Laptop vásárlás 2020. karácsonyra

Igény: Programfejlesztés (Eclipse környezetben), előadások video streamelése és/vagy rögzítése fullHD felbontással.

Új laptopot keresek full HD felbontású, 15.6" képernyőjvel (HDMI csatlakozás, 5 GHz WiFi, Bluetooth kapcsolat mindenképp kell).

Az alábbi ajánlat jónak mondható, vagy keressek mást? A válaszokat előre is köszönöm!

https://edigital.hu/notebook/lenovo-legion-5-82au005hhv-notebook-fekete…

 

Frissítés (újrafrissítve):

Mivel a fenti konfiguráció leggyengébb pontja a 8 GB RAM, megnéztem, hogy hol lehet szabadabban konfigurálni:
ilyenek pl. a MYSOFT.hu (például https://www.mysoft.hu/searchdetails.aspx?fs=csalad%3Dlegion%3A) vagy a
RADIUM.HU (pl. https://radium.hu/lenovo-laptop/lenovo-legion-5-ar.html)
DIGIPRIME.HU (pl. https://www.digiprime.hu/laptop/lenovo-laptop/lenovo-legion-5-ar)

 

Közben felvetődött, hogy az AMD RYZEN processzorok is számításba jöhetnek (pl. AMD Ryzen 5 4600H, vagy AMD Ryzen 7 4800H).

https://www.mysoft.hu/searchdetails.aspx?fs=csalad%3Dlegion%3Aprocesszor%3Dryzen5_ryzen7%3A

https://radium.hu/gamer-laptop/amd-ryzen-4000-gamer-laptop.html

https://www.digiprime.hu/laptop/asus-laptop/asus-tuf-gaming-a15-fx506-ar

 

Konlúzió :

Sokat hezitáltam a Lenovo Legion 5 és az ASUS TUF A15 között, végül az utóbbi rendeltem meg - a pénzügyi keret által behatárolt konfigurációban: ASUS TUF Gaming A15 FA506II - Ryzen 7 4800H, 15.6FULL HD 144Hz, 512 GB SSD, 16GB RAM, Geforce GTX 1650 Ti 4GB + ajándék ASUS egér. Ez a topiknyitóhoz hasonló árfekvésű konfiguráci, csak több a RAM, nincs HDD és AMD Ryzen 7 a CPU.

https://www.digiprime.hu/laptop/asus-laptop/asus-tuf-gaming-a15-fa506-a…

Hozzászólások

RAM-ból 16G alatt nem vennék, illetve ez a Légiós noti főleg gamereket céloz. SSD fronton (SSD only notival) pedig 1TB lenne a cél.

Egész jó szokott lenni az usanotebook és a mysoft ajánlata. Amit még megnéznék, hogy a Ryzen 4k-s U szériával mit mutatnak, akár Thinkpad fronton. Garanciából minimum 3 év és ha van, akár opcióban, akkor helyszini NBD.

8G ram az kevés + Lenovotol munkára inkább Thinkpad.

Java fejlesztésre (pláne, ha van mellette Android fejlesztés is), a 16 GB kevés tud lenni, én több mint egy éve bővítettem 32 GB memóriára, megéri, egyrészt nem gyilkolja az SSD-t a swap, másrészt meg tényleg sokat segít, ha nyitva tud lenni 10-15 böngészőfül az adott problémával, és mellette ott van a virtuális gép, amin fut a DEV backend és/vagy az Android emulátor.

Mondta valaki, hogy szar a Windows? Egyébként sokan mondták, de ez most mellékes :)

Tapasztalataim szerint a Windows több memóriát eszik, mint egy Linux disztribúció. Nem próbáltam az összes létező Linux disztrót az összes DE-vel és VM-mel, de sokfélét teszteltem, és nyilván van különbség pl. egy LXDE és egy KDE Plasma erőforrásigénye között, viszont Linux esetében legalább lehet választani olyat környezetet, ami jól használható, és kevéssel is beéri.

Tapasztalataim szerint a Windows több memóriát eszik, mint egy Linux disztribúció.

Ez még akár igaz is lehet, de emlékszem, hogy valamelyik threadben már 1-2 éve is belinkeltem egy screenshotot egy szimulációs app fejlesztéséről, amiben az IntelliJ 15 giga körül evett, a Git 2 GB felett járt (napi több száz commit keletkezett), és amikor elindítottam egy számolást localban, az berántott 20+ gigát maga alá.

