségként direkt csinálták, mert pl zártan kezelendő biológiai hulladék került véletlenül a lefolyóba, pont a János kórház irányából jön ide elvileg a szennyvíz...)

UpdateNth

Ma kijött az FCSM, megnézték, azt mondták szellőztessünk sokat, ahol még érződik, majd mentek tovább. Hát én előkapom a szilót meg a konyhai celofánt és a jó öreg trükkel kipótolom a hiányzó ajtórést, mert egy héttel utána is jön a szag a lépcsőházba.

Hozzászólások

(pus)kaporszag?

 

#sry

No rainbow, no sugar

Töltsd fel vízzel a szagelzárót...

Ez az amit én sem értek, hogy elvileg nem tud kijönni a szaga, ha működik a bűzelzáró. Vagy nyomással jön, átbuborékol rajta?

Engem rádumált a gépész, hogy tetessek be egy visszacsapó-szelepet a lefolyóba ahol kimegy a házból. (Öröm lesz takarítani, ha majd egyszer eldugul.) Egy olyan megvédene vajon?

A posztolónak együttérzésemet küldöm, okosabbat sajnos nem tudok. Jó nagy szívásnak tűnik.

Itt lakunk, mind tele van. A pincében van egy átemelőakna, onnan jön fel iszonyatos koncentrációban, ezért a lépcsőház felől jön hozzánk (kinyit-becsuk, leviszed a szemetet, visszajössz és a lakásban szellőztetni kell annyi jön be már ezzel), a felső két-három szinten jön úgy, hogy alig/nem tudnak megmaradni. Feltételezem, hogy ez egy levegőnél könnyebb gáz, és ezért a felső szinteken bubizik át a bűzelzárón. Itt az elsőn csak a lépcsőházzal küzdünk, a harmadikon szellőztetnek óránként, a negyedikről elmentek, hogy nem itt töltik az éjszakát. Persze az is érdekes, hogy a pincéből ilyen erővel jön és még a felső szinteken is dől a lefolyóból... a kerületi anyukafórum tele van a panaszokkal, a fél kerület érintett az eddigiek alapján. Valaki valami gigantikusat öntött a lefolyóba, hogy a kerületben az utcákon és a lakásokban is ez a probléma. A legirritálóbb az egészben az, hogy a lakosságot sem a katasztrófavédelem, sem az FCSM nem tájékoztatja nyilvánosan, csak megkeresésre van ez a rövid válasz.

Igen, nekem is elküldte az önkormányzat a linket a kiküldött válaszukban, ugyanakkor nagyon vicces, hogy érdemi válaszok nincsenek, pedig az anyag semlegesítéséhez be kellett azonosítaniuk, az FCSM laborjában nyilván tudják, de még nem sikerült közleményt faragni belőle.

Őszinte együttérzésem felétek, ijesztő azért, hogy senki sem tudja mi az, csak azt, hogy nem veszélyes...ühümmm...én is elhinném ennek a sok igazmondó bajnoknak... kitartást kívánok.

Akkor ezért volt kint az FCsM és a kasztrófavédelem a Maros utcában, és vettek mintát a csatornából.

De valószínűleg ott nem találták meg amit kerestek, mert nagyon rázták a fejüket

Teton kinyitni a tuzajtot, a legalso szinten meg maxira tekerni a futest a lepcsohazban, + az ajto resnyire nyitva. Kemenyhatas kiviszi. Lakasba be sem megy, a kialakulo nyomaskulonbseg miatt.

Hasonlokent szelloztettek a tuzoltok is.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Nem fűtött a lépcsőház - ahol 1989-ig olyan volt ott is leszerelték ahol korábban láttam ilyet. De amúgy ez nem pont felszívná a bűzt, ami a pincéből jön a fő bekötő szennyvízakna felől? Persze ha onnan nem lesz utánpótlás, akkor ez jó lenne, ahol van fűtés...

Nem tudjuk mi az de nem veszélyes 😂

Hogy zajlanak az ilyen tesztek? "Kérem várjanak amíg megállapítjuk, hogy veszélyes-e önökre a nem tudjuk mi"

A kilencvenes évek mozifilmjei ugrottak be, amikor a nyomozó az ismeretlen fehér port úgy teszteli le, hogy beledugja az ujját majd megnyalja és kijelenti, hogy ez bizony heroin és csattan a bilincs 😂

Hát ez nem szűnt meg ma estére sem. Illetve a felső szinti lakásokban megszűnt, csak a pincéből ömlik ez a szag. Valószínűleg megrekedt ez a csoda anyag a pincei csatorna bekötésnél, ahol közvetlenül a csonk után van egy akna amibe belefolyik/amin átfolyik a szmötyi. A katasztrófavédelmet felhívtam ők tartják magukat továbbra is ahhoz, hogy nem veszélyes, és bár nem ismert az anyag, nyugodtan hívjon a társasház egy vízszerelőt, hogy tisztítsa ki az aknát. Nem tudom van-e olyan őrült vizes, aki erre kijön.

