25 éves a GIMP!

Címkék

Negyed évszázados lett a GIMP! BSZ!

Hozzászólások

Tud valamit a Photoshop amit a Gimp nem? Vagy csak megszokásból használják még az amatőrök is gyakran warezolva a legálisan ingyenes Gimp helyett. Más Adobe szerkesztők open alternatívája jobban elterjedt, például a vektoros Inkscape. 

A Photoshop a világon ipari standard, - a köré fejlesztett, - (ill. az Adobe általl összevásárolt,) - társprogramokkal, "plug-in"-ekkel egyre inkább összecsiszolva, a nyomdai előkészítések, képmanipulációk legalkalmasabbja. Termelni ebben az ágazatban igazán vele lehet. - A GIMP egy nagyon értékes fejlesztés, leginkább azért, mert nem szolgáltatásként áll rendelkezésre, mint a Shop. A felhasználójának tudása, tapasztalata függvényében sok mindenre jó lehet, de nem lehet egy kalap alatt említeni semmi mással. A GIMP bármilyen nagy tudású is, csak egy képfeldolgozó program, nem több. Előnye egyedül a multiplatformos fejlesztésben van.

Tegyem hozzá, a Shop-ot nem a kifejezetten képek előkészítésére, (RAW konvertálásokra,) korrekciókra szánja az Adobe sem. A fotósoknak az Adobe Lightroom is elég erre. Használható egyszer megvásárolt, "örök"-licences változatban is. (Egyenlőre van belőle klasszikus és cloud-os változat is.)

A Shop akkor mutatja meg igazi erejét, amikor 100 layer-en keresztül maszkolsz, vektorokat használsz az Illustrator-ból, montírozol benne. - Kiváltképp a több GB-os méretű montírok kezelésénél.. és persze a végén, amikor, - esetleg kiadványszerkesztők igénybevétele nélkül, - nyomdai feldolgozásra alkalmas, színbontott .pdf készül az ilyen állományokból. :)

Amit erőszakkal nyomtak el, némi faszoskodás után. Úgy, hogy eközben egy másik megoldás már majdnem teljeskörűen át tudta venni a szerepét. Ez nem oly' egyszerű, hogy a flash egyszer huss, eltűnt: keményen megdolgoztak érte minden oldalon. Sztenderdek nem szoktak csak úgy eltűnni, szóval ez nem egy mindennapos dolog.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Akkor legalább annyira vigye, mint ez: https://psdetch.com/

Nekem nem is annyira a szerkesztés lenne a lényeg, hanem hogy egy PSD-t helyesen megnyisson, tudjak benne mérni és helyesen kiexportálni belőle az elemeket.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Próbáltam egy XCF fájlt megnyitni Photoshop programmal. Nem lehet. :( Van hova fejlődni a PS-nek.

KB 15 éve használom a GIMP programot PS helyett. Szeretem, és azt is amikor néznek mint a gázálarc amikor retusálok vagy "40."  rétegben dolgozom.

Megszületik  a kérdés: - Fotósoppoltad? Nem. Gimppeltem. Máris csak a felét éri a munkám.

Sosem értettem azokat a kritikusokat akik azzal jönnek, hogy "ez tudja azt, mint a windóz, illetve a fotósoppp" ?

Nem, hála Istennek nem....

Rendben, akkor majd próbálj meg egy dizájnertől PSD helyett XCF-et kérni, aztán nézd meg az eredményt. Akár tetszik, akár nem, grafikai oldalon a PhotoShop gyakorlatilag szabvány lett.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Töménytelen mennyiségű PS feature * nem implementált a legkülönfélébb okokból Gimpben: a kinézet és egyebek mindig fontosabbak voltak náluk. Ezért él és virul a PS - ha nem így lenne már rég eltűnt volna. Ha majd egyszer egy távoli galaxisban összevethető lesz a két megoldás, akkor pedig a PS-re írt pluginek ** fogják tovább vinni az egészet, talán akkor lesz hangsúlyosabb a megszokás.

* Csípőből kettő is van, ami nekem nagyon hiányozna: 1 adott eljárás szerinti (szóval egy képen már lejátszott) mechanizmusok automatikus alkalmazásának-, vagy a csatornákra bontott kép csatornánként eltérő műveleteinek hiánya.

** Álmomból felköltve a Portraiture plugint mondom, enélkül nem tudnánk hatékonyan dolgozni.

Aki komolyabban nyomja mint mi, az egy A4-es papírt igencsak teleír a hiányos dolgokkal. Nem fikázásból írom és nem is jó hasonlat.. de olyasmi ez, mint egy kalapácsot összehasonlítani a méretes csavarhúzóval. Szerszámok, végül is ütni is lehet velük, dehát a csavarhúzó másra is jó lehet.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Mit jelent az ipari szabvány? Alapvetően a probléma nem az, hogy a ps olyat tud, amit mással nem lehet megcsinálni, nem a ps az ipari szabvány. Hanem az, hogy olyan saját fájlformátumot használ, amit mással megesik, hogy nehézkes vagy nem is lehet használni. És az adobe alapvetően nem igyekszik ezt a "spontán" monopolhelyzetet feloldani, miért is tenné? Ezen a területen nincs még olyan szabványos formátum sem, mint mondjuk a dokumentumoknál az odt(és ott is mennyi gond van még mindig ezzel). A probléma amúgy nem is a GIMP meg a FOSS szoftverek körül élesedett először, emlékszik még valaki a Corelra? :)

Egyébként most már egy ideje nem kellett ilyesmivel bíbelődnöm, de olyan 1-1,5 éve meglepődtem, hogy egy elég alaposan megbonyolított, layer groupokkal, etc teletűzdelt psd-t kellett használnom, és a GIMP simán megette. Szóval a helyzet nem mindig reménytelen.

Redditen az olvastam a témában, hogy a Krita ma már jobb megoldás digitális festőknek mint a Photoshop. Képmanipulálásban a PS előnyben van a GIMP-pel szemben. De a szemlélet is más, mert a GIMP inkább fotószerkesztő, a Krita digitális festő program. a Photoshop pedig a kettő egyben. 

Ez így van. Bár nekem volt korábban pár köröm vele, amikor még nem a legjobban tudta a CMYK konverziót, de akkor pl a krita mentett meg, mert az meg nagyon jól tudta :)

Szerk:

Most, hogy így felmerült a CMYK téma, keresgéltem egy kicsit, belebotlottam egy érdekességbe, hátha hasznos: http://cyan.fxarena.net/ gimp beépülő is.

Ahogy tobben is irtak felettem: sikeresnek lenni.

A GIMP nagyon jol demonstralta, hogy mi tortenik, ha a fejleszto leszarja az artist/user feedback-et. UI/UX szinten sokaig katasztrofa volt es tul keson es tul keveset tettek azert, hogy ez javuljon.

FOSS oldalon a Blender es a Krita nem kovette el ezt a hibat - valoszinu mind2 project tul fogja elni a GIMP-et.

A cikk épp arról szól, hogy a GIMP 25 éves, nem arról, hogy kihalóban van.

A blender UI-t is láttam már ekézni, a kritát használom is viszonylag gyakran, hát, ott is lenne mit csiszolni - bár a koncepció alapvetően remek. A GIMP UI koncepciója olyan amilyen, én megszoktam, kényelmesen használom, aki ismerkedik vele annak lehet nem optimális, de korántsem katasztrófa.