Az Ubuntuban a gnome-session immár Wayland-ot használ alapértelmezetten

Címkék

Ezt Marco Trevisan, Ubuntu Desktop termékekkel foglalkozó Canonical és GNOME szoftverfejlesztő jelentette be nemrég a Twitteren.

[...]

* ubuntu-sessions: Use Wayland by default

[...]

Részletek itt.

Hozzászólások

Ez a wayland még nem az igazi. Egyelőre fedora alatt is xorgot használom.

Fedora 38, Thinkpad x280

Es mekkora shitstorm volt mar amikor a Canonical a Mir-t fejlesztette, es nem a waylandot hasznalta ami mar "mindjart kesz", es direkt sajat utat akar jarni a Canonical.

 

A mindjart keszt azota is varjuk.... Es par eve mar a Mir se fragmentalja a fejlesztest, akar haladhatnanak is....:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

És az még hagyján, hogy pécén még mindig a régi megoldás megbízhatóbb, de legalább szokott lenni valamilyen driver a hardverhez.

Az arm eszköközök beépített mobil gpu-ihoz viszont sok esetben nincsen rendes X, csak fbdev vagy fbturbo. Nálunk nem is várható rendes, hardveresen gyorsított ablakkezelő. Csak opengl (es) alapú drivereik vannak, így wayland nélkül olyanok, mint s3 trio-t használni egy mai gépben.

A legkemenyebb a permission managementhez valo hozzaallasuk

Nem vagyok ott a wayland lelkivilágában, ha nem gond, leírhatnád röviden, hogy ez mit jelent.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Régebben pl a remmina nem szerette. Ha fullscreenbe tettem egy VNC-t akkor nem volt aktiv hiaba eloterben volt az ablak. Legutobb pedig vagy 2 honapja néztem mikor uj notim lett, reinstallal. Gondoltam akkor wayland, de laggosabbnak tunt, igy ment vissza az Xorg. Szoval monjuk ugy Xorg al semmi bajom, nem tudom mivel adna nekem tobbet a wayland :D

Fedora 38, Thinkpad x280

Nekem nem ment vele a képernyőrögzítés pl. SimpleScreenRecorder nem működött a Waylanddel. Mondjuk lehet azóta javították.

A másik ami érdekes volt, az egy játék: Diablo3 Lutris alatt. Wayland alatt szaggatott, Xorg alatt simán ment, szerintem min. +10 fps.

Persze váltani lehet nem kötelező egyiket sem használni, de azért valahol olvastam a Wayland FAQ alatt, hogy miért nem jó az "X", és a válasz annyi volt, hogy azért mert "X". Szóval annyira nem volt megggyőző. Nekem mint áltaguser teljesen mindegy, hogy X vagy Wayland, viszont X-el nincs szívás, Waylanddel van.

Semmi komoly, csak a legtöbbet használt programok problémásak. :)

Böngészőknek még mindig nincs rendes, stabil, alapból működő Wayland módja. Ha nem mókolsz obskúrus konfigokkal, akkor XWayland alatt indulnak, ami működni nagyjából működik, csak erősen érződik a teljesítményen. De akkor már minek szüttyögsz eleve Waylanddel, mivel a böngésző ugye a valódi desktop, minden más csak járulékos körítés, amihez néha nyúlni kell.

Ha te 1337 h4x0r vagy és belövöd, hogy Wayland módban fussanak a böngészők, akkor változatosan bugos élményben lehet részed. Firefox most éppen egész jól megy, csak egy apró (ám bosszantó) hibája jelentkezik nálam HiDPI + standard resolution vegyes monitorokon. De eddig az a tapasztalat, hogy kb. minden Gnome frissítésnél komoly szívás van vele, FF frissítéseknél nem mindig, de ott is előfordul azért regesszió. Stabil Chromeban a Wayland támogatás még erősen béta, ott van még baj rendesen (nem is csoda, most került csak bele pár hónapja - hány éve is van Wayland???). Stabil Electron még nem Wayland-képes, majd fél év múlva talán kijön olyan verzió, amit még fél évre rá talán már el is kezdenek támogatni rá épülő cuccok (vscode, valaki?)

