Intel: az AMD gyenge az akkuról hajtott laptop teljesítményben

Az Intel csinálta a teszteket, így óvatosan kell kezelni, de ha igaz, akkor az AMD egyik rákfenéje pont az, ami régen is volt: laptopban nem párja az Intelnek.

Linkek:

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 11. 25., sze – 15:19

https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/EvF66Dd4x5hJLdff9thSg-970-80.png.webp

Ezen a képen a leglassabb, i3-as Intel processzor akksiról ~9000 pontot kap, pont mint a Ryzen 7 4800U (<- és ez a leggyorsabb AMD CPU rajta!)? Miközben az egyik egy két mag / négy thread CPU, a másik nyolc mag / tizenhat thread.

Szerk.: https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/AfvitepJyzmEhXcmUzqNTS-970-80.png.webp Ezen meg CInebench (sic!) szerint az Intelek... gyorsabbak akksiról futtatva?

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Lehet, hogy én vagyok nem normális, de én általában nem szoktam nagyon leterhelni a laptopomat, ha akkuról megy.

Ha számításigényes dolgokat futtatok, akkor bedugom a konnektorba. Ha épp utazok valahol, akkor meg általában olvasok valamit, filmet nézek, vagy (ritkán) játszom. Ha a laptop processzora elég az adott játék futtatásához, akkor számomra mindegy, hogy és azon felül mennyi mást is tudna.

Ahhoz képest, hogy akkuról melyik mennyire gyors, jobban érdekelne, hogy akkuról egy adott  közepes terhelés mellett melyik mennyi ideig fut el.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az ábrájuk szerint az AMD jobb ebben, az "ISO méretű akksira normalizált idő" (legyen az akármi és normalizálják akárhogy...) fentebb van: https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/ApMe5EqzXFT2GpELTYCxsL-970-80.png.webp

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Lehet, hogy én vagyok nem normális, de én általában nem szoktam nagyon leterhelni a laptopomat, ha akkuról megy.

Ez esetben az Apple M1 akkus teljesítménye is irreleváns számodra, gondolom (csak azért említem, mert a Tom's Hardware hiányolta). Egyébként, engem sem nagyon érdekel az akkus teljesímény. 

trey @ gépház

Az Apple bármi irreleváns számomra. Az M1 akkus teljesítménye is például. Természetesen másoknak ez még érdekes információ lehet.

Szerk: egyébként nem haszontalan a teszt, ha valakinek az a napi rutinja, hogy reggel elindul otthonról, egész nap olyan helyen tartózkodik, ahol nincs töltési lehetőség, mittudomén elmegy kirándulni, leül az erdő közepén és ott, a csendben, a jó levegőn egy fa árnyékában dolgozik valami erősen processzorigényes dolgot, akkor ennek alapján jól jár egy intel processzoros laptoppal. És ha az intel esetleg sokat fogyasztana, akkor visz magával 1-2 töltött csere akkut a hátizsákban.

OK, lehet, hogy kicsit extrém példa (nem ismerek senkit, aki így dolgozna), de nem jutott eszembe más. Először sok tömegközlekedésre gondoltam, de egyfelől elég sok távolsági buszon, vonaton, repülőn be lehet már a töltőt dugni a konnektorba, másfelől ha az ember nem egész nap és minden nap utazik, akkor valószínű nem a ritka, hanem a jellemző igénybevételre fog optimalizálni. Vagy legalábbis én így tennék.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem csak az erdőben, tömegközlekedési eszközön fontos.

Én pl. gyakran váltok a laptop az ölemben mikor a széken ülök és a standup-desket használom, hogy kinyújtóztassam a végtagjaim és élénkítsem a vérkeringésem közt. Ebben az esetben meg a fene se akar állandóan kábelekkel szórakozni. Reggel lehúzom a töltőről, egész nap használom, nap végén visszateszem tölteni. Ez lenne ideális.

Nem tudom, mert Inteles laptopom van, az nem bír ki egy napot, szóval általában töltőn lóg.

A 2015-ös MBP-m viszont még mindig elvan, pedig mivel az MagSafe-s ezért egyszerű fel-le csatlakoztatni, szóval gyakran használom csak akksiról.

Nem azt mondtam, hogy az én laptopom folyamatosan táplálva van. Számomra első sorban azért kell laptop, mert gyakran ide-oda megyek az irodán belül, és viszem magammal. Ilyenkor nincs tápra dugva.

De azt mondom, hogy ilyenkor, amikor nincs tápra dugva, nem is szoktam mondjuk programot fordítani rajta vagy más, processzorigényes feladatot végezni. Vagy prezit mutogatok, vagy gépelek, vagy olvasok valamit, esetleg valami weboldalt megnézek. Ezeket röhögve megcsinálja a processzor, és akkor se lenne gond, ha tápról lehúzva a processzor valami extra energiatakarékos üzemmódban korlátozva működne.

Plusz azt mondtam fent, hogy ha szükséges a teljesítmény, be tudom dugni a tápot. Akár az ölben tartott laptopba is. Akár a vonaton vagy a kávézóban vagy az irodában egy kanapén.

De elfogadom, ha valaki nem szereti a kábeleket, és ezért ugyan meglenne a lehetőség de nem akarja bedugni akkor sem, amikor processzorigényes feladatot végez és ilyen feladatból sok van akkor teljesen logikus, hogy figyelembe veszi ezt a fenti mérést az új eszköz vásárlásakor.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem, pont hogy a te gondolkodásod normális. Ha akkuról megy a laptop, akkor pont nem az a lényeg olyankor, hogy a kaka is ki legyen hajtva belőle. Ahhoz az ember telepre dugja. Ha aksiról megy, akkor az a lényeg, hogy a fogyasztás alacsonyan legyen tartva, és ki legyen tolva az üzemidő, ez pedig eleve csak könnyebb felhaszhasználáskor kivitelezhető. Annak semmi értelme nincs, hogy akkuról megy a gép, jól meghajtják, aztán 5-30 perc után meg lemerül. Gyakorlati használati értéke megkérdőjelezhető lenne.

