Viseljünk maszkot, mi baj lehet? Bemutatkozik a "Mask Mouth".

Előre megmondtam, hogy a maszk viselésnek lesznek mellékhatásai. Nem tudtam megmondani, hogy mik lesznek, de biztos voltam benne, hogy lesznek: általában is akármit teszünk, annak lesznek mellékhatásai. Csak éppen a világ kaotikus jellege miatt nehéz előre kiszámítani. De utólag azért többnyire kiderül. A fogorvosok már ismerik a mellékhatást: https://www.foxnews.com/health/mask-mouth-dentists-new-term fogínygyulladást okozhat a maszkviselés.
 

A cikkből: "“We’re seeing inflammation in people’s gums that have been healthy forever, and cavities in people who have never had them before,” says Dr. Rob Ramondi, a dentist and co-founder of One Manhattan Dental. “About 50% of our patients are being impacted by this, [so] we decided to name it ‘mask mouth’ — after ‘meth mouth.’ ”"

Tehát fogíny gyulladást okoz a túlzott maszkviselés a cikk szerint. Már régebben olvastam ezt, azonban élőben még nem találkoztam a problémával. Engem egyelőre nem is fenyeget ilyesmi, azonban a piacon beszélgetve egyik eladó mondta, hogy neki már előjött, és fogorvoshoz kellett mennie miatta. Nyilván azokat érinti ez ilyen szinten, akik munkakörből adódóan hordanak maszkot napi 8-10 órában. De azért egy napi ingázás sem kutya, ott is simán összejöhet a két óra, pláne hogy már a szabadban a járdán, a csomópontoktól távol is előírták egyes elmebeteg politikusok a kötelező maszkot.

A cikkben az is le van írva lejjebb, hogy az ilyen gyulladás ha sokáig fennáll, akkor keringési bajt is okozhat, akár az idő előtti halálhoz is hozzájárul. Az ilyen módon megrövidített életekért ki lesz felelős? Helyes-e az egyik betegség oltárán feláldozni az emberek egyéb fajta egészségét?

Szép új világ! Vajon milyen egyéb mellékhatások fognak még kiderülni?

Az én tippem az, hogy az emberek szociális élete fog "észrevétlenül" leépülni, főként az idegenekkel való interakciók. Ahol emberekkel találkozhatnánk, ott kötelező lesz a maszk, ezért minél előbb le akarunk eleve lépni. De ha beszélgetnénk, akkor is problémás lesz, hogy nem tudjuk jól követni a mimikát, ezért az interakció kevésbé lesz élvezetes, több lesz a félreértés is. Valójában ez a változás már meg is történt, csak a pánikhangulat miatt nem törődünk vele.

És hogy merre tart a fejlett nyugat? https://twitter.com/PAHealthDept/status/1328768163610308608

PA Department of Health (Official Twitter account for the Pennsylvania Department of Health. DOH is Pennsylvania’s primary source for public health information and services.)

"Strengthening masking order. Masks are still required. Indoors: masks now required anytime you’re with people outside of your household, even if you’re socially distant. Applies to all indoor facilities + if you have people in your home not part of your household"

Tehát ahol ilyen szabály van, ott ha látogató van, akkor kötelező a maszkviselés a _saját otthonában_  a usernek! Ha ezt kombináljuk a 6-10-12 fős korláttal (hol mi a létszámkorlát), akkor elképzelhetjük, hogy milyen karácsonyi ünnepséget lehet ezen keretek között tartani! És ezt hogy fogják ellenőrizni? Reméljük ez a szabály nem jut át az óceánon!

Hozzászólások

"Vajon milyen egyéb mellékhatások fognak még kiderülni?"

Nekem a maszk gumija kidörzsölte a fültövem. 

"Tehát ahol ilyen szabály van, ott ha látogató van, akkor kötelező a maszkviselés a _saját otthonában_  a usernek! Ha ezt kombináljuk a 6-10-12 fős korláttal (hol mi a létszámkorlát), akkor elképzelhetjük, hogy milyen karácsonyi ünnepséget lehet ezen keretek között tartani! És ezt hogy fogják ellenőrizni? Reméljük ez a szabály nem jut át az óceánon!"

Úristen, hova tart a nyugat! :D

Elmondom mi van: amúgy sem lesz karácsonyi ünnepség. Amúgy sem hívok látogatókat pandémia közepén. Valahogy kibírjuk, aztán jövőre remélhetőleg megoldódik a kérdés a vakcinák bevezetésével. Most volt a kisfiam szülinapja. Csak 4-en ünnepeltünk, a legszűkebb család. Nagyszülők nem köszöntötték meg. Inkább, minthogy véletlenül itt fertőződjenek meg. Unokatesók, nagynéni, stb nem jöttek - megbeszéltük és teljes az egyetértés, hogy a családi partykat most nem kell erőltetni. Sanszos hogy a karácsony is ilyen lesz. Ez van. 

