QNX 6.x fájlrendszer javítás

Fórumok

Sziasztok!

Használatban van itt egy QNX szerver, ami speciális funkciókat lát el, ezért nem lecserélhető (dedikált a hardver is). Kb. 15 éve megy ugyanaz a hardver, viszont a gépet sosem tudták szabályosan leállítani, hanem csak kinyomták kb. minden munkanap. Elkezdett a rendszer hibaüzeneteket dobálni, ami alapján azt gyanítom, hogy egy jó adag fájlrendszer-korrupció is benne van. Nem zárom ki a hardverhibát sem (15 éve ugyanaz a merevlemez, az elemeket most cseréltük az alaplapon).

A root fájlrendszeről van szó és a közelben nem tudok másik QNX rendszerről, ennek pedig senki sem tudja a rendszergazda jelszavát. Van egy korlátozott admin felhasználónk, illetve a merevlemezt át tudom kötni egy Linuxos gépbe (vagy indíthatok rajta pendrive-ról rendszert).

Van valami mód arra, hogy Linux alól ellenőrizzem és javítsam a fájlrendszert, esetleg QNX alól közvetlenül javítani?

Hozzászólások

Igen, ezt próbáltam, de vagy a felhasználói jogosultság vagy a használatban lévő root fájlrendszer miatt, de nem engedte. Az a baj, hogy a gépnek már semmi dokumentációja nincs és a cég is régen megszűnt már, amelyik üzembe helyezte.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Nem volt még dolgom QNX-szel, de ez igazi szaftos kis sztori. Nem bántásból, gondolom nem a te hibád, csak a nyakadba vetted más hanyagságát, de ezt elteszem bekeretezve az utókornak. Tehát van egy kiválthatatlan, speciális szerver, ami egyszeri-egyedi, pótolhatatlan, de nem csak hogy 15 éve nincs frissítve, upgrade-elve, de már a jelszót se tudják hozzá, és rendkívül szabályosan ki van rántva alóla a szőnyeg minden nap végén, hogy ezzel is segítség a megbízható működését, hogy hosszú távon is lehessen még rá számítani. Gondolom backup sincs a rendszerről. Életbiztosítás lehet egy ilyen. Ez a felállás semmivel nem komolyabb, mint hajbi az XP-s rendszerével.

Amit mégis tenni lehetne, hogy Linux alá betenni a lemezeket, és ott megjavítani, elvileg a qnx6fs-hez van kerneltámogatás, bár azt nem tudom, hogy mibe van ez készen belefordítva, és milyen userland toolt tudsz hozzá telepíteni. Kérdés ez a javítás is mennyit érne, ha a jelszót nem tudják és továbbra is ki lesz nyomva minden nap végén.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ezen a rendszeren 15 éve minden munkanap oktatnak legalább napi 8 órában. Van egy nagyon speciális hardver, illetve hat darab Pentium 4-es gép, ötön Windows XP, egyen pedig QNX fut. A gépek nincsenek intranetre kötve és a illetékes szervezet évente auditálja a működését. Kb. 15 éven át az volt a gyakorlat, hogy nap végén az öt windowsos gépet szabályosan le kell állítani, a QNX-esnél pedig hosszan kell nyomni a bekapcsoló gombot, az segít. Vagy sokszor az sem volt, csak lekapcsolták az áramot.

Én úgy kerültem bele, hogy van pár műszakis, azt ezt felügyeli, de ők a speckó hardverhez értenek, számítástechnikailag nekik minden egzotikus, ami az iOS-en kívül van. Én meg napi szinten Linuxot használok és dolgoztam UNIX-on és OS/2-n valamennyit, ezért megkerestek, hogy van egy ilyen probléma. A gépekről semmi mentés nem készült soha, én mentem végig a nyáron és clonezilla-val image-eltem őket. Hardveresen sem volt tartalék, szerencsére tudtam memóriamodulokat szerezni bele, mert eredetleg 512 MB RAM-mal ment minden. Felhúztam mindegyiket 1 gigára, azóta már lement egy teljes audit és senki nem vette észre, szóval abból talán nem lesz gond. De pl. a gépeket nem cserélhetjük ki másikra, mert az sok euróba kerülő teljes auditálással járna. Most szerzek megunt, de stabilan működő IDE-s merevlemezeket, mert abból sincs tartalék (ha valakinek van ilyen és csak hulladék neki, akkor légyszi írjon nekem, köszi). Aztán az XP-s gépeket is meg kell tisztítani, mert az évek alatt pendrive-on ráhurcoltak minden szart, töredezett a fájlrendszer, de sose volt igazi gazdája, aki felügyelje és karban tartsa. A QNX-esnél gyanús, hogy az ACPI-val akad össze, ezért ha megvan a fájlrendszer, akkor azzal is próbálok kezdeni valamit.