Azt írtam már, hogy az összes meglévő screen capture/share megoldás kuka Waylanddal? Ha munkádból adódóan meg kell osztanod a desktopod (meetingen mondjuk), akkor Waylandra átállás még mindig fel se merülhet és nem igazán érzem, hogy nagy haladás történt volna az elmúlt években...

Disclaimer: otthoni környezetben Waylandot használok Gnome alatt és amúgy szeretem, sok szempontból tényleg már most jobb, mint a Xorg. De ez még mindig 2-3 évre van a valóban, mindenki által használható megoldástól - pont, mint az elmúlt 10 évben bármikor...

Én nem értem, kb 2 hónapja álltam át waylandre pop os alatt. Pop os-en pár prlusz extension-el rendelkező gnome van. A "dash to dock"-ot le kellett tíltanom, mert néha ablak átméretezésnél kékre "festette" a háttérben lévő ablakokat (mintha az egész ki lett volna jelőlve). Utána rájöttem, hogy nem hiányzik. Azonban leesik az állam, minden megvan most, amit linux alól hiányoltam.

Az etalon az osx volt a macbook-omon, de ez túl teszt rajta. Minden effekt tökéletes, a chrome-ban működik az összes gesture (érintő képernyőm is van), atom smooth a scrollozás, és a touchpad is tökéletes.

A pinch to zoom is tőkéletes, amit nagyon hiányoltam a macbook-ról. És nem software-es, hanem gyorsított, tehát nagyon fluid ez is.

Azért írom, hogy a chrome-ban, mert firefox-al nem ilyen rózsás a helyzet. Egy kis ügyködéssel el lehet érni, hogy a képernyőn ujjal scrollozás menjen, de csak két ujjal, és nincs pinct to zoom.

És kiderült, milyen jól használható a gnome, csak érintőképernyőn.

A másik, hogy cerka is van a laptophoz, és x11-el nem volt jó a palm detection, wayland alatt az is ok.

Tehát nekem minden hátrány elveszett linux alatt, ami osx alatt megvolt. És nem egy problémám oldotta meg, csak az hogy átálltam waylandre.

A másik, ami hiányzott: Átálltam btrfs-re, és a Timeshift-el egy pillanat snapshot-ot készíteni, illetve vissza állni.

Használom a timeshift-autosnap-apt-t is, ami automatikusan készít minden szoftver telepítéskor is egy snapshotot.

Amellett be tudsz bootolni snapshotba, ha kell...

 

Már csak egy bajom van a POPos alatti "élettel":

A rengeteg felesleges, és a rengeteg xarul működő alkalmazással a popshop-ból.

Én alapból (expert beállítás nélkül) csak gtk, illetve gnome-os programokat ajánlanék fel, és lehetőleg egy felhasználásra csak egy programot, ami jól kitesztelt)

Ez egy alap felhasználónak nagyon nagy negatívum. Én még túlélem, de a családban vannak 60 feletti felhasználók, nekik gond.

 

Tehát lenovo yoga 260, btrfs, popos 20.10 wayland.

(Persze a btrfs-es telepítésnél mókolni kell, mert subvolume-okra van szükségünk, amit a telepítő nem támogat, a wayland-et meg be kell kapcsolni, mondjuk az kb 1 lépéses, egyszerű:

A /etc/pop-os/gdm3/custom.conf fájlban komment kivétele a WaylandEnable=false sor elől, majd reboot és GDM-ben a session-nál POP on Wayland)

 

BTRFS témába innen loptam:

https://mutschler.eu/linux/install-guides/pop-os-btrfs/

Szerintem meg teljesen jó a Wayland. Én gond nélkül használtam Gnome3-mal, KDE5-tel és SwayWM-mel is. Két hátránya van: nem minden progi támogatja (de azoknál ezt az XWayland tipikusan jól megoldja), és hogy nem sok grafikus felület érhető el rá, három DE (Gnome, KDE, Enlightenment) és két WM (SwayWM, Weston). Vannak még más waylandes felületek, de azok annyira kísérleti stádiumban vannak, hogy nem használhatók.

