KDE Plasma 5.20.4

Címkék

Megjelent a KDE desktop környezetének, a Plasma-nak 5.20.4-es verziója. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Már mászik is fel, az archos csomagolók gyorsak voltak :)

Hiába szidják páran, a KDE tudásban magasan mindegyik DE felett áll.

Húú a bug-ok listája elég hosszú lenne, ráadásul pár éve már, hogy nem is használom. Viszont minden kiadásra ránézek, legutóbb kb 1.5 hete manjaro kde-vel, a több monitoros kezelés még most is szörnyen bugos pl. És itt ki is kapcsoltam, majd ha már tényleg javítják, hajlandó leszek tüzetesebben végignézni.

A KDE 1,5 évvel ezelőtti, legfrissebb kiadása nekem úgy indult fresh-install után, hogy feljött 3 hibaüzenet valamiről, amiket már el sem olvastam. Csak bejelöltem, hogy ne zavarjon vele többet, küldje automatikusan a bugreportot. Minden indításkor, ennek ellenére mindig feljött valami file indexelő daemonról a bugreport, ami szintén elhasalt random is, nem csak indításkor. (Emelett telefosta a syslogot is.) Monitor kezelés és rohadt bugos volt nekem is, kvázi használhatatlan. Stb., amikre már nem emlékszem...

A wifivel és a bluetooth-szal is voltak problémák. 3 hétig bírtam használni és feladtam. Egyébként rohadt jó DE lenne tényleg, nagyon sokat tud, de nevetségesen sok a bug benne.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Ezt simán elhiszem. Sajnos ilyenkor jön az, hogy miért nem Arch-ot, Kubuntu-t stb. használok, éppen annak megfelelően, kinek melyikkel van jobb tapasztalata. Eleve ez a két név elég nagy ahhoz (elvileg), hogy ne kelljen elgondolkodnom rajta, melyiket válasszam.

Sok fejlesztő rommá Isteníti a Qt alapú dolgokat úgy ámblokk, mert milyen jó benne programozni, mondjuk egy GTK apphoz képest. És, amennyiben jól tudom (javítson ki valaki, ha tévedek) gyakorlatilag minden KDE alkalmazás arra épül. Mégis, mint user, sokkal stabilabbnak érzek egy XFCE-t, LXDE-t, vagy GNOME-ot. Pedig utóbbi eléggé híres arról, hogy mennyire rossz dokumentációval és implementációval rendelkezik. Egy GNOME mégis messze stabilabbnak tűnik mint egy KDE.

Nem hitvita indításaként írom - naívan - hanem csak mint tapasztalt user. Bármelyik distrot telepítettem eddig KDE-vel, mind olyan volt, mintha egy alpha verziójú OS-t használnék. A legstabilabb talán egy debian alapú rendszer volt.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Azoknak is addig egzakt, ameddig az adott időszak trendje vagy a divat diktálja. Persze minden grafikusnak, UI-osnak van alap, saját stílusa. Viszont, mint korábbi szakmabeli, bátran állítom, hogy egy grafikus stílusa is változik időről időre.

Én pl anno 10+ éve Win XP-ről KDE-re váltva döntöttem el, hogy utóbbit akarom használni már csak a pusztán a megjelenése miatt is: vektoros, gyönyörű ikonok, élsimított fontok stb. Ma már sokkal jobban tetszik a GNOME 3 és annak grafikai megoldásai. Az előbbi dolgokon felül elhagyták a sok helyet foglaló és felesleges címsávot, a felesleges menüsávot. Egy clean/material design került előtérbe stb-stb. Sokan ezt is keverik a mobil designnal, de annyi baj legyen. Mióta az Ubuntu ismét GNOME lett, sokat fejlődött stabilitás és performancia terén is.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Ízlés dolga. Én mondjuk úgy vagyok ezzel, hogy nem érzek kényszert minden általam bugosnak ítélt stuff tetszőleges bejelentését lehozó cikk esetén, hogy odakommenteljem a negatív álláspontomat. Pláne ha épp nem is használom.

