[Találd ki az évet] Mikor kezdtél el programozni?

Címkék

Játék: anélkül, hogy leírnád a pontos évet, amikor elkezdtél programozni, írj valamit a kommentbe, ami kifejezi, utal arra, jelzi, hogy milyen régóta programozol.

Hozzászólások

10 PRINT "Hello HUP!"
20 GOTO 10

trey @ gépház

Nekem is az volt. Volt hozzá 8K-s memóriabővítő cartridge-em is. Meg játékkazettám 3.5 kilobyte-os játékokkal, olyanokkal mint a killer comet, vagy az earth defense. Az előzőben egy nagy lefelé mozgó téglalapot kellett darabokra lőni rakétákkal, az utóbbi pedig galaxy invasion volt, de csak három ellenséges géppel. Sokkal több játékom nem is volt rá, csak azok amiket én magam írtam. Viszont megtanultam a 6502-es proci gépi kódját (volt egy cikk a bit-let-ben, VC20 gépi kód prolongálva címmel, igazából abból), illetve csináltam grafikus módot a karaktermemória címének átírásával (arra meg egy mikroszámítógép magazinos cikk adta az ötletet, csak picit továbbfejlesztettem a dolgot). Így utólag nem volt rossz tanulni, bár akkor vertem a fejem a falba, hogy miért nem ZX-Spectrumot vettem.

C-64
Simon's Basic (de csak, ha grafika is kellett) plusz egy kubai rendszer bővítmény a Mask-Tool amivel klassz adatbeviteli képernyőket lehetett tervezni és elmenteni a felsőbb, a BASIC által nem használt memóriaterületekre. Maga ez a bővítmány is ott volt és sys utasításokkal lehetett meghívni, kb 6-8 egyéb gépi kódú rutin mellet.
A program debuggolásához  meg Help+

Amikor valami nagyon összekavarodott akkor pedig ez a parancs: SYS 64738 = reset :)

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

    LDA #$00
    STA $D020
    STA $D021

Gépi kód

Machine code

Bár lehet, hogy mégis igazad van, mert soha nem programoztam C64-et.

Talán olyan processzor van benne, ami a JMP utasítást közvetlenül végrehajtja. :-D

A második linkhez tartozik egy ábra. Ennek az egyik sorával elmagyarázom.

A 002007(cím) A9 34 12 (gépi kód) LDA (mnemonik) #$1234 (operandus)

Az LDA #$1234 egy assembler utasítás, amelyet pl. az assembler fordító segítségével "asszemblálsz" gépi kóddá - amit a processzor is megért.

Az LDA #$1234 egy assembler utasítás, amelyet pl. az assembler fordító segítségével "asszemblálsz" gépi kóddá - amit a processzor is megért.

 És ha mindenáron kötekedni akarunk (meg szórszálakat darabolni), akkor írhatnánk úgy is, hogy "Az LDA #1234 egy assembly nyelvű utasítás ...", ugye?

Ha mindenáron kötekedni kívánsz, akkor tedd azt! Én meg elmagyarázom.

Úgy 1984-től két öregebb kollégával ültem és dolgoztam egy szobában. Én még csak kezdő ménök voltam, míg ők felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező, Amerikát és Indiát megjárt, valamint nyelvi szaklektori képesítéssel rendelkező (hardver) fejlesztőmérnökök. Másrészt végletekig precízen, szakszerűen fejezték ki magukat. És mégis magyarul beszéltünk. Nekik jó volt az assembler, assembler program, "megírom assemblerben", stb. Ha úgy tetszik, ez egy szakmai szleng és egyben pongyolaság is.Érdekes, hogy szakmai körökben még vagy tíz évig nem is hallottam, hogy valaki assembly-t kiáltott volna. ;) Pedig nekünk is azt írta ki a fordító (és nem kompájler!), hogy "Assembly complete".

Persze szó se róla, mondhattad volna, hogy az LDA #1234 mégiscsak gépi kód. ;)

Zárom soraimat Tuskó Hopkins szavaival: Mi a jobb a kávéban: a fokhagyma vagy a pipa?

felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező, Amerikát és Indiát megjárt, valamint nyelvi szaklektori képesítéssel rendelkező (hardver) fejlesztőmérnökök. Másrészt végletekig precízen, szakszerűen fejezték ki magukat. És mégis magyarul beszéltünk. Nekik jó volt az assembler, assembler program, "megírom assemblerben", stb.