A legtöbb felhasználónak az okozza a keserűséget, hogy a Waylandet X.org-ként próbálják használni, a X.org-os megszokott megoldásokat erőltetik rajta (pl. xsetroot, xrandr), mikor ezekre Wayland alatt más megoldást kell használni (tipikusan a kompozitorba vannak ezek beépítve, annak a dokumentációját kell nézni).

Egyébként vicc, hogy a default-tá tételhez kellett az Ubuntunak 10+ év. Persze eddig is bekapcsolható volt, csak nem volt default. De az az érzésem, hogy Debian és Ubuntu vonalon sok minden csak lustaságból nincs modernizálva. Pl. ma egy videón láttam, hogy az Ubuntu még csak a htop-nak a 2.20-as verziójánál jár, a modern 3.0.5-ös csak Snapként elérhető. Röhej. Tudom, a htop 3 egy nagyon komplex program, a 3-as verzió nagyon új még, közel 2 éve jött ki, és még nem elég stábill. Mondom, lustaság, lusták az új verziókat lefordítani, és a stabilitásra fogják.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Amíg nincs Firefox, Chrome wayland-en addig nem sokat ér így.

Ez érdekes. Kényszerből kb. 1 hónapja tértem át KDE+Wayland -ra. Megy a Chrome, Chromium, Firefox, Opera, Palemoon és kb minden 2 monitorral. Az 5.20.90-es KDE óta csak egy hibája van: focus follows mouse hibásan működik ezért a click to focust kell használnom.

KDE Neon testing.

igazad van:

Canvas: Hardware accelerated
Compositing: Hardware accelerated
Multiple Raster Threads: Disabled
Out-of-process Rasterization: Disabled
OpenGL: Enabled
Hardware Protected Video Decode: Unavailable
Rasterization: Software only. Hardware acceleration disabled
Skia Renderer: Enabled
Video Decode: Software only. Hardware acceleration disabled
Vulkan: Disabled
WebGL: Hardware accelerated
WebGL2: Hardware accelerated

Most örülni kell? Sorry, nem sikerült. 

Eddigi tapasztalataim alapján, eddig csak a munkahelyi gépemen működött a wayland alatt minden, amire szükségem volt.

Itthon azokon a gépeken amiken próbáltam sosem akart megfelelően működni, így mindig első dolgom volt alapértelmezetten X session-t indítani. Én valahogy még jó néhány évig nem tenném alappá a wayland-et.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Most egy másik notimon a wayland az alapértelmezett a gnom-shellhez. És wayland alatt nem meg a gnom-shell restart ...

Fedora 38, Thinkpad x280

a nem megy alatt mit értesz? :D 

Csak azért kérdem, mert emlékszem rá, hogy régebben például azért nem használtam, mert hiba esetén nem csak a felület indul újra, hanem meghal minden program is, ami nyitva volt... ami nem vicces :D

Szerkesztve: 2021. 02. 12., p – 15:14

-

Fedora 38, Thinkpad x280

Biztos a Red Hat idealistáit is érdekelni fogja majd, mennyi mindent szarrátör a 10+ éve is éretlen és instabil állapotban lévő újrafeltalált kerekük. Elárulom: nem fogja.

A Canonical pedig szégyellje magát, hogy ismét kísérleti nyulat csinál a felhasználóiból, a Red Hat-tal kartellezve.

Ez az x11 móka olyan, mint anno dos alatt, hogy minden nyomorék video chiphez külön meg kellett írni annak kezelését. Ezért nem minden program működött minden kártyával.

Más oprendszereken már régen rájöttek arra, hogy valamilyen szabványosított api kell, úgy az ablakkezelő és a programok is mind tudják használni. Linuxra is van opengl már ezer éve. Ha jól értem a wayland egy openglre épülő megoldás. Opengl-hez pedig minden gpu gyártó készít drivert, mert anélkül semmire sem jó egy mai készülék. Így érdemes a kezelőfelülethez is opengl-t használni, és nem azt várni, hogy majd minden gpu gyártó ír x11 illeztőt csak a linux kedvéért. 

