Fi-relé lekapcsolás

Egy érdekes probléma futottam bele a házban. Pár hete kezdődött. Kizárólag éjjel fél 12 és hajnali 3 között lép fel, egyszerűen lekapcsol(ja a hálózatot) a fi-relé.

Éjjel semmilyen fogyasztó nem kapcsol be. Nappal a probléma sohasem lép fel.

A szolgáltatói feszültség javarészt ingadozásmentes, napközben figyelem/figyeltem 229-232 volt.

A hálózatba bár belenyúltam, konnektort bővítettem, de majdnem egy éve és eddig nem volt gond, főleg, hogy azok a konnektorok aktívan használatban vannak, napközben itthon vagyunk a sütőtől a porszívóig bármi mehet, sohasincs baj.

Általában minden éjjel csak egyetlen egyszer van, ha visszakapcsolom, akár azonnal, akkor kész, többet nem csinálja. Hálózat, ház 12 éve épült, mindenhol réz, 6-2,5-1,5 mm-es vezetékek, egy fázis van bent, hat áromakörre bontva, kapcsolószekrényben, lakásban a fi-relé. A hálózati fő-kismegszakító nem old ki, a mérőnél minden rendben.

Van bármilyen ötlet? Vagy hol induljak el a hibakeresésben, azon kívül, hogy kihívok egy villanyszerelőt, aki egész napos méricskélés után 50 ezerért széttárja a kezét.

Hozzászólások

Én úgy tudom, a Fi-relé akkor is lekapcsol, ha kívülről jön a delej. Nem lehet arra a probléma?

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

Nagyapám is ezt mondta, hogy lehet az elektromos szolgáltatói hálózat felől érkezik valami... A szomszédsággal még nem beszéltem erről, mert akkor náluk is le kéne kapcsolnia, ugye?

A faluban az elektromos hálózat egyébként közepes állapotú, kisebb megszakadások, áramszünetek heti rendszerességgel vannak.

Nem vagyok én olyan fontos, h. szijjártó elől lenyúlják a helikopáterét h. értem jöjjenek. Megteszi a standard csapatszállító mikrobusz is.

Amúgy nem tudom mivel világítanak a tek-es helikopterek, de ha vmi baszomerős led-fényforrás, annak akkor is kevés az infravörös tartománya, tudtommal az kell a napelemnek. Barlangban is azért világítanak led-el a hagyományos izzók helyett, mert attól nem fejlődnek a gombák/mohák, kb. mintha sötét lenne nekik továbbra is.

Nincs túl hideg helyen a relé vagy fogyaszó stb. , ahol éjszakai lehűlés miatt nedvesség csapódhat le ?

Senki sem tudja melyik áramkörökön van

Akkor kezd el felterkepezni! Terkep nelkul nem megyunk haboruzni ;)

"Ha a szabadban telepített fogyasztók és szerelvények IP védettsége nem megfelelő, az biztosan lekapcsolást fog eredményezni párás esős időszakban."

ugyanazok 12 éve

Egy kis repedes is bajt okozhat!

Én azt próbálnám, hogy elindulnék az első kismegszakítónál és minden éjjel másikat kapcsolnék le.

Ha hat áramköröd van, akkor feltételezem, 6 kismegszakítód, vagyis 6 éjszaka során végig kellene tudnod menni az egészen.

Ha egy kismegszakítót lekapcsolva nincs Fi relé lekapcsolás, de a többit lekapcsolva igen, akkor sikerült lokalizálnod az áramkört, lehet elkezdeni egyesével a fogyasztókat kihúzgálni / lekapcsolni.
Ha mindegyik éjszaka lekapcsolt a Fi relé, akkor feltételezheted, hogy valóban valami lakáson kívüli gebasz van.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Igen, bár akkor a hűtő hibáját  nehéz lesz megtalálni.

Egy normális hűtő nem melegszik fel hamar, ha nem nyitogatják az ajtaját. Mivel pár órás intervallumról van csak szó, én lekapcsolnám az egész áramkört hűtővel együtt éjfél előtt egy kicsivel, aztán kora reggel megnézném, mi a helyzet és visszakapcsolnám az áramot. Közben meg a hűtőt szigorúan nem nyitogatnám.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ez a módszer vélelmezi, hogy a fázisból az áram egy része nem a nullavezetőn, hanem védőföldön, vagy egyéb úton folyik vissza. Az életvédelmi relé viszont más esetben is leold. Akkor is, ha a nullavezetőbe folyatnak áramot. Ebben az esetben hiába kapcsolod le a fázist megszakító kismegszakítót, lehet ezen a körön a hiba, s mivel itt lekapcsoltál, azt a téves következtetést vonhatod le, hogy nem itt van a hiba, hiszen ez a kör le van kapcsolva.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, és ugyan erre nem gondoltam, valóban, de ebben az esetben mind a 6 teszt sikertelen lenne, szóval a hetedik napon felismerném, hogy nem tudtam egyik kört se kizárni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2020. 11. 20., p – 19:22

Ha mondjuk napközben te nyomod le a FI relét a Teszt gombbal, majd vissza, akkor is éjszaka kapcsol le? Ezzel ki lehetne zárni, hogy a FI relé "fáradt el" vagy a hálózatban van valami anomália.

"Éjjel semmilyen fogyasztó nem kapcsol be." - erről mondjuk a hűtőgép és a fagyasztó is így gondolkodik? :-)

Ha minden nap megbízhatóan jelentkezik a probléma, akkor akár részleges lekapcsolással is megkereshető a hiba: először az áramkörök felét kell kikapcsolni. Ha volt leoldás, akkor a bekapcsoltakat elfelezni, ha nem, megfordítani a ki-bekapcsolt csoportot.

Félig off, de nem értem a a villanyszerelőket. Betesznek az elosztóba a betáp után egy darab 3 fázisú fi relét. Ha valami baj van, lehetőleg sötétedjen el az egész ház.
Én itthonra inkább minden áramkörre külön ÁVK-t építettem be. Az sem lehet kifogás, hogy valahol nem fér el az elosztóban, mert 10k alatt lehet kapni 1 modul széles kombinált védőket is, a 13-asok kivételével mindenféle névleges árammal és karakterisztikával.

Végülis minden fogyasztónak tehetnék.
Viccet félretéve: nem üzemszerű, hogy leverődjön a FI relé, erre nem optimalizálunk. Ha leverődik, megkeresendő hogy miért.

Egyéb esetek: túl érzékeny... 30 mA-es valahol 15 és 30 között old a szabvány szerint. Ahogy sikerül. :) De a 15 mA is sok.

Nálam a mosogatógép elektronikája párásodott át. Az verte le.
Hosszabbítóval a műhelyből hoztam neki villanyt (az szándékosan külön van ÉV-zve), azt nem verte le. Megnyugodtam, hogy akkora baj nincs.
Kiszárítottam pár nap alatt a mosogatógépet és azóta köszi jól van. Mondjuk azóta mosogatás után pár centire kinyitom az ajtaját hogy kiszáradjon.
 

Eh, engem a szelektivitás teljes hiánya zavar ebben.

A fi relé igenis sokkal többször old, mint egy sima túláramvédelem, néha okkal, pl. kiforralta az asszony a levest, vagy bedugtam egy hosszabbítót, amiben reggelre lecsapódott a pára, néha meg látszólag ok nélkül, pl. bekapcsoltam a PC-met. Ilyenkor baromi kellemetlen vaksötétben telefon után kotorni, hogy legalább egy vakuval tudj világítani. Szóval legalább a világítás lenne külön ÁVK-n...