Ezek után az, hogy a Windows vagy Linux fogyaszt-e többet, már nem oszt, nem szoroz. :D

Ez a recommended, amit átlagos projektméretekkel számoltak ki. Mi van a nem átlagos méretű projektekkel? :)

+ ez még csak az IDE által kért RAM, nem futtatsz helyben tesztkörnyezetet, pláne nem olyan, amiben a teljes gép virtualizált, nem használsz más toolokat, nem számoltad bele a host OS igényét, stb.

Itt arról van szó, hogy valaki notebookot szeretne venni, ezért kéri ki mások véleményét. Ő alapvetően elégedett lett volna a 8 GB-tal, nem úgy tűnik, hogy neki túl nagy igényei lennének, legfeljebb a 16 GB mozgatta meg a fantáziáját, ezek után meg kapja az elborzasztó választ, hogy 32 vagy 64 GB-ra lesz szüksége, mert lehetnek "nem átlagos méretű" projektek is.

Csak kapkodom a fejem, hogy hová "fejlődünk", szomorú, hogy ilyen fejlesztői környezetek vannak manapság, még szerencse, hogy nekem olyan dolgaim vannak, amihez nem kellenek ilyen "rettenetek".

Egyszer tettem fel a Texas Instrument saját IDÉ-jét egy mikrovezérlőhöz, az se volt semmi, ott is elgurultak már a gyógyszerek, azt hamar kukáztam, maradtam a bevált módszereknél.

Ő alapvetően elégedett lett volna a 8 GB-tal, nem úgy tűnik, hogy neki túl nagy igényei lennének, legfeljebb a 16 GB mozgatta meg a fantáziáját, ezek után meg kapja az elborzasztó választ, hogy 32 vagy 64 GB-ra lesz szüksége, mert lehetnek "nem átlagos méretű" projektek is.

Akkor vegyen 8G memóriával gépet, nekem tulajdonképpen mindegy, csak gondoltam elmondom, hogy szembe jöhet a valóság, ami elől nem mindig egyszerű elugrani és célszerű tovább bővíthető gépet venni, ha már...

Csak kapkodom a fejem, hogy hová "fejlődünk", szomorú, hogy ilyen fejlesztői környezetek vannak manapság, még szerencse, hogy nekem olyan dolgaim vannak, amihez nem kellenek ilyen "rettenetek".

Ezek a mai fiatalok, hová lesz így a világ.

Abszolút igazad van a memóriával és hálás vagyok, hogy rámutattál a topikindítóban szereplő konfiguráció gyenge pontjára. A telhetetlen vágyaknak azonban kemény korlátot szabnak az anyagi keretek - különösen, amikor nem más pénzét költi az ember... :-)))

Szerintem végül sikerült az eredetinél kiegyensúlyozottabb (és elvileg könnyen bővíthető) konfigurációt találni. Hobbi célra szerintem jó lesz egy darabig.

 

Ezek a mai fiatalok, hová lesz így a világ.

Hogy hová jut, azt nem nehéz kitalálni: bele fog fulladni az agyonbonyolítottságba. Bábel tornyának története nem mese. Rólunk is szól...

ezek után meg kapja az elborzasztó választ, hogy 32 vagy 64 GB-ra lesz szüksége, mert lehetnek "nem átlagos méretű" projektek is.

Egy szóval nem mondott ilyet senki. :D Ezek voltak:

Szerintem nem hangzott el olyan, hogy a kérdezőnek mire van szüksége. Annyit mondtunk többen is, hogy a 8 az kurva kevés, és a 16 is nagyon kompromisszumos. Főleg, hogy fejlesztés közben még videózni akar, ami szintén nem performance impact nélküli mutatvány.

Én (és mások) leírtuk a véleményünket, gondolom az alapján, amit a mindennapi munkánk során tapasztaltunk. De amúgy ha engem kérdezel, nekem mindegy, vegyen mindenki olyan laptopot, amilyet szeretne. :)

"Hobbi célra szerintem jó lesz egy darabig" vs "majdnem több százan dolgoztak rajta fulltime"

 

"nálam a fejlesztős gépben 64 GB van, és néha kevés"

 

O.K. :)

 

Egyébként, de nem mellesleg, nyilván igazatok van, mert ti használtok ilyen környezeteket, ti tapasztaljátok meg azokat, amikről írtatok, csak azt is figyelembe kell venni, hogy a hobbi nem feltétlenül jelent (és általában nem jelent) akkor terhelést, mint egy nagy projekt, amin egy rakás fejlesztő dolgozik.