Úristen, hova tart a nyugat! :D

Hanyatlasba. Es mi kovetjuk. Ha komolyan erdekel mi van, akkor egy new york-i blogolot szoktam hallgatni reggelente. Mindg sirankozik, hogy evi hany ezer dollar az ingatlanado. Hat itt is az lesz.

 

Elmondom mi van: amúgy sem lesz karácsonyi ünnepség. Amúgy sem hívok látogatókat pandémia közepén.

 

A 10 eves pandemia kozepen meg nem vagyunk. Majd 4 ev mulva.

 

Most volt a kisfiam szülinapja. Csak 4-en ünnepeltünk,

 

Lehet ezen meg faragni. Mi lenne, ha jovore egyedul unnepelne a szobajaban?:)

Maszkban...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nálunk videochat volt. Anyai nagyszülő facetime ipaden, apai pedig messenger a laptopon köszöntött, szimultán, hála isten nem gerjedtek össze. Mindenki saját hatáskörben gondoskodott koccintanivalóról, és virtuális koccintás volt, kamera felé tartva a poharat. Szörnyű így, de hála isten az ünnepelt csimóta szerint nagyon menő, köszöntés megvolt, ajándékot úgyis szülő veszi meg. Rá volt írva a csomagolásra, kitől van. De Karácsonyt nem így szeretné egyikőnk sem, de alighanem így lesz sajnos.  

Szerkesztve: 2020. 11. 19., cs – 14:17

Kidörzsölte nekem is, tegnap papírt, ma leokoplasztot tettem oda, inkább ez, mint a korona. Majd kenek oda egy kis Sudocrem-et, és hétvégén nem megyek sehova, amúgy sem szerettem menni sehova. Nekem most pont jól jön hogy antiszociális egyén vagyok, aki utálja a tömeget, a bulikat, a mindigmenésvalahová-t. 

Remélem, kiderül, hogy a maszk alatt a nyershúsevő paleoszexuálisoknak még maguk számára is büdös a leheletük. A többiek meg süssék meg a húst és mossanak fogat rendszeresen, 10-ből 9 sebész és fogász biztosan ezt ajánlaná.

Kidörzsölte nekem is,

 

Nalunk tobbfele fajta maszk van hasznalatban. Termeszetesen sajat varras is. Mindegyik egy kicsit maskeppen szar.

Nekem ez a fajta tetszik a legjobban (videoban 0:35-0:38 kozott):

https://www.youtube.com/watch?v=uV60u6WXodI

 

De mar volt olyan hely ahol ramszoltak, hogy nem hagyomanyos maszkom van.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2020. 11. 19., cs – 14:27

.

Megerősítem a fogínyt, feleségem pedagógus, és neki már kijött.

Én is. - Nálam a cserszömörcés szájvízzel való öblögetés segített. (Na meg, a fogorvos fúrt is egyet.) Hozzáteszem, az ilyesféle problémák mindig az immunrendszer meggyengülését jelentik. (Ez egyfajta "segítségért kiáltás" a részéről, a fertlőtlenítés után. Oka lehet vendéglátós mosogatás is, esetleg piszkos kézzel hamburgerevés, stb. - Ha étteremben eszünk, a rágógumi már a távozás során előkerül... Biztos, ami biztos.)

van mar rendeletben szabalyozva a maszk merete/tipusa/anyaga? ha nincs akkor fogsz egy sima maszkot, es kilukasztod hogy kapj levegot! :)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Kezmosas utan meg kell tanulnotok a Fogmosast is.

Volt, hogy heti 50-70 orat toltottem nem ilyen lofasz kis maszkban, hanem a rendes mondhatni "full face" verzioban.

Sosem volt semmi problemam belolle, igaz nem csak joesetben 1x volt fogmosas, mert hamar rajottel, hogy egy kv utan is eszetlenul budos tud lenni a sajat pofad ha bezarod.

Ennyike.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

"Tehát ahol ilyen szabály van, ott ha látogató van, akkor kötelező a maszkviselés a _saját otthonában_  a usernek! Ha ezt kombináljuk a 6-10-12 fős korláttal (hol mi a létszámkorlát), akkor elképzelhetjük, hogy milyen karácsonyi ünnepséget lehet ezen keretek között tartani! És ezt hogy fogják ellenőrizni? Reméljük ez a szabály nem jut át az óceánon!"

Nem engedek be a házba kommunista besúgókat. A rendőrt meg 6-10-12 ember baszná ki egyszerre, ha betenné a bakancsát.