Nem tudom, de gépészeti elem nincs az aknában, csak egy nagy öntöttvas négyszögletes fedél, és oda megy be a társasházi strang, lehet hallani mellette a buzgást, ahogy vízesésszerűen folyik általában, és nyilván onnan is kell továbbmenjen. Sosem láttam kinyitva, de mivel a pincéből jön már csak a szag, így csak onnan jöhet.

Szerkesztve: 2021. 02. 23., k – 20:08

Ez megoldódott, ez volt a csatornában. (-itt még mindig érezni a szagát, valószínűleg ki kell hívjunk valakit mentesíteni.)

Az az a verzió, amit kitesznek az ablakba... nekem miután független labort kezdtem el emlegetni küldtek egy hmm kibővített sajtóközleményt, ami szerint: "Az FCSM részletes laboratóriumi elemzési eredményei szerint, az illegálisan bebocsátott szennyezés magas szerves- és ülepedőanyag-tartalmú, konyhai hulladékkal kevert diciklopentadiént is tartalmazó vegyipari hulladék volt."

Nem látom az ellentmondást, több forrás alapján belélegezve nem mérgező, irritációt okozhat. Abban remélem megegyezhetünk, hogy a csatornából senki nem próbálta a szemébe dörzsölni vagy lenyelni.

Az angol Wikipedia oldalán szépen össze vannak szedve a linkek, se az NFPA 704 ábra, se a CDC oldala, se az Inchem oldala szerint nem mérgező. Egyedül az ECHA infókártyán látom, hogy egyes cégek szerint mérgező. Viszont erről a besorolásról ezt írják:

Classification and labelling under REACH

If available, additional information on classification and labelling (C&L) is derived from REACH registration dossiers submitted by industry. This information has not been reviewed or verified by ECHA, and may change without prior notice. REACH registration dossiers have greater data requirements (such as supporting studies) than do notifications under CLP.

A magyar sárga VAX polgári védelmi kézikönyvben (veszélyes anyagok gyorsinformációs kézikönyve 2005 - ERBE energetika) mérgező és irritáló anyag logót kapott, ezen felül szilárd, víznél könnyebb, levegőnél nehezebb valamint 20 celsius környékén hajlamos kigyulladni (ezen a ponton párolog el), ezért a tűzveszélyessége miatt kapta a 3-as veszélyt (3/4). Egészségre csak 1/4 besorolást kapott, ez azt jelenti, hogy "csekély veszély, légzőkészülék ajánlatos. Reakció/robbanásveszélyre pedig 1/4, ami azt teszi hevítés hatására instabillá válik, óvintézkedés szükséges, bár ez a tűzveszélyességi besorolása alapján már semmi. Ha 0-t kapott volna bárhol, akkor lenne nem veszélyes. Ld részleteket a veszély jel körülírásánál.
Gázálarc szűrőbetét "A - barna" oldószerek, szerves gázok elleni.
HAZ kód 3Y (habbal, gázálarcban, gáttal elkerítve oltandó). Van UN-anyagszáma (2048) és Hommel száma (611).

Felteszem ezért vonult ki a katasztrófavédelem is az FCSM-mel a helyszínre... és de, nekünk valakit le kell küldenünk a csatorna társasházi aknánkba, mert nem szűnt meg a szag eddig, mivel a víznél könnyebb valahol bent úszkál ez a finomság. A lépcsőház és a pince még mindig bűzlik tőle. (a lakások és az utca már nem) Felteszem csak ezért kaptuk mi meg, hogy tulajdonképpen min is fog dolgozni az akit kihívunk, mert eltávolítani is nehéz ha csak annyit tudunk büdös, hát még a munkavédelmi előírásokat betartani...

Mindenesetre ha 20 fok fölő megy a hőmérséklet majd a csatornában is akkor biztosan végleg megszabadulunk tőle, mert akkor a maradék végleg el fog illanni.

Abban igazad van, hogy nem teljesen veszélytelen. De ahogy látom az adatokból elég magas koncentráció kell ahhoz, hogy mérgező legyen.

Az összehasonlítás kedvéért, embereknél 16 mg/m3 már fejfájást okoz:

Measurement: Acute Toxicity Data Route/Organism: inhalation/human
Dose: lowest published toxic concentration: 16 mg/m3
Effect: Behavioral: Headache
Date: December 2018

Ezzel szemben a halálos koncentráció néhány állat esetén:

Measurement: Acute Toxicity Data Route/Organism: inhalation/mouse
Dose: lethal concentration (50 percent kill): 400 mg/m3/2H
Date: December 2018

Measurement: Acute Toxicity Data Route/Organism: inhalation/guinea pig
Dose: lethal concentration (50 percent kill): 2100 mg/m3
Date: December 2018

Measurement: Acute Toxicity Data Route/Organism: inhalation/rabbit
Dose: lethal concentration (50 percent kill): 4200 mg/m3
Date: December 2018

A kérdés az, hogy egy pincében vagy egyéb, rosszul szellőző helységben mekkora koncentráció tud felgyűlni.