A hitről meg csak annyit, hogy évek óta használom megelégedéssel, ezt inkább tapasztalatnak hívom, ha megengeded :D

Az is tapasztalat amit én írtam, ráadásul naprakész és a fenti példa szerint nem vagyok egyedül, ja és nem is mindenhová kommentelek amikor megjelenik egy KDE-s cikk, csak a kolléga hozzászólására reflektáltam. Örülök neki, hogy nálad minden jól működik.

KDE Neon user edition-t használok.

Gondolkodom, hogy átálljak valami másik distrora, ahol nem ilyen mindenféle alverziók is megjelennek hanem már valamennyire végleges verziók, Pl. Kubuntu. De arról is lehet rosszat olvasni.
Így most év vége felé nem aktuális az újra telepítés a munkahelyi gépemen. Azon is gondolkodom, hogy visszaálljak Mint / Cinnamon-ra, azok nyugodt békeidőknek tűntek ahhoz képest ami a KDE alatt előfordul.
De mindig reménykedem, hogy ezek csak apróságok és majd a következő verziótól talán észhez térnek és már nem rontanak el apró, de idegesítő dolgokat.

Verzióról verzióra elromlanak dolgok, majd megjavulnak, vannak amikkel egyszerűen nem foglalkoznak és 2005 előtti buglistán is szerepel.

Nekem mostanában a képernyő kép készítő omlik össze.

A frissítések után újra kell indítanom a gépet sokszor, mert össze-vissza működnek KDE-es dolgok (vagy éppen nem is működnek).

Ami legfőképpen zavar az a beépített klipper. Ezt ki is kapcsoltam, mert nem működött rendesen. Helyette felraktam a CopyQ-t, ami az utolsó frissítésekig jól működött. Viszont az utóbbi időben nem mindig veszi be a ctrl+c-t a clipboard és a CopyQ-ban sem jelenik meg.

~18-astól kezdte el a KDE, hogy pl. a gitkraken nem a pin-elt ikonján jelenik meg a taskbar-on.

Vannak GTK alkalmazások amik jobban néznek ki mint pl. Cinnamon alatt, viszont KDE alatt rendszeresen kiakadnak pl. pgadmin3.

Még lehetne sorolni. De most talán ennyi egyelőre elég lesz.

Ez érdekes, nálam arch van, és korántsem jelentkezik ennyi probléma. Pedig a neonról azt állítják, hogy az az egyik etalon.

A képernyő kép készítőt nemrég lecserélték vagy átírták, de nálam nincs vele gond azóta sem, igaz napi 1-2 screenshotot csinálok csak mostanában, sokszor annyit sem, lehet hogy elkerült a bugos verzió épp.

A klipperrel mi volt a gond? Én néha még QR kódot is azzal csináltam, sosem tűnt fel, hogy baj lenne vele. Igaz legtöbbször egérrel másolok, historyhoz ritkán nyúlok, arról nem tudok nyilatkozni, de a ctrl-c/v simán megy, ha épp az kell.

A pinnelt ikonokkal régebben nekem is volt ilyen fura gondom, dbeavert raktam ki, és néha nem a saját ikonja volt ott, néha meg máséra rakta, nem tudom mi volt az oka, eltávolítottam majd visszaraktam, és jó lett. De ez legalább egy éve volt, azóta nincs ilyen. Pedig két monitort két panellel használok, pár dolog pinnelve van.

A gtk stuffokkal akadhat gond, főleg ha nem a default témákat állítod be. Inkscape pl oxygennel nem megy rendesen, de abban pl meg is oldották épp ezért, hogy lehessen saját témát beállítani per app. Ez kemény dió, évek óta probléma, hogy nagyon nehezen lehet használható és egységes megjelenést összekalapálni, ha egyáltalán. Alapvetően a breeze-el nem kéne gondnak lennie, de azt meg én sem szeretem :) A gitkraken am miben íródott?

Képernyőkép készítő, általában nem teljes képet készítek a képernyőről, csak kijelölök egy területet. Akkor szokott szinte minden 2. alkalommal elhasalni.