Egyébként meg az Intel ebben a nyilatkozatában terel. Az AMD mobilprociknál ez az akkuról futtatásnál lévő visszavett teljesítmény csak egy opció, amit nem kötelező a gyártónak használni, csak egy lehetőség, amit bekapcsolhat. De a realitás pont úgy hozza, annak alapján, amit te is írsz, hogy a gyártók 99,99%-a bekapcsolja az akku védelme érdekében. Teljesen megértem őket. Az Intel inkább az ilyen semmire nem jó nyilatkozatai helyett inkább fejlesszen, ráférne, mert már minden területen le vannak hagyva, server, workstation, eddig laptopban meg gamingben tartották magukat, most már az AMD itt is átvette a vezetést, még szépen menetelnek így lefelé, és végük lesz, mint a botnak. Ráadásul az Intel még mindig úgy csinál, mintha ők lennének a prémium márka, vezető gyártó, a termékeiket is ennek megfelelően árazzák.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

+1, azzal kiegészítve, hogy a fogyasztásos grafikonon szépen látszik, hogy olyan workloadot kerestek, ami rövid ideig használná a CPU-t ("jajúristen, 10 mp-s lag!!!!!" és mutatnak egy ~14 másodpercig CPU-intenzív feladatot... [és ott nem tesznek mellé Intel CPU-t összehasonlításként...])

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Az Intel híres arról, hogy szereti úgy összehasonlítani a munkájának gyümölcsét a másikéval, hogy az almáját a másik körtéjével, kihozva, hogy az ő almája pirosabb. (Mostanában még akkor is, amikor az speciel golden.) A tomshardware.com-nak meg valahogy mindig erősebb Intel processzor jut ugyanabból a típusból, mint a többieknek. De ez csak amolyan népi megfigyelés a részemről.

Végre találtak valamit, amiben jobbak az AMD-nél. Biztos nagy az öröm Cupertino-ban.

Hát, vannak ezek mindenhol. Az Intel Santa Claraban, meg Cupertinoban, Cupertino meg Santa Claraban, az Apple is Cupertinoban, az meg Santa Clara-ban... Kész őrület, fene s tudja ezt észbe tartani. Ott ülnek egymás nyakán.

Úgy rémlik, az Intelnek konkrétan valami fejlesztőközpontja van Cupertinoban, ezért céloztam rájuk, arra az Office-ra. De lehet rosszul emlékszem.

Mióta ez a szar imgur behozta a szar reddit féle "alig elkülönítetten mutatjuk a többi postot is, hogy összezavarodj, hogy annak, amit el akartál olvasni/meg akartál nézni annak hol az eleje és hol a vége, ennek következtében több időt tölts és több reklámot nézz meg az oldalon, mint eredetileg tetted volna, ha nem térítünk el kétes trükkökkel" módszert, azóta viszonylag nehezen találom néha, hogy mi a lényeg, amit linkeltek.

Itt mit kéne látni?

szerk: ja mostmár látom. Úgy látszik, hogy az eredeti linked törött volt.

szerk2: amúgy nem hinném, hogy az akksiról futtatott fordítás niche dolog lenne. Azért nem csinálják az emberek, mert hamar lemeríti a PC laptopok akkumulátorát. Ha nem merítené olyan gyorsan, valószínüleg kevesebben lennének állandóan bedugva.

Úgy látszik, hogy az eredeti linked törött volt.

a link jó volt, de az imgur megette a képet :)

amúgy nem hinném, hogy az akksiról futtatott fordítás niche dolog lenne. Azért nem csinálják az emberek, mert hamar lemeríti a PC laptopok akkumulátorát

na, már maga a szoftverfejlesztés niche :) és akkor ebből lejön, aki:

  • nem laptopon fejleszt
  • nem lokálisan fordít
  • nem fordít menet közben
  • nem fordít :)

Amúgy meg ha valakinek ilyesmire van igénye => M1. :)

Ez a nagyon furcsán készített teszt azt jelzi, hogy minden fronton jobb az AMD. Már az ára is erősebb az AMD-nek, mint az Intelnek, kellenek a piszkos trükkök

menjenek a túróba a hyperthreadingjükkel együtt... ezek még mindig nem tudtak lemenni 7nm-re.

ryzen 4700u van a laptopomban, mozog rendesen, a make -j8 az make -j8, teljesen elégedett vagyok vele.

én most nem vennék intelt, sorry.

Szerkesztve: 2020. 11. 25., sze – 20:44

nem ertek hozza de a CPU donti el hogy milyen teljesitmennyel megy aksirol illetve halozatrol vagy ezt a bios/oprendszer teszi meg?

mert ha utobbi akkor siman el tudom kepzelni hogy aksirol kisebb TDP keretet kap a CPU hogy tovabb birja, ezert lassabb.

ez szamomra feature es nem bug :)

persze az lenne a jo ha ezt a felhasznalo atallithatna.

(nincs AMD-s notebookom, egyelore)

neked aztan fura humorod van...

Kinek mi fontos:
   https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/208658/intel-core-…
   https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i5-1135G7-vs-AMD-Ryzen-3-430…

A számok magukért beszélnek. Mondjuk én leginkább abban hiszek, amit ezek után én látok az általam használt célszoftverrel (ami akár Rust program fordítás vagy bármi amire kell). De addig a fenti összehasonlítás igen jó kiindulási adat.