Igen, nagy szerencse ennél, hogy már jóval fejfájás érték alatt büdös, a rossz hír az, hogy a felső szintről azért költöztek el mert megfájdult a fejük egy óra alatt, és már az erkélyen állva sem lettek jobban pénteken.
Én inkább azt a jó hírt emelném ki, ami ugyan fokozott gyulladásveszéllyel fog járni, hogy ha a hőmérséklet 20 celsius fölé megy, egyszerűen el fog párologni az anyag, csak jól ki kell huzatolni. A kérdés az, hogy ez meddig fog tartani, vagy inkább ne várja meg az ember, és próbáljon megszabadulni tőle. Az FCSM eredetileg amikor hivatalosan még nem tudták hogy mi ez azt javasolják folyassák az emberek a vizet. Bizonyos esetekben működhet ez, de nekünk nem csak cső van ahol szifonhatás van, hanem van egy aknánk is, aminél nem tudom működhet-e, majd ma este kipróbáljuk. (merthogy levegőnél nehezebb de víznél könnyebb szilárd anyag, ami 20 fokon elpárolog, kb úgy tudom elképzelni mint nagyon finom por ami hungarocell porként viselkedik a víz felszínén, és mindez elég tűzveszélyes 20 fok környékén, az anyag fő veszélye a tűzveszély. majd érdekes lesz, hogy ahogy melegszik lesz-e hirtelen sok csőtörés... - ha vannak még más helyek is ahol kiült az anyag valahol, nem csak nálunk - kötve hiszem, hogy egyedül lennénk vele)

Egyébként meg, hogy "belélegezve nem mérgező" írod, azért belélegezve nem csak halál van, hanem van ott bőven egyéb hatás, a fejfájás után a következő az ideiglenes szervmegnagyobbodások, ennél a "nem mérgező" anyagnál pl a májé.... de vannak ott bőven egyéb elváltozások belélegezve, pl légcső. Te nem az FCSMnél dolgozol? :D

Egyébként meg, hogy "belélegezve nem mérgező" írod, azért belélegezve nem csak halál van, hanem van ott bőven egyéb hatás

Ezt még azelőtt írtam, mielőtt belinkelted az NLM oldalát, addig nem találtam egyértelmű bizonyítékot ennek ellenkezőjére.

Te nem az FCSMnél dolgozol? :D

Nem, csak próbálok ezekben a kérdésekben objektív maradni, vagyis nem feltételezem egy állami cégről automatikusan, hogy nem állít igazat. Személyesen nem érint, de érdekelt a téma, ezért inkább magam jártam utána és az alapján alkottam véleményt.

Hát nekem kb. a 2. találat már úgy szólt, hogy jó vele vigyázni.

Igazából arra a szokásos bullshitre akartam felhívni a figyelmet, hogy ott van valami a csatornában, csúnyán néz ki, büdös is és egyből jön a "nincs itt semmi látnivaló" szöveg (most pl. az FCSM-től), pedig még fogalmuk sincs, WTF van. Aztán kiderül, hogy ha innen nézzük tényleg nincs, ha onnan nézzük, akkor meg van látnivaló. Tehát annyit lehetett volna mondani, hogy "passz, dolgozunk rajta, aki tud inkább menjen olyan helyre, ahol nem érzi a szagát".

szerk: sőtmitöbb, az elhárításához X, Y felszerelés és Z szakértelem kell (mielőtt a lelkes polgártárs magától megpróbálná kipucolni a nála felgyűlt anyagot).

 

Transzparencia, felelősség.

Szerkesztve: 2021. 02. 25., cs – 19:57

Mivel nálunk a pincéből még mindig jön fel a szag, ma kijön az FCSM átmosni a lefolyót (tház + a bekötő részük). (Tegnap a társasház is próbálkozott a minden csapot kinyitni trükkel, különösebb eredmény nélkül)

Kijöttek, azt mondták huzatoljuk az érintett helyiségeket, szép lassan most már el fog múlni. Az ominózus aknát felnyitottuk. Hát ez olyan mély, hogy esély sincs úgy kimosni, hogy egy olyan anyagot kimossunk, ami úszik a víz felszínén. Lehet tényleg szerzek valahonnan homokot meg zsákot, hogy valamennyire leszigeteljem felűlről azt is.

Szépen lassan eloszlott, csak nem úgy, ahogy a sajtóközleményben volt, hanem nálunk itt beletelt egy két hétbe, most már a lépcsőházban nem érezni, de a pincébe nem mentem le már két hete. A fő probléma az lehetett, hogy a fő csatornába nyílik egyenest az aknánk (nem átvezető akna, hanem gyakorlatilag főcsatorna-kürtő - ami fura, hogy ennek ellenére sosem volt csatornaszag), valószínűleg ezért tartott ennyi ideig nálunk az áldás. Legalább ez kiderült, amikor kijöttek az FCSM-esek és együtt velük benéztünk az aknába. Nem tudom megtudjuk-e valaha, hogy melyik üzemből jött a cucc...