Magannyugdij followup - mi a kozos az alabbi cikkekben?

Fórumok

A "nyugdijpenztarak privatizacioja" egy "osszeuropai" (egesz EU-t erinto) ajanlas volt tobb, mint 10 eve. Az akkori magyar kormany elsok kozt implementalta. A jelenlegi kormany az egyetlen az egesz EU-ban, aki ugy dontott (lassan 10 eve), hogy nem varja ki, hogy szukseg lesz-e nehany evtized mulva az allami garanciara hivatkozva hirtelen sokat fizetnie, hanem inkabb visszaallamositotta a nyugdijpenztarakat. A legtobb EU tagallamban azonban a mai napig mukodik ez a rendszer.

Ezekkel kapcsolatos a kerdes: mi a kozos az alabbi cikkekben?

https://www.ipe.com/news/danish-pension-fund-blacklists-china-dumping-5…

https://www.thisismoney.co.uk/money/pensions/article-8568881/Nest-nearl…

Vajon akik a sajat profitjukert dolgoznak a tozsden, azoknak is mindig az az elso, hogy ilyen etikus befektetesekben gondolkodjanak? Vagy csak mas jovobeli penzevel jatszva eri meg PR-fogasokat csinalni?

Hozzászólások

<sarcasm>És ezért nincsenek ma sem egyéni számlák az állami rendszerben (amit ugye megígért a nyugdíj védelmi biztos).</sarcasm>

A kizárólag a 2012. december 31-ét követő időszakra vonatkozó társadalombiztosítási egyéni számla tartalmát...

És az 1996-ben végzett munkáról sincs.

Bár addig, amíg az állami nyugdíjat nem a befizetett nyugdíjjárulék alapján számolják, addig igazából szerintem semmi értelme (értsd: gyakorlati haszna).

Kb. 5-8 éve rámutattam már erre a HUP hasábjain. Természetesen, a hozzáértők mutogatták a számlakivonataikat, hogy minden rendben, nem értik mi a probléma :D

Akkor is azt hangsúlyoztam, amit most is: öngondoskodás

Nem az, hogy majd Gyurcsány-papa vagy valamelyik elvtársa gondoskodik róla(d) :D :D :D

trey @ gépház

Én meg azt értem, hogy nem kötelezően gondoskodsz Önről (bár én magamat tegezem :) ), hanem a gondoskodás csak lehetőség.

Ilyen értelemben a kötelező magánnyugdíjpénztár nem öngondoskodás, hiszen a megadott százalékot automatikusan elviszik - hogy állambácsihoz vagy egy magáncéghez, most nem lényeges.

Ha Trey ma kivenne a penzet, elmondhatna, hogy tobbet nyert rajta, mint barmelyik manyup-portfolion nyert volna. :)

Igazabol en ezt mar 2017-ben egyszer elmondhattam, amikor eladtam. De mostanaban nemreg az akkori eladasnal magasabb arfolyamon vettem ujra, ugyhogy nem er. :)