Csomó arm alapú eszköz azért vacak desktopra, mert nincs hozzájuk hardveresen gyorsított grafikus felület. Nem csak intel, nvidia, radeon grafika létezik, ha nem wintel pécére akarunk telepíteni linuxot.

Ezért nem minden program működött minden kártyával.

Waylanddal sem működik minden program. 10 év után sem.

hogy valamilyen szabványosított api kell

Az X11-nek van egy szabványosított API-ja, amit az ablakkezelő és a programok is mind tudnak használni. A mai modern™ megoldások ezt arra használják, hogy bitmapokat küldözgessenek rajta, ahelyett, hogy a többi rajzolóműveletet is kihasználnák. 2D grafikára OpenGL-t használni az egyik leglassabb és leggányabb megoldás, ami létezik.

Opengl-hez pedig minden gpu gyártó készít drivert

Pont ugyanolyan szar-húgy drivert készít, amilyet X11-hez összetákol. Nézzél széjjel a népszerűbb, OpenGL-es alkalmazásoknál, hányféle driver-workaround van, hogy ne kresselje szét magát a rendszer. Semmilyen szempontból nem érv ez a Wayland mellett. Pláne, hogy onnan indulunk, hogy arra használja az OpenGL-t, amire erdetileg nem való.

mert anélkül semmire sem jó egy mai készülék

De igen, bőven jó anélkül is, szövegszerkesztésre, videolejátszásra, webböngészésre. Amire mind bloated megoldás az OpenGL használata.

Így érdemes a kezelőfelülethez is opengl-t használni, és nem azt várni, hogy majd minden gpu gyártó ír x11 illeztőt csak a linux kedvéért. 

Cserébe az egész közösség írjon újra minden szoftvert, mert Red Hat épp a milliárdos multi hardvergyártók Linux-driveren való filléreskedéséhez-spúrkodásához asszisztál. Hát persze.

Az XWayland pedig továbbra is egy csotrogány instabil szarkupac és ahogy a Red Hat-ot ismerjük, az is marad, mert 5 év múlva majd mindeki el lesz küldve melegebb éghajlatra, aki X11-es alkalmazást merészel használni. Az előszelét is már érezni. A FUD az X11 besározására már takaréklángon jelen van a tech-lakájmédiában. Ennek jó összefoglalója ez a TechRepublic cikk. Még néhány év, és a Red Hat online marketingesei belobbantják. Jönnek majd a hivatásos rettegők, akik minden X kliensbe keyloggert vagy távvezérelhető trójait vizionálnak. Akiknek 20 évig jó volt valami, használták, dolgoztak vele, netán még pénzt is termeltek, végül elfordulnak és szembe köpik korábbi önmagukat is, csak mert egy multi erre buzdít. Aztán a Firefox, mint a biztonság illúziójának teremtő éllovasa bejelenti, hogy mostantól Wayland a default, X11-et kiszórja, ahogy a pulseaudionál is láthattuk ugyanezt.

Nem...  az oké hogyy az x11-nek van apija, amivel a wayland is többé kevésbé kompatibilis. De az x11-hez kell egy drivert írni, ami az x11 és a videodriver közé ékelődik tudtommal. És ez csak pécés (intel, nvidia, radeon) gpu kapcsán készül el, míg a nem pécés gpu-kra (mindenféle arm socban lévő mobil gpu-k) nem készül el soha.

Viszont opengl / opengl es driver van a mobil gpu-hoz is, mert androidhoz el kell készíteni és el is készítik. De ettől még nem fog tudni futni az x11 hardveres gyorsítással, mert hiányzik az öszekötő driver közéjük.  Jelenleg is sok soc-nál az androidhoz kendácsolt kernelt használják az sbc-ken is, nem pedig a vanila kernelt. De akkor is csak procierőből rajzolt dögletes teljesítmányű grafikus desktop van, mert az X11-hez nincs driver rájuk.