Sajnos, sokszor nem a hobbi vs. professzionális alkalmazás a döntő, hanem az, hogy a fejlesztői környezetet miből és hogyan rakták össze. Például az STM32CubeIDE is Eclipse alapú, abból meghív egy grafikus konfigurációs felületet (STM32Cube MX), ami többszáz megabájtos csomagokból szedegeti össze a komponenseket (és ezeket - némi túlzással - szinte minden kattintáskor frissíteni akarja az Interneten keresztül) amelyekből kódot generál, akkor könnyen belátható, hogy eszi az erőforrásokat már akkor is, amikor én még egy sor kódot sem írtam hozzá.

Az Altera/Intel Quartus telepítése és használata sem piskóta, és mindezt használni kell akkor is, ha csak egy bugyuta Knight Rider villogót akarok összehozni vele szórakozásból.

Kiváncsi lennék milyen állat volt ez... Valami kódgenerátor csinálta? Ember annyi Java kódot nem lát át, amihez 16GB kell. Vagy nem csak sima kódszerkesztés/build/debug ment, hanem valami trükkös plugin is aktív volt a rendszerben? Vagy forrásból volt berántva egy teljes dependency hell?

Nem azt mondom, hogy lehetetlen, csak hogy ez azért remélem nem átlagos. Meg aki ilyenen dolgozik az magától is tudja, hogy neki sok RAM kell, nem fogja megkérdezni, hogy szerintünk - mezei fejlesztők szerint - mennyi kell.

Én mostanáig 8GB RAM-mal fejlesztettem pont Eclipse alatt és nem volt kevés egyáltalán. Nyilván azon is múlik, hogy mit fejlesztesz, mind a fordítás, mind a futtatás oldalon. Még egy Virtuális gépben egy Visual Studio is néha meg volt nyitva, úgy is el voltam a 8GB-vel. Végül bővítettem de csak azért mert cseréltem az SSD-t, és ha már úgyis kellett alkatrészt rendelni és úgyis kinyitottam a gépet, akkor már bepattintottam plusz egy 16GB modult is. De tényleg elég volt a 8GB simán. Tab-okat elkezdem lezárogatni, mikor már keskenyednek. De így is több van nyitva, mint ami tényleg kell.

HDMI csatlakozás

Helyette inkább DisplayPort, az "okosabb". Egy apró, filléres átalakítóval lesz HDMI portod, de fordítva már nem ilyen egyszerű a helyzet, ahhoz elektronika kell, és az még mindig húzós áron van.

Én (is) azt vettem észre, hogy fejlesztéshez játékra optimalizált laptopot érdemes venni, mert annak korrekt a hűtése és nincs throttling se CPU, se GPU oldalon. Veszel egy átlagos laptopot és egy combos Java projekt fordításánál 30-60 másodperc után már thermal throttling van.

Ez a Legion jó lehet, de szerintem olyat nézz, ami bővíthető 32 GB memóriáig, például egy ASUS ROG G15 jó alap, aztán azt teszel bele, amit gondolsz.

Viszont ezt nem vágom, hogy mit fejlesztesz, amit 30-60 sec lefordítani? Épp ezért szeretem egyébként az Eclipse-et, mert olyan inkrementális build rendszere van, hogy ctrl-s-t megnyomom, és amit begépeltem a következő pillanatban már aktiválódott is az éppen futó runtime-ban is. Vagy ha újra kell indítani a fejlesztett programot, akkor is 1-2 másodpercen belül meg van.

Egy teljes build még talán van ennyi, de azt meg a szerveren futtatom csak többnyire.

Viszont ezt nem vágom, hogy mit fejlesztesz, amit 30-60 sec lefordítani?

Többnyire legacy cuccok vagy pedig kisebb modul, amiben a build folyamat része egy integrációs teszt embedded alkalmazásszerverrel és kicsit okosabb mock rendszerekkel. Van mondjuk GWT-s projektem, ott 4-5 perc egy build, tesztek nélkül. Komplex monolitikus Android alkalmazás, szintén 4-5 perc build, tesztek nélkül és csak egy build flavor.

Épp ezért szeretem egyébként az Eclipse-et, mert olyan inkrementális build rendszere van, hogy ctrl-s-t megnyomom, és amit begépeltem a következő pillanatban már aktiválódott is az éppen futó runtime-ban is. Vagy ha újra kell indítani a fejlesztett programot, akkor is 1-2 másodpercen belül meg van.

IntelliJ is képes erre, sőt, viszont vannak helyzetek, amikor nem működik, rosszul működik és/vagy nem stabil az ilyen hot-deploy. És amikor a hot-deploy hibáját keresed fél napon át, ami eltűnik egy full build és "hagyományos" deploy után, akkor rászoksz, hogy furcsa hiba esetén megy egy teljes build, pláne, ha test driven development van vagy arra hajazó valami.