Klipper: billentyűzetről szeretem használni a gyakran használt dolgokat és nem egerészve. Ezért a taskbaron lévő kis ikon felugrója kilőve, nem tudok normálisan lépkedni a listában - ez is jó lenne, hiszen gyorsbillentyűt be tudtam állítani hozzá, felugrik a popup, de ott már vége a billentyűs kezelésnek. Ezért a kurzorhoz popup-ot állítottam be. Ott viszont ha nagyobb dolgokat raksz a vágólapra (néhány megát), akkor sokszor megzavarodik és iszonyúan belassul. Azaz pl. fél percet kell várni mire rendezi magát. Ez furcsa, de az az érdekes, hogy a taskbar ikonos megoldásnál meg ez a gond nincs.

A pinnelt ikon mellett nekem egy új ikont nyit, tehát nem ugyanaz amit leírtál.

Direkt visszatértem a breeze témára kb. 2 hete, de ott sem stimmelnek dolgok.

Szoktam én is kijelölt területet shotolni, már csak a két monitor miatt is gyakran, nem tapasztaltam ilyet.

Klipper: felpattintom, és tudok nyílbillentyűkkel navigálni le-fel, a tabbal meg műveletet választani. Vagy mit szeretnél, nem értem?

Breeze van a gtk-nak is beállítva?

Úgy látom az új verzióban ezt javították, majd kíváncsi vagyok rá amikor le is csorog a frissítés.

Ha gyorsbillentyűvel pattintom fel, akkor nem tudok navigálni kurzorral. Ha egérrel, akkor az egér kurzor alattit kijelöli, majd a kijelölést tudom mozgatni kurzor billentyűkkel.

Viszont nyomhatom az enter-t nem illeszti be a kijelöltet, nem csukja be az ablakot. A listát rendezgeti, de ha megnyomom az esc-t, már nem ott van a fókusz ahol voltam (elvitte a klipper), így már újabb billentyűket kell használnom. Ez így nem sok segítség.

breeze van a gtk-hoz is beállítva.

2 féle felugró létezik,

Az 1. a taskbar ikonra kattintva jön elő. Ehhez is lehet gyorsbillentyűt rendelni, de ezt a taskbaron. De itt nem tudsz billenytűzettel normálisan navigálni.

A 2. a képernyő képeden az első sor.  Kurzorpzíciónál popup. Ez tud gyors billentyűket kezelni, de itt meg a nagyobb text vágólapelemek megakasztják időnként és egy i7-es gépen is képes percekig is tekerni. Ezt meg az 1. számú popup kezeli normálisan. Ott nincs belassulás.

Ohh, valóban. Nos, érdekes, alapból a keresősávba teszi a fókuszt, tab-bal lehet tovább menni, de így nem valami kényelmes. Viszont miután egyszer taboltam, most már ha felnyitom shortcuttal, az első bejegyzésen van a fókusz. De persze ez lehet, hogy nem marad így, csak fura.

Az is gond, hogy nem tudsz innen egyértelműen pl. enterrel kijelölni és ilyenkor visszarakni a fókuszt az eredeti elemre (+ beilleszteni felhasználóbarátan).

A másik ablak lenne az igazi megoldás, de ott ha beraksz hosszú szöveget. Akkor mivel nem fix a szélessége ezért "gondolom" elkezdi soronként értelmezni az egyes clipboard elemeket. Mivel a nagy szövegünkben sok sor van ezért egyenként olvassa be a sorokat, kiszámítja, hogy az adott font szerint milyen széles lehet és ennek megfelelően próbálja méretezni az ablak szélességét ezért ezen képes percekig is elmolyolni.

Ez a hiba gyakorlatilag a kezdetektől benne van a KDE-ben, valami 2003 körüli hibajegyben már szerepelt.

Én is adtam fel rá hibajegyet kb. fél- egy éve. Igaz ezt akkor még nem értettem miért pörög a CPU ilyen hosszú ideig és az egész desktop „megfagy”.

Már gondolkoztam, hogy megnézem ezt közelebbről is, de fél óra próba után nem sikerült belőni a KDE fejlesztői környezetet. Mivel nem volt azóta több időm erre, így hagytam. 

