Paganini's Caprice no.24 performed by Alexander Markov

 

alexander markov

Hozzászólások

Szép hangszer a hegedű, de bevallom őszintén, az én lelkem leginkább mégis két másik hangszerért bolondul: s ezek a:

1. cimbalom

2. harántfuvola

(Az más kérdés hogy egyiken se tudok játszani, sőt, a hegedűn se... De arra gondoltam, melyiknek a hangja tetszik jobban amikor hallgatom...)

Kicsit hasonlít is a csávó Paganinire. Kis érdekes adalék: Nicolo hatalmas "showman" volt, képes volt például úgy hangolni a hangszert, hogy direkt elszakadjanak a húrjai előadás közben és ő így fejezte be a darabot. Hatalmas siker volt. Vagy látványosan lebegtette a hosszú haját játék közben és a vonó szőre is kihullott hogy lássák milyen keményen tolja... Érdekesség: hasonló volt kortársa a híres zongorista Liszt Ferenc is. A La Campanellát pl Paganini témájára komponálta.

De ami számomra igazán érdekes, Paganini kiváló gitár virtuóz is volt.  Magam is játszottam gitár-hegedű duóit (kemény meló...). Aki hegedült, vagy tanult hegedülni tudhatja, hogy a hangszer fogásai igen korlátoltak, nehéz bizonyos hangnemekben játszani, stb. Akkoriban úgy gondolták, hogy a hegedűjáték korlátait a Bach szólószonátákkal elérték és nincs tovább. Szóval azért lett ilyen hírhedt, mert eleddig senkinek nem jutott eszébe a gitár fogásokat átültetni hegedűre. Barré (keresztfogás), decima-skálák és hasonló őrült dolgok, amiket soha előtte senki nem is mert volna elképzelni sem... Piszok nehéz ezeket játszani és napi sok óra gyakorlás kell hozzá, hogy egyáltalán a közelébe juss.

Ugyanakkor azt mondták nekem egyetemi (hegedű) tanárok, hogy egy-egy tehetségesebb akadémista simán lehet, hogy jobban játszik ma Paganinit, mint maga Paganini. Mert annyit fejlődött már a tanulás-tanítás folyamata, hogy egy fiatal tehetség megtanulhatja azt amit annak idején az öregek nem szívesen adtak át a fiataloknak, így maguktól kellett rájönni hosszú évek alatt...

Ez jogos. Pontosabb lenne úgy fogalmazni, hogy technikailag el tudják játszani. A lélek, és a muzikalitás az bizony más tészta. Azt nem lehet tanítani sem. Vagy van,vagy nincs.

Szerk. Az orosz hegedűiskola nekem nem kedvencem, (erőszakosnak és keménynek tartom) de ez az úriember tényleg nagyon jó. Neve alapján gondolom, hogy az orosz iskolában tanult.