-

Nyilván, ha nulla darab teszted van, akkor nem ennyi idő. Vagy ha zöldmezős projekten dolgozol, aminek a története nem nyúlik vissza 2000 előtti időkre, amikor még 1.1-es Java volt és benne van minden korszak, de se idő, se pénz, se akarat, se bátorság nincs modulokra szedni, évek óta várják, hogy csendben kimúljon, de csak nem akar megdögleni, hozzá kell nyúlni minden évben.

Esetleg Thinkpad E15/L15? Az uj AMD-s configok elerheto aruak, raadasul 2 ram slotosak, amibol egyik sem frorrasztott (legalabbis az L szerianal)

http://szoftvervasarlas.co.hu - szoftverek legjobb áron

Első review találat első bekezdése: "The Lenovo ThinkPad E15 does not only get extremely hot in our review, it also suffers from throttling."

Az a baj, hogy ezek inkább business laptopok, mint fejlesztői gépek, nem arra vannak tervezve, hogy majdhogynem folyamatos CPU terhelést kapjanak...

Nem, nyilván az tökéletes és nyoma nincs a thermal throttling jelenségnek. Én kérek elnézést, hogy egyáltalán felmerült bárkiben is valaha, hogy a Lenovo E15/L15 nem egy tökéletesen kiegyensúlyozott laptop, ami mindenre is egyformán jó.

Köszönöm  a tanácsokat mindenkinek! Végeredményben lebeszéltetek a topiknyitóban szereplő akciós ajánlatról, keresek tovább! (Lehet, hogy pénzt is kellene még gyűjteni...)

Szerkesztve: 2020. 11. 21., szo – 22:24

A témához kapcsolódva, én is új gépen töröm a fejem. Jelenleg egy Lenovo TP E460-at nyúzok 16GB RAM, 512SSD Core i7-6500U társaságában, Ubuntu 20.04LTS alatt, DE! A gépet amikor vettem, úgy terveztem, hogy rögtön Linuxxal fogom használni, azonban valami miatt minden disztribúció, amit a megvásárláskor kipróbáltam valahogy nem akart összeidomulni a switchable (Intel/AMD Radeon M360) grafikus megjelenítővel. Sajnos a vásárláskor nem figyeltem oda, hogy a switchable graph kicsit mostohagyerek a linux alatt (2016). Valahogy a képernyővel állandóan problémáim voltak, pedig nagyon sok disztrót megpróbáltam de valahogy nem nyújtotta azt a pörgést amit elvártam és amit a Windows-os alaprendszer nyújtott. Így sajnos visszatértem a gyári beépített Windows-hez, (10pro) és használtam, bár nem lettem bele szerelmes, amikoris tavaly év végén elkezdett rakoncátlankodni. A legváratlanabb időpontokban kaptam a kék képernyőket, főleg videós használat közben. Minden elképzelhetőt kipróbáltam, Lenovo Utolsó Video Driver (ami már rég nem volt naprakész a gyári AMD-hez képest) küzdenem kellett a windowssal, hogy ne akarja frissíteni, de valahogy mindig elhasalt a gép egy idő után. Egyedül az AMD grafikus kártya tiltása működött, de akkor meg a gép lassult be rettenetesen. Valami fórum hátsó bugyrában olvastam, hogy ez egy ismert hiba az egyetlen esély, hogy próbálok ragaszkodni a lenovo-s driver-hez és nem frissíteni, mert a lenovo már nem fog vele foglalkozni. Szóval gondoltam egyet és ismét ubuntu került a gépre. Használhatóságát tekintve lényegesen jobb lett, a videó sebesség is elfogadható, de ha valamit célzottan az AMD-vel indítok akkor sajnos megkergül, illetve végre ismét használhattam a Remmina szoftvert távoli felügyelt rendszerek menedzselésére (SSH, RDP, VNC, beépítet SSH tunnelen keresztül) és nagyon meg is kedveltem :-). Azonban folyamatos használat esetén a gép néha így is fogja magát és iszonyatosan belassul, a chrome és a gnome-shell minden erőforrást a magáénak akar tudni. Szóval ez így is idegesítő most egy kissé. Áttettem az SSD-t egy Dell Inspiron 3000-es gépbe 16GB RAM Core i5 8250 ami elméletileg gyorsabb a Core i7-emnél, de sajnos ebben is egy intel/amd switchable grafika van, használhatóbb is lett a gép, nem lassul be, de azért nem ezt várom. A lányom 5 éves macbook Air-je sokkal használhatóbbnak tűnik. Szóval a következőkön morfondírozok, segítsetek a választásban:

1.) Veszek egy játékos Dell, vagy Lenovo masinát 4-500e körül Nvidia grafikával, bele a Linux, kicsit zajos lesz néha azonban lehet, hogy meglesz az általam elvárt felhasználói élmény végre huzamosabb használat esetén (Eclipse python, java, php kódoláshoz, Remmina távoli menedzseléshez) is.