Ebből is látszik, hogy senki sem tökéletes.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Assembly

"Az assembly (angol: összerakás, összegyűjtés, összeépítés) a gépi kódhoz (a számítógép „anyanyelvéhez”) legközelebb álló, és így helykihasználás és futási idő szempontjából a leghatékonyabb általános célú programozási nyelv.

Habár az egyes architektúrák assembly nyelvei hasonlóak, mégis különböznek annyira, hogy az assembly kód ne legyen hordozható. Az assembly kódot az assembler fordító alakítja gépi kóddá."

Köszönöm a hasznos és merőben új információkat!

Habár az egyes architektúrák assembly nyelvei hasonlóak

Nem. Szó sincs nyelvi elemekről. Az egy utasítás (álalában) megfelel egy gépi kódnak. Más architektúra == más hardver, és mást is csinál(hat).

Pl. a "load" utasítás tölthet egy regisztert. Nyilvánvalóan az 1, 3 vagy 32 regiszteres processzorok között nem lehet "hordozni" a kódot. Nem azért mert a kód különbözik, hanem a hardver különbözik.

Tehát itt szó sincs "hordozásról", hanem a hiányzó regisztereket (hardvert) "kis szoftverrel" emulálni kell - már, ha van értelme.

Néha az assembly kód kiválóan hordozható, ha az utód processzornak van natív módja (8080->V20), vagy az utód hasonló architektúra (8080->8086). Ezzel szemben a 8X300 8 utasítását sehova se fogod hordozni - ezért gyártják ma is.

Ha úgy tetszik, ez egy szakmai szleng és egyben pongyolaság is.

Elég lett volna ezt a mondatot értelmezned, nem kellett volna ezt az általános maszlagot belinkelni.

Kicsit megint kénytelen leszek elmagyarázni a kostellációt. Ha egy assembler képes kezelni a címke, mnemonic, operandus, adat entitásokat, akkor az már komplett fordító. Amire az assembler pongyola megfogalmazást használom, az mindig macro assembler, amelynél már tényleg beszélhetük a direktívák és makró képességek miatt "nyelvi elemekről". De ezek nem az assemby kód, hanem a fordító képességei.

Pl. a gputils/gpasm nem rendelkezik a REPT/IRP/IRPC direktívákkal, ezért néha csak sorról-sorra tudom  beírni a kódot vagy adatot. Ennek semmi köze az adott processzor assembly utasításaihoz (és a gyártó fordítójához se), csak az assembler fordítóhoz.

Én az előzőnél úgy döntöttem, hogy befejeztem, mert nem fogy ki az "érvekből". :)
Mondott valamit, amit vagy beismer, hogy túltolta, vagy harcol a reménytelenségig. És az utóbbira tippelek.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Tkp. az az assembler, amiről a könyv szól, nem csak C64-en futó kódot képes generálni, hanem más olyan gépekhez is jó lehet, amiben 6510-es vagy 6502-es a CPU, de valójában egy assembler felvértezhető keresztfordítói képességekkel is, tehát akár 6800-ra, 8080-ra, 8085-re, Z80-ra és más CPU-kra is lehetne kódot generáltatni vele, mint ahogy vannak is ilyen alkalmazások (azt nem tudom, hogy C64-re is vannak-e, de PC-re dögivel, az biztos).

Szerkesztve: 2020. 11. 21., szo – 10:58
char far *p;
if((p = (char far *)farmalloc(660000L)) == NULL){
     printf("No surprise...\n"); 
     exit(1); 
}

Szőrszálhsaogatás: Attól még működne. C89ben nem kötelező a függvényprototípus deklarációja, és a korabeli fordítók emlékeim szerint letudták ezt egy warninggal.

(Inkább a main függvény hiánya miatt nem megy, de gondolom világos hogy egyszerűsítő rövidítés a cél, kiinduló postban sincs ott minden.)

Nem az első működő program volt a feltétel. :)

Egyáltalán nem program beküldése volt a feltétel. Példának a feladat kiírója IDE-t és build/deploy folyamatot említett.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2020. 11. 21., szo – 11:05

"Komolyabban" TP 5.5, előtte volt egy ilyen könyvem is, túl sok sorból álló programokat nem sikerült még ekkor írnom :)

Szerkesztve: 2020. 11. 21., szo – 11:14

Valami ilyesmi:

előre 10

Airconditioned terminal, do not open Windows.