Alaplappal, processzorral leszünk még gondba, próbálunk arra valami forgatókönyvet kidolgozni.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

sub

majd írd meg mire jutottál, mert kíváncsi vagyok

Szerkesztve: 2020. 11. 20., p – 06:17

Hm régi szép emlékek mikor 1x éve QNX-et használtam. Próbáltam desktopnak, mert elég reszponziv volt, minden máshoz képest.

Nahh de először én a root jelszót "resetelném" anélkül minden más csak dupla szopás.

Esetleg másik diskre telepíteni egy QNX-et és azon keresztül buherálni a meglévőt. (gondolom dd már rég megvolt a merevlemezről)

Fedora 38, Thinkpad x280

Megkértem a takarítókat és a többieket, hogy ha találnak bárhol CD-t vagy floppy-lemezt, akkor gyűjtsék össze egy helyre. És találtak egy másolt (!) QNX 4.x telepítőt. :)

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Amugy sokkal regebben en is imadtam ezt a rendszert.

Edesanyamnak raktam fel ilyet desktopnak, web + mail kellett neki csak kb es 15x gyorsabb volt ugyanazon a hardveren mint a windows amivel jott a brand PC amit vettunk neki. Szep volt - sajnalom, hogy az ilyesmit nem fejlesztik tovabb, pedig szep lett volna latni desktop es mobil OSkent elterjedni mert a benne levo mikrokernel architektura rendkivul optimalisan hasznalja az eroforrasokat. (blackberry mobile OS-e is QNX alapu volt) 

Segíteni én (sem) tudok érdemben, viszont rettentően fúrja az oldalam, hogy mi lesz, mikor ez az elengedhetetlen, pótolhatatlan, lecserélhetetlen gép úgy megáll, hogy az eredeti funkcióját nem tudja ellátni?
Van erre valami vészterv valamennyi EUR kerettel, vagy teljesen nélkülözhető, csak használják amíg megy, vagy majd lesz valami?

Van a környéken egy üveggyár, ahol az egyik gépet egy hasonlóan karbantartott, hasonlóan friss, PC-n futó szoftver vezérli (nem pont QNX, valami más az alaprendszere). A gépből nincs másik, és a kiesése a teljes termelést megfogja, mert olyan dolgot csinál, ami minden termékhez kell. Valahogy hozzánk keveredtek egyszer, hogy megállt, segítsünk, mert se beszállító már, se a gyártó sehol és senki nem ért hozzá a cégnél, se doksi, se lemez, stb. Óriási szerencsére egy tápegység csere elindította (mondjuk régi AT tápont még bontottat is nehéz volt működőt előkutatni), viszont boot közben ír sok FS jellegű hibát, miegyebet, amivel semmit nem mertünk csinálni, hátha örökre megáll. A HDD-t nem engedték kivenni lemásolni, a gép korából adódóan pedig azon lemásolni nem lehet (új HDD csatlakoztatásávl). Abban maradtunk, hogy ha megáll, ne minket keressenek újra, mert semmit sem tudunk vele kezdeni.

Eddig nem volt semmi ilyen és így mentek ennyi ideje. Nehezíti a helyzetet, hogy a rendszer félig állami, félig magántulajdonban van, így aztán mindenki a másikra mutogat, ha felelősségről vagy pénzről van szó. Kértem őket, hogy tavasszal a pandémia enyhülése után üljünk össze, beszéljük át és részletesen dogozzunk ki egy havaria tervet arra az esetre, ha olyan hiba üt be, ami működésképtelenné teszi a rendszert és amit nem tudunk már házon belül elhárítani.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Ha üzletileg kritikus rendszerről van szó, akkor mindenképp át kell tekinteni a kiesésével, megsemmisülésével(!) járó kockázatokat, és arra megfelelő katasztrófatervet készíteni és azt naprakészen(!) tartani, ez az egyik.
A másik, hogy 15 éves infrastruktúrát fenntartani eredeti állapotban, mondjuk úgy, hogy nem kifejezett életbiztosítás - egyszerűen azért, mert az alkatrészek öregedése hozhat olyan hibákat, amiket nem, vagy csak igen jelentős kieséssel és költségekkel lehet orvosolni.

Teljesen naiv felvetés: nem lehetne valahogy klónozni majd VM-be tenni?

Az a baj, hogy itt igazából hat számítógépről van szó (öt windows xp, egy qnx) és mindegyikben olyan speciális kártyák vannak, amelyek további speciális hardvereket üzemeltetnek.

Azért fogalmazok ilyen általánosan, mert engem ugyan nem tudnak elmarasztalni (azt hiszem), de nem szeretném, hogy bárkinek bármi problémája legyen az itt elhangzott információk miatt.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Helyzetjelentés: alaplapcsere és/vagy kondiforrasztás is lesz, mert púposak mint a rosebb. Hát hogyne, cirka 15 év alatt…

Közben hoztam egy minimál képet: https://i.postimg.cc/j5s4BgkX/gep.jpg

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.