2.) Most, mivel hogy megjelentek az M1-es MAC-ek és a Pro is már súrolja azt az árat amit hajlandó lennék érte beáldozni, továbbá elég jókat olvasok róla, szóval böki a csőrömet nagyon, hogy esetleg egy ilyet vennék. (512SSD, 16GB RAM) Azonban van egy bibi. Remmina nem nagyon van rá, a tudását pedig már nem nagyon tudnám nélkülözni annyira megszoktam. Eclipse elméletileg fut rozettával, gondolom előbb utóbb lesz natív változat is, de ez annyira nem fáj, fejlesztő eszköz létezik más is amivel elboldogulok. Van közöttetek esetleg valaki, aki használ MAC-et és használja távoli menedzsmentre? Ha igen akkor milyen desktop alkalmazás van rá? Jó lenne, ha az említett szolgáltatásokat tudná SSH tunnel-en keresztül. Még valami tény szól amellett, hogy MAC legyen, a zenéléshez elég sok mindent tudnék ezzel kezdeni. Hangszerkesztés és egyebek MAC-en mindig zökkenőmentesen szoktak menni, míg PC-vel használva néha vannak furcsaságok.

1-es pont pro:

- Remélhetőleg megy a Linux normálisan

- Megy a Remmina

- Megy az Eclipse

1-es pont kontra:

- CPU terhelésnél lehet, fütyül

- Bazi nagy méret

- Kábeldzsungel, ha össze akarom dugdozni egyéb cuccokkal.

2-es pont pro:

- A gyártó és a tesztek alapján brutális teljesítmény

- Várhatóan zavartalan felhasználói élmény

- Kicsi méret (Nekem a 13-as elegendő, asztalról használom külső monitorral, és ez már meghajtana egy 4K-s képernyőt is rendesen)

- Nagy felbontás alapból is

- Eclipse megy

- Zenéléshez szuper lenne, tudom vinni

- Thunderbolt dokkolhatóság.

2-es pont kontra:

- nincs remmina

Mi a véleményetek? Érdemes lenne bevállalni egy MAC-et, vagy maradjak PC vonalon?

Üdv,

Kincza

PS.: ugyanitt Lenovo TP E460 Core i7-6500U, 16GB RAM, 512SSD eladó :-)

kincza

Konkrétan a video=SVIDEO-1: ugrik be, de már fáradt is voltam, mikor írtam. Neked más kellene. Amúgy ha több Linux disztróval és Windows-al is gondok vannak, lehet hardverhiba is. A VGA dedikált memóriát kapott benne? Mert az is lehet hibás, le kellene tesztelni.

A Windows kék képernyőknél meg kellene nézni, mi a hibaüzenet, Vagy a Bluescreenview lehet utólag is megmutatja.Ha mindíg más, akkor lehet memória hiba.

Most, mivel hogy megjelentek az M1-es MAC-ek és a Pro is már súrolja azt az árat amit hajlandó lennék érte beáldozni, továbbá elég jókat olvasok róla, szóval böki a csőrömet nagyon, hogy esetleg egy ilyet vennék.

Hát, a Geekbench-en 1700/7500 körüli pontokat kapott, ez kétszer annyi, mint amit az én közel öt éves laptopom tud vagy nagyjából annyi mint egy mostanában kapható Ryzen 4900HS tud. Ettől még vehetsz ilyet, valakinek meg kell vennie és nyúznia pár hónapig, hogy kiderüljön a valóság. :)

Oo..akkor ezek nagyon jo ertekek.

Mert? Csodák nincsenek, az ARM azt jelenti, hogy gyenge, viszont a kérdés az, hogy milyen thermal throttling mellett képes erre, tehát tartósan mennyi teljesítményre képes, mert az összes MBP-re az alul-hűtöttség volt jellemző.

Sejtem, hogy azt akartad sugallni, ezt kevesnek erzed, holott en pont az ellenkezojet gondolom.