Sosem vettem észre, hogy soronként tördeli. Mindig is külön shortcut-tal használom azt az ablakot ami a cursornál nyílik meg.
Ezt a nagy szöveg bugot most teszteltem. Tényleg érdekes. Kimásoltam egy teljes könyvet, próbáltam beilleszteni, beillesztette a nagy semmit és a listában is csak egy üres sor volt. Pár perc múlva viszont megjelent a listában egy sorban és ha most beillesztem a kate-ba akkor szerintem meg van minden. Közben a processzor és memóriahasználat normálisnak tűnik. Engem ez egyébként nem érint, nem szoktam ennyire extrém hosszú szövegeket a vágólapra helyezni.
Egyébként nálam nem neon user van hanem testing.

Értem. Számomra ez nem fontos feature, ritkán másolok nagyméretű szöveget, és még ritkábban kellene hozzá visszanyúlnom.

Viszont, én most egy ~5000 soros szöveget raktam próbaképpen vágólapra (egy könyv a MEKről), semmi várakozást nem okozott. Ami nálam biztosan nem a gyári beállítás, a klipper le van választva a select bufferről, csak a vágólap buffert használja - de én így szeretem, így gyakorlatilag két független vágólapom van. Esetleg nem lehet, hogy a select hozzákapcsolása zavarja be?

No mégsem jól oldották meg teljesen.

Az üres az valóban is üres. Tehát ha lentebb megy a listán az első pozíciónál, akkor már nem hozza vissza a vágólapra a nagy szöveget, csak az üreset.

Mindegy, most igyekszem ezzel együtt élni, de sok ilyen zavaró apróság van, ami azért csak idegesíti az embert.

Érdekes amiket írsz, én is ezt használom, de nem tapasztalok ilyen anomáliákat. Hogy frissíted a rendszert ? Ha terminálból akkor a pkcon -t is kell használni, mert nem frissül le minden csomag az apt-al. Én a frissítéseket kerülöm egyébként. Kb havonta indítom újra a gépet és előtte frissítek mindent.

szerintem is a leghasználhatóbb DE jelenleg. DE... bugok azok vannak...

Adatok kellenek? soroljak párat... 5.20.3...

- pl. szeretnék logoutolni, újraloginolni... de mivel a csoda kglobalaccel kihal, eltelik egy csomó perc és generál egy csomó core file-ot... stb.

- shortcutok editálása... bugos, mint a franc

- kmail beállítása borzalom...

- kwallet security: az unlocked walletben bármilyen app bármihez hozzáférhet... wtf?

- stb.

Ez a logout téma érdekes, nem találkoztam vele, talán egyszer vagy kétszer volt olyan, hogy kilépésnél lehalt az elmúlt évben.

Mi a baj a shortcutok editálásával? Van felpakolva nálam néhány app, ami nem system, pár kattintással szoktam nekik shortutot csinálni, nem tapasztaltam problémát.

Kmailt tényleg nem triviális belőni :D  De ha sikerül, akkor teszi a dolgát, évekig használtam több imap és google fiókkal. Arra viszont jól emlékszem, hogy anno elég hard volt belőni, vagy két napig futottam neki újra meg újra.

Kwallet: az unlocked wallethez csak az fér hozzá, aminek amúgy van joga hozzáférni a wallethez, csak ezesetben nem kell unlockot kérnie. A kwalletmanagerben visszavonhatod, ha olyan engedélyt találsz amit nem szeretnél mégsem. Az első használatkor pedig rákérdez, hogy csak egyszer vagy mindig kapjon-e hozzáférést, ha ott mindigre kattintottál, akkor onnantól a nyitott wallethez nem fog jelszót kérni, csak ha nincs nyitva. A csak egyszer esetében meg kérdezni fog mindig, hogy engeded-e a wallethez hozzáférni, és ha még nyitva sincs, akkor meg még jelszót is kér.  Ha nem így működik nálad, az para :)

"Ez a logout téma érdekes, nem találkoztam vele, talán egyszer vagy kétszer volt olyan, hogy kilépésnél lehalt az elmúlt évben."

parancsolj: https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1787230

 

kwallet:

az a baj, hogy az egyik app hozzáfér a másik adataihoz... és még sok más: https://marc.info/?l=kde-devel&m=146788782429932&w=2

 

szerk: ami a kmailt illeti... meg az egész akonadi a mysql szerverével... nem épp az a lightweight feeling... s kell futtatgatni az akonadictl fsck-t, stb.

