Ácsceruza faragó

se tetves praktiker, se obi, se bauhaus-ban nem kapsz, szart se ér egyik se a 3-ból. Lehet faragni paraszt módi késsel. De hegyetlen ceruzából raklapszám áll mindenhol.

Hozzászólások

Egy vérbeli ács lehet, hogy szekercével faragja. 

Hát, nekünk anno a suliba tanították, hogy vésővel hogy kell ceruzást faragni...

Istenem. Ez mekkora, "first world problem"... Milyen férfi az akinél nincs bicska és nem tud megfaragni egy ceruzát? Komolyan, aki nem tud ácsceruzafaragó nélkül élni, az ne vegyen szerszámot a kezébe. A végén megsérül vagy valami...

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerkesztve: 2020. 11. 21., szo – 18:24

Most komolyan, te valami speciális célszerszámért akarsz pénzt adni csak azért, hogy az meghegyezzen neked egy CERUZÁT?!

Pláne ÁCScerzuzát, amikor annál nem is olyan nagyon fontos hogy abszolút tökéletesen hegyes legyen?!

Ember, én gyermekkoromban megtanultam a ceruzahegyezést:

—késsel,

—bicskával,

—nagy kenyérvágókéssel

—zsilettpengével is!

de akármibe lefogadom hogy baltával, szekercével is menne ha nagyon muszáj! És a közönséges ceruza meghegyezése is, nemhogy az ácsceruzáé!

Esetleg ekkora kényelemszeretet mellett kéne írni egy web-spidert ami addig keres az interneten, míg nemcsak ácsceruzahegyezőt talál neked, de egy olyan készüléket is, ami az ácsceruzát berakja ebbe az ácsceruzahegyezőbe, kihegyezi vele, majd kiveszi belőle és bepakolja a zubbonyod zsebébe hogy azzal se kelljen fáradnod...

Sőt! Mekkora ötlet! Ki kéne találni az Okos Ácsceruzát! Legyen a neve mondjuk

iCarpenter's-pencil!

Ez olyan értelemben lenne okos, hogy mindig szólna mikor van ideje kihegyezni őt, és automatikusan érzékeli a hosszát is, és akkor is szól ha már nagyon rövid hogy ideje újat venni! (mert hátha te magad nem veszed észre ugye, hogy már nagyon rövid. A modern civilizált embertől nem lehet elvárni elvégre, hogy ilyesmire ő maga ügyeljen). De a V2.36 verziójú iPencil már nem szólna ha rövid, ez egy IoT eszköz lenne, állandóan a Hálózaton lógna, s így amikor már nagyon rövid, nem is zavarna téged ennek értesítésével, hanem automatikusan rendelne maga helyett egy új példányt házhozszállítással!

Ha meg még nem nagyon rövid de már tompa, akkor automatikusan kihívná önmagához az iPencil Sharpening iTeam -et, akik kijönnek külön iMikrobuszal egy órán belül, hogy a maguk speciális iSharpening iTool -jukkal kihegyezzék a te iPencil -edet!

Igaz ez nagyon sokba kerül, de a fő a kényelem ugye.

És ez az iPencil nem is engedné kihegyeztetni magát semmi olyan eszközzel ami nem hitelesített iSharpening Tool, mert ha mégis ilyennel hegyezed ki, akkor a bele épített LED screen-en figyelmeztető üzenet jelenik meg, hogy valószínűleg csalás áldozata lettél, mert ami nem audtiált iSharpening, az nagy eséllyel egy nanométerrel vastagabbra hegyezi az iPencil -t, s ezzel rontja a te iFelhasználói iÉlményedet...

Nem mindenki tudja, milyen az ácsceruza, ezért leírom: lapított, kb. hordó forma keresztmetszetű a fa része, belül a grafit pedig téglalap alakú. A boltokban hegyezetlenül árulják. Biztosan a gyárnak sincs hegyezője hozzá. Gondolom, van egy gép, amiből folyamatosan előbújik az ácsceruza, méterszámra ontja magából, a kiadónyílás előtt pedig van egy daraboló fűrész.

Különleges tulajdonsága még az ácsceruzának, hogy nincs a végén radír, ezért nincs is kitüntetett iránya. Tehát bármelyik vége kihegyezhető. De túl hegyesre nem szabad hegyezni, mert akkor nem látható a jelölés a gerendán bizonyos távolságból. Ha a ceruzavonás vastagsága 1-2 mm, az pont jó, mert a mesteremberek által használt legkisebb mértékegység a centiméter.

Az igazi ácsceruza piros.

Van hegyezett ácsceruza.

A hordó forma puhafa ácsceruza szerintem sz*r. Puhafa, ami nem tartja rendesen a ceruzabelet, felreped hosszában, a puhafa miatt ha leejted ripityára törik benne a ceruzabél.

Lehet kapni rendes téglalap profilú keményfából készült ácsceruzát, kb bármilyen színben. És azok jók. Pl Bahco, Festa, Stanley, Morpheus..... Nem véletlen, hogy a nagyobb cégek ezekből brandel-nek maguknak pl Sola, Velux, Hilti....

Hegyezni, meg éppen mikor mivel szoktam. Jellemzően a munkás Millwaukie bicska mindig nálam van, ha pontosabb hegykiképzés kell, akkor pvc vágóval vagy köszörűn, csiszolón dolgozom meg.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Én faragnám, de ha nagyon másképpen szeretnéd, akkor egy kellően lapos ék + csiszolópapír segítségével elég standardizált hegyeket alkothatsz. Motorizált változat: ha szalagcsiszolóra cseréled a kézierőt, de ahhoz szerintem már tonnaszámra kell hegyezned :)

Amúgy szerintem a papír-írószer boltban is hegyezetlen ceruzákat vehetsz...okkal.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Hi, asztalos és ács is késsel vagy vésővel hegyezi a ceruzát, illetve rajztanárok is ezt ajánlják! Munkára egyedi hegyet kell kialakítani ami sokkal strapabíróbb is mit amit hegyezővel tudsz csinálni. Sokkal csapottabb vállúra kell faragni a bél jobban kiáll mégis kevésbé törik ha pld ferdén odanyomod a hegyét a fára. 

en mar elkoptattam.par doboz acsceruzat de eszembe nem jutna hegyezovel pocsolni.

Ha akarom vekonyra hegyezem (finom munkahoz), ha akarom, mondjuk betonon, ugy hegyezem meg, hogy vagy masfel centi grafit kialljon ugyis elkopik egy huzasra a betonon.

En meg azt is meg szoktam csinalni, hogy kettot egymasbafaragok es akkor olyan 1 centi rovidsegure el lehet hasznalni..

 

Minek egyebkent a hegyezo? Egsz allo nap azt keresni, hogy hova tetted?

Egyebkent a feher acsceruza szerintem jobban eszreveheto (a vegeit meg szoktam fujni jelolofestekkel).

 

 

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

mától van lidliben! Ez is letudva.