A felhajtás jóval nagyobb körülötte, mint a teljesítménye. Ha nálad van egy wow érzés erre, hogy tudja azt, amit egy közönséges idei Ryzen, akkor vélhetően a korábbi MBP/MBA a baseline és nem a kortárs piaci termékek. A nagy dobás nem a teljesítmény, hanem az architektúra váltás.

Az a helyzet, hogy passzív hűtés van csak bennük. Összehasonlítva a korábbi legerősebb inteles MAC változatokkal (bizonyos szoftverek esetén) azok már régen visszavettek a teljesítményből, amikor az új még röhögve hozza a maximumot. A srác a lehetőségekhez mérten elég jól körbejárta a témát. Mivel van a családban MAC és én is használok Apple cuccot (iPAd) így van összehasonlítási alapom, sajnos érzek egy olyan pluszt, ami eddig a Linux-os notebookjaimból mindig hiányzott. Úgy látom, hogy az Apple most elég rendesen feladta a leckét CPU szinten. Szóval nagyon morfondírozok.

kincza

Az a helyzet, hogy passzív hűtés van csak bennük.

Csak az MBA-ban lesz passzív hűtés. Az MBP-ben van továbbra is aktív a hűtés. És mind a kettőben van bőven thermal throttling.

Összehasonlítva a korábbi legerősebb inteles MAC változatokkal (bizonyos szoftverek esetén) azok már régen visszavettek a teljesítményből, amikor az új még röhögve hozza a maximumot.

Hogyne, de ilyenkor érdemes idei egyéb hardverekkel összevetni, nem pedig a korábbi Apple hardverekkel, nyilván elég nagy blama lenne, ha gyengébb lenne az idei Apple termés, mint a tavalyi. :)

Mivel van a családban MAC és én is használok Apple cuccot (iPAd) így van összehasonlítási alapom, sajnos érzek egy olyan pluszt, ami eddig a Linux-os notebookjaimból mindig hiányzott.

Ha egy kézben van a szoftver-hardver, akkor viszonylag könnyű dolog konzisztens dolgokat kihozni, a Linux meg eléggé hátrányos helyzetű még mindig a desktop kapcsán kényelemben. Ami érdekes lesz, hogy mennyi natív szoftver lesz, amit használnál és mennyit kell Rozettán keresztül, esetleg virtualizálva futtatni és akkor mit tud majd.

Hozzátenném, hogy nekem annyi emlékem van, hogy amikor négy éve dolgoztam egy szobában három MBP-s sráccal, a frissen vett laptopjaink közül az összes MBP hangosan ventilált throttling mellett ugyanarra a terhelésre, mint amire az enyém még éppen megemelte a ventilátor fordulatszámát. Jó, az enyém majdnem 3,5 kilós, van hely benne a korrekt hűtésre. :)

Úgy látom, hogy az Apple most elég rendesen feladta a leckét CPU szinten.

Én azért még várnék ezzel a dologgal pár hónapot, hogy nem kell-e másképp tartani... kevés egzakt számot láttunk eddig, az Apple meg híres arról, hogy csak akkor közöl egzakt és objektív számokat, ha mérhetően jobb, mint a kortárs piac. Ha nem jobb, akkor az érzésre megy rá.

Azon is múlik, hogy mit fejlesztesz. Ha nem targeted a Mac, és általában x86-ra fejlesztesz, vagy azon belül sem multiplatform, tehát fixen Windows, Linux, vagy BSD, akkor minek szivatnád maga azzal, hogy egy tök másik platformon fejlesztesz?

Szerintem egyébként sem ésszerű döntés egy technológia váltás utáni új sorozat első példányát az első user review-k előtt megvenni. Az árát nem nagyon néztem, de nem tudom elképzelni, hogy az ár/teljesítményben a legjobb volna - nem jellemző Apple-re. Viszont ha a wow faktor miatt jó érzésed lesz, akkor meg minek beszélnénk le róla?

Szerkesztve: 2020. 11. 22., v – 01:59

Inkább valami Ryzen 5 AMD-s gép. Ár érték arányban mindenképp jobb.

https://www.laptop.hu/lenovo-legion-5-15-6-fullhd-ips-ryzen-5-4600h-8gb…

Amúgy ez a Legion alverzó micsoda? Régen volt a ThinkPad, mint abszolút felső középkategória anyagminőség, összeszerelés   szempontjából,  meg az olcsó Idepad. Meg a felső kategóriás szériák.

Szerintem is Ryzen 4xxx. Az minden szempontból előnyösebb, azonos áron több mag, több cache, kisebb fogyasztás, de viszont sehol nincs általában készleten, max. a H-s verzió.