Az öregek valószínűleg nem jönnek majd karácsonykor, a saját érdekükben elsősorban, persze ők elég makacsok, hogy ne tetsszen nekik, de ha ők nem foglalkoznak vele, akkor nyilván másnak kell.

Egyébként a karácsony az szent, ebbe nem ugathat csak úgy bele az állam, vagyis de, csak az ész nélkül hozott szabályok esetleg figyelmen kívül lesznek hagyva, ésszerűségi és kockázati tényezőknek megfelelően.

Eközben a fejlett nyugaton: https://summit.news/2020/10/28/uk-police-force-says-it-will-break-up-ch…

Cím: "UK Police Force Says it Will Break Up Christmas Gatherings to Enforce COVID Rules"

Az idézett cikkből: "“If we think there’s large groups of people gathering where they shouldn’t be, then police will have to intervene. If, again, there’s flagrant breaking of the rules, then the police would have to enforce,” Jamieson remarked."

Azért azt kemény elképzelni, hogy megy a "mennyből az angyal" (angol megfelelője), és rátörik a rendőrök a családra az ajtót. Vagy máskülönben hogy vetnek véget az égbekiáltó törvénytelenségnek?

Summit news? Sosem hallottam róluk. Angliában eszméletlenül sok a proli, szóval nekik a karácsony többnyire csak nyűg. Azt nem tudom, hogy hányan vannak még úgy, hogy "ebbe az egy dologba nem ugathat bele senki, amíg ki nem tör újra a spanyolnátha vagy egy igazi pestisjárvány".

Nagyon fura, mivel a családomban több egészségügyi dolgozó van (a tágabb családban kb. 10), akik már jó ideje teljes munkaidőben maszkot hordanak és lám, sose gyulladt be a fogínyük. Most vagy ők erősek, vagy a maszkjuk speciális (amúgy nem), bár igaz, hogy nem szokták a maszkot rágcsálni.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Valoszinuleg nalam valami egyedi dolog lehet, de en kb 5-10 perc utan (kulso homerseklettol fuggoen, de 8 fokban is) elkezdek erosen izzadni, eloszor csak a maszk alatt, aztan az egesz fejem.

Ennek hatasara kb. 20-40 perc utan leszek rosszul a maszk alatt bennragadt izzadsagszagu, forro, erosen paras levegotol.

A rosszullet alatt nem azt ertem, hogy kicsit kellemetlen, hanem a teljesen feherre sapadast, oklendezest es hanyingert es hogy kozben szakad rolam a viz.

Emiatt mar tobbszor kellett pl BKV-rol elobb leszallnom ido elott, a boltbol kijonnom vagy a taxist leallitani, hogy alljon felre, levegoznom kell kicsit.

 

A boltban meg igy el tudok intezni egy gyors vasarlast vagy vhol egy ugyintezest egy normalis maszkban komolyabb rosszullet nelkul. 

Arra a megoldas, hogy potencialisan ne fertozzem meg a fakat es a bokrokat (es nyilvan a rendor se zaklasson) az lett, hogy egy regebbi ultralegatereszto biciklis mezbol vartam egy maszkot, ami teljesen legatareszto es igy nem jelentkeznek a tunetek. Kertvarosban lakom, ahol barmikor vegig lehet ugy setalni, hogy ne menjek senkinek a 3 meteres (de inkabb 5) kozelebe, tehat meg kockazati tenyezoje sincs.

Valoszinuleg nalam valami egyedi dolog lehet, de en kb 5-10 perc utan (kulso homerseklettol fuggoen, de 8 fokban is) elkezdek erosen izzadni, eloszor csak a maszk alatt, aztan az egesz fejem.

Direkt gyártottam magamnak 100%-os, jó minőségű pamutból készült maszkot, de kb. 10-15 perc után a szakállamból is folyik ki az izzadság, még szabad téren, hűvös időben is.

Kertvarosban lakom, ahol barmikor vegig lehet ugy setalni, hogy ne menjek senkinek a 3 meteres (de inkabb 5) kozelebe, tehat meg kockazati tenyezoje sincs.

+1000, a környékünkön több órát lehet úgy bolyongani, hogy senki nem jön szembe, vagy ha éppen valaki véletlenül jön is, akkor is sok méter távolságból el lehet menni mellette. Én minden reális döntést támogatok, ami a COVID ellen van, de ez a kisvárosi-szabadtéri maszkhasználat totál életszerűtlen, én konkrétan átgurulok a szomszéd településre autóval, ha sétálni akarok - ott nem írták elő a maszkhasználatot, csak az iskolák és egyéb tömegintézmények közvetlen környezetében - pedig, az sokkal nagyobb lélekszámú település.