Nem állítom, hogy a probléma nem létezik, csak nem találkoztam vele mostanában, és régebben sem sokszor. Ettől még persze bug :)

A walletnél igen, ez egy gyakran felhozott érv, hogy bármihez hozzáférhet egy app a teljes walletben ha joga van a wallethez hozzáférni. Ezt én úgy hidaltam át, hogy több walletem van, az alkalmazások adatai vannak a defaultban, egyéb dolgokat pedig más walletekbe rakok. Nem a legelegánsabb, ez tény. Nem ismerem a többi jelszótárolót, azoknál ez hogy van megoldva? Nyilván bejegyzésenkénti jogosítás lenne a szép. Ideje lenne átírni, mert egyébként sem felel meg a freedesktopos ajánlásoknak, így nehezebb hozzá illeszteni az alkalmazásokat. Esetleg beintegrálhatnák a keepassxc-t :)

Az a felvetés a levélben jogos, hogy egyszerű userre így nem elegáns rátolni a gpg beállítását :D

kmail-akonadi: azt hogy oldanád meg, hogy több 10ezer emailben gyorsan és hatékonyan keress? Én pont azt szeretem a kmailban, hogy villámgyorsan tudok keresni nagy fiókokban is. Ehhez kell a DB, kell a lokális tárhely, máshogy kliensből nem nagyon látom, hogy meg lehetne oldani. A DB backendet amúgy le lehet cserélni, lehet pgsql is. Olvastam olyan tapasztalatokat, hogy azzal nincs annyi gond, ellenben okozhat reszelni valót upgrade esetén. Nekem fsck-zni csak akkor kellett, amikor egyszer nem szabályos leállítás sikeredett a gépen, de valós problémák akadhatnak ezzel, mert nem először hallok ilyenről.

ami az akonadit illeti, nem tudom, nem én fejlesztem, azontúl nem érdekel... de egy sima mail checking miért kell akkora loadot generáljon... az azért nem biztos, hogy jó... mert pl. a thunderbird elég lightweight, ahhoz képest...

 

én külön lxc-ben futtatom ami browser, mail, chat...

Archon:

- Screenshot-hoz eddig nekem a Spectacle vált be a legjobban.

- Ritkán szoktam logout-olni, így passz, de lehet, hogy a login manager cserével javulna a dolog? SDDM-et használok, nálam sosem volt gond vele.

- Shortcut-ot keveset használok. A kb. 10 alkalommal nem volt vele gondom.

- A kmail úgy ahogy van borzalom számomra. Nem használom.

- Kwallet: ha tényleg így van, az rohadtul nem jó. 

 

Milyen distro-t használsz? Lehet, hogy nem Arch-ot?

Hát akkor passz....

Én két bug-gal szoktam összefutni néha (fél-egy évente). 1. A multimonitoros ide-oda pakolgatós notebooknál (4-5 különböző monitor van beállítva hozzá másodlagosként) néha el kell mozgatni a monitort a beállításoknál, majd vissza. 2. A taskmanager úgy van nálam beállítva, hogy csak az adott display, adott screen-jén futó task-okat mutassa. Kétszer előfordult már, hogy vagy mindent mutatott, vagy semmit.

 

A hibát az okoz(z/t)a, hogy a multi monitor beállítással lesz valami módosulás. Ilyenkor kell a display settings gui-n arrébb tenni a plusz monitort (vagy akár az egyetlent) és vissza. Nálam ez oldotta meg a gondot, miután az első hiba alkalmával lecseréltem egy másik taskmanager-re a default-ot és ott is előjött. Azóta (kb. fél éve) ez nem jött elő egyik gépemen sem.