Ez a Legion nem tűnik rossznak, főleg az általad írt Ryzen-változat. De még a topiknyitásban linkelt inteles se olyan rossz, ami annak a konfignak a gyengesége: nincs benne SSD (Eclipse HDD-ről elég lassú tud lenni, igaz SSD-t olcsón lehet bővíteni vásárlás után is), meg csak 250 nit-es kijelző, még a 300-asok is néha elég gyengék fényerőben, meg abban 8 GB RAM van (ha bővíthető, az sem gond). Ami miatt mégis meggondolnám ezt a Legiont, hogy ahogy már írták fent, gamereket céloz, a dedikált 1650-es kártyát (feleslegeses programozáshoz), high refresh rate panelt, RGB billentyűzetet kell megfizetni benne, amikre a topiknyitónak nincs szüksége. Konkrétan a dedikált GPU csak melegedést okoz, meg felesleges fogyasztást, és bár a BIOS-ban tuti le lehet tiltani és a Ryzen prociba integrált GPU-t használni helyette, de akkor meg minek vett valaki 350-400k-ért Legiont?

Én nem rég egy Idepad 5-öt vettem, Ryzen 4700U, 2×8 GB 3200 MHz DDR4 RAM, 256 GB SSD, 1 TB HDD (ezt cseréltem 1 TB SATA3 SSD-re), FullHD IPS 60Hz Freesync panel (PWM mentes). Árban is korrekt, ha lehet kapni, de! Vannak gyengeségei: RAM forrasztott, bővíteni nem lehet (ami főleg a 8 gigás változaton érvágás). Panelen háttérvilágítás bleedingel (bár ez csak fekete egynemű képnél tűnik fel a jobb felső sarokban, rossz anyagillesztés okozza, megnyomva a sarkot, eltűnik), csak 300 nit fényerő, és csak 58% sRGB lefedettség, de azért tűrhető kijelző, de fotós munkára nem alkalmas, ahová színhűség kell. Plusz 25 W TDP fokozatos (Extreme Cooling mód) szerintem elviselhetetlenül hangos, de default beállítás az Intelligent Cooling, ami 15W TDP keretet állít be, azzal viszont nem hangos gép, és egyik beállítás mellett sem throttlingol, még csak a közelébe sem kerül. Tapipadja jó, de nincsenek rajta dedikált tapipad gombok. Billentyűzete olyan, mint a ma tipikus modern Ideapad, Thinkpad, Legion, ultrabook billentyűzetes, szigetes, kis nyomástávú, de nem túl gumírozott-bizonyotalan tapintású, háttérvilágítás van benne, egyszínű fehér. A gép gyengeségeit kompenzálta az ára összességében. Kódolásra alkalmas, de mindenki döntse el, hogy ezek a hátrányok mennyire dealbreakerek neki.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igaz-igaz, bocsánat, én néztem be, megakadt a szemem az 1 TB HDD-n, és nem vettem észre, hogy előtte + jellel ott van hogy 512 GB SSD. Mindegy, én az 1 terás HDD-t mindenképp kivenném a gépből és egy olcsó 1 TB-os SATA3 SSD-t tennék bele, pont így jártam el a szóban forgó, új IdeaPad5-ömmel is. Pedig a benne lévő WD HDD 5400 rpm-es ellenére elég kellemes, korrekt kis darab, nagyon halk, csendes, másoláskor 100-200 MB/sec sebességeket tartott, egész meg is lepődtem rajta, de akcióban vettem egy 1 terás Crucial MX500-at, az ment a helyére, persze a HDD-t sem dobom ki, be lesz fogva archiválásra, biztonsági mentésre, +1 példányosításra, hogy több lábon álljon a backupom. Nem akarok a gépben mechanikus alkatrészt már 2020-ban, elég olcsóak az SSD-k, főleg, ha az ember maga bővíti.