Az életvédelmi relé olyan az elektromos energiahálózatban, mint a warning a c fordítóban. Lehet, hogy sokkal többször előjön, mint az error. Lehet, hogy sokkal többször kapcsol le, mint a túláramvédő. De aminek jónak kell lennie, akkor lesz IGAZÁN jó, ha nincs warning. Ha nem kapcsol le a FI relé. Addig debug és módosítás.

Disclaimer: nem vagyok programozó.

Ó itt a hup-on elmegy a 220V-os szabványos hálózat (1995 előtt volt), ahogy a millibites (mbps) vonalsebességek sem szúrnak szemet senkinek. Bár ha QRSS-sel kellene a mai bloatware vackokat átcsorgatni, akkor meglepődne a millibit/s és a megabit/s közötti különbségen a két mértékegységet lazán összekeverő fórumtárs.
 

Ha jól tudom, akkor történelmileg a szovjet éra területein 220V, a nyugateurópaiaknál 240V volt a szabvány.

Aztán ezt jól összehangolták 230V-ra pluszminusz tűrés.

De nem kizárt, hogy a volt szovjet ázsiai országokban 220V van most is.

Aztán a kedves kis kínai eladó vagy tájékozott, vagy nem. A 220 az közel van területileg hozzájuk.

Ó itt a hup-on elmegy a 220V-os szabványos hálózat (1995 előtt volt)

Az asszony lakásában most is 220V van. (1995 előtt még nem állt a ház, szóval 1995 előtt nem volt semmi :-D )

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Rosszabb a helyzet. Ha lekapcsol (és nem hibás az ÉV), akkor az nem csak warning hanem komoly probléma húzódik a háttérben.
Hiszen mondj nekem olyan esetet, amikor a családi háznál üzemszerű hogy 15 mA-t meghaladó áramfolyás van a fázisról a védővezető felé.

Amikor több kapcsolóüzemű táp van, mert azokban van egy Y-filter, vagyis a védővezetőre van téve egy-egy kondenzátor a fázisról és a nulláról, ezeknél 0,5-1 mA a szivárgó áram, ha nincs rendes védővezető, akkor ez miatt "csíp" a számítógépház, mert értelemszerűen fele fázisra húzza fel a készülékházat.

Nem, ez egy tipikus false positive warning. Minden normális tápon van Y-filter, RF-zavarszűrési funkciója van. És ha van több ilyen normális táp, akkor normális védővezetővel használva leoldja a FI-relét, pedig nincs életvédelmileg veszélyes helyzet.

Ha "csip" a szamitogephaz, akkor de, van eletvedelmileg veszelyes helyzet, amit surgosen meg kell szuntetni.

Egyebkent meg biztos vagyok benne, hogy jo aramkortervezessel meg lehet elozni a "false positive" EV leoldast. Az EV azt jelzi, hogy valami nem oke a halozatban, es inkabb leold, mielott meg komolyabb eletvedelmi helyzet eloallna, mert ez a dolga.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Ha "csip" a szamitogephaz, akkor de, van eletvedelmileg veszelyes helyzet, amit surgosen meg kell szuntetni.

Akkor nincs védőföld, akkor se az, mert a kondenzátorok limitálják az áramot 0,5-1 mA körül. Nyilván a PE hiánya életvédelmileg veszélyes, de nem ezért a kis áram miatt. Ha meg van rendes PE, akkor ez a 0,5-1 mA a PE-n elfolyik és nyilván a PE potenciálon lesz a számítógépház. Ha pedig sok ilyen van azon a körön, akkor üzemszerűen elérheti a PE felé elfolyó áram a FI hibaáramát, pedig üzemszerű, ismert és tervezhető áramszivárgásról van szó.

Egyebkent meg biztos vagyok benne, hogy jo aramkortervezessel meg lehet elozni a "false positive" EV leoldast.

Igen? Szerintem beszélj akkor a kapcsolóüzemű táp tervezőivel, mert nekik egyelőre így sikerül, hogy ne legyen RF-zaj. :)

Egyébként ismerem én is az Y szűrést. Tudom is az okát, de a véleményem ennek ellenére az hogy nem igazán helyénvaló gyakorlat kondival a fázisvezetőről a védővezetőre szivárogtatni. Csak egy példa:
Magyarázd meg Mancika néninek, hogy a villanyóra szekrényben elkorrodált védőföld csatlakozása és a kölykök Y kondis tápja miatt természetes és helyénvaló hogy jól megcsapkodta a vizes ruházatán keresztül a mosógép fémburkolata.

Nem jutok szóhoz! A védőföldnek van némi dolga, nem? Ha testzárlatos lesz a mosógép, akkor ugyanebben a helyzetben hogyan magyarázod meg, hogy kis impedancián keresztül lesz fázis potenciálon a mosógép háza? Nehogy már a PC tápja legyen a ludas, amikor egy rossz védőföldről van szó!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Magyarázd meg Mancika néninek, hogy a villanyóra szekrényben elkorrodált védőföld csatlakozása és a kölykök Y kondis tápja miatt természetes és helyénvaló hogy jól megcsapkodta a vizes ruházatán keresztül a mosógép fémburkolata.

Legalább észreveszi, hogy van valami baj, de mivel csak 0,5-1 mA szivárog és nem tud több áram folyni, ezért igencsak messze van attól, hogy jól megcsapkodja. Ha viszont el van korrodálva a a védővezető a villanyóra szekrényben és és testzárlat alakul ki bárhol, akkor az nem csípni fog, ha nincs FI-relé...

ismerem én is az Y szűrést. Tudom is az okát, de a véleményem ennek ellenére az hogy nem igazán helyénvaló gyakorlat kondival a fázisvezetőről a védővezetőre szivárogtatni.

Én nem ismerem, ezért lehet, hogy buta kérdés, de a kondit nem lehetne a fázis és a védőföld helyett a fázis és a 0 közé tenni? 

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Én nem ismerem, ezért lehet, hogy buta kérdés, de a kondit nem lehetne a fázis és a védőföld helyett a fázis és a 0 közé tenni? 

Lehet, hogyne lehetne, csak annak egyéb problémái vannak, itt van egy (szerintem közérthető) magyarázat a témában: https://electronics.stackexchange.com/a/216967

Ahol nincs védővezető, ott nyilván nincs Y-filter sem, de akkor kiegészítem annyival, hogy ha van készülékház, ami védővezetőre van kötve és van kapcsolóüzemű tápegység, akkor az RF-zaj csökkentés miatt lesz benne Y-filter is. Ha pedig van Y-filter, akkor lesz 0,5-1 mA szivárgó árama a PE felé, ha ebből többet teszel egy körre (irodaház, számítógépterem, satöbbi), akkor számolni kell azzal, hogy a FI leold, jogosan és üzemszerűen.

"Ha nem kapcsol le a FI relé. Addig debug és módosítás."

Ebben teljesen egyetértek veletek, de akkor még egyszer: amikor viszont lekapcsol, akkor baromi idegesítő, ha az egész házban szűnik meg miatta az áramellátás. Volt már, hogy reggelre nálam is lekókadt a Fi relé, azt' nem volt fűtés meg lemerült a szünetmentesem. Mindkettő bántotta a lelkem.