Szerkesztve: 2020. 11. 19., cs – 17:27

Mit bírnak már az emberek picsogni a maszk miatt...
Bezzeg a japánok egész évben hordják a légszennyezés miatt, mindennapi kiegészítő nekik, mégsem picsognak ennyit.

dolgoztam kint, kb az emberek negyede-harmada hord kb...

- divatbol/megszokasbol

- allergia ellen

- "japan tokeletesseg"-re valo torekves miatt pl. a nem szep arcbort, pattanast, stb. elrejtik

- tavolsagtartasi celbol, meg jobban szeparaljak magukat a szocialis interakcioktol

 

de szerintem a legfobb indok, hogy mindenki betegen is bemegy dolgozni, mert az nem indok az otthonmaradasra. es azt is tobbszor tapasztaltam, hogy siman ratusszognek egymasra kozelrol, ott pl valszeg sokat szamit.

És ez miért újdonság? A sebészek és hasonlók sokkal többet viselnek maszkot, mint a mai átlagember, náluk nem figyelt meg senki fogromlást eddig?

Lehet, hogy az íny- és fogproblémák megelőzhetők folyamatos rágózással. Ha a mentholos nem lenne jó, akkor majd kitalálnak valamilyen speciális gyógyhatásút.

Nem, nem a maszktól rohad az emberek pofája. Sokkal inkább a masz alatt elkezdték érezni a saját rothadó pofájuk bűzét és végre elmentek fogorvoshoz. Aztán, jön a csodálkozás, meg a védekezés, hogy "nekem eddig semmi probléma nem volt".
A másik a fillérbaszás. Aki addig hordja a maszkját amíg életre nem kel, az mégis mit vár?

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Aki addig hordja a maszkját amíg életre nem kel, az mégis mit vár?

Engem már hülyéztek le, hogy az egyszer használatos maszkot (ritkán használok) amint egyszer levettem, kidobom, a moshatót pedig amint hazaértem, dobom a mosandók közé. (A szörnyülködőknek: ha hosszabb ideig vagyok el valahol, simán 2-3-szor cserélek mosható maszkot. A trükk, amit hihetetlen módon sokan nem értenek: a mosógépnek kb. mindegy, mennyi van benne.)

Én nem tudom hogy hányszor használatos maszkjaink vannak de mindegyik típust hordjuk többször, és mindegyiket használat után egy éjszakára a forró radiátorra szoktunk tenni (olyan korrekt 65 fok biztos van ott, ráadásul órákon keresztül).

A textilt 1-2 használat után kimossuk, az n95 -öt meg egy ideig hordjuk, aztán kuka.

Ekkora baromságot hogy lehet megenni? Ilyen alapon ne hordjunk cipőt, lábbelit, zoknit, mert melegágya a fertőzéseknek. Ne hordjunk alsóneműt sem, mert az is. A sapkától, kalaptól meg kihullik a hajunk! De kb minden ruha, kiegészítő veszélyes!!! A napszemüveg szára meg a nyerge alól finom dolgokat lehet pl kimutatni! :D

Dolgoztam olyan munkahelyen, ahol teljes munkaidőben, akár 12 órán át zárt védőruhában, túlnyomásos 3M álarcban kellett dolgozni. Semmi bajunk nem lett tőle, pedig rohadt kényelmetlen és frusztráló volt. Nélküle lett volna bajunk 2 perc után...

Kicsit több mint egy hete mászkálnom kellett a Nyugati PU és az Eiffel tér környékén. Egész korrektül kivert a víz a tömegtől, dacára annak hogy szabad téren volt.

(alapból ugye a bérelt házban, autóban, üres irodában szoktam tartózkodni, esetleg a legközelebbi családtagjaimmal találkozom, de mostanában megint csak kint).

Szóval igen, ennek meglesz a böjtje.

Ma párommal a TESCO, Lidl, Aldi "Covid-beszerző" túrán jártunk, (célszerűen mindig az, amelyik parkolója a legüresebb...) Elgondolkodtam, vajon naponta hány ember halála jelentene teljes elnéptelenedést ezeknél? - 500 esetleg 1000, vagy 5000? - vagy még az sem lenne eléggé "kihívó" létszám???

Sajnos a kijárási tilalom megölt egy remek intézményt, vagyis az éjjel nappal (vagy legalábbis hosszan) nyitvatartó üzletek lehetőségét. Én tavasztól sok hónapon keresztül úgy csináltam hogy este ~10kor mentem el mondjuk a Budaörsi Tesco-ba, alig volt bent pár ember.

Az önkielégítés gerincferdülést okoz!

Mi van a sebészorvosokkal, akik már elég régóta minden nap órákat töltenek maszkkal az arcuk előtt? (Vagy ők eddig is mostak arcot, fogat?)