De min írtam, nem olyan rossz ez a Legion sem. Annyit még tanácsolnék a topiknyitónak, hogy a lehető legrosszabbkor kezdett el laptopot nézni, a koronahelyzet miatt eleve magasan vannak az árak, meg problémás a készletellátás, erre jön még rá, hogy fekete péntek, és karácsony közeledtével az emberek söprik kifelé a készleteket, így ha akar is valamit venni, baromi gyorsan kell rá lecsapni, mert még vár vele néhány napot, és nem lesz semmi sem, vagy a legszarabbakat, vagy legdrágábbakat hagyják csak meg, a többit mind el fogják vinni előle. Nem azt mondom, hogy kapkodja el a vásárlást, ne nézze meg mit vegyen, de nagyon álljon rá a témára, vegye meg pár napon belül, sokat nem alhat rá. Egyébként ha magyarban veszi, akkor én bemennék valami nagy üzletláncba, és megnyomkodnék néhány kirakott darabot, billentyűzet, tapipad, kijelző, ezek a legfontosabbak kódolásnál, nem az, hogy 6 vagy 8 mag, 8 vagy 16 GB RAM, dedikált vagy integált GPU. Nem kötelező ott a boltban megvenni, csak megnézni közelebbről, aztán be lehet rendelni online, ahol olcsóbb, akciósabb, de legalább az ember megnézi mit vesz. Itt nálam ez a UK-ben nem opció, eleve olyan városban lakom, hogy tőlem nagyon messze a belvárosban van csak laptopokat áruló helyi bolt, ott sem lehet általában őket kipróbálni, és a választék is korlátozott, plusz most a COVID-os lezárás miatt minden műszaki és PC-s bolt be is van zárva, így nekem is a vak ismeretlenbe kellett beleugranom, netes videók, review-k alapján, meg a kínálat átnézése után.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Amúgy ez a Legion alverzó micsoda?

Gamer sorozat, van minden nagyobb gyártónak ilyen. A fő különbség az, hogy gyakorlatilag nem fordul elő thermal throttling, mint a többiben, ahol nem szempont az, hogy perceken és órákon át maximumot adja.

Tuti laptop kell? Fogod hordozni? Mert ha nem, egy asztali konfiggal jobban jársz.

Félreérthetően fogalmaztam: az "előadás rögzítése" itt többnyire azt jelenti, hogy a laptop képernyőjén prezentált dolgokat kell felvenni, némi mutogatással, közben néha videobejátszás vagy webkamera képének bejátszása is hozzájön, s mindeközben egyidejűleg alámondom, amit kell. Az OBS Studio vagy a Streamlabs erre tökéletesen megfelel, streamelni és rögzíteni is lehet, meg a fenti bejátszások is megoldhatók vele. A régi laptopomon is eldöcög, csak fullHD felbontásban nem merem erőltetni.

Javítsatok ki, ha tévedek, de kb. szeptembertől szokták ilyenkor hétről hétre emelni az árakat, hogy karácsonyig biztosan drága legyen, kivéve kamu black Fridaykor, akkor az eredetinél nem sokkal magasabbra viszik fel. Persze nem mindenki. 

Szerkesztve: 2020. 11. 24., k – 12:56

Eclipse nem halt még meg?

Zbook -ot ajánlom.

Ez a TUF A15 nem rossz gép egyébként, amit vett, review-kon, teszteken elég korrekt értékeléseket kap. Bár ez is gaming laptop, és szerintem elég sok olyan overkill dolog van benne, ami egy gamernek fontos, de kódolásnál haszontalan, pl. 144 Hz-es kijelző, meg dedikált GPU. Lehet valami workstation noti 32 giga RAM-mal, de csak prociba integrált GPU-val, és csak 60 Hz-es, de nagyobb sRGB lefedettségű, jobb minőségű FullHD panellel passzentosabb lett volna a feladatra.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mint írtam, a gamer laptop szinte az egyetlen olyan, amivel tartós terhelést tudsz elérni thermal throttling nélkül, ezért olyan fejlesztési feladatokra, amelyeknél egy-egy build több percig tart, nem nagyon marad más alternatíva, dacára annak, hogy vannak benne fejlesztés és átlagos használat szempontjából felesleges dolgok.

Workstation laptop is jó, de általában drágább és általában ugyanaz van benne, kivéve design és mondjuk a fények. Dedikált GPU is van benne, mert ugye nem csak IT van, hanem CAD és grafika is, azokhoz meg nem árt a GPU.

Igen, mindenki más is dedikált GPU-val adja a workstation laptopot, ezért írtam, hogy nem nagyon lesz workstation laptop CPU mellé integrált GPU-val. :)

Ahol kifizetik a Solidworks meg a Pro/Engineer árát van pénz ezekre.

Mondjuk a bérekhez képest általában elenyésző a hardver költsége, három év NBD garancia mellett évente ~1000 dollárról van szó...

Lehet valami workstation noti 32 giga RAM-mal, de csak prociba integrált GPU-val, és csak 60 Hz-es, de nagyobb sRGB lefedettségű, jobb minőségű FullHD panellel passzentosabb lett volna a feladatra.

Igazad van, csak valószínűleg rosszkor kerestem rossz helyen. Egyelőre úgy néz ki, mintha minden kereskedő a "lejárt szavatosságú" termékein szeretne túladni.