Melóban kb. 5 éve újították az egyik épületünk elektromos hálózatát, az egészet villamosmérnök tervezte. Minden irodának külön világítási és dugalj áramköre van, utóbbiakat külön-külön kombinált Fi relé + kismegszakító berendezés védi. Így nincs áramszünet az egész épületben, ha valaki bedug egy otthonról hozott hibás készüléket (mint ma reggel). Tudom, szabályzat kell, hogy nem lehet semmit behozni, blabla... Hagyjuk már...

A világításnak sem véletlenül szokás külön áramköröket kialakítani, nem lekötözgetni az alatta lévő konnektorról, mint régen csinálták. Csak értelme nincs sok, ha a végén elrontod azzal, hogy beteszel 1, azaz 1 darab Fi relét, ami áramtalanítja a világítást is, ha valahol bedugsz egy hitvány telefontöltőt.

A világításnak sem véletlenül szokás külön áramköröket kialakítani

Én ezt annyival vittem tovább, hogy a ház felújított részein 12/24 voltos LED szalagjaim vannak, amelyek egy töltőn és akkumulátoron keresztül vannak ellátva (ide fog kerülni egy szigetüzemű napelem még), így világításom nagyrészt mindentől függetlenül lesz.

Szabad: kettő darab közönséges 72 Ah kapacitású autóakkumulátor, ha fényárban úszik a ház, akkor ~6 órát húzok át, ha takarékosan és dimmelve használom, akkor akár egy egész hétvégét. És persze tudom tölteni az autóval, ha többet kell kihúzni (légvezetékek vannak az utcában, jeges-hideg télen van néha áramszünet és szerencse kérdése, hogy rádől-e egy fa és napokig nincs).

Ez gondolom, a fényevők esetében kritikus probléma. Nálam ritkán van áramszünet szolgáltatói részről, de az is gyakrabban, mint ahányszor az életvédelmi relé leoldott. Aztán akkor ugyanúgy megy a levesbe a világítás. Van egy fantasztikus javaslatom: be kell szerezni egy LED-es elemlámpát, s azt ismert helyen, az én esetben az asztalom fiókjában kell tartani.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Vitatkozhatunk még rajta tovább, de ez ilyen worksforme dolog lehet, mert nálam kb. annyiszor van ÁVK esemény, mint túláramvédelem leoldás és szolgáltatói kimaradás. Ezeknek 90%-ban ismerem az okát, tehát nem arról van szó, hogy szar a hálózat. Tényleg olyanok voltak, hogy bedugtam egy hosszabbítót, aminek a dugaljában lecsapódott a pára, a kiforrt leves ráfolyt a sütő tetejére, és eláztatta a gyárilag oda épített csatlakozókat, "rosszul" időzítettem egy előtte és utána is tökéletesen működő PC táp bekapcsolását, meg ilyesmik...

Nem értem, hogy ha a túláramvédelmet szakaszosra építik, akkor ezt miért nem? Drága? Nem. Sok helyet foglal az elosztóban? Nem feltétlen. Akkor?

A villanyszerelésben azért elég sok dolog vándorolt már át a tök felesleges kategóriából a mindennapi gyakorlatba. Majd nézzünk vissza ide 10-15 év múlva. Kíváncsi vagyok, hogy akkor mi lesz az elfogadott gyakorlat, és hova, mennyi ÁVK kerül be.

Továbbra is fenntartom, hogy nem jó ötlet mindent 1 darab Fi relé mögé kötni.

Én a "kritikus" fogyasztóknak csináltam egy külön áramkört, saját ÉV relével.
Egyet kapott a garázs, elsősorban azért, mert általában itt működnek a netzes kültéri dolgok (beleértve egy fentebb is említett ajtónyitót).
Ezen kívül van még 3 vegyes áramkör (régebbi szerelés), amiket szintén 1-1 ÁVK véd. Ebből 2 db-ot tudtam volna kispórolni, kb. 12-14kHUF értékben. Nekem ennyit megér, hogy adott esetben nem egyszerre szűnik meg mindenütt az áramellátás.

Éjjel semmilyen fogyasztó nem kapcsol be.

Nincs hűtőszekrényed, se villanybojlered, se gázkazánod? Éjszakára kihúzod a dugaljakból az összes fogyasztót, a tévét, a NAS-t, a mosógépet, a mosogatógépet és egyebeket?

Akár egy zavarszűrő kondi is szórakozhat, nem egyszerű megfogni egy ilyen problémát.

Úgy értettem, hogy éjszaka nincsen olyan fogyasztó, ami nappal nem menne. Például egy kint időkapcsolós, vagy mozgásérzékelős lámpa. Egyedül a hűtő kapcsolhat ki-be. De az nappal is, sőt, nappal sűrűbben teszi. Villanybojler, gázkazán nincsen, ami bejátszik. A számítógépek és a tévé 0-24 megy, az nem lehet gond.

A teszt gombra holnap rányomok, hátha kiderül az elfáradás.

Valamint a térképezés már megvolt, egyedül a két kint konnektort nem vettem bele - eddig.

Szerkesztve: 2020. 11. 20., p – 21:08

Nálam a kültéri konnektorok okozták a FI relé lekapcsolódását. Az összes kültéri konnekor, kapcsoló legyen IP44-es, beltérit ne rakj oda.

 

Mi történt nálam:

- a lakásban meleg van, kinn hideg

- a leghidegebb pont a doboz volt, ahol gégecső elment a kültéri konnektor felé

- a gégecsőben lecsapódott a pára és folyt lefelé, megöntözve a kültéri konnektort belülről

 

 

Tudom, durva, de bontsd ki a kültéri konnektorokat este és nézd meg, hogy száraz-e belül.

A szakik nem véletlen töltik ki a használatlan gégecsöveket újságpapírral.

 

Bementem az elektromos boltba, hogy van-e konnektor a gégecsőből csöpögő vízvédelemmel.

Hülyének néztek. Nem kintről jön a víz hanem bentről? Ne szórakozz már!

 

Szóval fogtam a gégecső végét a doboznál és szilikonnal kinyomtam. Innentől megszűnt a légáram a kültéri konnektor és a beltéri doboz között, vele együtt a probléma is.

Bementem az elektromos boltba, hogy van-e konnektor a gégecsőből csöpögő vízvédelemmel.

Hülyének néztek. Nem kintről jön a víz hanem bentről? Ne szórakozz már!

Jót röhöghettek :)

Mondjuk elképzelhetetlen, hogy a gégecsőben légáram van, és annyi pára ... ami folyik is. Lehet most fokozódik a nyomás a csőben, és egyszer majd kilövi a dugót... :)

Aki ezt saját szemével nem látja, az nem tudja elhinni, hogy belülről is komoly mennyiségű víz jöhet.

Én is nézegettem vagy 20 percet, hogy honnan a víz, mert csak a kültéri konnektor belseje volt nedves, körülötte minden száraz.

 

Lehet poénkodni, meg minden, de attól még a víz a leghidegebb ponton fog kicsapódni, ami simán lehet egy gégecső belseje. Onnantól meg ha felülről öntözi a konnektort, bármi megtörténhet. Akár oldhat az ÁVK is.