Nem tudom, hogy mit tud a KDE5, így nem tudok nyilatkozni.
Viszont a TDE != KDE3. Messze többet tud már a TDE, mint a KDE3 tudott; most volt nemrég poszt az újdonságairól.
Szerintem ha mondasz pár cuccot vagy feature-t a KDE5-ből, akkor azt meg tudom mondani, hogy van-e (már), vagy nincs (még) a TDE-ben.

> Nem az a nagy különbség, hogy sokkal többe tud, hanem sokkal letisztultabban.

#define "letisztultabb", mert ez így nem mond semmit.

> amúgy.: Bármely alkalmazás ablaka felparaméterezhető tetszőleges ficsőrrel. Méret, hol jelenjen meg, mennyire legyen opacity, etc...

Ez TDE-ben is megvan; persze a méretet csak akkor lehet szabályozni, ha az ablak nem fixált méretű. KDE5-ben is tetszőlegesen át/fel/le lehet pakolni a kereten/keretre a funkciógombokat (bezár, menü, minimalizálás, stb.)?

> KDE Connect?

A KDE Connectnek tudtommal nincs alternatívája benne.

Milyen tálcakezelő van a KDE5-ben a Kicker helyett? Tud-e több panelt, több start menüt, lehet-e pluginelni?

> egyáltalán még kicker?

Mármint KDE5-ben? Pont azt kérdeztem, hogy mi van helyette. Vagy TDE-ben? Ott még az.

Akkor ezt asszem rövidre zárhatjuk, hogy nem tudjuk melyik tud többet, mert mindkettő tud olyat, amit a másik nem. Egy tételes összehasonlítás kellene.

Ha valaki véletlenül magyarul használná, tudna pár szót mondani a fordítás minőségéről? Mennyire jó / rossz, milyen hiányosságok vannak, stb?

volt már?: "ez már a KDE4?" :-D:-D

Hál'istennek, az sosem lesz a KDE4. Pont az benne a lényeg, hogy ő nem a KDE3-hoz képest szénné butított, de mégis sokszoros erőforrásigényű KDE4, hanem egy továbbfejlesztett KDE3.
Amúgy neked van valami bajod vele? Kissé, mintha ellenséges lennél a TDE-vel szemben.

Ha beleszólhatok az én hozzászólásomra gerjedt diskurzusba.... Használtam KDE 3-at még naggggyon régen UHU-n, meg valamelyik első pár Kubuntun.. Aztán sokáig Gnome-ot használtam ugyebár az még Gnome2.xx volt.. Majd miután jött a naagy Gnome átalakulás, illetve már talán kicsivel előtte, a kis ablakkezelők iránt kezdtem el érdeklődni.. Persze bizonyos naaaagy KDE/Plasma bejelentések után, rendszerint kipróbáltam a "legújabb KDE-t", no meg a legfrissebb Gnome-ot is, csak hogy képben legyek. Volt hogy huzamosabb ideig használtam is KDE-t.. pl a 4.xx verziók alatt kipróbáltam azt is, hogy mivan ha csak kWint használok, meg egy Be:::Shell nevű one man projektet, ami voltaképp egy kWinre épülő Plasma desktopot kiváltó pehelysúlyú megoldás volt..(vagy még van, néha olyan halott az utódprojekt név szerint DSP,  páran használják csak a világon).. Aztán jött az öt. Azt is kipróbáltam huzamosabban is Fedorával meg Archcsal is..

^^ezek fényében elmondhatom, hogy SOHA nem volt és ha így haladunk nem is lesz olyan stabil és összedolgozott ez a KDE/Plasma dolog (akkoriban még asszem csak KDE-nek hívták és verte mindenki a valagát a földhöz, hogy a Konfabulatort integrálták a KDE projektbe, így ez volt tulképpen a Plasma Desktop őse, olyasmi, mint most a Cinnamon Spices alias==gDesklets), mint a KDE 3.5. Szerintem stabilitásban az volt a projekt csúcsa. Pörgős pattogós volt és mégis funkciódús..