SCREEN 12

LINE(10, 10) - (20, 30)

10 GRAPHIC 1,1
20 FOR W=0 TO 179 STEP 30
30 BOX 1,140,90,179,109,W,0
40 NEXT W

Ha a nyitó posztban a writeln() sor az Pascal akar lenni, akkor sajnos rossz hírem van, a stringeket Pascalban aposztrófok közé tesszük, nem idézőjelek közé. :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

10 CLS
20 PRINT "HT-1080z"
30 ES=1900
40 T=80
50 E=4
60 PRINT ES+T+E
70 END
RUN

OPTION BASE 0

> Sol omnibus lucet.

Szerkesztve: 2020. 11. 21., szo – 13:06

Press play on tape.

 

... Manic miner, Harrier attack, Jet Pack ...

TV Basic, Mikro magazin

lda #<irq1
sta $0314
lda #>irq1
sta $0315

1984 HT–1080Z, Commodore 64

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Három mosógép a V1-es épületben

Szerkesztve: 2020. 11. 21., szo – 14:08

Juhé, kaptam karácsonyra könyvet!

Donald Alcock: Ismerd meg a BASIC nyelvet!

Persze számítógép sehol sem volt, meg anyámék szerint mindig "felesleges hülyeség" lenne, szóval programozást tanultam - szigorúan fejben vagy 5 évig.

Ennek hatására választottam ezt a szakmát: https://www.antikvarium.hu/konyv/donald-alcock-ismerd-meg-a-basic-nyelv…

Megvan még valahol nekem is. :D Sőt https://moly.hu/konyvek/harmathy-zoltan-zsako-laszlo-helfenbein-henrik-… 

Van még pár basic könyvem (nagygépes basic pl.) :D Annó 90 es évek elején volt könyvtárköltöztetés, ahol ezeket selejtezték, így magamhoz vettem őket.

Fedora 38, Thinkpad x280

trace("Flash® 8 ActionScript Bible")

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Ready ? <return>

READY

>cload

READY

>system 22563

HUP te Zsiga !

Module Program
    Sub Main(args As String())
        ' valami
    End Sub
End Module

4-5 évig TURBO PASCAL a kilencvenes években, aztán szépen feledésbe merült az egész.

Szerkesztve: 2020. 11. 21., szo – 16:34
10 print "PRIMO - kapcitív billentyű, sokszor hozzá sem kellett érni."

20 print "ZX81, C64"

30 print "HT-1080Z"

40 print "Enterprise 128K EN"

gy

Szerkesztve: 2020. 11. 21., szo – 17:25

*** Nicht verstanden.

 

Kb 1990-től, akkor már nem volt új a gép, de PC-nk még nem volt.

Hali!

 

HT-1080Z és Primo... innen indultam, amikor még Primon nyomtuk talán egy valaki volt az egész suliban, aki akkora májer voit, hogy Commodore gépe legyen... azt hiszem az is csak 16-os volt, nem ám plus4, vagy 64. 

Csak azért nem basic sorokat írtam, mert azt már sokan megtették előttem.

 

Üdv: Feri

Üdv:
Feri

Az egyetemen volt egy ott összerakott i8080 procis gép, azon írtam meg az egyik házit Basic-ban.
A diplomamunkám egy számítógépes modell volt egy Robotron miniszámítógépen Fortranban, az adatokat jukszallagon kapta, amit egy Diva nyelven megírt (Basic szerű) program generált.

A Robotron minigépnek 64kByte ferrit operatív tára volt, és 4db 512kByte-os hard diszk volt hozzá. Utóbbi akkora volt mint egy ruhásszekrény. A diszkeknek sávonként volt egy-egy olvasófeje.

Szerintem azon kéne még egy kicsit dolgozni, hogy megértsük a másikat (tetszik tudni, szövegértés), nem pedig a hibákon örömködni.
Van akinek kiveri a szemét, más meg akkor sem veszi észre, ha egy hétig nézi. Különbözünk, és senki sem tökéletes: Például van aki szeret rámutatni mások hibáira.

Szerintem azon kéne még egy kicsit dolgozni, hogy megértsük a másikat (tetszik tudni, szövegértés), nem pedig a hibákon örömködni.

Szerintem az írónak is érdemes törekednie, hogy mások könnyen megértsék (tetszik tudni, helyesírás).