A FI relé akkor is leold, ha a nulla és a védőföld valahol találkozik, és éppen áram folyik az adott fázison. Lehet akár valamelyik konnektorban is a találkozás.

Nálam csillár szerelés közben úgy oldott le a Fir relé, hogy a világítás kismegszakítóját előtte lekapcsoltam. Nem volt fázis az elméletileg fázis vezetékben, és mégis, ahogy a régi csillárból kihúztam a három vezetéket, valamelyik vezeték csupasz része valamelyik másik csupasz részével összeért (vagy mindhárom), és a Fi relé oldott.

Amikor kérdeztem, valaki pont ezt mondta, hogy hát lehet, hogy a 0 és a védőföld találkozott.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

meg terheles se kell hozza az adott fazison....

Hogyne kellene. Azonos N és PE keresztmetszetet és kötéseket feltételezve a leoldási áram kétszerese kell folyjon azon a körön, különben nem fog leoldani.

Ha szerinted leold ilyenkor is, akkor kérlek fejtsd ki bővebben, hogy miért tenné.

Szerintem arra gondolt, hogy az adott körben lévő fázisvezetőn nem folyik áram. Tehát lekapcsolja mondjuk a csillár körében a kismegszakítóját (ami csak a fázist szakítja meg), akkor előfordulhat, hogy az életvédelmi relé leold, ha összeérinti a csillárnál a nullát a földeléssel. Ehhez persze egyéb helyen a házban folynia kell áramnak.

Minden éjjel? Öröm és boldogság, mert reprodukálható.
Tipp: hány kismegszakítód van? Felezhetünk este? Mármint kapcsold le estére a felét.

Reggeli kérdésem: leverte a még felkapcsolt fele?

Minden éjjel lekapcsol, vagy csak véletlenszerűen (de akkor a megadott időintervallumban)?

Ha minden éjjel lemegy, akkor megpróbálhatod éjszakára lekapcsolni 1-1 kört, ha ez megvalósítható. A szüleimnél a társasházban volt olyan hiba, hogy a régi szövet "szigszallag"-gal szigetelt kötések vizet kaptak egy csőtörés miatt. Nem ment zárlatba, csak szivárgott, ott éppen a lépcsőházi világítás automatát bolondította meg, bár nem ilyen "fix" időszakban kapcsolgatta be.

Mesélek, nálam mi volt. Egykoron új ház - ma már elmúlt 10 éves -, és a szakik a nullavezetőre kötötték a fűtés hálózat réz csövét. A szomszédnál is. ÉV - avagy Fi - relét nem tettek fel, de én magamnak igen. Aztán arra lettem figyelmes, hogy néha lekonyul a relé. Majd észrevettem hangok alapján, hogy ez akkor van jellemzően, amikor megy a szomszéd mosógépe.

Mi történt? Az életvédelmi relé a ∑I = 0 kritériumtól eltérő állapotra kapcsol le. Már úgy értve, ha ez az érték nagyobb, mint egy meghatározott limit. Amikor ment a szomszédom mosógépe, az áramot folyatott a réz fűtéscsőbe, néhány 10 mV-tal megemelte a cső potenciálját nálam, így a mosogépe áramának egy része az én nullavezetőmön folyt át a szolgáltató felé, de előbb az ÉV-relén keresztül tette ezt. Ennek az áramnak a fázisvezetőben nem volt párja, tehát ez gerjesztette azt a ferrit magot, amelyen átbújnak ezek a vezetékek. Így aztán lekapcsolt az életvédelmi relé.

Tekintve, hogy a védőföldet és a nullát nem akartam a fűtéscsövön át rövidre zárni, egy út állt előttem, ha már ennyire rosszul csinálták ezt meg. Maradt az, hogy a nulla lett a réz csőre kötve, viszont ezt a kötést áttettem a Fi-relé elé.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezt a rövidítést már többször láttam itt, de nem tudom, mit jelent.

Valaki leírná úgy, hogy egy laikus is egyszerűen megértse?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Laikus leírás kérésre szabványt...

Nagyon leegyszerűsítve: nagyobb kiterjedésű fém tárgyakat (csőhálózat, korlát, polcsor, stb...) összekötnek, hogy közöttük ne alakulhasson ki akkora feszültségkülönbség, hogy együtt érintéskor áramütés érjen. Hogy önmagukban se rázzanak, a földelőszondádon keresztül még földpotenciálra is hozzák a hálózatot.

+1000

pont a múltkor volt téma a másik nagy villanyszerelős topikban, h. összedobják páran az árát a magyar villanyszerelői tevékenységet szabályozó MSZ-valamennyinek, és feltöltik ncore-ra. Merthogy nyilvánosan szimplán nem elérhető egyik tetves SZABVÁNY sem, amire amúgy hivatkozgat mindenki.

Hát ez egy fogós ravasz kérdés. Szerintem ez a jogbiztonságot sérti, mert amint hivatkozik rá egy jogszabály a szabvány is jogforrás. Részben persze értem, hogy a szakemberek érdekeit védeni kell, nehogy valaki szabványos megoldást tudjon alkalmazni saját maga. Sajnos az nincs leírva, hogy a jogforrásokhoz ingyen lehet hozzájutni a jogszabályokat hivatalosan kihirdető Magyar Közlöny is pénzbe kerül.

Ennél van kacifántosabb helyzet is. Előfordulhat, hogy olyan megoldást szabványosítanak amire érvényes szabadalom van. Ilyen esetben a szabadalmasnak kötelező bárki számára licencet adni, de arról, hogy ez mennyibe kerül nem szól a fáma. Emiatt igen nagy üzlet a szabványosító testületekbe embereket delegálni.

Egy sztori: Anno 2 évvel ezelőttig az autóipari szereplők az ISO TS 16949 szabvány szerint élték életüket. Aztán néhány nagy autógyártó (Ford, PSA, Toyota, VW, Mercedes, BMW stb.) megelégelte, hogy az általuk az ISO-n keresztül kiadott szabványokért az ISO súlyos pénzeket kér el, és létrehozták az IATF szervezetet és ma már IATF 16949 szerint tanúsítják a gyártókat. Kb. azt jelenti, hogy akinek nincs IATF tanúsítása, az nem szállíthat be az autóipar számára, legyen az SW cég vagy chipgyártó, de akár csak egy csavar gyártó is. A szabvány kiadás egy nagy üzlet, és az erősebb lenyomja a kiszolgáltatott torkán a saját szabványát. Mi vagyunk kiszolgáltatva az ISO-nak, MSZ-nek, IATF-nek stb. És nem kevés pénz a szabvány kiadónál és a rendszeres auditálást végző cégeknél landol. De ugyan ez a sztori az SSL tanúsítóknál is.

A Fi-relének az egyen potenciálhoz van köze? Azonos potenciálra húzták a fűtés rendszert a nullával, csak életvédelmi reléket nem tettek sehova. Mondjuk nekem logikusabb lenne a fűtéscsöveket a zöld-sárgára (védőföld) kötni. Egyet biztosan nem szabad: az egyik lakásban a védőföldre, a másikban a nullára kötni. Ezért sem partizánkodhattam, mert nem hagyhattam figyelmen kívül, hogy a szomszédoknál milyen a bekötés.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azt sejtettem, hogy a bekotesevel nem lesz gond ;)

Nem is ezert linkeltem az oldalt, hanem a kepek miatt, hogy lasd mire gondolok ... ugyanis ki tudja, lehet nalad is PE+N egyben erkezik be a lakasba. Akkor viszont teljesen jol/szabvanyosan kototted be.

