Baxi gázkazán vs Ariston gázgazán vs ?

Fórumok

Sziasztok!

Gázkazánt cserélünk, és két ellentétes infót kaptam a gázszerelőktől.

kb 24 kW-os kondenzációs kazán kell, nem kell melegvíz tárolós.

Az egyik szerelő az Ariston gázkazánt javasolja, a másik pedig azt mondta, hogy írtó sokat szívnak a meghibásodásokkal, és hogy ha jót akarok, akkor a Baxi-luna duo-tec válasszam.

Van esetleg valakinek jó vagy rossz tapasztalata ezekkel a gázkazánokkal? A másik kérdésem: Igazából fogalmam sincs mire kell itt figyelni, ez az első kondenzációs kazán, amit használni fogok, most egy turbós van.

Köszönöm előre is.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 01. 20., sze – 13:00

Nálam a baxi kombicirkó pontosan 3 év 2 napot bírt. Nem voltam kicsit sem ideges...

Valami elektronikai hiba volt, a tag hozott először szenzorokat, utána akart panelt is hozni. Elküldtem a fenébe, hívtam másik embert aki hozott magával egy bosch-t, na az 4,5 éve full pöpecül megy, és erősebb is mint a baxi volt, pedig elvben mind a kettő 24kw.

Ariston Genus One dolgozik idehaza 2. szezonjában. Lesznek új radiátorok, vagy a régiek maradnak? A rendszer átmosása nem hagyható el egyik esetben sem, mert könnyen eltömődik a hőcserélő. A lángmoduláció az nagyon hasznos tud lenni. Én a garancia hosszát venném alapul a választásnál.

A régi radiátorok maradnak. A lángmoduláció az minden ilyen készülékben alap, nem? Ez azt jelenti, hogy levesz a kakaóból, vagy ráadja, attól függően, hogy pl hány fokos a keringő vízhőmérséklet?

Külső hőmérős termosztát az kell? Érdemes lehet a radiátorokra hőmérős, vagy valamilyen extra szelepet tenni?

Az is lényeges, hogy milyen mértékben tud visszavenni. Hiába lángmoduláció, ha mondjuk a 24 kW-ot csak 12-re tudja visszavenni, akkor átmeneti időben - és az a hosszabb - ugyanúgy ki-be fog kapcsolgatni, csak ritkábban, mintha teljes teljesítménnyel dolgozna.

Szóval ha nem tudsz dönteni, akkor érdemes azt választani, ami alacsonyabb teljesítményre képes visszavenni a lángot.

A "hőmérős" thermosztatikus szelep olyan helyiségbe nagyon jó, ahova besüt a Nap (ház déli oldala, tetőtér). Amíg nálunk nem volt, a tetőtérben napsütéses időben nagyon meleg volt, máshol hideg. Azóta egyenletes a hőmérséklet és energiát is spórolunk.

Kazánból nálam a Vailant vált be.

Most a "legtávolabbi" szobában van a leghidegebb, kb 2 fokkal hűvösebb van, mint pl a nappaliban. Próbálkoztam a radiátorokon állítgatni, de ennyit sikerült kihozni belőle. A gond az, hogy a leghidegebb szoba pont a gyerekszoba. Ha beteszem oda a termosztátot, akkor a többi szobában úgy érzem, hogy ronggyal kel fogni a kilincset, olyan meleg van. 

Arra gondoltam, hogy ha az új fűtéssel a gyerekszobába teszem a termosztátot, a többi szobába pedig termosztátos szelepet szerelünk fel, akkor ez megoldja a kérdést.

Ha nincs időszakos plusz hőbevitel, akkor a sima szelepekkel is be kellene tudni állítani az egyenletes hőmérsékletet. A leghidegebb szobában teljesen ki kell nyitni a szelepeket (alul-felül) a többiben pedig annyit zárni, hogy egyenletes hőmérséklet legyen. Az is lehet, hogy légteleníteni kell a rendszert, vagy nincs jól méretezve a radiátor.

A Bosch márka nekem bejött, mosógépet, mosogatógépet, szárítógépet vettem, már több mind 5 éve mennek. Nem a legalapabbat választottam, hanem az eggyel komolyabbat, pont azért, mert nem 5 évre akartam venni. A kazánon is gondolkodtam. Te mi alapján választottad ezt?

A gázszerelőt kérdeztem, aki épp az előző 25 éves kazánt szerelte utoljára (nincs többé alkatrész, Vaillant). Mondta, hogy most Bosch-okkal van a legkevesebb hiba. Vaillant is jó, de cserélgetni kell benne valamit évente. Így most kéményt is béleltünk: ez már kondenzációs.

Az egyik szerelő mondott-e valamit a Baxiról?

Szerkesztve: 2021. 01. 20., sze – 17:24

Mindketto nagyon jo amig mukodik.

Javittatni meg egyiket se akard. Garanciaidot altalaban kibirja, utanna minden futott nap ajandek.

Futes, Gaz vizszerelo van a tagabb csaladon belul 3 is /Egyik sem "A gazszerelo"/, szoval mind mindenrol mast mond. Alapvetoen szinte mind nagyon draga ipari/elektronikai hulladek.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Én is ettől félek. Azt mondta mindkét gázszerelő, hogy nem a műanyag öregszik, el, meg nem egyéb hibája lesz. Ha hibája lesz, akkor az alaplapja könyököl el.

Ha ránézek egy ilyen alaplapra, akkor nem is tűnik extra bonyolultak, összehasonlítva pár dologgal, ami már tizenéve megy itthon hiba nélkül. Pl.: a pc alaplapom. Hogy a francba tud a kazán alaplap elromlani? Szándékos dolog lehet?

Az eddig olvasottak alapján, kicsit az az érzésem, mint ha azt kérdeztem volna, hogy melyik cipőt vegyem, a Nike-t, vagy az Adidast, vagy a Pumát, amire az a válasz, hogy amelyik szimpatikusabb neked, mert mindhárom jó. 

Ezek szerint egyik sem olyan, na "ilyen kazánt vegyél, mert ez nem műanyag, örök élet, meg egy nap, nem bonyolult, egyszerűen működik, de jó a hatásfoka", stb... Autóból pl a Toyota Yarist mondják ilyennek az autószerelők. 

Nekünk Ariston Class B premium van, pont most lyukadt ki a melegviz oldalán az egyik rézcső (az illesztésnél, vas leszoritoval van rászorítva) A szerelő szerint mostmár flexibilis csöveket raknak be. Viszont letöltöttem a kézikönyvet, ahova meg be volt irva, hogy ha rezes a vizvezeték hálózat, akkor vlmi gumis közdarab kellene, nálam ilyen nincs. Nem tudom amúgy ezzel összefüggésbe van e.

Mondjuk sok választási lehetőség nem igen volt, mert elérhető közelségben (aki hajlandó kijönni) van Ariston-os, meg van egy Boschos szerelő.