Megjegyezném, hogy nekem is kiszúrta a szemem, de nem én tettem szóvá, szóval szerintem ezt nem nekem akartad szánni.

10 POKE 53280,0

20 POKE 53280,1

30 GOTO 10

( ha jók az emlékeim :) )

Szerintem.

Mondjuk, ha villogtatni akarod, akkor nem árt, ha megvárod amíg az elektronsugár végigfut az egész képernyőn és csak akkor cserélsz, mert így menet közben fogod átállítani a színt és csíkozni fogod a képernyőt.

Sz*rk: Alámszerkesztettél, oké, látom a linkelt videón, hogy azt akartad, hogy csíkozzon, akkor jól csináltad.

Amikor a Ti-58 -as kapható lett Magyarországon, még ha eleinte csak a Bizományi Áruház Vállalaton keresztül is...

IDE: egy fehér képernyő

Build / deploy process: Bekapcsoltam a számítógépet, elővettem a füzetet, amibe 3 játékprogram forrása volt leírva, kiválasztottam valamelyiket, begépeltem, elindítottam.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2020. 11. 21., szo – 18:37
10 REM "Szaamkitalaaloos jaateek"
20 PRINT "Gondolj egy szaamra 1 és 128 koezoett!"
30 LET A=1
40 LET F=128
50 PRINT "Kisebb, mint ", (A+F)/2, " I/N?"
60 INPUT C$
70 LET D=INT((A+F)/2)
80 IF C$ = "I" THEN LET F=D ELSE LET A=D
90 IF A=F THEN PRINT "MEGVAN", A, ELSE GOTO 50
100 END

Gimiben szakkör (nem voltam még gimis, csak bejártam):  HT 1080Z School Computer (2db)

Ált. iskola könyvtár: Sinclair Spectrum (1db)

Ifjúsági Ház: C64 (bár ott csak játék volt)

Könyvek: TV Basic, Ismerd meg Basic Nyelvet! Mikroszámítógép magazin

 

Írtam levelet UK-ba a Spectrum gyártójának, hogy szeretnék venni egyet és válaszoltak !!! Hogy nincs export lehetőségük Magyarországra sajnálják, nem tudják teljesíteni !

Persze nem lett volna pénzem, de akkor gyerekként írtam BMW-nek, Mercinek, Akainak Pioneernek - és nagyon sok helyről kaptam katalógust, posztert - egymás közt haverokkal cserélgettük a címeket és levél sablonokat :-)

For Whites Only meeting room!

READY_

SYSTEM <NEWLINE>

CLOAD <NEWLINE>

For Whites Only meeting room!

Szerkesztve: 2020. 11. 21., szo – 19:56
#include <stdio.h>

int main(int argc,char *argv[])
{
 printf("whatever\r\n");
 return(0);
}

(vagyis volt meg zx spektrum is egy kicsi, de arra mar nem emlekszem :/)

        WRITE(1,12)

    12 FORMAT('Hello Vilag!')

 

 

Az információ egysége a bit, nagyobb egysége a megabit, kisebb egysége a mikrobit.

EC 1021, IBM System/360 klon, Fortran II Basic, 1::operator konzola,  pőstényi iskolai központ valamint komáromi hajógyár. Első programom a Pascal háromszög generálása volt. Régen volt...

Az igazi programozó tökéletesen érzi magát ... egy FORTRAN fordítóval, meg egy sörrel.

Amit nem lehet megcsinálni FORTRANban, azt meg lehet csinálni assemblyben. Amit nem lehet megcsinálni assemblyben az nem lehet megcsinálni.

"Mivel a processzorok már sokkal gyorsabbak, a számításigényes feladatokat Fortran helyett Python-ban írjuk meg. Így azok végülis ugyanannyi idő alatt futnak le, mint tették 20 évvel ezelőtt is."

 

 

Az információ egysége a bit, nagyobb egysége a megabit, kisebb egysége a mikrobit.

Az a szép piros burkolatú Junoszty TV...