Az EPH a földelő szondából indul, be van kötve az alap és minden vasbeton szerkezet, és minden olyan fém tárgy ami ember által megérinthető. Az EPH-t csak a villámvédelemmel kell összekötni. A földelésnek csak annyi köze van hozzá, hogy az is a földelőszondából indul... EPH-t nem lehet a PEN, de méginkább nem az N vezetőből indítani! Hallottál már a nullpont eltolódás jelenségéről? Szép is lenne ha az EPH a földhöz képest 50-60V potenciálon lenne!

És még annyit, hogy a paneleknél és készült EPH, már a 70-as években is.

Az EPH a földelő szondából indul,

Jo-jo ... nyilvan a 4.emeleti lakas tulajank nezopotjabol irtam es a lakason beluli EPH halozatrol irtam. 

EPH-t nem lehet a PEN ... vezetőből indítani! 

Ez igaz, hisz ma mar: "Épületen belül nem alkalmazható PEN vezető, a fővezetékeket TN S rendszerként kell kialakítani"

Manapsag nem sporolnak es korabban szetvalasztjak, ami mindenkepp jobb megoldas.

De ettol meg nem tunik el a mult, ahol nem lett felujitva a halozat, ott egyelore nincs mas lehetoseg:

"A rögzítetten szerelt vezetékekben védővezető céljára PEN-vezetőt (az üzemi áramokat is vezető nulla vezetőt) is szabad alkalmazni"

Hol olvastad, hogy nem lehet/szabad?

A PEN az TN-C rendszerben van. A TNS-ben PE és N külön van. IT rendszerben nincs földelés csak N. A PEN vezető mechanikai kritériumait szintén előírja a szabvány (minimális keresztmetszet, számított keresztmetszet, jelölés).

Nálad TN-C-S hálózat van, ami TN-C a főelosztóig, és TN-S az után. Így jön össze a TN-C-S. A nullázás után már neked is csak PE és N vezetőid vannak. Ha megnézed a szolgáltató oldaláról a hálózatod, akkor van a távolban egy transzformátor csillagpontod amire a fogyasztók PEN vezetőkkel párhuzamosan csatlakoznak. Felőled nézve egyre nagyobb földelési ellenállások párhuzamosan kapcsolva.

Az EPH egy külön hálózat, ami össze van kötve ugyan a földelő sínnel is (megfelelő keresztmetszetű vezetővel), de attól még más előírások vonatkoznak rá, mint a földelő vezetékre. Az EPH-t az EPH elosztóba kell bekötni, az EPH előírásai szerint, és földelni kell szondával, földelőhálóval stb. A lakásokba a fázist, az N és PE vezetőket, valamint az EPH-t kell bevezetni. Az hogy szabad szemmel nem látható az EPH az nem jelenti azt hogy nincs kialakítva, persze az is lehet nincs kialakítva költségcsökkentési okokból. Manapság úgy születnek felülvizsgálati jegyzőkönyvek, hogy ki sem megy a felülvizsgáló terepre feltárni a hálózatot. :).

Ez tok szuper, mar csak arra nem valaszoltal amit kerdeztem :)

A nullázás után már neked is csak PE és N vezetőid vannak. ... Az hogy szabad szemmel nem látható az EPH az nem jelenti azt hogy nincs kialakítva.

Sajnos nincs kialakitva. Viszont tervben van a felujitas, igy majd egyszercsak lesz.

EPH-t nem lehet a PEN ... vezetőből indítani! 

Akkor miert is nem lehet a lakason beluli EPH-t innen inditani, ha egyszer szetvalasztva a vedofold is innen indul? Rakeresve a neten, mindenhol azt latom, hogy ebben a szarabb helyzetben ez az ajanlas.

Javítom magam mert valóban lehet a PEN vezető elosztók közötti szakasza EPH gerincvezeték (MSZ 447 szerinti fővezeték), de általános esetben (egyelosztós lakások, családiházak) mégsem használható erre a célra. Mert ha nullázol az elosztódban, akkor már TN-S-be kerülsz, és PE és N vezetőd lesz, és a PE-re nem kötheted mert az közvetlenül csatlakozik a fogyasztók fémrészeihez. Ilyen esetben külön EPH vezetékrendszert kell kialakítani. Az EPH a villámvédelem része.

de általános esetben (egyelosztós lakások, családiházak) mégsem használható erre a célra

Igen es uj merohely kialakitasanal sem szarakodnak mar. Hamarosan eltunnek ezek a fura megoldasok...

Manapság úgy születnek felülvizsgálati jegyzőkönyvek, hogy ki sem megy a felülvizsgáló terepre feltárni a hálózatot. :).

Ismerosnel elfelejtette a szaki a kazanhoz es orahoz elhuzni a vezeteket, igy rarakta a blincseket (az alatta festett csore) majd belogatott egy 1M hosszu vezeteket a gipszkarton moge. Problem solved.

Nálam nincs fi-relé, történelmileg így alakult.

A kazáncserénél a konnektorba betoltak egy szóló fi-relét, a bejövő védőföldet EPH-zták ki a nyomáscsökkentőig.

Érdekes, hogy eddig a bő egy év alatt kétszer kikapcsolt. Szerencsére nem éjjel, így hamar észrevettem. 

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

A szolgáltató felől úgynevezett PEN vezető érkezik hozzád. (PE+N közös funkciójú vezető)
A PEN vezetőt a lakásod főelosztóján szétválasztják. Lesz egy nulla sín és egy védőföld sín. (ha megnézed, ezek vannak összekötve egyébként) A nulla sínről már külön kék és a védőföld sínről külön zöld-sárga vezetékek mehetnek csak tovább. Ezeket újra összekötni szigorúan tilos!

A védőföldelő sín pedig külön le van földelve. (ha el nem fogyott a földelő a talajban - mérni kellene)

Nem lehet, hogy a főelosztóban elnézted a síneket? Durva lenne ha nulla vezetőre kötnének fűtés csövet. Azt tény, hogy a szakik nem fizikusok, de a fűtéscsőről minden szaki tudja, hogy oda EPH-t kell kötni. (EPH - egyen-potenciálra hozó hálózat. Régen ez volt a szép magyar neve. Aztán a szabványíró [angol nyelvből] harmonizálta magyar szabványokat és az EPH-ból védő-összekötő hálózat, meg védő-összekötő vezető. Műszakilag helyes, de "szakilag" érthetetlen.)

De mindegy is. Nálad meg szomszédoknál kellene egyet-kettőt mérni...

Nagyobb áramú Fi relé nem segít, mert akkor nem véd meg, ha a kádban szárítok hajat, másrészt leold majd az is, mert a fűtéscsövön és a nulla vezetőn folyó áramokat azok igen kis impedanciája határozza meg. Lehet, hogy 8 A megy majd a nulla vezetőn, 1 A a csövön, ekkor nem segít, ha a 10 mA-es relét 30 mA-esre cseréled.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nyilván nem szeretnék bántani egyes szakma képviselőit, de én is ezt gondolom. Sokan tudják, hogyan használják a csavarhúzót, de azon nem méláznak el, merre megy az áram, mi történik adott kialakítás esetén. Amúgy a vizesekről, fűtésesekről is tudnék mesélni. Vagy a szakiról, aki képes volt a hűtő rendszerébe gázt tölteni, de fogalma nem volt arról, hogyan szabályoz egy hűtő, vagy teszem azt, az egyszerűbb hűtők esetén miért van az a jelenség, hogy ha abban a helyiségben hideg van, ahol a hűtő áll, akkor leolvad a mélyhűtő része. Felületes szemlélő az ellenkezőjét várná.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Őszintén szólva nem erre gondoltam, s amit írsz, azt szerintem csak kvantitatív vizsgálattal, valahonnan a p * V = n * R * T összefüggésből kiindulva lehetne vizsgálni.