Ha a wayland képes használni azt az opengl drivert, amit most is elkésztenek a gpu-khoz, akkor lesz a linux grafikus felülethez is hardveres gyorsítás ezekre. Ennyi.
A másik opció az lenne, hogy minden gpu-hoz készítsenek x11 drivert... ami láthatóan nem történik meg, mert nem látnak benne fantáziát a cégek. Max ha majd elkezd terjedni a számítógép célú arm soc kínálat... talán akkor.

Rengeteg papíron hiper szuper sbc-van már fillérekért is. Mégsem jók desktopos felhasználásra, mert egyikre sincsen rendes grafikus driver.  Driverek nélkül pedig olyanok, mint egy modern gép s3trio videokártyával. Ezen a téren a szutyok inteles sbc-k is köröket vernük rajtuk, pedig azok procierőben gyengébbek is sokszor. De van normál videodriver hozzájuk.
Ilyen szempontból még az agyon hájpolt raspberry pi is gatya, mert se linux, se android alá nincs normális videodriver hozzá. Helyette kerülőúton, közvetlen a gpu-t használva opengl-lel tudnak komolyabb dolgokat futtatni (pl kodi, quake).

Aha, tehát te inkább elsilányítanád a PC-ken elérhető desktopot Wayland-idealizmussal, csak azért, hogy néhány desktoptól távol eső tapicskoldán áthidald a driver hiányát egy bloated megoldással (OpenGL). Nem lepődtem meg mondjuk, de ami szomorúbb, hogy a Red Hat is pont ilyen arrogánsan közelíti meg ezt a témát.

Ha a wayland képes használni azt az opengl drivert, amit most is elkésztenek a gpu-khoz, akkor lesz a linux grafikus felülethez is hardveres gyorsítás ezekre. Ennyi.

Nem ennyi, mert 10 éve képtelenek stabil, használható keretet adni ennek az idealista trágyadombnak. Az OpenGL driver bugok körbehákolásához pedig sok sikert. Milliárdos szomszédéknak (Google) se megy a Chromium háza táján, pedig mindent bevetnek (és belassítanak), hogy körbehákolják az OpenGL driver bugokat.

A másik opció az lenne, hogy minden gpu-hoz készítsenek x11 drivert... ami láthatóan nem történik meg, mert nem látnak benne fantáziát a cégek.

Mert senki nem is használja az említett eszközökön, max. hobbicélra és ott lehet, hogy nem fáj annyira a hardvergyorsítás hiánya. Bár azt nem definiáltad pontosan, mit értesz hardvergyorsítás alatt, mert pl. ha a kompozitoros ablakkezelést érted alatta, akkor arra az ég világon semmi létszükség nincs. A GTK3/Qt5-bloat widgetkészletei pedig a legtöbb rajzolási műveletet CPU-ból csinálják a mai napig és bitmapként küldik le az X11-nek, ahogy a Waylandnak is. Ez szoftveres gyorsítás és a teljesítménye attól függ, hogy babzsákfejlesztőéknek mennyire bloated szoftvert sikerült összekényelmeskedniük a 12. generációs 8 magos CPU-s, 64 GB RAM-os 1 TB-s SSD-s céges lóvén orruk elé pöfögtetett munkaállomásokon. Az OpenGL pedig szintén csak akkor készül el a gyártó által, ha valaki valami animációbuzi konzumer grafikus felületet szánna rá és emiatt megrendelik tőle.

Egyébként meg itt és most élek az arrogáns open-source huszárok kedvenc beszólásával: bárki bármikor írhat X11 drivert. Nem muszáj megvárni, hogy egy multi megcsinálja. Ha az open-source közösségeknek lenne erre igénye, már megcsinálták volna. De nincs.

A Wayland-trendbuziskodás ugyanaz nagyban, mint kicsiben volt a csiligány, animációbuzi GTK3 eltabletesítése és érintőképernyőre optimalizálása, miközben < 1% használ érintőképernyőt elsődleges beviteli eszközként a Linux desktopjára. Szóval, multiék megcsinálták, hogy minden tapicskoló eszközön jól™ nézzen ki (amit senki se használ), cserébe a desktopon szarabbul néz, helypazarlóbb, idegesítőbb és használhatatlanabb.

Reverse engineeringről hallottál már? Jaj bocsánat, az ördögtől való.