Utáltam :D

Mondjuk a ZX81-nél fel sem tűnt, hogy Junoszty :) Minden „gomb” nyomásra összerándult a kép, mert azonos megszakításon volt a két eszköz (ezt nem akkor tudtam, hanem évekkel később, amikor már magam forrasztottam össze az első gépem S100 buszrendszerre amatőr rádiózáshoz)

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

C=16

 

10 GRAPHIC 2,1

20 CIRCLE 1,100,100,30

RUN

Volt egy BigTrak nevű holdjáró játékom. Be lehetett programozni, h menjen át a másik szobába és ott lőjön szét mindent :)

01001011  01000111

Ezt lyukasztottam elsőre. Első kódsorom volt :O

Sajnos nem lett lehúzva, mert a bekapcsoláshoz ~1 óráig kellett volna "kártyázni". Az előző évben az igazgató letiltotta a bekapcsolást, mert az asztali lámpája csak halványan villogott amíg ment. Kicsit bánta az elfogadását, hogy nem hagyta továbbvinni a MÉH-be. De akkor még nem tudta, hogy meglesz-e az iskolaszámtógép pályázat. A tiltás után már csak azért aggódott, hogy nehogy lemenjen hozzá a födémen át.

Kaufman: Fortran képeskönyv (Műszaki Kiadó)

i80286/1024kB/IBM Xenix 2.0

Texasban 57-ben 1 évesen.

Alig egy év múlva Odra 1204 Algol.

K mode for keywords,
L mode for letters,
F mode for functions,
G mode for graphics

Szerkesztve: 2020. 11. 22., v – 01:18
STO 0
1
2nd Lbl 1
×
RCL 0
=
Dsz
GTO 1
R/S
READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓
Szerkesztve: 2020. 11. 23., h – 06:53

:016 2 +

:632 17 + 50

:646 + + 10

:546 + 12, 50

:050 (lr) +

// Ez nem az első, de ez a legrégebbi, amit megtaláltam. Ez a részlet 1972-ből való, ODRA 1013 assembler.

// 1969-ben kezdtem ODRA 1013 gépi kódban, assembler nem volt még.

Azt hiszem, egyre kevesebben vagyunk... mert én még ESZR gépen kezdtem valamikor a 70-es évek második felében. Volt egy R40-es, ami ki is gyulladt. Lett másik. Ronda nagy dög volt...

Registered Linux user #46079

AT286 - Hercules (zöld) monitor - Assembly:
Az "Aliens"-ből inspirálva (amikor felkelti őket a hajó a sztázisból) írtam egy kis programot, ami "prüttyögve", karakterről karakterre kiír egy tetszőleges szövegfájlt. :)
https://www.youtube.com/watch?v=WCtkibZqSpk

> Hercules (zöld) monitor

Inkább borostyánsárga volt az.

Gyártottak zöld/feketét, borostyánsárga/feketét, és később fehér/feketét is.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nekem speciel zöld-fekete volt a Hercules monitorom, ami azért volt nagyon jó, mert fantasztikusan nézett ki rajta a nem-tudom-milyen-nevű számítógépes újságban leközölt páfrányrajzoló program kimenete. Szerintem a borostyánsárga páfrány ritka ocsmány lett volna.

Taknyos népség...

 

ALGOL 60, ODRA 1204

 

Aki ebből a két névből legalább egyet felismer, az még a hőskorban kezdte.:-)))

Az Algol-60-at felismerem, pedig jó 20 évvel öregebb nálam. De egy időben szinte minden programnyelv leírása, amit meg kellett néznem, azzal kezdődött, hogy "... belongs to the Algol family of languages..." (C, Maple, ...) vagy "... a LISP... with an Algol-like syntax..." (Reduce), úgyhogy megnéztem (pont a Lőcs-féle könyvben). Utána meg azt nem értettem, hogy miért a Pascal terjedt el, ami leginkább elhagyott az Algol-ból, nem hozzátett.

Szerkesztve: 2020. 11. 22., v – 18:54

LOAD "harmadikprogram"

SKIP: ELSOPROGRAM

SKIP: MASODIKPROGRAM

50 0 FOUND:harmadikprogram

OK

_

R Épület, Odra. Algol, mátrix számítások, lyukszalagon, diagramok sornyomtatón. :-)))

1983 HT1080Z

Irhatnek valami sima basic kodot, de ... aaa ... hagyjuk.

Galina Emeljanovna egész oroszórán az asztalra borulva sírt, mert szeretett vezetője, Leonyid Iljics Brezsnyev eltávozott.

A Szovjetunió élére a második legrosszabb EKG-val rendelkező vezető került.