Vannak hűtők, amelyekben egyetlen kompresszor van, van mélyhűtő és normál hűtő részük. A normál hűtő részben van a hőmérő szonda, ezért arra szabályoz, hogy +5 °C legyen abban a térrészben. Úgy méretezik a hőszigetelést, hogy amennyiben a környezeti hőmérséklet 25 °C körül van, a mélyhűtő részben kialakuljon a -18 °C körüli érték. Valójában senkit sem érdekel, hogy ez -16 °C vagy -22 °C.

Ha a környezeti hőmérséklet csökken, akkor kisebb a hőlépcső benti tér és a környezet között, így kisebb a hőszigetelésen a hőáram, tehát kevesebb hűtéssel, azaz kisebb kitöltési tényezővel tudja a hűtő tartani az 5 °C-ot. Szélső esetben, amikor már kint is 5 °C van, nulla a hőlépcső - akár nyitva is felejthetnénk a hűtő ajtaját -, már sohasem fog bekapcsolni a hűtő, hiszen így is tudja biztosítani az 5 °C-ot bent. Ellenben a mélyhűtő felolvad, ott is 5 °C lesz, s nem -18 °C.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Illetve van még egy ügyes megoldás, az én hűtőm ilyen. Egy kompresszor van, és úgy van kialakítva, hogy a mélyhűtő részt jobban hűti a kívánthoz képest, a normál részt pedig kevésbé. Hőmérő mindkét részben van. A kompresszor a mélyhűtőre szabályoz, az ott előírt hőmérsékletet tartja. Van két légút a mélyhűtő és a normál tér között, ebben a légútban egy billenőajtó, lényegében egy szelep, illetve egy ventilátor. Amikor a felső tér túl meleg, nyitja a szelepet, s a ventilátorral hideg levegőt öblít a felső térbe, így annak hőmérséklete csökken. A mélyhűtő nem nagyon melegszik, mert arra meg szabályozni fog a kompresszor.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De. Olyannyira, hogy néha akkora jégdudor alakul ki, hogy a ventilátor lapátjai beleütnek, és olyan hangos lesz, mint egy traktor. Várom is a telet, hogy kirakjam a hűtőből a dolgokat és leolvasszam az egészet. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Csak mondom, én arra a kb. egy órára, ami alatt leolvasztom a fagyasztót, ki szoktam pakolni a tartalmát hűtőládába és hűtőtáskákba. Ha valamiért olyankor kell, amikor nagyon teli van a fagyasztó, pl. mert valaki véletlenül nem csukta be rendesen az ajtót és most minden tele van hóval/jéggel és nem lehet rendesen használni, és nincs elég hűtőtáskám mindent eltenni, akkor egyszerűen kiveszem a fagyasztó fiókjait és szigetelem (körberakom és befedem gyapjúval). Ilyen rövid idő alatt nem szokott megolvadni semmi.

Így nyugodtan lehet akár nyáron is leolvasztani.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nos a jelenlegi szabvány igen egyszerű: beltérre 30mA, kültérre 100mA. Ez csak nálunk van így, mert mi professzorabbak vagyunk a professzoroknál. Az egész EU-ban 30mA-est kell tenni, minden áramkörre! Nálunk azért van a kivétel mert a házibarkács fűnyíró, betonkeverők stb. leverik a 30-ast. Mondjuk 100mA-el már ölni is lehet.

Jááááááj! Ezt sürgősen javítani kellene!

1.) A szomszéd mosógépe kuka. Gyanús, hogy a fűtőtestet cserélni kellene benne.

2.) Lakásban a nullavezetőt nem használhatod védővezetőnek! A nulla vezetőn üzemi áram folyik. Ha a fűtéscsövet használod nullavezetőnek (mert ezt csináltad az átalakítással), akkor a fűtés cső mentén többen is veszélyben vannak.

Sokkal jobb lett volna, ha a fűtéscsövedre kötött vezetéket a földelő sínre kötöd! Ha a szomszéd szivárgó árama a földelésed felé folyik, akkor nem oldhat ki az áramvédő-kapcsolód.
Az egész épületet felül kellene vizsgálni, ha a szomszéd gépére gyanakszol.

Ha társasház, akkor főföldelő sínnek kell lennie az épületben. Onnan külön kell jönnie a PE és az N vezetőnek a lakásokhoz.

Ha a nullára vannak kötve a fűtéscsövek (nem kételkedem benned), akkor azokat először mindenhol (minden lakásban) meg kell szüntetni. Gondolom valahol van egy kazánotok vagy bejövő távfűtés csövek. Ahol érkeznek a távfűtés csövek vagy ahol a kazántól "indulnak" a fűtéscsövek ott kell jó vastagon egyen-potenciálra hozó vezetővel bekötni. Ez az épület főföldelő sínje is lehet.

Meg kellene csinálnotok társasházi szinten. Tényleg fontos lenne!

Gondolod, én nem ezt éreztem, amikor első szilveszter alkalmával arra lettem figyelmes, hogy elmúlt nálam az áram, mert lekonyult az életvédelmi relé? Csak akkor még nem tudtam az okát.

Ez most low priority, de majd megnézem újra magamnál, s ha nálam rosszul van - nem hiszem, hogy csak rosszat álmodtam -, akkor valamelyik szomszédnál csak a vezeték színét ami cső bilincsére megy, s ha az (is) kék, akkor cselekedni kell. Magamnál nem csak a színt tudom megnézni, hanem azt is, hova van kötve.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Félreértetted. Odáig egyetértünk, hogy ez tényleg rossz.

A kivitelező az egész házban következetesen a nulla vezetőre kötötte bilinccsel a fűtéscsövet Minden lakásból. Ebből valóban az következik, hogy az üzemi áram egy része a a fűtéscsövön át folyik, s egy másik lakó nullavezetőjén megy majd vissza a villamosenergia-szolgáltatóhoz. Emiatt oldott le nálam az életvédelmi relé.

A fentiekből következik, hogy a szomszéd mosógépe hibátlan, csak a nagy üzemi áramának egy kis része, ami a fűtés csövön jött be a nulla vezetőmbe, visszafelé, a szolgáltató felé folyt a Fi-relén, azt leoldva. Ettől neki még minden működött, hiszen innentől a teljes árama a saját nullavezetőjén folyt vissza, illetve a fűtésen a többi szomszéd felé.

A másik dolog, hogy azzal követek el nagyobb hibát, ha magamnál megcsinálom, mert akkor a védőföldet a fűtéscsövön keresztül a szomszédok nullájára kötöm, ami nem jó ötlet. Egyet tehettem tehát, fenntartottam a rossz, de legalább következetes megoldást, csak úgy, hogy a fűtés cső nullára kötése nem az ÉV relé mögött történik.