Viszont, még ha el is fogadjuk, hogy manapság a fősodratú mérnök urak számára már nem menő™, nem kifizetődő™, nem sikeres™ és nem versenyképes™ reverse engineering mentén összerakni egy drivert, továbbra is igaz az, hogy ezeket a félreeső SoC rendszereket, amikről beszélsz a kutya nem haszálja komoly desktop célokra.

Szóval továbbra is ott tartunk, hogy egy multi a saját arroganciáját a többi multi arroganciájára hivatkozva járatja csúcsra és igyekszik a desktop Linuxot végérvényesen szétbaszni és elsilányítani a "működjön mindenen is, mert mindenre is van OpenGL" idealizmus mentén. Te pedig ezzel mélységesen egyetértesz.

Hát izé. Nem látok ugyan nagyon bele a wayland fejlesztésbe, de ez a mondat nagyon megütötte a szememet a wikipedián:

"The resulting buffer with the rendered window contents are stored in a wl_buffer object. The internal type of this object is implementation dependent. "

Előtte pedig azt ecseteli, hogy ebbe a bufferbe vagy ír a kliens direktben, vagy valamilyen library-n keresztül. Az mennyivel jobb, hogy a feladatot áttoltuk a rendering library-ba? A cairo, a gtk meg a qt eddig szabványos kimenetet állított elő az x szerver számára. Eztán majd ezeknek kell ismernie az alatta lévő hardvert? Az vidám lesz. Tényleg sokkal jobb az x-nél.

Van jó példa is, mint az SDL, amit még régebben magam is használtam, de itt erről szó nincsen.

Az X driver pedig tudtommal abból áll, hogy tud vonalat, kört, stb.-t rajzolni. Egyébként egyáltalán nem kell X drivert írni, elég kernel drivert írni, és akkor xfbdev-el már van is X. Ahhoz hogy legyen grafikus gyorsítás, én nem látom hogy lehetne megkerülni a hardverfüggő driver írását, akár X-ről, akár wayland-ről beszélünk. Az még windows esetén is kell :D

Hajbinak meg szerintem totál igaza van, hogy a desktop feladatok többségére bőven elég egy 2D gyorsított felület. A framebuffer driverek pedig eléggé stabilak, ugyanis egy lineáris memóriaterület kezelését elég nehéz elrontani. Ettől persze még lehet kukázni az X-et, de ha ennyire instabil, és rosszul definiált, akkor nem biztos, hogy a wayland irányába érdemes elmozdulni. Márpedig instabil, én is tapasztaltam, épp embedded vonalon.

én nem látom hogy lehetne megkerülni a hardverfüggő driver írását

Nem megkerülni akarja, hanem áthárítani. Csinálja bárki, csak ne a Red Hat-nak vagy a Red Hat által gyarmatosított Linux-közösségeknek kelljen. A desktop Linuxok 0,01%-át kitevő szuperalternatív ARM kütyükre és SoC-okra hivatkozva baszná szét a másik 99,9% jól működő ökoszisztémáját. Csak amolyan átlagos arrogáns korporatokrata érvelés. Amit a Red Hat megspékel még egy kis FUD-dal, azt a hangulatot keltve, hogy minden X11-et használó gépén automatikusan keylogger van, meghát be lehet írni, hogy "xhost +", na az már tényleg világvége és zombiapokalipszis.

Raadasul attol tartok, hogy ha ra is jonnenek, hogy a wayland jacques utca, akkor is a Xorg lesz az utolso olyan hasznalhato display manager, amit alacsony szintu nyelvben (C) irtak.

Majd irnak ebbol is egy megmodernebbet, ami mostmar esku tenyleg jobb lesz a Xorgnal - Go+Javascript alapokon.

Többen írták, hogy nekik minden működik.

Ez ugye elég tág fogalom, ezért rákérdeznék: találkozott már valaki olyan disztribúcióval, ahol Wayland alatt az Optimus működik? (A kérdéshez kimondatlanul egy közelmúltban velem megesett komolyabb szívás tartozik, de nem untatnék vele senkit.)