A technikusi vizsga szakdolgozatom témája egy mindenre jó, de semmire sem elég típusú programozási nyelvben írt videotéka-kölcsönzős program volt, amit élesben is használtak az egyik településen a videótékában. A keresési sebesség emelése miatt (nem quicksortot használtam, azt nem tudtam megvalósítani; de rekord alapú, indexelt adatfájlokat kezeltem) a 486-os gépet fél éven belül kicseréltük egy P-II gépre az ATA33->ATA133 váltás miatt. Bár szóba került egy VESA-LOCAL buszos ATA-66 vezérlő is, de nem azt az utat választottuk. Később bővíteni kellett a programot DVD-lemezek kölcsönzésének vezetését is lehetővé téve. Na, melyik év volt? ;-)

Anno nem volt triviális, hogy egy szingli PC relációs adatbáziskezelőt futtat videokazetták nyilvántartása végett. Nem is tanítottak ilyesmit a magas iskolákban. Az SQL egy távoli, misztikus képződmény volt, amit egyszer majd a kiváltságosok használhatnak. Addig az oskolások kockás füzetbe írták, hogyan kell kettes normálformára hozni, meg selecttel lekérdezni... Csak amikor az Oracle megszórt néhány oktatási intézményt a Developerrel, akkor jutottak hozzá a földi halandók a mindennapi betevő indexállományaikhoz :-)

Kicsit több, mint 20 éve tanultam dBase-t. A tanár a kurzus vége felé elővette az SQL-t is, elmondta az alapokat, és mintegy "próféta" beszélt az SQL-ről: "lesznek majd nagy szerverek, ahol az adatokat tárolni fogjuk, és az interneten keresztül lehet SQL-el lekérdezni".

 

Egyszerűen nem értettük, miről beszél... pedig net volt már (14.4-es modem...) :)

A Wiki szerint PostgreSQL volt már Postgre95 néven. Postgres akkor már tíz éve volt de 1995-ben váltott SQL-re. 1996-tól pedig teljes közösségi opensource fejlesztés ment. Ez akkor miért nem jöhetett számításba? Túl nagy hardverigénye volt vagy csak nem ismerték errefelé? 

Valószínűleg ezek mindegyike közrejátszott. A 90-es évek végének tipikus PC-jében 1-2, esetleg később 4 MB MB RAM volt (nem elírás!), DOS-t futtatott, amin DOS-os számlázóprogram és esetleg valamilyen, szintén DOS-ra írt raktári nyilvántartás futott - vagy például a fent említett videokazetta kölcsönző program. Mellé egy 3.1-es Windows, amin a "nemlopott" Ms Word 6.0-val lehetett leveleket írni, majd kinyomtatni az Epson 9 tűs mátrixnyomtatóra. Aknakereső, pasziánsz még fontos alkalmazások, a modern irodaautomatizálás elengedhetetlen kellékei :-)

Ügyesebbek úgy konfigurálták az autoexec.bat-ot és a config.sys-t, hogy gép indításkor lehetett választani, hogy a DOS-os programoknak legyen elég sok memória, avagy a Windows indítása legyen-e zökkenőmentes.

95-ben már létezett az SQLAnywhere nevű cucc. Szinte bármin elfutott, kifejezetten alkalmas volt embedded adatbáziskezelőnek, egy szál PC-n is.

https://en.wikipedia.org/wiki/SQL_Anywhere#History

Hatalmas kár amúgy a Watcom nevű cégért, zseniális dolgokat csináltak a 90-es években (élen a Watcom C/C++ fordítójukkal).

Commodore 64, általános iskola.

nyomtatott könyvből gépeltem be példákat... majd órákig kerestem a syntax error-okat, de örültem ha egyszer végre lefutott :D

Később ezeket a példaprogramokat módosítgattam, még később saját "programokat" írtam. - hát nem mavolt, na.

Donald Alcock: Ismerd meg a Basic nyelvet!

Kalmár féle fiktív gép :-)

Igazából Inyzsenyér autokód (Minszk 22), Fortran, COMPASS (CDC)

Private Sub Command1_click()
Label1.Visible=false
Label2.Visible=True
Text1.Text="You are correct!"
End sub
Szerkesztve: 2020. 11. 23., h – 14:47

Ha már ilyen szépen előkerültek régi programozási nyelvek és gépek, kiváncsi lennék, hogy kinek vannak eltett kódjai, és hogy le lehet-e azokat futtatni most, linux alatt.