Ha a fűtéscsövet használod nullavezetőnek (mert ezt csináltad az átalakítással)

Nem. Ez az életvédelmi relé berakását megelőzően is így volt, ez a kivitelező sara. Ha ÉV relét akartam, nekem workaround-ként az a lehetőségem maradt, hogy fenntartom az eredeti állapotot.

Az egész épületet felül kellene vizsgálni, ha a szomszéd gépére gyanakszol.

Az első tagmondattal egyetértek, de a szomszéd mosógépére nem gyanakszom abban az értelemben, hogy az nem hibás. Abban az értelemben igen, hogy annak üzemi áramának egy része folyt felém, s ez valóban nem jó.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Több része van ennek a dolognak.

1.) Van a hibásan kialakított "hálózat" az épületben.

2.) Ennek tudatában vagytok és nem tesztek semmit. (ezért önmagában nem osztanak jutalmat)

3.) Beépítettél egy védelmi készüléket a villamos hálózatodba úgy, hogy (esetleg) nem is tehetted volna meg.

4.) Ha felfedezted a hibát, ami életveszélyt okoz, akkor annak elhárításról valahogy gondoskodni kellene. (ez kötelesség)

Ha ezt összeadja a bíróság, akkor a szakival együtt fogjátok cipelni a sarat.

Tizenvalahány év távlatában írjak levelet a közös képviselőnek, hogy Houston, we have a problem? Bizonyára örülni fog ennek egy rakás lakó, bár valóban ez volna a korrekt. Ha nagyon ráérek és lesz két dögvész között egy kis szünet, lehet, hogy megteszem ezeket a lépéseket.

Amúgy nagyon szerencsétlenül kell alakulnia dolgoknak, hogy baj legyen. Mivel mindenkinek van normális nulla vezetője, áram ugyan folyhat a fűtéscsövön, de a bilincs lazulása, akár szakadása esetén legfeljebb néhány 100 mV-ra emelkedhet el a csőtől a bilincs potenciálja. Abba meg igen nehéz belehalni. Balesetveszély kialakulásához az kell, hogy valakinek a bejövő nullája megszakadjon, s átterhelődjön az árama a fűtéscsőre. Az már para, mert a hollandi anyáknál a csövet nem jó villamos vezetésre méretezik, illetve a hőmennyiség-mérő teste sem vezet szerintem, tehát akkor kialakulhat veszélyes potenciál a csövön.

A 4-es pontodra: jogos, de mivel társasház, nem mehetek be a szomszédaimhoz, hogy bocs, jöttem kicsit szerelni. Szóval ezt mindenképpen hivatalos formában lehet csak intézni, ez nem egy családi ház.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bocsánat, az előbb elkapott a hév. Nem szerettem volna sértő lenni.

A témára visszatérve. Az ÁVK-d szerintem 30 mA-es. Az ideális kb. 10 mA lenne, mert a 30 mA sem véd meg garantáltan. Gyerekek nagyobb veszélyben vannak.

A társasházzal kell ezt a kérdést kezelni. Pontosan, tudom, hogy a társasházzal nem mindig könnyű. Főleg ami pénzbe kerül, no meg a közös-képviselők nagy része simán csak parazita. De a hibát most fedezted fel, akkor most van itt az ideje. :-)

Értesítsd a közös-képviselőt és máris megtetted amit lehet. A közös képviselő meg gondolkodjon el azon, hogy mikor vizsgáltatta felül utoljára épületet. (ami kötelessége lenne) Vagy ha felülvizsgáltatta, akkor a felülvizsgáló volt végtelenül felületes és felelőtlen.

A liftnek, kazánnak, épület főelosztó szekrényénék az ÉV felülvizsgálatát minimum el kell végezni. A liftre az ÉMI tanúsítványt érintésvédelmi és erősáramú berendezés (régen tűzvédelmi) felülvizsgálat nélkül biztosan nem adják ki. Tulajdonképpen a lakásokig a felszálló hálózatot is felül kell vizsgálni. Legalább 6 évente.

A villamos hálózatokat is kell karbantartani. A karbantartást végzőnek is kötelessége ellenőrizni a műszaki állapotot.

A lakásokban ez nem vihető végbe, ezért a lakás tulajdonosa felel azért ami saját tulajdonában van. A jogszabály kimondja, hogy nem létesíthető veszélyes műszaki kialakítás, még a saját lakásomban sem létesíthetek ilyet. Köteles vagyok megszüntetni a veszélyes kialakításokat, önmagamat sem veszélyztetehetem. Kiváltképpen, ha szomszédomat is veszélyezteti. Ebben az esetben a szomszéd te vagy. Téged veszélyeztet a másik lakás mosógépe.

Nagyon jó ötlet volt az ÁVK beszerzése!

Szerkesztve: 2020. 11. 21., szo – 09:57

Kezdj el szakaszolni, minden nap estére csak egy kismegszakítót hagyj fent és előbb-utóbb meg lesz melyik körön van a gond. Utána már csak azt a kört kell megnézni.
Nekem például egyszer az volt a gond, hogy a mélykúti szivattyú egy villásdugó-aljzat lengő csatlakozással van összekötve és bizony a lecsapódó pára csinált egy vékony gomba réteget az aljzatban amiben ugye földelés is volt bekötve, így arra levezette. Alig lehetett látni, olyan vékony kis nyálka volt, szárazra törlés után ment tovább az élet.

Hívj ki villanyszerelőt, akinek van ehhez érintésvédelmi műszere és ért is hozzá (néhány keresztkérdéssel eldönthető), néhány méréssel megtalálja a hibát. Egy korrekt műszerpakk egymillió feletti áron van, ez pont az a kategória, amit magadnak nem fogsz megvenni, hogy megkeresd a hibát.

Aki legózni jönne és nincs ötlete, hogy mit kellene csinálni, azt kergesd el.

néhány keresztkérdéssel eldönthető

Ha jobban értesz hozzá, akkor már te is megcsinálhatnád. Ha meg te nem értesz hozzá annyira, magabiztosan mondják a baromságot, ezt valahol biztos gyakorolják naponta.

Aki legózni jönne és nincs ötlete, hogy mit kellene csinálni, azt kergesd el.

Ált. csak ilyen faszok fognak kijönni, mert a hozzáértőbb hónapokra előre be van táblázva.

Nálam az segített, hogy a szaki kikötötte a FI relét (idióta).

Egy kigyulladt konnektor elég látványos, így nehéz nem észrevenni, hogy hol a hiba.

:)

Nagy pepecs meló megkeresni, pénzért sem csinálják meg. Ezután jön a távgyógyítás, az ÁVK semlegesítése és a tűz.

 

Nálam azóta ok nélkül sosem kapcsol le. A hibát a gyökerénél kell kezelni.

Nálam is ez volt mikor házat vettük. Ki volt kötve. Tulaj mondta, hogy villanyszerelő kikötötte, mert mindig leoldott. Aztán egy "csípéssel kiderítettem", hogy a tószivattyú kábelének köpenyét ette el az idő. Sose emeljetek ki mérés/áramtalanítás nélkül szivattyút még a kábelénél fogva sem, akkor sem ha nem a vízben lévő részénél fogjátok meg!