- szabványos Fortran (66, 77, esetleg újabb) esetén sok gond nem kellene, hogy legyen, mintha még régebbi (Fortran I, II, IV) után még hagytak volna ki dolgokat a szabvány Fortranból, és persze volt sok trükközés megkerülni a nyelv korlátait (címzéssel zsonglőrködés a valós és képzetes rész szétszedésére,  complex A(n), call F(a), subroutine F(a), real a(2*n) ), memóriamanagement hiánya miatt nagy tömb és EQUIVALENCE használata (függhet az INT, REAL, ... méretétől, hogy megy-e)

- Algol-60 esetén a nyelv jobban szabványosított, de source formátum nem ("real" "function" a(n); "integer" n;  vagy idézőjelek nélkül), input/output nincs a szabványban, double precision nincs a szabványban...

- más nyelvek? tudtommal nincs open source PL/1. Van APL, Algol-68, COBOL, LISP.

Régen minden valamire való számítóközpontnak volt pl. numerikus szubrutingyűjteménye (általában Fortranhoz), ennek ellenére kevés van online (IBM SSL, SLATEC, NSWC, CERNLIB, NIST). A többi azért nincs, mert igazából a SLATEC-ből, CERNLIB-ből, esetleg a copyrightos NAG, IMSL-ből voltak összegyűjtve? Vagy csak kidobódtak a mainframe-mel együtt?

Inkább az érdekelne, hogy átmentette-e valaki a nagygépes dolgait (szalagról/lyukkártyáról), főleg source-t (fortan, algol, basic, pl/1, vagy bármi más). Esetleg komplett numerikus szubrutingyűjteményt, valami publikált tudományos cikk számolásait (vajon lefut-e ma is?).

A C64-en futó diplomamunkám elvben valahol megvan egy lemezen, meg szintén elvben leporellón  ... A kicsivel korábbi nagygépes Pascal (!) 8-vezér megoldó és a megoldásokat kirajzoló  kódom már elveszett. (Egy korai verziója sok évig volt hasznos segédeszköz, mert sordobás helyett lapdobás szerepelt benne a sorok kiírása után, így futtatásával hihetetlen mennyiségű majdnem tökéletesen üres leporellópapírhoz lehetett hozzájutni a Kiblabból :-) )

Procedure M_init;
 Var r : Registers;
Begin
 r.AX := 0;
 Intr($33,r);
End;

* = $1000
start sei
  lda #IRQ <
  sta $0314
  lda #IRQ >
  lda #$02
  sta $D01A
  cli
  rts
IRQ inc $D019
  inc $D020
  inc $D021
  jmp $EA31

van pár regiszter ami végleg beleégett az agyamba :D

Szerkesztve: 2020. 11. 23., h – 20:49

@Smokey2k: az isr vektor high byte írása kimaradt; csak akkor fog a kívánt módon működni, ha $0315-ön eleve #$10 volt

Akkor, amelyik évben kapcsolódott Kína az internethez, elvesztettük Ayrton Sennát ( :( ), megalapult az Amazon, kiadta a Warcraftot a Blizzard és a korai naptár a 4327. évébe lépett :)

Didaktik M + GoldStar színes TV + valamilyen kazettás magnó, 1994 táján...

(sz)Tomi

Analóg számítógépen elaborát - másodfokú differenciális egyenlet megoldása. Kábelokkal összekötött integrátorok, invertorok, szummázók, potméterek. De rég volt.

Talán ide lehet számítani a logarlecet is. Az algoritmus az ember fejében, ami alapján toszogattuk aztán csúszkákat. 

 

 

Az információ egysége a bit, nagyobb egysége a megabit, kisebb egysége a mikrobit.

Készítettem egy i8085 alapú, zsebszámológép méretű szerkezetet. A csillagjegyek szerkesztéséhez a Homelab-2 (?) számítógép hátsó csatlakozójára lehetett dugni. A Homelabra nem volt szükség az éles üzemhez. A szerkezet másodpercenként 10.000 analóg koordinátát tudott kiadni. Az egyes pontok közötti időzítést is széles határok között lehetett állítani.

Az éles üzem a PeCsában volt a KFT együttes Ég és Föld albumának bemutatóján, ahol a kollégám saját szerkesztésű lézerrell csillagjegyeket vetített.

Vágási Feri beszállt a Zinternetbe!