Persze, a biztosíték is csak akadékoskodik mindig a kiovadásával. Minek megkeresni a hiba okát, inkább patkoljuk meg izmos dróttal, az majd nem fog kiolvadni. Nehogy már egy biztosíték mondja meg nekem, hogy mikor használjak egy villamos berendezést! :D

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ismerősnél ÁVK utólagos beépítésekor megcsinálta egy szaki, hogy miután megtalálta, melyik áramkör miatt nem áll meg, az elosztóból kifelé tőben (nehogy rá lehessen később kötni) elcsípte a hozzá tartozó kábelt, majd szó nélkül távozott. Pedig csak annyi volt a hiba, hogy valamikor régen valaki csinált a garázs + melléképülethez egy elosztót, amiben összekötötte a nulla és a védővezetőt.

Ha jobban értesz hozzá, akkor már te is megcsinálhatnád. Ha meg te nem értesz hozzá annyira, magabiztosan mondják a baromságot, ezt valahol biztos gyakorolják naponta.

Alapszinten hasznos mindenhez hozzáérteni, legalább annyira, hogy ne basszanak át (nagyon). Amíg nincs korrekt értékelési rendszer, ügyfelek visszajelzésével és szúrópróbaszerű utólagos ellenőrzésekkel és az iparkamara egy gittegylet, nem végzi el, ami a dolga lenne, addig ne várj csodát, tele van a piac balfaszokkal.

Ált. csak ilyen faszok fognak kijönni, mert a hozzáértőbb hónapokra előre be van táblázva.

Meg kell fizetni a szakembert. Ez a titka.

A kóklernek fizethetsz akármennyit, nem lesz képes normális munkára.

 

A személyes tapasztalatom nem sok korrelációt mutat az ár és a minőség között.

 

Aki nagyon olcsó 99% kókler, de méreg drága kóklerekkel is találkozhatsz.

 

Én számlát szoktam kérni. Tudod, a papír miatt még normálisan szerelni is hajlandó lesz. Plusz 27% ÁFA, meg a hivatalos papír meghozza a gyümölcsét. Nem mer ő sem szart saját névvel eladni.

Gondolkozni szerintem még 100 ezerért se lenne hajlandó a többség. 1 milliónál talán már megerőltetnék magukat. És akkor a villanyszerelő behelyettesíthető tetszőleges más iparossal, annyi h. a villany lehet kb. a legbonyolultabb a szakmák közül a technológiai lehetőségek és elkövethető kontárhibák miatt.

A jobbak sem szoktak azért irreálisan sokat kérni. Van például egy épületgépész és gázszerelő ember itt a környéken, ránézésre húzós árai vannak, de tavaly például kijött sürgősséggel, megnézni a gázkazánt, mert állandóan lekapcsolt és azért hideg volt december közepén, megnézte, kiderült, hogy a szivattyú a döglött, de nem lehet már kapni új alkatrészt, a bontottak pedig általában szintén szivattyúhibásak és nem kért semmit, úgy kellett rátukmálnom egy kiszállási díjat. De azért megbeszéltük, hogy kötök a kazánnal sorba egy plusz szivattyút, amit a termosztáttal vezérlek, akkor kihúzza a fűtési idényt.

Lehet a villany a legbonyolultabb és veszélyes, de azért egy elbaltázott gáz bekötés is tud szépet szólni.

Nem mennék bele abba, mekkora műsor, amikor a gázégőből víz kezd ömleni, ellenben a konyhai csapból buborékos víz folyik...
Hiába no, a "jól" bekötött kazán csodákra képes.

Lett megoldás végül?

A kismegszakító lekapcsolás sorozat próba elég hasznos lenne, sokmindent kizárna. Ja, ne zárd ki azt sem, hogy esetleg a ÁVK-d rossz (főleg, ha valami olcsó termék). Én találkoztam már olyannal, ami indokolatlannul leoldott.

Szerkesztve: 2020. 11. 22., v – 19:42

Azt nem írtad milyen karakterisztikájú RCCB vagy RCBO-ról van szó!? Valószínűsíthetően A karakterisztikájú, ami már 6mA DC hibaáramra is leold. A kapcsoló üzemű tápok, főzőlap, mikro, szünetmentes táp, olcsó led tápegység, mobiltöltő képes ilyet produkálni. Több lehetőséged is van:

- Lecseréled AC karakterisztikájúra a meglévő RCCB-t, ami csak szinuszos hibaáramra érzékeny. Ezt azért a XXI. században nem ajánlanám, de idehaza ma még ezt is be lehet szerelni. (~6000HUF)

- Azokat az áramköröket amik most az érintett RCCB-n vannak szétválasztod több RCCB-re. Így valószínűsíthetően az eredő DC hibaáram 6mA alá fog csökkenni.

- Veszel méregdrága F karakterisztikájú RCCB-t, az >10mA DC-nél szólal meg. (>100kHUF)

- Vagy veszel B karakterisztikájú (~800Euro), vagy B+ karakterisztikájú (~1200Euro) RCCB-t...

Megjegyzés: Nekem is volt hasonló problémám, egy invertert raktam a főzőlap és mikro mellé, és minden éjszaka leverte az A karakterisztikájú RCCB-t. Elraktam egy másik A karakterisztikájú RCCB-re az invertert és azóta minden működik.

Én azt tenném, hogy a saját lakásomban a biztosítéktábla és FI relé után gondosan megszüntetném a nulla lekötését a radiátorokra, ugyanakkor odakötném a védőföldet (ha még nem lenne, persze a védőföld jelenlegi szabványos lekötését változatlanul hagyva). Próbáljon ezek után leoldani a FI relé, mivel annak semmi dolga a védőfölddel, és hogy a szomszéd azon mit folyat.

Én pl. az egyik közeli konnektorból vittem a nullát a radiátorhoz egy csőbilinccsel.

Lehet, hogy ezek után a szomszéd FI reléje fog leoldani ;-)

A nullát védővezetőnek tilos használni, hiszen ha valahol a villanyóra felé a nullvezető megszakadna, akkor a villanytűzhely, mosógép, stb. a 230-at kötné a nulláján keresztül a radiátorra és a saját fémházára is.
Ergó az ÉV relé frankó dolog, rákényszerít hogy az eddigi hanyagságot rendbetegye az ember.

Én az ősöknél szoptam végig ezt, amikor beraktam 30 évvel az építkezés után ÉV relét. Egy 4 eres földkábel lett beásva a hátsó épület felé, benne 3 fázis. A maradékon meg sakkozzál egyet.
Hozzáteszem, az épületen belül is szét kellett szednem az addig szabálytalanul közösben használt PEM és nullvezetőt, ami újabb szál behúzásával járt.

Szerkesztve: 2020. 12. 06., v – 17:21

Figyelem, csak haladóknak! A védővezető megszakítása zárlatos eszköznél -akár részben zárlatos- áramütés veszélyt rejt!

Hasonló Fi-relés probléma okára úgy sikerült rájönnöm, hogy áramot mértem a védővezetőben. Üzemszerűleg nem lehet semmi eszköz, ellenállás, stb a védőkörben. A mérés úgy valósítottam meg, hogy viszonylag vastag vezetékből 100 menetet tekertem egy lakatfogó "lakatjába". Így a 20A-es méréshatárt 0.2A-re tudtam érzékenyíteni. Készült egy dugó-aljzat "hosszabbító", a fenti mérőtekecs került a védővezetékbe. Végigmérve az összes fogyasztót, megtaláltam a ludast.